Login

   Църковен егоист

Авторитети и табели

Написана от Искрен Правдев.

4.8148148148148 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (54 Votes)

картЗрелищен дебат между елитни православни авторитети на тема „За ползата от табелите“ привлече вниманието на благочестивите зрители на Българската национална телевизия. В студиото на новото просветно-религиозно предаване „Зона свободна от мисъл“ атрактивни участници си оспорваха правото да бъдат безспорен авторитет в оформянето на общественото мнение, тъй че то да е праведно, право и православно.

В началото на дебата всеки участник трябваше да си избере по една табела, която най-добре да го описва като духовен авторитет.

Участниците избираха между „старец“, „великосхимник“, „консервативен богослов“, „либерален богослов“, „евро-монах“ и „просто светогорец“. Преди началото на дебата всички участници се съгласиха да отстранят „либералния богослов“, тъй като той е троянски кон, пълен най-вероятно с джендъри, след което изгориха и табелката като символичен акт на протест срещу Истанбулската конвенция.

Сетне всеки представи достолепно своите аргументи да бъде пръв и неоспорим духовен авторитет – но не като еретика папа (да не бъде!), а чисто православен.

Участникът „старец“ заяви, че несъмненено само на него „му се дава отгоре“ какво да говори и какво да мислят слушателите му.

Участникът „великосхимник“ опонира, че тези, дето си мислят, че всичко им се спуска наготово, не заслужават доверието на хората. Такова заслужава само онзи, който велико се е потрудил да се облече в „схима“, тъй че сетне да може авторитетно да тръгне по друмища и мегдани, по телевизии и студия, да проповядва правилната вяра.

Участникът – „консервативен богослов“ презрително напомни на предходно говорящия, че според богословските книги великосхимникът трябва да мълчи, а не да формира обществено мнение. Той заяви, че големият приз за безспорен авторитет по право се пада на него, поради умението да направи нещо, което дори Христос не е успял: да вкара Божието царство в мир сей.

„Евро-монахът“ язвително напомни, че вяра без дела е мъртва и затова говорещите, но не вършещи нищо авторитети не могат да бъдат безспорни. Безспорен авторитет е онзи, който строи манастири и усвоява евросредства, за да може да има къде да се заселват монаси. А както е всеизвестно, църква без монашество няма.

Последен взе думата участникът „просто светогорец“, който заяви, че в тая страна монашество няма. Затова той няма да се хвали така нескромно като останалите. Ще отбележи само, че както „мерцедес“ няма нужда от реклама, защото марката говори сама за себе си, така и неговата табела казва всичко вместо него.

Водещият благодари на участниците и каза, че дебатът е бил много полезен за зрителите, които са добили знания за различните табели и са се успокоили, че имат много кандидати за водачи. Водещият остави на генералния директор да определи победителя, защото всички участници му се струваха благонадеждни и със синодни протекции.

Накрая всички в студиото се обединиха около едно: големи беди идват от църковните медии (така наречени), които си позволяват най-нахално да се намесват в това свято дело. Не стига че показват на вярващите какво става по света (щото знаели чужди езици) и така объркват хората, вместо да ги оставят в свята и спасителна простота. Прие се становището, че на истинските авторитети приляга да ползват трибуната на светските медии, които са по-простосърдечни, не тъй лукави и силно се впечатляват от табели. Защото без табела си никой, то е ясно. Но това е смирение, да не си помислите нещо друго, защото инак току виж… сме останали без авторитети.

Switch to Desktop Version
Разпространяване на статията: