Мобилно меню

Oтносно разликите ...

 • chudenka
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Фев 2006 01:17 #11370 by chudenka
Oтносно разликите ... was created by chudenka
...

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
22 Фев 2006 13:46 #11373 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Oтносно разликите ...
Не мога да давам рецепти, но аз наптимер в Германия нямам никакви проблеми в Гръцката църква. Разликата в обичайте, мисля, само може да ни обогати. Имам предвид, че може да ни накара да осмислим някои наши обичаи. Да видим с какво са по-добри, или напротив, да установим, че са недотам правилни. Общо взето, обикновено, равносметката е и в двете посоки.

За това че не сте знаели къде се слагат свещите и т.н. Попитайте! Обяснете, че сте от България, обикновено православните се радват да срешнат свои братя и сестри от други страни. Опитайте се да разберете дали след литъргия хората се събират някъде. Ако не Ви е удобно да се самопоканите на тези събирания, Вие предлоожете, на човека, с когото сте влезли в контакт, да изпиете по едно кафе. Много е вероятно в Гръцката об6ност да попаднете на хора от Северна Гърция, които, ако са по-възрастни, обикновено говорят малко български.

Не че Ви агитирам специално за Гръцката църква, защо не Румънска, Сръбска, Руска, каквато и да е. Моят съвет е да избягвайте само разколнически и схизматически об6ности. Не че там обезателно ще Ви се случи нещо лошо, но може да възникнат проблеми и усложнения.

Така или иначе не обичайте са сушественото, а молитвата и участието в Евхаристията.

Please Вход to join the conversation.

 • chudenka
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Фев 2006 16:10 #11376 by chudenka
Replied by chudenka on topic Re: Oтносно разликите ...
...

Please Вход to join the conversation.

 • engineer
 • Visitor
 • Visitor
23 Фев 2006 01:08 #11385 by engineer
Replied by engineer on topic Re: Oтносно разликите ...

Не мога да давам рецепти, но аз наптимер в Германия нямам никакви проблеми в Гръцката църква.


Ако си в Nordrheinwestfalen, виж това

[url:3n7c7n5y]www.svetabogorodiza.de[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
23 Фев 2006 03:02 #11386 by An
привет chudenka!

това за което питаш наистина са поместни обичаи, които много приличат на това как в определени краища на България си мислят, че едно ядене може да се сготви само по начина, по който те го готвят. Не само в България хората страдат от подобни съображения. Сигурна съм, че в Гърция и Италия имат традиция по този начин да мислят.

За оставането на пари, доста мога да пиша. В България до колкото знам църквите са били--даже и по време на комунизма--издържани от държавата; това мисля, че не се е променило. Но на запад не е така. Църквите каквито ги виждащ са изцяло продукт на щедростта на хората, които ги посещават. Самата сграда да се построи струва милиони долари; а отделно се събират пари от хората за годишния бюджет, който включва всичко: от ток, вода до заплати на свещениците и оправяне на сградата, ако има нужда от ремонт, и закупуване на дрехи за хористите, ако има хор.

Някои църкви са закупени от католици--особено сега когато много от тях ги закриват заради скандалите. Хората обикновенно дават на църквата (поне за САЩ пиша) кам $100 на месец. Това за населенито в САЩ не е кой знае колко много, защото само кабелната телевизия и интернета може да струва толкова на месец. Който може да даде повече--дава, а който не може, дава колкото може.

Така, че за Великден, ако трябва да оставиш $1, не е кой знае колко много; ако за теб е обаче, дай колкото можеш; пък и да не дадеш едва ли някой ще ти се разсърди.

За гърците е обичай да палят свещи преди да влязат в църквата и да го слагат на на свещник както е в българската или руската църква, ами в пясък. Но това са неща, с които може да се свикне. Все едно учиш нов език и свикваш на граматиката му...

Това което ти пише Smilen за контактуваш с хората от църквата също ти го препоръчвам. Според мен, недей да очакваш супер госторпиемство от всеки--характери всякакви. Но ще попаднеш и на хубави хора. Запознай се и със свещеника. Той сигурно ще знае накой друг българин/ка, но това не е задължително. Може да те запознае с хора, които да учат или работят там където си ти.... Гърците са много щедри хора и много обичат да помагат на други. Нищо чудно да се видиш един-два пъти с някои от тях и за Великден да те поканят на агне :)

Това, че македонската църква била по стария календар, не мисля, че трябва да те тревожи. В Св. Гора също са по стария календар до колкото ми е известно. Сърбите също са по стария календар.

Как се разпознават разколническите църкви: ами по забрадките ще ги познаеш.. :) шегувам се. Не знам как. Чети на интернет страниците им какво пишат за себе си и ако имаш въпроси питай тук; все се надявам някой да знае за какво става дума.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
23 Фев 2006 17:01 #11390 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Oтносно разликите ...

Ако си в Nordrheinwestfalen, виж това

[url:vbt5s3we]www.svetabogorodiza.de[/url]Благодаря за линка. Предполагам, че става дума за Българския храм в Бонн. Някой път ще направим едно поклонническо пътуване то Коелн до Бонн, когато Павката събере будителите. Но нека да отмине карнавалът и да се стопли времето.
Хубаво е, че има такъв храм, инициативата за които е, до колкото знам от самата българска об6tност в Бонн, която се състои най-вече от студенти. Много е хубаво също, че храмът се споделя със сърбите. Трябва да се демонстрира единството между православните, без, ряазбира се да се пренебрегват културните и етническите различия.

Please Вход to join the conversation.

 • chudenka
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
24 Фев 2006 00:55 #11394 by chudenka
Replied by chudenka on topic Re: Oтносно разликите ...
...

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
24 Фев 2006 05:57 #11395 by An
коледната елха и тя е езически обичай, но да я махнем ли? за мен Великденските яйца не са езически-даже и от там да е тръгнал обичая...

btw, как си обясняваш Великденското зайче, което е популярно в САЩ? ние в България намаме такъв обичай....

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
24 Фев 2006 16:20 #11405 by An
chudenka,

за парите го написах, защото е тема, която ме вълнува, а постинга ти само ми даде повод да кажа няколко думи по въпроса. Поздрави!

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
24 Фев 2006 17:14 #11406 by An

Много е хубаво също, че храмът се споделя със сърбите. Трябва да се демонстрира единството между православните, без, ряазбира се да се пренебрегват културните и етническите различия.


Много съм съгласна с това изказване. Голямо предизвикателсвто е за всички православни.

Патротичността има важна политическа функция и дава лицето на една общност. Но Вселенската Църква обединява всички и за мен е истинско щастие когато мога да постя храм където има хора от различни раси, народности и култури.

На мен ми се струва, че това не е неспотижимо. Особенно в САЩ, където православните църкви са служели не само за това хората да изповядват религията си, но и да запомнят произхода си сега се променя като че ли. Въпросът е: да се обединят ли в едно по мястото, което ги свързва в момента (континента) или да продължават да съществуват както до сега, обединени предимно от народността си? Освен това има много американци, които са били преди това католици, протестанти, (и сигурно има и такива които са били атеисти...), които са станали православни и за тях един от въпросите е къде да ходат на църква: в гръцката, руската, българската, румънската? Статута на Православната Църква в Америка (OCA) мисля, че не е признат от всички като офицялен... Има ли някой запознат с темата?

Във Великобритания проблемът е подопбен. За тях даже изниква въпроса как да изглежда Православната църква, ако решат да строят нова сграда: дали куполът да бъде като на руските православни цървки или не? И за себе си са решили, че куполът на руските църкви е културно наследнство, което не е необходимо да бъде насадено във Великобритания.

Отец Дейниол [Fr Deiniol]за който става дума в тази статия, също така познава поета Р. С. Томас [R. S. Thomas], за който писах в "каква худ. лит. да четем?"

[url=http://icnorthwales.icnetwork.co.uk/news/regionalnews/content_objectid=13240196_method=full_siteid=50142_headline=-Charles-makes-mystery-visit-to-Orthodox-church-priest-name_page.html[/url]Тук четете за това как Принц Чарлс тайно посетил о. Дейниол.[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • chudenka
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
24 Фев 2006 19:17 #11407 by chudenka
Replied by chudenka on topic Re: Oтносно разликите ...
...

Please Вход to join the conversation.

More
25 Фев 2006 07:20 #11416 by legion
Специално това за червеното яйце е част от християнското предание.

Боядисването в други цветове и чукането вече си е добавен народен обичай.

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2006 18:10 #11429 by An
chudenka,

мислех си какво може да ти е странно и непознато като обичай като влезеш в гръцка православна църква и ще напиша само няколко неща, които допускам, че може и да не те учудват.

Имат няколко вида свещи: първия вид са тези на които сме си свикнали. За тях, мисля, че хората остават по $1 не зависимо колко на брой свещи взимаш. Втория вид изглеждат католически, ако може да се каже че има такъв вид свещи. Те са дебели и са в нещо като червени пластмасови чаши; има и бели по-големи. Едните са обикновенно по $5 другите$10, но според мен питай колко струват. Обикновенно малките свеши (първия вид, на който сме свикнали) се палят преди да влезеш в църквата и ги слагаш в пясъка. Не винаги ги изчакват да изгорят до край... Не знам дали това те тревожи, но според мен по-добре да не те притеснява.

Другите два вида се запалват преди да влезеш в църквата и понякога хората от настоятелствтото (които продават свещите) ще отидат да я остават пред иконата на Богородица или Христос, на която кажеш. Можеш обаче и сама да я сложиш там. Ако за първи път влизаш в църквата даже и да не направиш нещо както те са свикнали, никой няма да протестира. За това няма смисъл човек да се чуства неловко, ако нещо обърка.

След като си запалиш свещите влизаш в цъкрвата. Обикновенно (ако си закъсняла) и идваш когато свещеника чете Евангелието, не пускат никой да влиза докато не свърши четенето; после пускат всички.

Ами не ти ли е странно, че пазят тишина по време на литургията?

Идват разбира се и родители с децата си и ако някое дете реши да се разплаче, единия родител илизиа на вън (там където продават свещите) докато детето се успокои. Зависи от ситуацията. може родителите да решат и да си тръгнат, ако на детето нещо му доста кисело...

Другото на което не сме свикнали в българия е, че свещеника като каже "елате, яжте, пийте" всъщност наистина иска хората да дойдат при него. Причастието не го дават след литургията.

Когато хората се нареждат за причастие, тези от настоятелството помагат за реда на хората да не се блъскат и пак се пази тишина. Свещеника може да спре да дава причастие за да напомни на хората да са по-тихи.

След причастието, обикновенно децата отиват на неделно училище. Тоест те не слушат проповедта на свещеника. Но това е различно при различните църкви. Всяко настоятелство си решава как да го правят.

Обикновенно докато чакваш свещеника да почне проповедта, хора от настоятелството, подават кошница за дарение на църквата; обикновенно $1, но който иска слага повече. Обикновенно това става доста подредено. Помага факта, че хората седят, а не са прави както в българската или гръцката църква. Но на много хора, които станали православни не им харесва да влязат в храм където всичко да е под стройни редици и някои за това предпочитат руската църква; може би и българската щяха да предпочетат, ако имаше повече такива. Но това според мен не е толкова важно.

Свещеника може да проповядва на гръцки, но може да каже проповедта на английски и гръцки.

След проповедта обикновенно хората се събират на чаша кафе и нещо за хапване. Обикновенно кафето и поничките и каквото има за ядене и пиене е дарение на някой от църквата; най-вероятно семейството, което отбелязва 40 дена или годишнина от смъртта на роднина. Това е мястото и времето за което аз и Smilen ти писахме, че е възможно да се запознаеш със свещеника и да срещнеш други хора.

за това се сещам. ако имаш други въпроси питай. поздрави!

Please Вход to join the conversation.

 • chudenka
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
28 Фев 2006 17:32 #11489 by chudenka
Replied by chudenka on topic Re: Oтносно разликите ...
...

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
02 Мар 2006 15:30 #11554 by An
chudenka,

защо са ти изтрити всички постове? Да не би да е станала някаква техническа грешка? Провери си "Inbox" като имаш време да се логнеш.

Поздрави!

Please Вход to join the conversation.

 • chudenka
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Мар 2006 19:19 #11572 by chudenka
Replied by chudenka on topic Re: Oтносно разликите ...

chudenka,

защо са ти изтрити всички постове? Да не би да е станала някаква техническа грешка? Провери си "Inbox" като имаш време да се логнеш.

Поздрави!


Постовете ги изтрих аз An , не е техническа грешка .Бяха твърде лични ...
Благодаря ти за загриженоста .Дано Бог ти помогне да съхраниш душевната си чистота .

С Богом :)

Please Вход to join the conversation.

 • An
 • Visitor
 • Visitor
02 Мар 2006 19:59 #11573 by An
chudenka,

Какви други освен лични могат да са постовете тук? Няма да са теоретични? Нали имаме личност и лице пред Бог? Нали живеем като православни, а не като философи или теоретици? Останалото е риторика: прикриваме личното с множествено число или с изказвания в пасивна форма, за да сложим воал на лицето си, който ни се дава също и от анонимността във форума (An е съкращение от Anonimen) ...

А душевната чистота от Бог се дава, не защото някой заслужава, а защото Той е щедър. А който иска, получава. Душевна чистота имат светиите. И какво правят те: непрекъснато се каят, вярвайки че греховете им ще им бъдат простени и в същото време се радват в Бог. Това е мистицизма на Православието: да живееш едновременно такива противоположности, защото не може да се отречеш или от едното или от другото.

аз ще се надявам, че не ни напускаш и че ше се появиш с ново лице тук ':wink:'
Сърдечни поздрави!

Please Вход to join the conversation.