Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Plener-5За трета година във Варна се провежда детски пленер под надслов “Колко са чудни делата Ти, Господи…”. Организатор и домакин на проекта е Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил”. Участниците са на възраст 7-15 години. През тази година се включват и няколко деца от Центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи „Изгрев”.

Ръководителят на пленера е познат на цели поколения рисуващи деца във Варна – художникът Радко Мурзов. В рамките на четири дни – 2-3 и 6-7 юли, децата ще рисуват в дворовете на няколко варненски храма и при разкопките на манастирския комплекс в местността Караач теке.

Пленерът в храма, в двора на първото българско училище в града, дава възможност на децата да „влязат” във възрожденската традиция. Да рисуваш църквата, камбанарията, пещта на двора, околното стихнало пространство – всичко по необясним начин допълва това усещане.

Цялата статия: Детски пленер в храма организират във Варна (фоторепортаж)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

HDimovoЕдно добро дело започна в Неврокопска епархия още от лятото на 1994 г. след избирането на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. В манастира „Св. Георги“ над град Хаджидимово започна провеждането на посменно летовище за деца от цялата епархия, а и извън епархията. Ученици от различни възрастови групи, общо по 55-60 деца на смяна, летуват в обителта под ръководството на богослови и учители по Религия. Децата се разделят на момчешки и момичешки смени, а групите за заниманията се съставят по възрастов признак. Всяка смяна има възможността да проведе среща с митрополита – както по-рано с митр. Натанаил, така и сега с митр. Серафим. Децата присъстват на утринното и на вечерното богослужения в манастирския храм, а онези от тях, които желаят, се подготвят и приемат свето причастие.

Цялата статия: 22 години децата летуват под грижите на Църквата в Хаджидимовския манастир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

8887На самия празник на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Неврокопска епархия имаше скъп гост – архимандрит Хризостом Майдонис от епархията на Йерисо в Халкидическия полуостров. Той участва в светата литургия, която Неврокопският митрополит Серафим отслужи в празнуващия храм „Св. Петър и Павел“ в град Добринище, а вечерта в същия ден изнесе беседа в салона на Неврокопска митрополия.

Беседата беше върху въпроса за разпространяването на Христовото благовестие днес, иначе казано – за православната мисия. Той посочи преди всичко завладяващия пример на двамата велики апостоли Петър и Павел, които с усърдието си и авторитета си са поставили основата на широкото разпространение на Христовата вяра по целия свят. След това, използвайки метафората с шестте крила на херувимите, той разви идеята си за шестте стълба на християнския живот и дейност, които са и важни добродетели: покаянието и изповедта, молитвата, постът, участието в богослуженията, изучаването на Свещеното Писание, милосърдието. Духовникът се спря подробно на всяка от тези страни на християнското битие и насърчи всички да ги прилагат в личния си живот. Изтъкна също така, че мисията е задължение не просто на определени хора в Църквата, а на всеки един християнин: всеки от нас е задължен не само да говори, но и да свидетелства с думи и достойни дела за Иисус Христос, Спасителя на света. За да бъдат възможно все повече хора запленени от учението на Спасителя и да се решат да последват примера на Неговите ученици – светците на Църквата.

Архим. Хризостом прожектира и кратък документален филм за православната мисия в Конго, за непрекъснато увеличаващия се брой православни християни в Африка, за обучението на православни клирици в семинария в столицата Киншаса, за благотворителната работа на Църквата сред бедния, но прекрасен народ на африканския континент.

Архимандрит Хризостом Майдонис е много деен духовник-мисионер, известен в много православни църкви. Той периодично работи и в епархиите на Александрийската патриаршия, особено където служат архиереи, които са монаси от Света гора. Така например напоследък той е бил в Конго по покана на митрополит Никифор, брат на светогорския скит Малката „Света Анна“. Архим. Хризостом е клирик на епархията на Йерисо, но завежда и антисектантската дейност на Солунска митрополия. Преди 10-ина години той и още двама други гръцки клирици бяха избрани за епископи на възстановяващата се Албанска църква, но властите в Албания не одобриха избора и така хиротониите не се състояха. Независимо от това архим. Хризостом продължи с присъщото си усърдие да работи за религиозната просвета сред младежта и на всички, които търсят пътя към Бога.

Архим. Хризостом многократно е бил гост на различни епархии у нас, както и на Седмицата на православната книга във Варна.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

Kavarna-2Десетки християни на 1 юли посрещнаха изгрева на слънцето на историческия хълм Чиракмана край Каварна. Тази година за първи път от столетия там беше отслужена св. Литургия на мястото на християнски храм от края на 5 век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. В началото на летния ден християните се срещнаха с Христос, наречен в богослужебните текстове Слънце на правдата.

На 30 юни от площада пред катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна тръгна автобус с поклонници за Каварна. Целта на поклонническата група беше хълмът Чиракмана, където в древното римско селище Бизоне има останки на храм от края на 5 век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. През последните пет години християни от Варна отбелязват празника на светите мъченици с посещение и молитва в техния древен храм. Началото на тази нова традиция е поставено през 2000 г., когато християните от Каварна започват всяка година на 1 юли да отслужват там молебен и водосвет за празника и да почистват от треви и храсти останките на древния храм и подстъпите към него.

Тази година честването започна на 30 юни вечерта от 19 часа в параклиса „Св. Богородица – спорителница на хляба”, беше отслужена вечерня с акатист, а след това имаше братска трапеза. Гостите от Варна нощуваха в храма и в палатки на двора. Сутринта в 5 часа всички тръгнаха с литийно шествие към хълма Чиракмана. За пръв път с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на празника беше отслужена света Литургия. В нея участваха християни от енориите при храмовете „Св. Николай Чудотворец” и „Св. Атанасий” във Варна, храм „Успение Богородично” в гр. Каварна, храм „Св. Троица” в гр. Добрич и храм „Св. Хралампий” в гр. Шабла. Литургията отслужиха иконом Василий Селемет, иконом Василий Шаган, прот. Павел Максимов и свещеник Велико Великов. 

Цялата статия: На 1 юли посрещнаха Слънцето на правдата в раннохристиянски храм край Каварна (фоторепортаж)

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (30 Votes)

8На 1 юли, седмица след избора на ново ръководство на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в патриаршеския дом Негово Светейшество е приветствал  преизбрания декан на висшето богословско училище - доц. д-р Александър Омарчевски и заместник-деканите  доц. д-р Димо Пенков с ресор учебната дейност в ОКС "бакалавър", и  доц. д-р Ивайло Найденов, отговарящ за международната, научно-изследователската и проектна дейност. Третият заместник-декан, доц. д-р Павел Павлов с ресор учебна дейност в ОКС „магистър” и „доктор”, не присъства, защото  е с група студенти на Св. Гора, където извършват дейности в помощ на  Зографския манастир.

Цялата статия: Среща на Негово Светейшество патриарх Неофит с новоизбраното ръководство на Богословския факултет...

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.