Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (33 Votes)

Гавриил 2Увеличава се броят на монасите на Света гора, починали след заразяване с коронавирус. Според изданието Ortodoxia.info техният брой вече надхвърля петдесет.

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир – това е отец Гавриил, който почина на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране. Отец Гавриил (да не се бърка с йеромонах Гавриил, дългогодишен епитроп на манастира, родом българин) беше наричан „мама-Гавриил“ заради неговия грузински произход (на груз. ез. „мама“ е „отец“, „баща“). Установява се в българския манастир след промените. Отличаваше се с доброта, простодушие и нелицемерна вяра. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите. Опелото и погребението му ще бъдат извършени в обителта, след като тялото му бъде върнато на Света гора.

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на „Новия скит“, който през последните две години е живял на о-в Крит заради здравословни проблеми.

Най-много са загубите на братството от манастира „Филотей“, който е един от малките манастири на Света гора. Там в момента боледуват повече от половината братя. Игуменът на манастира в свое изявление отхвърли обвиненията, че носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне на тяхното изпращане в болница.

Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около тридесет, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция, извън Атон.

На снимката: монах Гавриил Зографски.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

Andrey KuraevИзвестният руски богослов и мисионер дякон Андрей Кураев беше хоспитализиран по спешност, след като преди седмица се зарази с коронавирус. За положителния си тест тогава съобщи самият той в блога си: „Бях на богослужение на 19 януари. На 20 вечерта вдигнах температура, загубих обоняние и вкус“.

Дякон Андрей Кураев беше хоспитализиран с температура над 39 градуса, която не е била овладяна по време на домашното лечение. По информация от болницата състоянието му е със средна тежест – 3 по скалата от 1 до 5, което означава, че важни функции на организма са нарушени, но няма опасност за живота на пациента. Очаква се лечението му да продължи около три седмици.

4.9850746268657 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (67 Votes)

19faПрез последните дни съседни на страната ни държави, при това на юг от България, бяха буквално сковани от зимни бури и високи снежни преспи, с каквито те не са свикнали. В Гърция и Турция магистрални и вътрешни пътища бяха затворени, хиляди хора нощуваха при минусови температури в коли, камиони и автобуси поради невъзможност да се измъкнат от този леден капан.

Затова, колкото и необичайно да изглежда, сняг заваля и в Йерусалим (с надморска височина около 750 м.) и бързо се натрупа снежна покривка. Полицията затвори основния път до града, а училищата днес не отвориха врати.

Цялата статия: Рядко явление: сняг покри Йерусалим

4.214953271028 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (107 Votes)

Sv. TrisvetiteliНа 30 януари, неделя, Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества паметта на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Денят на Тримата светители се отбелязва и като празник на висшите православни богословски школи.

Тази година по традиция празникът ще бъде почетен в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет при спазване на всички противоепидемични мерки.

Празничното богослужение ще започне в 8 ч. с утринна и ще продължи с архиерейска св. Литургия, която по поръчение на Св. Синод ще оглави Старозагорският митрополит Киприан.

След това ще се проведе академичната лекция на гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев на тема „Възникването на празника на Тримата светители – исторически контекст и църковно послание“.

Лекцията може да бъде проследена и дистанционно на адрес: https://us02web.zoom.us/j/81961262969.

Достъпът до сграда на Богословския факултет на СУ е разрешен само със зелен сертификат.

4.9866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (75 Votes)

844На 20 януари в папската базилика Санта-Мария-Маджоре беше проверено състоянието на чудотворната икона „Salus Populi Romani“ – „Спасение на римския народ“. Продължителната реставрация на иконата беше завършена на 28 януари 2018 г., когато се отбелязва празникът Пренасяне на образа „Спасение на римския народ“. Тогава тя беше върната в базиликата за поклонение, където се съхранява при специални условия за температура и влажност. Две години след реставрацията специалисти и реставратори от Музея на Ватикана провериха състоянието на иконата и го оцениха като задоволително. С молитвата „Ангел Господен“ иконата беше поставена отново на своето място.

Цялата статия: В Рим провериха състоянието на чудотворната Богородична икона „Спасение на римския народ“