Църковен егоист

Крахът на Православен Брадър, част 2: "За вредата от Интернет"

Написана от Константин Спиров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

reallity.jpg Продължение от: Крахът на "Православен Брадър", част 1

 

24 март: Мисията се оказа крайно забавна: жените все още не успяват да включат компютъра, мъжете са инструктирани от нас и си мълчат - който подскаже как се включва компютъра, ще излети веднага от предаването.

 

25 март: Жените най-после успяха да включат компютъра. Причината за неуспеха им досега се оказа следната: мишката паднала под масата и дамите са я смятали за педал на шевна машина. Натискали педала, натискали, но "шевната машина" не тръгвала.

 

Същата вечер между участниците са разрази разгорещена полемика в кой Интернет сайт да влизат - в Двери БГ или Православие БГ. Получи се много интересна дискусия, тук сумирам част от аргументите им:

(-) Двери БГ/недостатък - не дават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Православие БГ/недостатък - разрешават на потребителите да се изказват под новините.

(-) Двери БГ/недостатък - във форума веднага режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - във форума не режат главите на досадните потребители

(-) Православие БГ/недостатък - жестоко се подигра обичания от всички ни Тодор Карагьозов.

(+) Двери БГ/предимство - разкри, че обичания от всички ни Тодор Карагьозов е имал благословението на Сливенски митр. Йоаникий да участва в Биг Брадър (тук), публикуваха и хвалебствени думи за Тошко от Варненски митр. Кирил (тук)

(-) Двери БГ/недостатък - явно все пак това е било част от някаква садистична игра на котка и мишка, защото след това публикуваха един злостен текст на Петя Николова (тук), текст, който също жестоко се подигра с нашия обичан Тошко.

(-) Двери БГ/ недостатък - гадни антиклерикалисти.

(-) Православие БГ/недостатък – гадни икуменисти.

(+) Двери БГ/ предимство - стартирал с благословението на Св Синод на БПЦ.

(-) Двери БГ/ недостатък - поради зачестилите критични материали към висшия клир, в последствие благословението му бива отнето.

(-) Православие БГ/ недостатък - стартирал без благословението на Св. Синод на БПЦ.

(+) Православие БГ / много голямо предимство: "Без вина виновни". Поради някакъв необясним научно феномен, фактът, че Православие БГ никога не е имал благословение съвсем не да попречва на Св. Синод да "снеме" благословението си и от него. Не помагат даже и покайните писма!

(-) Двери БГ / недостатък - в URL-то е www.dveri.bg, а всички знаем, че www всъщност е 666.

(+) Православие БГ / предимство - в URL-то му няма www, трите шестици вероятно са закодирани някъде по-дълбоко, но поне не ни вадят очите.

(+) Двери БГ / много голямо предимство - имат пръст в организирането на "Православен Брадър", а когато участваме в едно реалити шоу е хубаво да сме в добри отношения с организаторите му и да не се бъзикаме с тях, в противен случай ни очакват неприятни изненади.

След дълги препирни, участниците в спора решиха да отложат дискусията за следващия ден, а сега да влязат в официалната страница на БПЦ в tripod.com (тук). В официалната страница на БПЦ намериха новини от 1998 година и едно рекламно каре на СПА център! Естествено веднага отидоха да разгледат страницата СПА центъра.

 
 

Оказа се, че това е същият санаториум, на в който бяхме пратили жените да си починат. Така стената между "мъжкия" и "женския" лагер най-после се стопи - СПА центърът беше липсващата досега тема за разговор, която да е интересна и на жените и на мъжете. Освен това на всички им беше приятно, че разговорът е на благословена тема (прецениха, че въпросният СПА център очевидно е и благословен, след като рекламата за него е разположена на официалната страница на БПЦ).

 

26 март:

 

Сплотени от разговорите за СПА от миналата вечер, участниците бързо стигнаха до консенсус относно Двери БГ или Православие БГ - решиха да посещават и двата сайта.

 

Първо влязоха в Православие БГ и там намериха много интересна информация от Австралия, където се оказа, че е възникнал спор относно употребата на крокодилско месо по време на пост. Ценната новина беше придружена с дълъг преводен коментар от местния архиепископ към Вселенската Патриаршия.

 

След това, обаче влязоха в "Двери"... и тук започнаха бедите ни.

 

Приятели, вие сами си провалихте шоуто! Кой ви караше да публикувате в "Двери" информация относно хиротонията на осем нови епископи на БПЦ! Кой ви караше, а? Не знаехте ли, че с подобни новини можете да навредите на риалитито ни? Голям гаф направихте - в днешни времена епископите на БПЦ се произвеждат на конвеер и това не е никаква новина, а сам знаеш колко инвестиции направихме в предаването - не биваше да го рискуваме. Плаче ми се, Косьо, епископи под път и над път, а шоуто ни беше само едно... и вие от "Двери" го съсипахте с тази новина. Трябваше да постъпите като всички уважаващи себе си медии - да пуснете информация чак след края на хиротониите.

 

Оттук нататък можеш да се досетиш и сам как се развиха нещата, защото едно от осемте имена беше еп. Игнатий (Карагьозов). Всички младежи веднага зарязаха шоуто, грабнаха торбите си в вкупом тръгнаха да присъстват на събитието.

 

Така безславно приключи нашето шоу - с топуркане на крака. Този момент на провала, след толкова много надежди – още не мога да си го избия от главата. Даже сега, когато пиша тези редове, сякаш се е заковала в съзнанието ми следната сцена: операторът мълчаливо опакова многобройната си апаратура, аз просто седя на стола и се държа за главата. В далечината все още се долавят някакви скандирания, които компанията надава на път към най-близката гара. В началото ми се стори, че викат "Уволнение! Уволнение!", но след това се заслушах малко по-внимателно и разбрах, че всъщност крещят "Достоин! Достоин!".

 

Край на част 2

 

Очаквайте в следващия брой на "Църковен Егоист": "Крахът на православен брадър част 3 - ЛАГЕРЪТ"

 

В предстоящия епизод: с благословението на еп. Игнатий, екипът на телевизия "Царски Двери" решава да си партнира с фондацията на Тодор Карагьозов "Любя!" и да направи младежки летен православен доброволчески лагер. Лагерът естествено е разположен в близост до Бургас: на остров Болшевик, парк Росенец . Тук разказът на Psaras става доста мрачен и започва да звучи като „Колимски разкази“ на Варлам Шаламов.

Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

1647944509

Премиерът обещал да повиши субсидията, ако патриархът го приеме

Преди десетина дни министър-председателят на Република България г-н Кирил Петков поиска да се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Само че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отказал…
RACE HORSE MOVIE

N-ската митрополия тайно си подготвя киностудия за игрални духовни филми

По разбираеми съображения няма да кажем името на митрополията, а и тя може да не е само една. Но това са подробности. Живеем в дигитална епоха, както сигурно сте забелязали. И то до такава степен, че ако нещо го няма из дигиталния свят, значи, не се е…
boyko borisov gives vladimir putin a dog

Край на войната: Владимир Путин се оттегля в български манастир

Войната на Русия срещу Украйна завърши - неочаквано, както и започна. Съобщението за това завари неподготвени руските военни и те останаха по местата си, до официалното изявление на Путин. Едночасовото обръщение на руския президент по националната телевизия…
kuraev2

Подозират дякон Андрей Кураев, че е пророк

Има основателни подозрения, че дякон Андрей Кураев е станал пророк. Латинската буква Z, изписана върху бойната техника на руската армия, нападнала Украйна, предизвика недоумение и различни тълкувания. Оказва се обаче, че дякон Андрей Кураев е видял в тази…
2022 04 01 00 22 54

Из най-новите писма на Душевадеца

Драги ми Многозъбко, като стар дявол имам все още какво да те науча, макар че вие, младото поколение, много ме радвате с находчивостта си. Искам да ти кажа няколко думи за православните. Както знаеш, ние с тях много векове сме воювали, ние тях в петата, те…
Holy Synod Palace Sofia

Светият Синод най-после щял да заседава на първи април

Това ми го каза под секрет една моя позната, която е много набожна и не пропуска на Коледа и Великден да иде на черква, даже и когато служи нейният любим владика. Аз не че й вярвам много, ама не мога да й го кажа това, затуй рекох все пак да го споделя само с…
pict449.JPG

Как можем да се изхитрим и надлъжем Христос?

(Ръководство за благочестивия православен християнин с посочки от Евангелието) В лукави времена, живеем братя (и сестри), нищо не е черно и бяло, а всичко е в полутон. Едно време не е било като сега: кой кого напада, защо напада – все сложни въпроси, върху…
12 cats eating together around a centrally placed lamp in cat cafe

Състоя се пролетното заседание на Светия Синкот (которепортаж)

На първи април 2022 г. в котедрала Мяркиспук Мрънкалий се състоя заседание на Светия Синкот под председателството на ☦Тапицероразгромний и Световодоненапитий архиепис Мяузарий. В заседанието участваха (подредени по старшинство): ☦ Мърмяуски митрокотит…
pict471

За империите и знаците

Размисли на един православен историк от христоцентричната школа Всеки благочестив православен християнин знае, че истинският живот е бил в миналото... Благодатни времена, не като днешните. Как ни се случи на нас да живеем в това сложно време, когато всеки сам…