Мобилно меню

Спасение и благодат извън Църквата

 • Легионер
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Апр 2013 01:12 #33497 by Легионер
Първо искам да се извиня за това, че отварям нова тема за въпрос, който вероятно е бил многократно дискутиран тук. Ще бъда много благодарен на модераторите, ако не я заключат.

Въпросът ми е продиктуван най-вече от документа на Отдела за външно-църковни връзки на РПЦ - "Основные принципы отношения к инославию Русской Православной Церкви".Там присъства следният пасаж - 1.15. Православная Церковь устами святых отцов утверждает, что спасение может быть обретено лишь в Церкви Христовой. Но в то же время общины, отпавшие от единства с Православием, никогда не рассматривались как полностью лишенные благодати Божией. Разрыв церковного общения неизбежно приводит к повреждению благодатной жизни, но не всегда к полному ее исчезновению в отделившихся общинах. Именно с этим связана практика приема в Православную Церковь приходящих из инославных сообществ не только через Таинство Крещения. Несмотря на разрыв единения, остается некое неполное общение, служащее залогом возможности возвращения к единству в Церкви, в кафолическую полноту и единство.

Как може да се тълкува това? Може ли да няма спасение извън Православната Църква и едновременно с това да има благодат извън нея? Ако няма спасение извън Православната Църква защо тогава се стигна до разбирателство за отказ от прозелитизъм с католиците? В случая допълнително ме озадачава следната информация - На Архиерейском соборе РПЦ 1994 года с докладом «Об отношении Русской Православной Церкви к межхристианскому сотрудничеству в поисках единства» выступил председатель Синодальной богословской комиссии Московской Патриархии митрополит Филарет (Вахромеев). В докладе был затронут вопрос о допустимости для православных участвовать в «экуменической молитве о христианском единстве», которая совершается ежегодно в январе во время недели молитв о единстве с присутствием христиан разных исповеданий. В докладе отмечалось, что Православная церковь не признает католиков, протестантов и англикан еретиками, несмотря на отсутствие с ними евхаристического общения и наличие догматических разногласий. В соответствии с докладом Православная церковь признаёт действительность крещения, евхаристии, священства, епископата католиков и наличие у них апостольского преемства. В отношении протестантов и англикан в докладе было сказано, что Православная церковь признаёт действительность их таинства крещения.

И в случая става въпрос за позиции само на РПЦ. Темата за разделението в Християнският свят винаги е била много болезнена за мен и за това ще ви бъда много благодарен, ако отговорите на поставените от мен въпроси.

Please Вход to join the conversation.

 • Мишокъ
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2013 10:35 #33548 by Мишокъ
Може , благодатта се предава при полагането в свещенство, но за еретиците няма спасение.

Please Вход to join the conversation.

 • Psarasa
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2013 17:32 - 29 Апр 2013 17:33 #33555 by Psarasa
здравейте, Легионер. където и да отидете - и сред православни, и сред католици и сред протестанти, първо ще се натъкнете на хора като събеседника Ви по-горе, които с удоволствие категорично ще отсъждат кой ще се спасява и кой не. Но Господ е казал: „Моите мисли не са ваши мисли, нито вашите пътища са Мои пътища. Но както небето е по-високо от земята, тъй Моите пътища са по-високо от вашите пътища” (Ис. 55:8 )

вижте synpress-cla...cerkvi.htm , synpress-cla...cerkvi.htm или го потърсете на руски в оригинал, защото преводите са със съкращения. Сламка, която показва различни мнения, които са съществували по въпроса през 2000-годишната история на Църквата.
Last edit: 29 Апр 2013 17:33 by Psarasa.

Please Вход to join the conversation.

 • Nia.R
 • Visitor
 • Visitor
21 Дек 2013 02:15 #35342 by Nia.R
Въпросът с другите изповедания ме интересува от много време. Често не намирам отговори. Спомням си такъв случай. Преди десетина години имаше стрелба в американско училище. Извършителите бяха трима ученици, фенове на Мерилин Менсън, който казва, че е пастор в църквата на сатаната, ръкоположен от основателя на църквата, Антон Лаве. Един от тримата ученици прострелял едно от момичетата в крака и и казал да се откаже от Христос или ще я убие. Момичето казало, че никога няма да се откаже от Христос и били простреляно в главата. Това си е мъченическа смърт за Христа, но момичето едва ли е било православно. По-скоро е било от многото протестантски вероизповедания в Америка. винаги съм се чудела, спасена ли е и дали е в лика на светиите. Може да не е кръстена като православна и да не е чувала за православието поради младостта си, но е загинала, защото не се е отрекла от Христа. Много бих се радвала, ако някой богослов коментира ситуацията. Мога да потърся из мрежата за името на училището и момичето. Помня, че беше в щата Колорадо.

Please Вход to join the conversation.