Църковен егоист

Крахът на Православен Брадър, част 2: "За вредата от Интернет"

Написана от Константин Спиров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

reallity.jpg Продължение от: Крахът на "Православен Брадър", част 1

 

24 март: Мисията се оказа крайно забавна: жените все още не успяват да включат компютъра, мъжете са инструктирани от нас и си мълчат - който подскаже как се включва компютъра, ще излети веднага от предаването.

 

25 март: Жените най-после успяха да включат компютъра. Причината за неуспеха им досега се оказа следната: мишката паднала под масата и дамите са я смятали за педал на шевна машина. Натискали педала, натискали, но "шевната машина" не тръгвала.

 

Същата вечер между участниците са разрази разгорещена полемика в кой Интернет сайт да влизат - в Двери БГ или Православие БГ. Получи се много интересна дискусия, тук сумирам част от аргументите им:

(-) Двери БГ/недостатък - не дават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Православие БГ/недостатък - разрешават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Двери БГ/недостатък - във форума веднага режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - във форума не режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - жестоко се подигра обичания от всички ни Тодор Карагьозов.

(+) Двери БГ/предимство - разкри, че обичания от всички ни Тодор Карагьозов е имал благословението на Сливенски митр. Йоаникий да участва в Биг Брадър (тук), публикуваха и хвалебствени думи за Тошко от Варненски митр. Кирил (тук)

(-) Двери БГ/недостатък - явно все пак това е било част от някаква садистична игра на котка и мишка, защото след това публикуваха един злостен текст на Петя Николова (тук), текст, който също жестоко се подигра с нашия обичан Тошко.

(-) Двери БГ/ недостатък - гадни антиклерикалисти.

(-) Православие БГ/недостатък – гадни икуменисти.

(+) Двери БГ/ предимство - стартирал с благословението на Св Синод на БПЦ.

(-) Двери БГ/ недостатък - поради зачестилите критични материали към висшия клир, в последствие благословението му бива отнето.

(-) Православие БГ/ недостатък - стартирал без благословението на Св. Синод на БПЦ.

(+) Православие БГ / много голямо предимство: "Без вина виновни". Поради някакъв необясним научно феномен, фактът, че Православие БГ никога не е имал благословение съвсем не да попречва на Св. Синод да "снеме" благословението си и от него. Не помагат даже и покайните писма!

(-) Двери БГ / недостатък - в URL-то е www.dveri.bg, а всички знаем, че www всъщност е 666.

(+) Православие БГ / предимство - в URL-то му няма www, трите шестици вероятно са закодирани някъде по-дълбоко, но поне не ни вадят очите.

(+) Двери БГ / много голямо предимство - имат пръст в организирането на "Православен Брадър", а когато участваме в едно реалити шоу е хубаво да сме в добри отношения с организаторите му и да не се бъзикаме с тях, в противен случай ни очакват неприятни изненади.

След дълги препирни, участниците в спора решиха да отложат дискусията за следващия ден, а сега да влязат в официалната страница на БПЦ в tripod.com (тук). В официалната страница на БПЦ намериха новини от 1998 година и едно рекламно каре на СПА център! Естествено веднага отидоха да разгледат страницата СПА центъра.

 
 

Оказа се, че това е същият санаториум, на в който бяхме пратили жените да си починат. Така стената между "мъжкия" и "женския" лагер най-после се стопи - СПА центърът беше липсващата досега тема за разговор, която да е интересна и на жените и на мъжете. Освен това на всички им беше приятно, че разговорът е на благословена тема (прецениха, че въпросният СПА център очевидно е и благословен, след като рекламата за него е разположена на официалната страница на БПЦ).

 

26 март:

 

Сплотени от разговорите за СПА от миналата вечер, участниците бързо стигнаха до консенсус относно Двери БГ или Православие БГ - решиха да посещават и двата сайта.

 

Първо влязоха в Православие БГ и там намериха много интересна информация от Австралия, където се оказа, че е възникнал спор относно употребата на крокодилско месо по време на пост. Ценната новина беше придружена с дълъг преводен коментар от местния архиепископ към Вселенската Патриаршия.

 

След това, обаче влязоха в "Двери"... и тук започнаха бедите ни.

 

Приятели, вие сами си провалихте шоуто! Кой ви караше да публикувате в "Двери" информация относно хиротонията на осем нови епископи на БПЦ! Кой ви караше, а? Не знаехте ли, че с подобни новини можете да навредите на риалитито ни? Голям гаф направихте - в днешни времена епископите на БПЦ се произвеждат на конвеер и това не е никаква новина, а сам знаеш колко инвестиции направихме в предаването - не биваше да го рискуваме. Плаче ми се, Косьо, епископи под път и над път, а шоуто ни беше само едно... и вие от "Двери" го съсипахте с тази новина. Трябваше да постъпите като всички уважаващи себе си медии - да пуснете информация чак след края на хиротониите.

 

Оттук нататък можеш да се досетиш и сам как се развиха нещата, защото едно от осемте имена беше еп. Игнатий (Карагьозов). Всички младежи веднага зарязаха шоуто, грабнаха торбите си в вкупом тръгнаха да присъстват на събитието.

 

Така безславно приключи нашето шоу - с топуркане на крака. Този момент на провала, след толкова много надежди – още не мога да си го избия от главата. Даже сега, когато пиша тези редове, сякаш се е заковала в съзнанието ми следната сцена: операторът мълчаливо опакова многобройната си апаратура, аз просто седя на стола и се държа за главата. В далечината все още се долавят някакви скандирания, които компанията надава на път към най-близката гара. В началото ми се стори, че викат "Уволнение! Уволнение!", но след това се заслушах малко по-внимателно и разбрах, че всъщност крещят "Достоин! Достоин!".

 

Край на част 2

 

Очаквайте в следващия брой на "Църковен Егоист": "Крахът на православен брадър част 3 - ЛАГЕРЪТ"

 

В предстоящия епизод: с благословението на еп. Игнатий, екипът на телевизия "Царски Двери" решава да си партнира с фондацията на Тодор Карагьозов "Любя!" и да направи младежки летен православен доброволчески лагер. Лагерът естествено е разположен в близост до Бургас: на остров Болшевик, парк Росенец . Тук разказът на Psaras става доста мрачен и започва да звучи като „Колимски разкази“ на Варлам Шаламов.

Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

e8f2e5f25ab6e575f2253cc26e085ed5

Смирен и анонимен

Сладко-уморен и доволен от себе си, отец М. се запъти към дома си. Там, без да се разсейва с постоянните претенции на презвитерата и детското празнословие, които вредят на духовното вглъбяване и исихия, той се затвори в работната си стая – чакаха го важни и…
this world

Не от този свят

„Ние, братя и сестри, не сме от този свят. Не се поддавайте на съблазните на сатаната, да мислите, че имате нещо общо с този свят. Нищо общо нямаме с него...“. Богомолците слушаха напрегнато проповедта на своя свещеник, о. М. Монахолюбивий, както го наричаха,…
kid

Първият изключен от училище ученик по време на карантината е дете на православни родители

Директорката на основно училище „Пенчо Даскалов“ в гр. Радомир смята да предложи за най-тежкото наказание – изключване от училище – четвъртокласника Мишо Михайлов заради сериозни проблеми с дисциплината по време на дистанционното обучение. Всичко започнало,…
Епископските одежди

Икономическият срив на короната

Мисълта ми е за заразата на коронавируса, но не ми е никак симпатичен този вирус и затова всякак гледам да не го споменавам. Защото от баба си зная: „за вълка говорим, а той в кошарата“. Така че по-добре да го държим далече от кошарата, за да е далече и от…
52537325 304

Църковен коронист

Коронист ще е. Няма как! Това е положението. Такова е времето. На всички е трудно. На някои е още по-трудно. А за други беше много трудно. На тях: Вечна им памет! Ние сме хора на традицията. Или по православному казано – на преданието. От уважение към…
055e2c0aa632dadc533ffe96432b452f

Решения на Св. Синод по повод ширещата се пандемия

След драматичната среща на Св. Синод с Националния оперативен щаб, която може да се определи като малък софийски Вавилон, при който езиците на участниците са били размесени и те не са могли да се разберат, синодалните архиереи са се събрали на ново заседание.…
dver

Доналд Тръмп обеща да направи БПЦ велика отново

Американският президент Доналд Тръмп сподели с „Църковен егоист“, че е решил да изостави презвитерианството и да приеме православно кръщение. Причината за обръщането му са множество колажи (мимове), свързани с Българската православна църква, достигнали до…
foto 6

Курс към….

Вечернята тъкмо беше свършила и огромният разнебитен от времето каменен храм беше празен, само една самотна черна птица седеше на най-високия кръст и горестно грачеше в пространството. Селото около храма сякаш беше измряло, в нито една землянка не се виждаше…
013020 coronavirus person to p.2e16d0ba.fill 1200x630 c0

Нов вирус поразява църковните среди

Тази сутрин проф. Епидем Пандемов от Института за метафизична вирусология в изявление, останало почти незабелязано от средствата за масова информация, отправи предупреждение за появата на още един коронавирус – неизвестния досега COZIL-20. Новият вирус се…
980x551 1579610061

Отец Ипомоний и Вирусът

Ето, че се случи! Не че отец Ипомоний не го беше очаквал, но някак си пак го завари не съвсем подготвен. Да кажеш, че се страхуваше, не – още от началото на своето служение преди много години отецът знаеше, че временният живот тук, на Земята, е само…
1485895984 super mario

Семинаристи спасяват патриарха в електронна игра

Ученици от N-ската семинария, залягащи усърдно на заниманията по програмиране, са създали електронна игра, пресъздаваща елементи от църковния живот. Вдъхновение за младежите е била играта „Супер Марио“, любима и на техните родители, в която мустакатият герой…