Църковен егоист

Православните църкви се договориха за реда в диптиха

Написана от Петър Римски-Корсаков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Clipboard891След десетилетия на безплодни консултации и преговори за старшинството сред поместните православни църкви се взе историческо решение. Църковните дипломати са се договорили на първи април тази година всички поместни православни църкви едновременно да признаят папския примат, с което спорът за това кой е пети, шести и седми в диптиха ще се обезсмисли.

Read More

Неназован източник е чул представител на Константинопол да казва: „По-добре заедно в болката , мъката и унижението, отколкото сами в непризната от другите сестри-църкви победа”. Представителят на Московската патриаршия е бил забелязан да кима с глава разбиращо, с болка и с мъка.

Вестта за историческото решение на православните е била отнесена в Рим от българския епископ Тихон, който има опит в коленопреклонението пред понтифика (на снимката).

Македонската православна църква не е била поканена на срещата, но изрази горещата си подкрепа за решението, което промислително съвпадна с намирането под паметника на Александър Македонски в Скопие на оригиналното завещение на ап. Петър, написано собственоръчно на македонски. Новото откритие ще позволи на Скопие значително по-аргументирано да претендира за първенствуващо място сред християнския свят. „Много трудно бихме водили преговори с толкова много поместни църкви, сега ще ни е значително по-лесно да се споразумеем с Ватикана, - казал говорителят на МПЦ. Когато фактите говорят и папите мълчат, - допълнил той.”

Разпространяване на статията:

Още от последния брой: