Църковен егоист

Представиха църковната криптовалута „CandleCoin“

Написана от Иван Константинов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

CandleCoinВчера в салона на Софийска света митрополия беше представена църковната криптовалута „CandleCoin“. CandleCoin е технология, базирана на църковни свещи, за които се твърди, че са били използвани като форма на валута от векове. Идеята на новата технология е да революционизира начина, по който вярващите правят дарения и поддържат традициите, като същевременно им помогне да се адаптират приспособително към новата дигитална ера на цифровизацията.

CandleCoin е проектиран да бъде дигитално свързан с физически свещи. Това означава, че когато енориашите купуват криптовалутата, Църквата гарантира, че равен брой физически свещи са запалени в името на лицето, закупило CandleCoin. Този уникален подход позволява на вярващите да палят свещи от разстояние, което прави древната традиция по-достъпна и удобна за всички. С въвеждането на CandleCoin Българската православна църква окончателно утвърждава църковните свещи като форма на валута и легитимна заплата за свещенослужителите. Чрез интегрирането на тази практика с модерните технологии, църквата се стреми да запази своята богата история, като същевременно се адаптира към съвременното общество.

Не всички обаче подкрепят това нововъведение. Критиците твърдят, че реалното палене на свещ не е необходимо, защото така новата криптовалута няма да насърчи екологичната устойчивост чрез намаляване на производството и потреблението на свещи, съответно няма да се намали общият въглероден отпечатък от църковните дейности. Друга група критици отбелязват, че новата цифрова валута може да отклони от интимното преживяване на физическото запалване на свещ и отправянето на молитви лично. Само времето ще покаже дали CandleCoin ще бъде широко приет от православната общност в България.

П.П. След публикуването на тази инклузивна новина в редакцията ни се получи писмо от несъществуващия вече синдикат на пенсионерите свещопродавци, че това нововъведение щяло значително да съкрати (не)щатните бройки на тяхнаго брата (и сестри). И някак си (не) по християнски ни запитаха колко свещи са ни запалили от митрополията, за да пуснем новината-балтия (секира).

Разпространяване на статията:

Още от последния брой: