Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

pic011На 13 март, сряда, от 17 ч. в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (в централната сграда – Ректората) ще бъде представено първото критично издание на труда на преп. Паисий Хилендарски – „История славянобългарска”.

Изданието, подготвено във връзка с 250-годишнината от написването на Историята (1762 г.), представлява комплект от два тома: І том – факсимилно издание на Зографската чернова; ІІ том – Критично издание на „История славянобългарска”.

Двутомникът е осъществен с благословението и подкрепата на игумена и братството на Зографската света обител на Атон. Върху него са работили учени и изследователи от Софийският университет, с които манастирът осъществява вече няколко години ползотворно сътрудничество.

За първи път в България се прави критично издание на „История славянобългарска”, а във факсимилното издание са постигнати реалните цветове на оригиналния ръкопис. Текстът е набран точно ред по ред и буква по буква по Зографската чернова (автограф на преп. Паисий) с отбелязване на разночетенията по шестте най-архаични преписа. Липсващите места в черновата са предадени по първия котленски препис. За първи път са разчетени задрасканите от Хилендарския монах пасажи. Паралелно (на дясната страница) е представен нов точен превод на новобългарски от оригинала с обширен богословско-исторически и филологически коментар. В коментара за пръв път са тълкувани подробно исторически личности, събития и реалии. Също така за пръв път са идентифицирани цитираните места от Зографските грамоти, обяснява се, какво точно означава „славянобългарска” и мн. др. Изданието е снабдено с индекси и таблици, които го правят удобно и полезно за ползване.

В това издание „История славянобългарска” е поставена в адекватен исторически и богословски контекст без идеологическите наслоявания на политическите доктрини на нашето време. Предисловието представя традиционния християнски поглед към историята, с което поставя Историята в естествената ѝ среда на възникване.

Книгата е насочена както към специалисти, така и към всички читатели, които се интересуват и обичат българската история.

На изображението: Преображенски (Попгладичов или Гладичов) препис на „История славянобългарска” от 1809 г. Направен е в Преображенския манастир край Велико Търново от габровеца Влад п. Петков Гладичов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxfpq 

Разпространяване на статията: