Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

22047Събота в предаването "Вяра и общество" по БНТ трима богослови ще разискват въпросите: Кога се е родил Иисус Христос? Защо Евангелията не споменават датата и годината на това събитие?

В предаването още можете да видите уникалните средновековни мозайки от манастира „Хора” в Истанбул, които пресъздават всички сюжети, свързани с раждането на Спасителя.

Друг сюжет ще разкаже за чудотворната икона „Св. Богородица Скоропослушница” от Ресиловския манастир.

Тези и други теми можете да гледате от 16.40 ч. в събота в последното за тази година издание на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

3.15384615385 1 1 1 1 1 Rating 3.15 (13 Votes)

original"В решенията на днешното съвещание на Синода е изразена загриженост, че в хода на кореспонденцията между предстоятелите на Константинополската и Руската православни църкви не бе постигнато съгласие по важни въпроси за подготовката на Всеправославния събор", съобщи досегашният председател на синодалния Информационен отдел и сега завеждащ новосъздадения Отдел по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда на пресконференция с журналисти за резултатите от завършилото в четвъртък заседание на Св. Синод на Руската църква.

През октомври председателят на синодалния Отдел за външноцърковни връзки Волоколамски митрополит Иларион заяви, че през януари в Истанбул трябва да се състои съвещание на предстоятелите на поместните Православни църкви, посветено на подготовката на Всеправославния събор. Тогава митр. Иларион отбеляза също, че подготовката на събора все още е далеч от приключване и датата на неговото провеждане е неизвестна.

 

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

chaplinСв. Синод на Руската православна църква освободи от длъжността му прот. Всеволод Чаплин, който беше председател на Отдела по взаимоотношенията на Църквата и обществото, съобщава Интерфакс. Това стана чрез откриване на нов Отдел по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите. Новият отдел се образува чрез сливане на синодалния Информационен отдел и Отдела по взаимоотношенията на Църквата и обществото. Част от функциите на двете учеждения преминават към Отдела за външноцърковни връзки и прес-службата на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

За председател на новообразувания Отдел по взаимоотношенията на Църквата с обществото и медиите е назначен Владимир Легойда, който досега възглавяваше Информационния отдел.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

2015-12-24 1339По установена традиция от Драгалевския манастир изпращат поздрав за Рождество Христово с видеоклип в youtube. Населниците на манастира пожелават на всички: „Да бъде песен в сърцето, Божи мир в душата и блага воля в делата! Честито Рождество Христово! За много и благословени години!“

Тази година видеоклипът е озвучен с песн от албума ,,Православна музика за малки и големи".

През декември 2008 г. Драгалевският манастир за първи път пусна в интернет пространството видеокартичка за Рождество Христово (тук). Тогава това стана новина за медиите и предизвиква смесени чувства сред православния клир и миряни. След седем години видеопоздравът от манастира се утвърди като традиция и има своите последователи. От манастира изпращат такива послания и за Възкресение Христово и други големи християнски празници.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Pages from korici odobreniС редица празнични инициативи ще отбележи Рождество Христово енорията на варненския храм „Св. Атанасий“. На 25 декември след тържествената литургия от 11 ч. ще се състои празничен Рождественски  поздрав от църковния камерен хор, детски хор „Ангели”, децата от неделното училище, школата по актьорско майсторство и вокална формация „Бънджи сингърс”. Акапелно ще прозвучат рождественски песнопения и песни, както и рецитал на стихотворения посветени на празника. Децата от школата по изобразително изкуство ще подредят в притвора на храма изложба от техни рисунки.

Броени дни преди Рождество Христово излезе от печат новият брой на детското списание „Камбанка“, издание на енорията на варненския храм „Св. Атанасий“. По-голямата част от съдържанието е посветена на чудното раждане на Спасителя. Освен това малките читатели ще се запознаят със старозаветната история за Моисей, а от Новия Завет ще прочетата за притчата за Блудния син. Илюстрирано е житието на св. Антоний Велики. От рубриката „Знаете ли, че...”, децата  ще научат интересни подробности за korica IKONA 1 odobrenaсъздаването на химна на България. Сръчните ръце ще им помогнат да си направят сами коледна елха, а малките готвачи ще получат рецепта за вкусен десерт от тиква. Цветан Радославов е представен в „Бележити личности”. Лабиринтът ще ги постави пред изпитанието да намерят верния път, по който  е минал св. Антоний,  за да намери св. Павел Тивейски. Задачи, кръстословица, страница за оцветяване и интересни занимателни предложения очакват децата на страниците на списанието.

В новия си брой списание „Амвон“ на варненския храм „Св. Атанасий“ предлага на читателите разнообразни теми. Сред авторите на списаниетоса: св. Паисий Светогорец, Пирейски митрополит Серафим, архимандрит Теофил (Переян), свещеник Данаил Сисоев, Андрей Десницки, иконом Дончо Александров, свещеник Ясен Шинев, старец Атанис Светогорец, архимандрит  Никон, игумен на Нови Скит „Св. Василий Велики” на Атон, митрополит Григорий Новгородски, съвременни богослови, психолози и християни, споделящи интересни истории от опита на своята вяра.

Списанията „Амвон“ и „Камбанка“ се отпечатват с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се разпространяват безплатно от енорията при варненския храм „Св. Атанасий”.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.