Църковен егоист

В София най-сетне ще има храмове с кратки проповеди

Написана от Катеринка Пухлева.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

20x10cm exit down 1 2От 1 април в София ще функционират няколко храма, в които свещениците ще произнасят неделната си проповед в рамките на 5 мин. За това време те ще трябва да разяснят главните поуки на евангелското четиво и да отправят нравствено послание към богомолците. Нововъведението е насочено към хората, страдащи от дефицит на внимание, които са особено много сред посещаващите православните храмове.

Инициативата е на Софийска митрополия, която редовно получава сигнали, че по време на неделната проповед богомолците масово се разсейват и след 5-та минута тайничко или съвсем явно си гледат телефоните, а на 10-та минута напускат храма.

Свещениците, които ще произнасят кратки проповеди, сега преминават през допълнителна квалификация по съкратен църковен изказ. От Богословския факултет обмислят нова магистърска програма. Според преподаватели по омилетика, необходима е поне една година обучение, за да се смени настройката на свещениците да говорят дълго и да преминат към по-конкретни послания и по-кратки форми.

Храмовете, предлагащи кратки неделни проповеди, ще имат знак на входа (стилизиран бягащ човек). Софийска митрополия е създала и специално приложение за мобилни телефони, което показва къде в града се намират тези места.

Очаква се към това начинание да се присъединят и други епархии в страната.

В отговор на новата инициатива се оформи крило на почитащи старите (дългите) проповеди, включващи както клирици, така и миряни. Старопроповедниците заявяват, че проповед под 45 мин. е богохулство и отстъпление. Вече има свещеници, които разработват и произнасят двучасови омилии, в които доказват, че всяка църковна проповед, независимо от нейната тема, може да започне от Адам и Ева и да завърши с Второто пришествие. В храмовете с дълги проповеди, освен свещи и църковна литература, се предлагат мазила и лекарства за разширени вени.

Разпространяване на статията:

Още от последния брой: