Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Спасяващата красота – живопис, рисунки и шевици на майка Мария Скобцова

Написана от Живо Предание

K Krivosheina-M_SkobtsovaПрез септември т. г. е излязла от печат нова книга, посветена на творчеството на св. Мария (Скобцова): La beauté salvatrice Mère Marie (Skobtsov): peintures, dessins, broderies (Paris: CERF 2012). Неин автор е Ксения Кривошеина, съпруга на Никита Кривошеин – племенник на Брюкселския и Белгийски архиепископ Василий (Кривошеин). Книгата – в превод на свещ. Сергий Модель, биограф на архиеп. Василий (Кривошеин) – излиза с предисловие от Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил и послеслов от проф. Жорж Нива. В нея е разкрита непозната досега страна от личността на майка Мария – нейната дарба на художник и иконописец. По думите на автора:

„Разбира се, трагичната съдба на майка Мария придава друга оценка на нейното творческо наследство. Би било погрешно да разглеждаме живописта на майка Мария редом до работите на знаменити майстори като о. Г. Круг, Д. Стелецки, Л. Успенски… По художествено изпълнение нейните творби стоят десетократно по-ниско. Монахиня Мария е самоук художник и поет. Но в своите „несъвършени” работи тя, както и сестра Йоана (Рейтлингер), влага енергията на своя живот, своите търсения и чувства. Дали тя е разбирала, че нейното истинско аз предстои да се разкрие едва в Равенсбрюк?”.

Днес в Бахметевския архив се пазят рисунки на майка Мария, в Руския музей (в Санкт Петербург) и в Тверския музей има нейни акварели от 1915-1917 г., а неотдавна музеят „Анна Ахматова” е придобил забележителна серия акварели от нейния ранен, дореволюционен период. Икони и шевици на преп. Мария има в православни храмове в Англия и във Франция. Отново по думите на Ксения Кривошеина, достигналото до нас от творбите на майка Мария е „свидетелство за ръста на личността на тази толкова обдарена жена. За нея творчеството е било неразривно свързано с молитва, в нейните стихове и икони присъства цялата тя, без преувеличение”.

Разказът на Ксения Кривошеина за нейната нова книга може да бъде прочетен в сайта „Православие и мир”.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/38cur 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме