Мобилно меню

3.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (15 Votes)

alfeev"Най-важното за Македонската православна църква е да се върне в каноничното поле". Това каза митрополит Иларион Алфеев, председател на отдела за външни отношения на Московската патриаршия в интервю за предаването на БНР „Неделя 150”. Според думите му съществуват много модели на църковно устройство, които без задължителното признание за автокефалност могат да дадат на църквата фактически самостоятелност.

„Мисля, че не трябва да се държим за тези гръцки термини като автокефалност и автономност. Необходимо е да се създаде такъв модел, който да удовлетвори Македонската църква, но който да й позволи да се намира в общение с каноничните православни църкви, а не да бъде извън този процес, както е в момента”, каза митрополит Иларион.

Според него този въпрос трябва да се решава преди всичко в диалог между Сръбската и Македонската православна църква, която се е отделила от нея.

"Руската православна църква винаги е готова да помага в този процес и да предлага онези решения, които се основават на нашия собствен опит на преодоляване на разколите" – каза митрополит Иларион.

"Балканите са много сложен регион. Не е случайно, че именно от Балканите в миналото започнаха световните войни и днес този район е на кръстопътя на две цивилизационни парадигми. От една страна е западната цивилизация, която работи за издигане на секуларни ценности и погледа върху света през тази призма. От друга страна – източнохристиянското наследство, носители на което са поместните православни църкви, е много важно в процеса на глобализация, когато балканските държави се интегрират в Европейския съюз".

Отношенията между Русия и България се развиват, каза митр. Иларион. "Руският патриарх Кирил многократно е посещавал България и от детството си познава патриарх Максим. Той имаше голямо желание да направи това посещение и да общува с патриарх Максим, който днес е най-възрастният йерарх от главите на поместните православни църкви. Затова беше взето решението да посети България извън реда на установения диптих и да не се чака времето, когато това посещение трябваше да се извърши", уточни митрополитът.

"Между двете църкви няма никакви проблеми, руското подворие в София функционира много активно, както и българският храм в Москва. Имаме добри отношения – свидетелство за това е проектът за строителство на православен храм в Москва, посветен на митрополит Киприан, който спасява кирилицата в Русия след падането на България под османско владичество", каза той.

Той каза още, че наследството на светите равноапостоли Кирил и Методий обединява всички православни църкви. „Това е общото наследство на нашите църкви, като започнете от руската, българската, сръбската и преминете през полската, чешката и словашката. Създаването и развитието на славянския език за нас е обединително звено”, посочи митрополит Иларион.

Митр. Иларион съобщи също, че Московска патриаршия гледа позитивно на идеята за изпращането на руски монаси в Косово, но това ще стане, според него, след като тя съгласува действоята си със Сръбската православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kx4d4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб