Църковен егоист

Крахът на Православен Брадър, част 2: "За вредата от Интернет"

Написана от Константин Спиров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

reallity.jpg Продължение от: Крахът на "Православен Брадър", част 1

 

24 март: Мисията се оказа крайно забавна: жените все още не успяват да включат компютъра, мъжете са инструктирани от нас и си мълчат - който подскаже как се включва компютъра, ще излети веднага от предаването.

 

25 март: Жените най-после успяха да включат компютъра. Причината за неуспеха им досега се оказа следната: мишката паднала под масата и дамите са я смятали за педал на шевна машина. Натискали педала, натискали, но "шевната машина" не тръгвала.

 

Същата вечер между участниците са разрази разгорещена полемика в кой Интернет сайт да влизат - в Двери БГ или Православие БГ. Получи се много интересна дискусия, тук сумирам част от аргументите им:

(-) Двери БГ/недостатък - не дават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Православие БГ/недостатък - разрешават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Двери БГ/недостатък - във форума веднага режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - във форума не режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - жестоко се подигра обичания от всички ни Тодор Карагьозов.

(+) Двери БГ/предимство - разкри, че обичания от всички ни Тодор Карагьозов е имал благословението на Сливенски митр. Йоаникий да участва в Биг Брадър (тук), публикуваха и хвалебствени думи за Тошко от Варненски митр. Кирил (тук)

(-) Двери БГ/недостатък - явно все пак това е било част от някаква садистична игра на котка и мишка, защото след това публикуваха един злостен текст на Петя Николова (тук), текст, който също жестоко се подигра с нашия обичан Тошко.

(-) Двери БГ/ недостатък - гадни антиклерикалисти.

(-) Православие БГ/недостатък – гадни икуменисти.

(+) Двери БГ/ предимство - стартирал с благословението на Св Синод на БПЦ.

(-) Двери БГ/ недостатък - поради зачестилите критични материали към висшия клир, в последствие благословението му бива отнето.

(-) Православие БГ/ недостатък - стартирал без благословението на Св. Синод на БПЦ.

(+) Православие БГ / много голямо предимство: "Без вина виновни". Поради някакъв необясним научно феномен, фактът, че Православие БГ никога не е имал благословение съвсем не да попречва на Св. Синод да "снеме" благословението си и от него. Не помагат даже и покайните писма!

(-) Двери БГ / недостатък - в URL-то е www.dveri.bg, а всички знаем, че www всъщност е 666.

(+) Православие БГ / предимство - в URL-то му няма www, трите шестици вероятно са закодирани някъде по-дълбоко, но поне не ни вадят очите.

(+) Двери БГ / много голямо предимство - имат пръст в организирането на "Православен Брадър", а когато участваме в едно реалити шоу е хубаво да сме в добри отношения с организаторите му и да не се бъзикаме с тях, в противен случай ни очакват неприятни изненади.

След дълги препирни, участниците в спора решиха да отложат дискусията за следващия ден, а сега да влязат в официалната страница на БПЦ в tripod.com (тук). В официалната страница на БПЦ намериха новини от 1998 година и едно рекламно каре на СПА център! Естествено веднага отидоха да разгледат страницата СПА центъра.

 
 

Оказа се, че това е същият санаториум, на в който бяхме пратили жените да си починат. Така стената между "мъжкия" и "женския" лагер най-после се стопи - СПА центърът беше липсващата досега тема за разговор, която да е интересна и на жените и на мъжете. Освен това на всички им беше приятно, че разговорът е на благословена тема (прецениха, че въпросният СПА център очевидно е и благословен, след като рекламата за него е разположена на официалната страница на БПЦ).

 

26 март:

 

Сплотени от разговорите за СПА от миналата вечер, участниците бързо стигнаха до консенсус относно Двери БГ или Православие БГ - решиха да посещават и двата сайта.

 

Първо влязоха в Православие БГ и там намериха много интересна информация от Австралия, където се оказа, че е възникнал спор относно употребата на крокодилско месо по време на пост. Ценната новина беше придружена с дълъг преводен коментар от местния архиепископ към Вселенската Патриаршия.

 

След това, обаче влязоха в "Двери"... и тук започнаха бедите ни.

