Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)
Гробът на свети Филип, един от 12-те апостоли на Иисус Христос, е открит в Турция. Сензационното съобщение направи италианският археолог професор Франческо Д`Андрия, цитиран от в. "Хюриет". Откритието е направено при разкопки в античния град Йераполис, в днешния курорт Памуккале, който се намира в окръг Денизли.

Гробът на светеца е бил открит край останки на храм, който се намира на около 40 метра от църквата "Св. Филип" край хълма Шехитлик. "По време на разкопките, които бяха започнати преди месец, на 40 метра от църквата "Свети Филип" открихме развалини от една базилика. Там намерихме гроба на апостола", каза италианският професор. Гробът все още не е отворен, но по вида и надписите върху него става ясно, че принадлежи на свети Филип.

Професор Франческо Д'Андрия, който ръководи продължаващите вече над 30 години разкопки в Йераполис, изтъкна, че находката е от изключителна важност както за християнския свят, така и за археологията. Гробът на свети Филип ще привлече много християнски поклонници в Памуккале, посочи още той. Свети апостол Филип е бил в Йераполис, за да проповядва християнската вяра, и е бил убит от римляните преди две хиляди години. Той е проповядвал в Галилея, Гърция, Сирия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3649 

Разпространяване на статията: