Мобилно меню

4.27272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)

Параклисът "Св. Иван Рилски" на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън е първият православен храм на Антарктида. Строежът му е започнал през декември 2001 г. (по инициатива на Фондация "2000 години Рождество Христово" - б. р.) и е завършен в началото на 2003 г. Представлява ламаринена постройка (4х6 м), която през зимата сменя функциите си и става склад за шейни. Разполага и с камбана, дарение от доц. д-р Никола Василев – бивш здравен министър и вицепремиер на страната, работил като лекар на базата „Св. Климент Охридски“ през сезон 1993-1994. Първата икона в храма, която носи името „Иисус Христос Жених”, е дело на художника Георги Димов.

За съжаление лошите метеорологични условия и белезите на глобалното затопляне, които на Южния полюс се изразяват в обилни снеговалежи през лятото и движение на ледника към брега на океана, практически унищожи постройката. От години тя е под повече от 3  метра и половина сняг (на снимката). Това наложи изграждането на нов храм през  2012 г.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

DSC1На 4 октомври в Гърция беше осветена първата енорийска църква, посветена на преп. Порфирий Кавсокаливит, канонизиран преди три години от Цариградската патриаршия. Освещаването (според гръцкото определение "отваряне на вратите", т. е. начално освещаване) на новия храм в с. Ираклио, западно от гр. Лангада, Северна Гърция, беше извършено лично от Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей в присъствието на множество йерарси на патриаршията и на Гръцката православна църква. На освещаването на храма присъстваха много политици, турският консул в Солун, гости от България.

Друга църква, посветена на стареца, почитан като светец далеч преди официалната му канонизация, се строи от миналата година на остров Наксос, Цикладски острови в Егейско море. Малък скит (постница) "Преп. Порфирий Кавсокаливит" близо до Ксанти вече събира множество поклонници, а старинен храм на Родос след своето възстановяване в края на изминалата година също беше посветен на новопрославения светец. Извън Гърция храмове на преп. Порфирий бяха открити през 2014 г. - в Кения, в Холандия и на други места.

Преподобни Порфирий се престави в Господа на 2 декември 1991 г. и е канонизиран на 27 ноември 2013 г. Започнал монашеския си път на Света гора, той прекарва дълги години от живота си в центъра на гръцката столица като ефимерий в болничен параклис близо до площад Омония. Още приживе се прославя с множеството си благодатни дарования - Христос го удостоява с дара на духовното бащинство (старчество), прозорливост, лекуване, непрестанна молитва и други харизми, които се срещат много рядко в подвижническата история на Православната църква. Забележително е, че по негово желание тялото му е погребано на Света гора на неизвестно и досега място.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Image1Регионалният археологически музей в град Пловдив от днес има в сбирката си уникална ранно-християнска гробница, представена в оригинален вид с градежа и стенописите, съобщи БГНЕС. Тя беше открита през 2012 г. при изкопни работи на електроразпределителното дружество EVN в центъра на Пловдив на ул. „Г. М. Димитров” и е част от Южния Некропол на Филипопол. Оттогава в продължеиние на три години саркофагът беше подложен на реставрация и сега се експонира за първи път. 

Датиран е в началото на IV в. сл. Хр. и е с размери 1x2x1.4 м. Гробницата е единствената по рода си, откривана досега у нас. Според археолозите става дума за семейна гробница на богати жители на Филипопол от периода на ранното християнство. Аналози на изображенията има в катакомбите на древния Рим. Според археолога Мая Мартинова, ръководител на археологическите разкопки, подобен паметник на раннохристиянското изкуство може да бъде гордост за всеки световен музей.

Image2На стените на гробниците има стенописи, които са почистени и реставрирани, а общата им тема са чудесата на Христос. Това е най-ранното изображение на Божия Син, откривано досега у нас, и представя Иисус като млад мъж без брада и без ореол. От четирите вътрешни страни на саркофага са изписани две новозаветни сцени и два раннохристиянски символа - възкресяването на Лазар и изцелението на парализирания, евхаристиен съд за смесване на вино и вода с два пауна и хризма (печат) с буквите алфа и омега (Α-Ω - знакът на Христос) и две палми отстрани. Древният живописец е рисувал в техниката "мокро фреско" с червено, черно, бяло, охра и зелено.

Стенописите са силно избледнели и заради тяхното съхраняване са забранени снимки със светкавица. Реставрацията на саркофага и изображенията беше финансирана от EVN и община Пловдив.

Image3

Снимки: БГНЕС

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

12043070 947761631961968 6944570903504191564 nНа 3 октомври българската общност в Люксембург организира събрание, на което беше учредена православна църковна община и й беше избрано църковно настоятелство. Специално за това във Великото херцогство Люксембург пристигна Западно- и Средно-европейският митрополит Антоний, който оглави архиерейската св. Литургия преди събранието. В съслужение с владиката беше о. Станко Дидов, свещеник в софийския храм „Св. Седмочисленици“. Богослужението се проведе в католическия храм „Св. Алфонс“, който от няколко години се предоставя за ползване на нашата църковна община. О. Станко посещава българската общност в Люксембург от 2013 г., когато се заражда идеята българите там да имат своя църква. Те срещат подкрепата на Римокатолическата църква в лицето на о. Ед, който предоставя на българите храма „Св. Алфонс“, както и салон, в който да се събират след богослужението. В този храм о. Станко извършва св. Литургия няколко пъти през последните две години. През това време общността е със статут на мисия, докато се види, дали има достатъчно хора, които биха организирали и поддържали църковна енория.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)

Mitropolit LimassolskiyЛимасолският митрополит Атанасий, който в средата на септември беше гост на Седмицата на православната книга във Варна, в края на месеца отиде на посещение в Беларус по покана на Минския митрополит Павел, патриаршески екзарх за Беларус. Самият митрополит Атанасий определя визитата си като поклонническа. Тя продължи от 28 септември до 3 октомври, през което време Лимасолският митрополит посети няколко епархии, срещна се със студенти от Медицинския факултет в Минск, от Минския Богословски факултет, с ученици от семинариите, с игумените и игуменките на манастирите в Беларуския екзархат.

Навсякъде йерархът от Кипърската църква имаше възможността да отговаря на многобройните въпроси на предимно младата аудитория, която присъстваше на беседите му.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.