Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

204002.pВ деня на св. Василий Острожки в Лепосавич, Северно Косово, беше открит паметник на покойния Сръбски патриарх Павле. Скулптурата е висока почти 3 метра, а нейн автор е художникът Миленко Балович. Според автора основната му цел е да представи Сръбския патирах такъв, какъвто го помнят хората - смирен и умерен във всичко. Разположена е пред новата църква на св. Василий Острожки в града.

Рашко-Призренският епископ Теодосий освети паметника, а в града се проведе и кръстен ход (шествие). На откриването присъстваха и сръбски политици.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

glebКиевският митрополит Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква (МП) отправи послание към епископите, свещениците и всички вярващи в страната да не оправдават войната в Източна Украйна с религиозни лозунги. За пример той даде живота на двамата светци Борис и Глеб:

"Защо почитат тези светци? В какво се прояви така ясно и безспорно любовта им към Бога и ближния, а също и към тяхната родина? Отговорът е прост - в тяхното желание да запазят мира и братската любов на родната земя, даже с цената на своя собствен живот. След смъртта на равноапостолния велик княз Владимир, Киевска Русия можеше да се потопи в дълги и кървави междуособици. За това светите князе Борис и Глеб трябваше само да заявят своите права на княжеския престол, да съберат дружини и да започнат въоръжена борба за власт със своите братя. Но те избраха друг път - блажения път на миротворците, които положиха душите си, за да спасят живота на другите и да запазят своята родина.

Днес бедата отново дойде в нашия дом. Продължава въоръженото противопоставяне в Донецка и Луганска области. Продължава и небивалата информационна война. Пропагандата разрушава братските отношения между народите и разкъсва даже кръвните родствени връзки. Къде да търсим спасение? Как да преодолеем трудностите и раздорите, когато между братя по вяра са обилно посятите семена на враждата и междуособиците между братя по вяра дават своите кървави плодове?

Цялата статия: Митр. Онуфрий: Нямаме право да оправдаваме войната с религиозни лозунги

4.29411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

2015-05-18 1324Известна фирма за организиране на луксозни партита на хайлайфа у нас днес спешно свали от рекламния си сайт услугата "Организиране на Свето кръщение в Храм паметник Св. Александър Невски". Тя беше поместена в графата "Нови услуги" редом с "Организиране на изнесен сватбен ритуал в дворец Врана" (междувременно обаче от Секретариата на Н. В. Цар Симеон II съобщиха за Двери, че те не са давали такова разрешение на никаква фирма за сватбени ритуали и вероятно това е още една манипулация - б. р.).

В сайта на фирмата бяха публикувани снимки от кръщения в "Св. Александър Невски" на деца на заможни семейства, в които се вижда и ефимерият, извършващ тайнството - небезизвестният свещеник Костадин Гаврилов. Всъщност именно тази снимка от рекламния сайт на фирмата беше използвана за илюстрация на новината в Двери "Требите в "Св. Александър Невски" продължават, макар и забранени". Веднага след това рекламата беше свалена както от сайта на фирмата, така и от нейната фейсбук страница. Въпреки това ние успяхме да "свалим" някои от рекламните материали, а те включват множество "кръщелни аксесоари" със снимки на "Св. Александър Невски" - белгийски шоколад, опакован със снимка на храма, луксозни покани за гостите и кръстниците, подаръци за гостите с датата на паметното събитие в храм-паметника и други. Всичко това говори за една разгърната индустрия, която има богата клиентела.

Цялата статия: Обява за организиране на ВИП-кръщения в храм "Св. Александър Невски" беше свалена след публикация...

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

plakat 44На 21 май от 19 ч. манастирът „Св. Иван Рилски“ край с. Герман, София, организира празничен концерт по повод 1150-годишнината от покръстването на българите. В програмата са включени изпълнения на Школата по източно-църковно пеене към столичния храм „Св. Кирил и Методий“ с ръководител дякон Любомир Янъков. Концертът ще се проведе в Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" № 34 в София.

Входът е свободен.

Германската св. обител „Св. Иван Рилски“ е подворие на Зографския манастир „Св. Георги“ на Света Гора. През последните години близкият до София манастир се оформи като център на духовен живот и различни църковни дейности. Св. обител участва активно в организацията около пристигането у нас на гръцката чудотворна икона Св. Богородица - Надежда на обезнадеждените. В рамките на програмата по пребиваването на иконата у нас беше предвиден и този концерт, който ще се състои в предварително обявеното време и място.

4.27272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)

 Picture8 083Днес Сливенският митрополит Йоаникий освети обновения храм "Св. Георги Победоносец" в бургаското село Белила, което е в община Средец. Голяма беше радостта на местните жители да видят как се увенчават с успех усилията им да чуят отново камбанен звън в селото. Ремонтът на 100-годишната църква започнал през 2011 г. В продължение на четири години храмът, превърнал се през последните десетилетия в обор, е почистен и укрепен. От старото му благолепие останали само няколко икони и силно повреденият иконостас. Сега обновената църква отново отваря врати за вярващите след 65-годишно прекъсване.

Средства за възстановяването на храма отпуснаха Дирекция "Вероизповедания", Сливенска митрополия, община Средец и дарители, чиито родове са свързани със селото. За ремонта на храма спомогнаха и много читатели на Двери (виж тук и тук). Празникът днес завърши с хора и фолклорен концерт.

Picture8 077

Picture8 080

Picture8 088

Picture8 098

 

 

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.