Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: На колко години е човечеството?

Re: На колко години е човечеството? 09 Авг 2004 18:19 #2558

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Св. Отци не могат да бъдат прави по тези въпроси, просто защото ние абсолютизираме неправилно и по чужд на православния начин техния авторитет. Църквата е сигурна само в едно и то е изразено в Символа на вярата: Вярвам в един бог, Отец, Вседържител и Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо. Това е единствената истина, в която ние християните не трябва да имаме колебания и противоречия помежду си. Това е основата на християнската космогония. По всички останали въпроси, засягащи детайлите около това "кога?", "какво?" и "как?" Св. Отци се изказват от позицията на мислещи хора, боравещи с познанията и понятийния апарат на епохата си и основаващи се на нивото на натурфилософията от съответната епоха, като зависят изцяло от ограниченията на същата тази епоха. Историята на православната богословска мисъл обаче не познава догмат за незаблудимост на Св. Отци. При това, тук не говоря само въпроси на естествознанието, а дори и за догматически въпроси, по каквито немалко Св. Отци са имали също противоречия. Моля, имайте това предвид, когато се опитвате да си служите с Отците като с авторитет по всичко. Имайте предвид, че този начин на позоваване на авторитети не е православен по своята природа. Дори и по тълкуванието на разказа за сътворението има буквалисти и алегористи. Да не забравяме, че "Шестоднев" пише не само св. Василий...

За наука в съвременния смисъл на думата по времето на Св. Василий не може да се говори. Основите на съвременната наука са положени от Коперник (католически свещеник!), Декарт, Паскал, Нютон... Под основи имам превид именно онези принципи за извличане и анализ на опита, които раждат съвременната наука.

Просто няма богословски основания да бъде задължен човек да приема като чиста монета всеки ред, написан от ръката на Св. Василий Велики по въпроса за произхода и устройството на света, само защото пред името на автора Църквата е сложила определението "свети". Целта на неговия "Шестоднев" е ясно дефинирана още от първото изречение - да се покаже, че светът не е самопороден, че има свое начало и това начало е в Бога като негова причина. Това е тезата, по която няма как да не сме съгласни като християни. Оттук нататък, неговите разсъждения си остават изцяло зависими от нивото на естествознанието по негово време. Той разглежда и оборва конкертни хипотези за света, но това до известна степен е и ограничение в неговия мироглед. Ограничение, което е съвсем естествено и нормално и не бива да ни смущава.

Светоотеческата литература е последният източник, който може да бъде авторититетен по отношение проблемите на естествените науки. Говоря за детайлните проблеми, а не за принципнити положения, като например това, което Първият вселенски събор е записал в първия член на Символа на вярата.
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 10 Авг 2004 11:15 #2563

 • dea
 • dea's Avatar
Нито в Библията пише за възрастта на човечеството. нито пък науката може на този етап да даде точен отговор за това. Годините, упоменати в Книгата на книгите са условни и често пъти символични. Имало е практика сред древните цивилизации, като записват годините, които е живял даден човек, да записват само онези, които са били благоденствени за т. човек, а "нещастните" са ги пропускали...
друго - в древния Изток (м/у Тигър и Ефрат по специално) са си служили с лунен календар, а малко по на изток - със слънчев... Едните са имали 6-десетично броене - от мерки и теглилки до дати, а другите десетично и т. н.
В Библията е любим израз "хиляда, хиляди...", но една и съща дума се използва за "хиляда" и за "отряд", "съвкупност от нещо" - т. е. не се означава точната бройка с това число така, както ние я разбираме.
Изобщо цифрите не са това, което са :wink: ето защо са толкова глупави кабалистичните изчисления за възраст на човечеството, идване на Месия и края на света, с които се занимават някои юдейски кръгове...
Що се отнася до науката - тя се уповава на своите научни хипотези, а не толкова на фактология - поне по този въпрос... Както споменава Легион, датирането на света и въобще археолог. датировка се е основавала на С14. Да, ама сега се оказва, че датировката с въглеродния двуокис е неточна, варира само с +/- 6 000 години...
И не забравяйте - никой незнае колко време е изтекло от сътворението до грехопадението - възможно е да са минали векове, възможно е се е случило и веднага след това - никой не може да каже. Като се има предвид, че до грехопадението човешката природа не е била подвластна на смъртта и старостта, за нас този период си остава неизвестен...
Също и думата "йом" на еврейски, с която се бележи част от врене има значение на 1."ден"; 2-"период от време"; 3-"хилядолетие"... :)
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 18 Авг 2004 11:16 #2654

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
Да, мнението на Св. Отци не бива да се абсолютизира, и те вероятно са мислели от гледна точка на натурфилософията на своето време.

От друга страна, не виждам пречка всичко да се е случило точно както го казват Св. Отци. В съвременната наука също има противоречия и спорове за произхода на вселената. Но дори и да имаше единно мнение, научното познание не е съвършено и окончателно, а се променя всеки век примерно ... Когато Пол Дирак бил студент, един професор му казал - "Млади човече, защо искате да се занимавате с теоретична физика? Там всичко е ясно, има само две малки облачета на хоризонта..." Но от едното облаче се родила общата теория на относителността, а от другото- квантовата механика.

Струва ми се че има много още да научим за вселената, преди науката да даде окончателен отговор какво е ставало в първите секунди след сътворението, или големия взрив ако е имало такъв... Интересно е че докато вярата не отрича и не противоречи на съвременната наука , то някои учени се опитват да игнорират напълно Бог...Стивън Хокинг например, в отговор на въпрос - къде мястото на Бог в неговия модел на началото на вселената и Големия взрив, отговорил - "Бог ли? Нямахме нужда от него..."
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 18 Авг 2004 11:30 #2655

 • konstantin
 • konstantin's Avatar
... за фразата на Айнщайн - доколкото и аз знам е бил религиозен. Известна е и друга негова мисъл - "Вселената и природните закони работят толкова съгласувано и закономерно, че приличат на точен часовник. Но възниква въпросът - кой е часовникарят?
Ако приемем че няма такъв и всичко е станало случайно - то все едно да вземем една кутия, да сипем зъбни колелца и винтчета и да я разклатим... Дали би се получил часовник?"

Доколкото знам обаче, Айнщайн, макар и вярващ, не е бил християнин, за разлика от Паскал например.
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 13 Окт 2006 18:56 #14923

 • marisha
 • marisha's Avatar
Светът е на ~ 6000 - 7000 години.
Знам, че на много хора, особено ако са хора на науката, това ще прозвучи "много младо", обаче ето някои факти :)
1. През 2006 година бяха оповестени резултатите от голям проект, свързан с митохондриалната наследственост (това е ДНК-материал, които се предава не чрез половите хромозоми, а чрез митохондриите от цитоплазмата на майчината клетка). Тъй каот процеса на оплождане е свързан със загуба на цялата цитоплазма за сперматозоида, информацията на тези гени върви само по майчин път. Това прави възможно обратното проследяване на въпросните гени (тъй като няма комбиниране на наследствен материал). Та въпросния проект заключава, че сходящите редици на наследствеността се заключват в една личност, жена, съществувала около 5500 - 7000 години назад. Имали сме прамайка, с други думи. Коментара на ръководителя на проекта е интересен "Сигурно изпускаме някой фактор" :) )) - олицетворение на слепостта, в която въвежда чистия материализъм.
2. Спектралния анализ на кометите - това са тела с огромна енергия, които в движението си я губят бързо (употребявам думата във вселенските й мащаби). Кометите са необоримо доказателство за това, че света съществува от въпросното време.
3. Периода на полуразпад на въглерода (въглеродния метод е най-широко използвания в датирането на находките. Грешката при него е стотици години при милионите, и хиляди години при милярдите). Но всъщност самия период на полуразпад е около 5700 години, което за всички химици може би ще е повод за размисъл. (това е веществото на живота, ако словосъчетанието е уместно).
4. Втория принцип на термодинамиката (?... на термодинамиката ли се водеше...?).
Грешката на светската наука е тази, че се опитва да универсализира материята. С нейните закони не може да се гледа във вечността. Просто защото тази материя е преходна. А нашето човешко познание за нея е изключително ограничено - емпириката ни слага рамки, който не могат да се надскочат с по-сложна емпирика.
Затова и се стига до конфликт между науките. Физиците казват "света не би могъл да възникне сам, защото втория принцип на термодинамиката гласи "всяка материя оставена сама на себе си, се стреми към хаос", а химиците казват "разпадането на веществата говори за това, че света е на милярди години". Да не говорим за това какво казват биолозите :)
Всяка истинска наука е в синхрон с религията. За това от кога е светът мога да ви дам още много доказателства, които не се вписват в теорията за милионите години и парапитека :) ))
На тези ми доказателства всеки учен би отвърнал "много малко знаем все още". Да, така е. И винаги ще сме ограничени в знанието си. Не се подвеждайте по светската наука. :)
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 13 Окт 2006 18:58 #14924

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Това ли е "православната просвета"??? Би следвало да усещате разликата между наука и псевдонаука само с носа си. Не знам откъде сте го цитирали, но моето мнение е, че това е за "Рибари на Мрежата", не за тук.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]