Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: На колко години е човечеството?

Re: На колко години е човечеството? 14 Окт 2006 00:15 #14945

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
Приятели,
Четейки дискусията в мен се породиха два въпроса. Първият поради моята некомпетентност е към познавачите на Стария Завет и староеврейския език относно библейските родословия:
На Еноха се роди Ирад (Гаидад); Ирад роди Мехиаеля (Малелеила); Мехиаел роди Матусала; Матусал роди Ламеха
(Битие 4:18 )
Тук думата "роди" задължително ли означава релация баща-син, или може да означава по-далечен наследник - внук, правнук и т.н.?

Вторият ми въпрос е провокиран от последния постинг на Портос :)
освен увереност в буквалната вярност на Битие 1 и 2 глава?
Въпросът ми е: Какво би трябвало да разбираме под "небуквално" повествувание или родословие?

Един коментар по повод мнението на marishamarisha wrote:
4. Втория принцип на термодинамиката (?... на термодинамиката ли се водеше...?).
Мариша, "принципът", за който говорите, е крайно неподходящ за темата поне поради 2 причини:
1) За разлика от повечето други физични закони, принципът за увеличаване или запазване на ентропията е СТАТИСТИЧЕСКИ. Знаете ли какво означава това във математически и физичен смисъл на думата? Грубо казано, означава, че би могъл да се "наруши" но вероятността за това е много малка. За сравнение, законът за запазване на енергията например не е статистически (поне според класическата физика) и вероятността да не е изпълнен дори за кратко време е точно 0.
2) Принципът е валиден ЗА ЗАТВОРЕНА СИСТЕМА, каквато не е нито Земята, нито даже Слънчевата система, а още по-малко е затворена система един жив организъм. И да, изпреварвайки евентуален Ваш въпрос ще уточна още, че дори Вселената не е прието да се нарича/мисли като затворена система...
Въобще, прочетете точната формулировка на принципа, заедно с неговите УСЛОВИЯ на валидност (уточненията, които се правят в самия принцип).
Пред незапознати с физиката подобна аргументация може звучи любопитно и "научно". Но ако в аудиторията присъства физик, който се лута между атеизма и Бога, много лесно той може да си каже "това ли са ви аргументите!..." и да не пожелае да чуе поне в скоро време повече християнска апологетика...
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 14 Окт 2006 00:48 #14946

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Akte-X wrote:
А дали е на 10 милиарда може да се по спори ... :)
Не може. Може да се спори единствено, дали не е на повече.
Как така учените разбраха , че е на 10 милярда ???
Например от червеното отместване и константата на Хъбъл. Колко имаш по физика в училище? То бива масова неграмотност след непрекъснатите промени в образователната ни система, но не се ли учеше поне малко астрономия в края на 10-и клас?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 14 Окт 2006 00:52 #14947

 • Akte-X
 • Akte-X's Avatar
еми 6 имам по физика , за някакви обърнати лещи и скачени съдове учихме в 8ми клас :roll: , но след 9ти клас не съм учила - щото съм със средно музикално :shock: ... Бтв в 11 глас се учи астрономия :) )
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 14 Окт 2006 01:28 #14948

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Ок, тогава ще ти обясня, макар че това е работа на учителите по физика, ако питаш мен. Има 3 начина да се определи приблизително възрастта на вселената, те дават доста сходни резултати:

1) Изчисляване възрастта, чрез прецизните измервания на реликтовото излъчване. 13.7 млрд години.
2) Според CNO цъкъла - дава малко над 14 млрд години.
3) Според константата на Планк - дава около 11 млрд години

Ще ти обясня само за 1) защото за другите нямам време:

Информацията за по-отдалечените части на галактиката се измества към червения спектър - колкото е по-далечна една галактика, толкова повече. Червеното отместване е доперов ефект: закона на Хабъл казва, че скоростта, с която се отдалечават галактиките е право пропорцинална на растоянието - съотношението на тези две величини е константата на Хабъл. От светлината, информацията за най-далечните обекти се измества към радио вълните, като колкото по-малка е честотата, толкова е по-стара информацията. Откъде би следвало да дойде информацията за Вселената, която е била близо до големия взрив, тогава? Теорията казва - от всички посоки! Шокът е, когато Гамов и компания наистина измерват тези вълни. Днес имаме много по-прецизни данни за тях, заради космическия телескоп, който също носи името на Хабъл.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 14 Окт 2006 01:33 #14949

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Чудя се кога ще се сложи край на глупостите за 7000-годишната вселена. Точно за астрономията пък несъстоятелността на тази представа е очевидна, както са очевидни петте пръстта на едната ми ръка. Не знам защо някои още си представят, че физиците едва ли не гадаят по птиците, като измерват възрастта на вселената в милиарди години.
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 14 Окт 2006 19:01 #14965

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
Ivailo wrote:
Тук думата "роди" задължително ли означава релация баща-син, или може да означава по-далечен наследник - внук, правнук и т.н.?

Здравей Ивало,

Думата "син" /бен/ може да се отнесе не само до преките потомци, но и до внуци и пра-внуци. И второ, бен може да означава и духовен син. А по отношения на родословията, трябва да имаш пред вид и някои неща.
1. Че това не е родословно дърво на човечеството или на Христос. Споменати са само най-известните /колкото и на нас да не ни говорят нищо/ представители. Родословието на Христос според Матей е целено и изобщо в него са пропуснати доста хора.
2. Родсвеният принцип не е единственият, който е играл роля при съставянето на родословията. Близките търговски и културни връзки играят далеч по-важна роля. А пък традиционното старозавенто недолюбване на Египет е довело до там, че египтяните, /които са доста сродни на евреите/ са свързани със Хам.
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]