Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

Pray-for-FR-Tom 1459073781968174 v0 hВиенският кардинал Кристоф Шьонборн съобщи, че на Велики петък в Йемен ислямистите вероятно са изпълнили заплахите си и са разпънали католическия свещеник Том Узуналил. Той повтори това свое опасение и във великденската си проповед към австрийците. Все още няма официално потвърждение за убийството на свещеника от неговия Орден на отците-салезиани.

56-годишният свещеник с индийски произход беше отвлечен от джихадисти на 4 март, докато се молел в параклиса при центъра за възрастни и болни хора в Аден. При нападението бяха убити четири монахини от ордена на Майка Тереза и още 12 души от персонала и доброволците. В своето великденско послание папа Франциск нарече убитите монахини мъченици, които са отдали кръвта си за Църквата. "Те станаха жертва не само на своите мъчители, но и на "глобализацията на безразличието", заяви също папата.

Редица организации за човешките права се застъпиха за освобождаването на отец Том. Индийското правителство обяви, че предприема мерки за неговото освобождаване. Безброй вярващи хора се молиха за него.

Католическите мисионери знаели за опасността, която ги заплашва: „Нека бъдем готови за мъченичество“, напомнял всеки ден отец Том на монахините.

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)

article 25074"Тъжно и скръбно е, че с такава лекота днес се разпространяват опасни новини и болестни фантазии на помрачени умове, които нямат нищо общо с християнството и с нашата Църква", се казва в официално съобщение на Атинската архиепископия по повод коментари за посещение на Атинския архиепископ Йероним в бежански център в Пирея. Атинският архиепископ беше критикуван, че е посетил центъра, облечен само в расо, без да носи кръст и енголпие, "за да не засегне религиозните чувства на мюсюлманите".

"При такива трагични обстоятелства за всеки наш страдащ и лишен от най-необходимото ближен архиепископът е дълбоко убеден, че присъствието му с обикновено расо на православен клирик е достатъчно свидетелство за Христос и Неговата Църква. Освен това пастирската грижа на православния духовник към подложения на изпитание човек изисква простота и разсъдителност и не се постига с демонстриране на отличителните белези на неговото достойнство на мястото на трагедията".

Източник: Amen.gr

4.6129032258065 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (31 Votes)

12923155 762267987208083 6515090274856890446 nНа 26 март Русенският митрополит Наум прие в салона на митрополията изтъкнати дами от град Русе. За втора поредна година те гостуват на владиката по негова покана за празника Благовещение, който Църква чества и като ден на жената-християнка. Сред гостите на митрополита бяха проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, проф. д-р Юлияна Попова, зам.-ректор на Русенския университет, Стефка Маринова, началник на Държавен архив - Русе, Росица Георгиева, педагог-богослов и общински съветник, Ценка Тодорова, директор на ЦДГ „Пинокио”, и още изтъкнати лекарки, директорки, общественички от града.

Митрополит Наум приветства своите гостенки, напомняйки им за важната роля на жените-християнки в толкова много сфери: в семейството, на работното им място, в църковния и обществения живот. Владиката им пожела сили в тяхното служение, като им напомни да търсят Божията закрила и подкрепа. В последвалите интересни разговори митрополитът отговори на различни въпроси, вълнуващи дамите, а на изпроводяк всички получиха от архиерея скромен дар – бурканче с бяло сладко, традиционен десерт, поднасян някога в старите русенски домове.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

AP2826380 ArticoloТази година Римокатолическата църква посреща Възкресение Христово повече от месец по-рано преди православните. Днес католиците в цял свят се поздравиха с „Христос воскресе“.

Тази сутрин папа Франциск оглави тържествената пасхална меса на ватиканския площад „Св. Петър“ в присъствието на 70 хиляди поклонници от цял свят. След това той се обърна с традиционното пасхално послание «Urbi et оrbi» „Към града и света“.

Централно място в него заемаха темата за милосърдието и конфликтът в Близкия Изток. „Нека Възкръсналият Христос посочи пътеките на надеждата на скъпата Сирия, раздирана от дълъг конфликт, със своя тъжен кортеж от разрушения, смърт, незачитане на хуманитарното право и разпадане на гражданското съжителство. На могъществото на Възкръсналия Господ нека поверим започналите преговори, за да може с добрата воля и сътрудничеството на всички да се съберат плодовете на мира и да започне изграждането на едно братско общество, зачитащо достойнството и правата на всеки гражданин“, заяви папата.

Той не пропусна и темата за терористичните атаки, които нарече „сляпа и жестока форма на насилие“, и призова християните да прояват съпричастност към жертвите на тероризма.

Католиците и арменците у нас също отбелязаха Христовото Възкресение с празнични богослужения и различни пасхални инициативи.

Бел. ред.: Католическата пасха тази година е рано, понеже нейното празнуване не се съобразява с древното изискване християнската Пасха да не се празнува преди юдейската. Затова макар да е спазено изискването за първия неделен ден (27 март 2016 г.) след първото пълнолуние (23 март 2016 г.) след пролетното равноденствие (20 март 2016 г.), фактът, че тази година юдейската пасха се отбелязва на 22/23 април, налага отлагането на Православната пасха тази година с един лунен месец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

kuvukliya-groba-gospodnya3 miniСлед Възкресение Христово, което тази година православните ще отбележат на 1 май, започва мащабен ремонт на Кувуклията над Гроба Господен, съобщава „Православие и мир“, позовавайки се на сайта на руската духовна мисия в Йерусалим. 

Така наречената кувуклия (от лат. cubiculum, както са наричали малки параклиси при гробове на мъченици в катакомбите - б. р.) е малък параклис (6 х 8 м) от жълто-розов мрамор, построен над  Гроба Господен в центъра на ротондата „Възкресение Христово“.  

Решението за възстановителните работи е взета след техническа проверка на съоръжението, направена по искане на Йерусалимска патрирашия от специалисти на Атинския национален технически университет (Политехнио).

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.