 

Приятели, вие сами си провалихте шоуто! Кой ви караше да публикувате в "Двери" информация относно хиротонията на осем нови епископи на БПЦ! Кой ви караше, а? Не знаехте ли, че с подобни новини можете да навредите на риалитито ни? Голям гаф направихте - в днешни времена епископите на БПЦ се произвеждат на конвеер и това не е никаква новина, а сам знаеш колко инвестиции направихме в предаването - не биваше да го рискуваме. Плаче ми се, Косьо, епископи под път и над път, а шоуто ни беше само едно... и вие от "Двери" го съсипахте с тази новина. Трябваше да постъпите като всички уважаващи себе си медии - да пуснете информация чак след края на хиротониите.

 

Оттук нататък можеш да се досетиш и сам как се развиха нещата, защото едно от осемте имена беше еп. Игнатий (Карагьозов). Всички младежи веднага зарязаха шоуто, грабнаха торбите си в вкупом тръгнаха да присъстват на събитието.

 

Така безславно приключи нашето шоу - с топуркане на крака. Този момент на провала, след толкова много надежди – още не мога да си го избия от главата. Даже сега, когато пиша тези редове, сякаш се е заковала в съзнанието ми следната сцена: операторът мълчаливо опакова многобройната си апаратура, аз просто седя на стола и се държа за главата. В далечината все още се долавят някакви скандирания, които компанията надава на път към най-близката гара. В началото ми се стори, че викат "Уволнение! Уволнение!", но след това се заслушах малко по-внимателно и разбрах, че всъщност крещят "Достоин! Достоин!".

 

Край на част 2

 

Очаквайте в следващия брой на "Църковен Егоист": "Крахът на православен брадър част 3 - ЛАГЕРЪТ"

 

В предстоящия епизод: с благословението на еп. Игнатий, екипът на телевизия "Царски Двери" решава да си партнира с фондацията на Тодор Карагьозов "Любя!" и да направи младежки летен православен доброволчески лагер. Лагерът естествено е разположен в близост до Бургас: на остров Болшевик, парк Росенец . Тук разказът на Psaras става доста мрачен и започва да звучи като „Колимски разкази“ на Варлам Шаламов.

Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

Het paard van Troje

Българо-гръцки семинар за свещеническите заплати

В Шамбези се проведе българо-гръцки работен семинар за православни клирици на тема „Държавната заплата за свещениците – троянски кон или душеспасителна лепта“. Гръцките свещеници споделиха какви са чувствата, когато държавата престава да ти плаща заплатата, а…
maxresdefault

Отец Ипомоний: Пропуснати ползи

Усещането да получаваш редовно заплатата си, трябваше да признае о. Ипомоний, бе същевременно и ново, и много приятно. А откакто държавата пое грижата за заплатите на свещенослужителите, броят на постните дни за семейството му през годината вече не се…
cloud ladders

Православие и облачни технологии е новата магистърска програма на БФ

Богословският факултет има нова магистърска програма, чрез която свещеници и богослови ще стават специалисти по облачни технологии и архитектури, съобщи за „Църковен егоист“ лично основателят и ръководителят на програмата иподякон Дионисий. Освен духовници за…
tesla spacex starman falcon heavy rocket elon musk

Българска епархия дарява колите си на Илон Мъск

Н-ската епархия, която наравно с грижата за духовния просперитет на пасомите си се интересува и от най-новите космически технологии, е решила да инвестира в научните изследвания на бизнесмена Илон Мъск. Владиката със затаен дъх проследи изпращането на старата…

Откриха шаблона за синодални становища

Сайтът за разследваща църковна журналистика „Дойна крава“ разкри как Св. Синод успява бързо и успешно да излиза със становища по всякакви актуални въпроси на обществото. Журналистите са се добрали до универсалната схема, измислена от гениален сътрудник на…
getty 175503046 9706479704500127 48685 1024x475

Семинар за душеспасителната полза на принудата при децата се проведе в София

Миналата седмица в София се проведе семинар на тема „Душеспасителните последици на принудата в преподаването на Религия от 1 до 12 клас“. В проявата бяха принудени да участват учители по история и български език и литература. Заниманията бяха водени от…
parva prolet za

Пролет пукна, ние не!

Този шеговит израз от известната песен на наш шоумен всеки с благодарност си спомня, когато игликата нашари поляните, а върбата се надпреварва с празника Цветница – коя от двете ще дойде по-рано. След мрачната есен и лютата зима пролетта носи отрада на душата…