Църковен егоист

БПЦ стартира космическа програма

Написана от Катеринка Пухлева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

m3e2d2wumxczmgz3qhsizgf0ysi6eyjby3rpb24ioijqcm94esisiljlzmzlcmvyijoiahr0chm6ly9szw50ys5yds9uzxdzlziwmtcvmtevmjgvbgv6dxruyw5lym8viiwiuhjvdg9jb2wioijodhrwczoilcjib3n0ij1На 1 април стана ясно, че през цялата изминалата година, която на пръв поглед изглеждаше почти лишена от църковни събития, БПЦ е подготвяла мащабна космическа програма. Тя ще се осъществява съвместно с американския бизнесмен и иноватор Илон Мъск и целта ѝ е колонизирането на Марс.

„Анализът на ситуацията в България и в света като цяло ни показва, че тук – на Земята – нещата са напълно изпуснати и вече нищо не може да се направи… Разпространението на COVID-19 е неконтролируемо, локдауни и карантини… Няма място нито за мисия, нито за проповед – заяви синоден митрополит, пожелал анонимност. Той даде допълнителни подробности около космическата мисия:  „Ние се свързахме с г-н Мъск, знаете го, който изпрати колата си в космоса – смела и жертвоготовна постъпка, бих казал, на която малцина са способни (тук)… Та му предложихме БПЦ да се отправи на Марс и да започне всичко отначало.

06dee5ab1aacfebb18b55018a782a69bЗнаете, Марс, предлага много добри условия, според нас. Няма местни жители, съответно няма кой да ни критикува за това, което правим и за това, което не правим, няма кой постоянно да иска нещо и да не иска друго. Смятаме, че това е добра почва за нашата дейност, защото тук, знаете, все проблеми възникват, включително и с този коронавирус. Казват, че атмосферата на Марс не позволявала развитието на COVID-19, та решихме, че там е подходящо за нас, които не искаме да се ваксинираме.  Г-н Мъск ни изпрати един филм, там видяхме, че на Марс могат да се отглеждат картофи, това е достатъчно за нас. Ще попостим малко, заслужаваме…“.

85f63ebb869e2b4a3b8e894598bc9753На въпроса как ще се стигне до Марс, владиката поясни, че в мисията се включва и Руската православна църква. „Тя ще ни осигури ракета-носител за червената планета, където ще намерим покой и нови полета за мисия“, уточни българският митрополит. Той сподели и някои снимки, описващи бъдещата мисия.

Запитан дали Земята няма да им липсва, владиката отговори: „Ще перифразирам св. Йоан Златоуст, който тръгвайки на заточение далече от родния край, казва, че цялата земя е Божия, а аз ще отида още по-далече, като заявявя, че цялата Вселена е Божия и е дело на Неговите ръце“.

Припадалки от БПЦ и РПЦ вече са си резервирали билети за космодрума в Байконур, за да изпратят своите архиереи в космоса. Те ще носят плакати с надписи: „На кого ни оставяте, свети отци?!“.

Засега висшите клирици не предвиждат транспортиране на миряни до Марс, още по малко на мирянки (пази Боже!), за да не се пренаселва хубавата планета. „Неслучайно Творецът е оставил това небесно тяло лишено от хора, за да разберем какво се казва покой и исихия“, коментира друг бъдещ населник на Марс.

Разпространяване на статията:

Още от последния брой: