Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: На колко години е човечеството?

На колко години е човечеството? 27 Юни 2003 17:31 #444

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
В Евангелие от Матей 1 гл. е посочено родословието на Иисус. Според написаното от Адам до Иисус има 3*14=52 "рода". Вероятно род означава поколение. В Евангелие от Лука обаче 3 гл. , са изброени над 70 души от Адам до Иисус:
1. Защо е това разминаване?
2. В статистиката възрастта на едно поколение се приема, мисля, условно за 25 години. Ако умножим 70*25 би трябвяло да получим приблизителната възрастна човечеството. Вярно е, че Адам, например, е живял над 900 г. Но, както и да се смята, излиза, че Адам е бил сътворен преди не повече от 6-7 хиляди години. А има открити следи от цивилизации, които са над 10000 години отдалечени от нас във времето. А биолозите говорят за милиони години...
Не съм запознат как стои въпросът с летоброенето в Стария завет.
Но тук наистина на формално ниво се повявява противоречие между Библията и съвременната наука.
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 27 Юни 2003 18:57 #445

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Мда, има привидни разминавания, но те всъщност не са разминавания, защото:

1. Матей върви по низходяща линия, а Лука - по възходяща.

2. Глаголът "egennese", който щем-нещем превеждаме като "роди", изобщо не озачава родствена връзка баща-син, т.е. от първа степен. Прескачат се родове. Матей сортира по този начин родовете, за да улесни броенето и запомнянето, но с цената на прескачане на родове.

3. Матей проследява родословието на Христа през Йосиф, а Лука - през Мария. Защото Матей е написал Евангелието си за юдеите, за които е важна юридическата валидност на Христовото родословие, докато Лука проследява родословието Му през Мария, защото на практика Йосиф не Му е истинският баща.

Това са в общи линии причините за разликите. Има и други неща, но това е най-важното, което трябва да се помни.
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 27 Юни 2003 19:29 #446

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
А какво да кажем за подобни изброявания в Стария завет, в които, освен родовете, се посочват и годините? Нали оттук произлиза библейското летоброене, според което сега е седем хиляди и не знам коя година от Сътворението?
The administrator has disabled public write access.

Малки поправки 28 Юни 2003 23:17 #449

 • Добромир
 • Добромир's Avatar
Здравей, Смилене

1) 3 * 14 = 42, а не 52.
2) Ако правилно си спомням, Матей проследява родословието на Христос само до Авраам, докато Лука го проследява до Адам.

Това обаче не е по същество. Причината е много проста - не знам какво да ти отговоря. Вярно, че и Никола се е затруднил... :)
The administrator has disabled public write access.

Re: На колко години е човечеството? 29 Юни 2003 16:22 #450

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
Хе-хе, никога не съм бил добър в сметките:). Вярно е също, че Матей проследява родословието само до Авраам.
Но въпросът е за т. нар. библейско летоброене. Аз не познавам добре Стария завет и не мога да кажа дали то има основание в текста там. Всъщност не е толкова важно преди колко точно години е сътворен човекът, проблемът се поражда от разминаването между Библията и съвременната наука.
The administrator has disabled public write access.

Разминавания между Библията и научните данни 16 Авг 2003 16:52 #510

 • Добромир
 • Добромир's Avatar
Такива проблеми се решават много трудно. Работата е там, че отговор може да даде само човек, който много добре познава както Библията, така и съвременната наука.
Наистина, там където има противоречие, едното мнение със сигурност е невярно и просто трябва да бъде отхвърлено (ако противоречието е истинско) или правилно изказано (ако противоречието е привидно - напр. дължи се на лоша формулировка).
За да може да разсъждава критично, човек би трябвало да бъде специалист и в двете области - библеистиката и биологията. (Аз не се чувствам такъв нито в едната, нито в другата.) Чувал съм, че в Библията имало два начина за назоваване на времето - буквален и алегоричен (при който годините се наричат "дни" - вж. някои от пророчествата), но не съм напълно сигурен в източниците. От друга страна, не познавам въобще методите, по които в науката се изчислява възрастта на един или друг вид.
Не мисля, че са много хората, които могат да решат това противоречие. За да разбираш Библията, не е достатъно да я знаеш наизуст, трябва да "чувстваш" нейния смисъл. Горе-долу така стои въпросът и в науката - в момента твърде много се залага на тясната специализация, при което често (колкото и парадоксално да звучи) се губи "живата" наука: един тесен специалист може много добре да се справя с проблемите в своята област, но той често не вижда тази област "отгоре", съответно не би могъл да я огледа критично, нито да изкаже някоя революционна в научно отношение идея. (Не мога да си представя, че Айнщайн например е бил "тесен специалист".)
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]