Мобилно меню

Истината за Ванга от очевидец

 • giorgio
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
13 Юни 2011 20:33 #31177 by giorgio
Изгледайте това: [url:3hoipg9p]vbox7.com/play:53909481[/url]. Направете си изводите сами след това...

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
13 Юни 2011 22:46 #31182 by despotis
Истина! Истина ви казвам: този не е говорил с баба Ванга, а това беше един опит за важничене. Баба Ванга така не говорише със духовници. Па чак и разисквания! Изобщо пази Боже.

Please Вход to join the conversation.

 • giorgio
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
14 Юни 2011 17:19 #31189 by giorgio
Аз няма как да знам, дали свещеникът лъже, защото не съм я познавал, не съм говорил с нея, всичко, което знам за нея са слухове. Тази гледна точка, обаче, ни предлага основателно съмнение, че всъщност Ванга не е била толкова лоша, колкото се опитват да я изкарат някои. Ако има такова основателно съмнение, то нейното анатемосване би било нередно. То е нередно и по други причини, които сега не желая да обсъждам. В правото, човек е невинен до доказване на противното. Поради тази причина, работата на адвокатите е по-лесна от работата на прокурорите, защото адвокатите трябва само да докажат основателно съмнение, а прокурорите трябва да докажат недвусмислено вина. Ако БПЦ желае да си играе на съдилище и по този начин да изземва функциите на Бог, то трябва поне да се съобрази с елементарни принципи в правото, ако изобщо се интересува от правотата си. В случая, имаме очевидец, който свидетелства в нейна полза и по този начин ни дава основателно съмнение. Съдът трябва да се произнесе, че е невинна, а Бог отдавна се е произнесъл, само, че ние не знаем как. Понеже не знаем как, не можем просто ей така да плещим глупости по неин адрес, все едно сме на махаленски събор.

Написах всичко това, защото позицията на някои духовници, като например Висарион, по проблема Ванга е твърде радикална и буди възмущение, не само у мен, а и у много българи. Хората остават с впечатление, че тези духовници повече се интересуват от своето израстване в кариерата, отколкото от същината на личността и душата на Ванга. Пак повтарям, това не е само мое мнение.

Друга особеност в проблема, е, че тези духовници с действията си подклаждат възмущение не само към себе си, но и към БПЦ като цяло. Това не е маловажен проблем. На карта е заложен авторитета на БПЦ и на морално-нравствената категория "свещеник". БПЦ е длъжна да покаже на хората някаква позиция по този важен въпрос, и то не каква да е позиция, а позиция основана на мъдрост, прозорливост, а не просто на цитиране на несвързани с проблема текстове от Библията.

Като говорим за такива, несвързани с проблема текстове, най-много бие на очи „Да не се намира сред тебе никой чародеец, астролог, гадател или магьосник, никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите; защото всеки, който върши тези дела, е омразен на Господа.” (Второзаконие, глава 18, стихове 10-12)

Ванга, евентуално може да се намира в категория "запитвач на мъртви", "запитвач на зли духове", "врач". Да започнем с "врач". Тази дума е имала смисъл по-скоро като "лекар". Както знаете, лекарите са необходими за нашето здраве, затова или превода на Второзаконие не е точен, или авторитетът на Второзаконие е спорен. Което и да е, не може да се използва това изречение, като аргумент.
"Запитвач на зли духове" няма как да бъде потвърдено, защото никой, освен Ванга не е знаел (а може и тя да не е знаела), кого запитва.
"Запитвач на мъртви" също няма как да бъде потвърдено, защото историите, според които е говорила с мъртви са неавтентични. Възможно е, тя да не е говорила с мъртви, а да е лъгала близките им, че го прави, за да ги успокои. Другото, което трябва да се отбележи, е, че дори и да знае статуса на даден мъртвец, то тя може и да не е говорила директно с него, а чрез посредник: същество от отвъдното.

Както забелязахте, вложих достатъчно основателни съмнения в тезата на обвинението.

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
14 Юни 2011 17:37 #31190 by despotis
Истината е, че баба Ванга обичаше да слуша свещеници, когато и говореха за верата, богуслужението, обичта между човеците и никога не прекъсваше свещеника когато говореше, а в присъствието на свещеник тя не си позволяваше никакви волности. Това и много други материали, ще го представим пред съответната комисия назначена от Светия Синод, със широко представителство. Иеромонах Висарион е много добър духовник, но не всяко дело и послушание може да се изпълни. Това, което говори Ваньо Ранков /арх. Иоан/ за баба Ванга с детелината и с покойния Кюлев, по скоро прилича на хоремашки фолклор. Има много неща за узнаване, но портите на ада са отворени и бълват новини - небивалици.

Please Вход to join the conversation.

 • Александра
 • Visitor
 • Visitor
17 Юни 2011 01:10 #31205 by Александра
Replied by Александра on topic Re: Истината за Ванга от очевидец
Дори не е запитвачка. Нито се е допитвала до тях за нещо, нито ги е привиквала, както правят повечето окултисти - нито е извършвала дадени ритуали - те сами си идвали при нея!

Please Вход to join the conversation.

 • Ани Василева
 • Visitor
 • Visitor
17 Юни 2011 06:35 #31209 by Ани Василева
Replied by Ани Василева on topic Re: Истината за Ванга от очевидец

Написах всичко това, защото позицията на някои духовници, като например Висарион, по проблема Ванга е твърде радикална и буди възмущение, не само у мен, а и у много българи.

Съгласна съм, че и позициите на богослови-духовници не трябва да се приемат на 100% без осмисляне и, че в случая, Ванга е някакво междинно явление, което не бива с лека ръка да се очернява.

Но въпреки това, това, което е направил отец Висарион е много важно, защото е започнал дискусия на богословско ниво на един голям за българската религиозност проблем - смесването на християнството с езотерични добавки (Дънов) и с чисто езически елементи (врачуване и пр.) Доколко Ванга е част от второто ще се изяснява, но проблемът за обществото е голям и трябва да се пише за него без това да се смята за кариеризъм на духовенствето!
Сигурно знаете колко много уж Християни си леят куршум при уплахи и пр.

И още мисля, че точно монасите ни, които се занимават с богословие (които не са много), са продължителите на тази славна българска практика манастирите ни да бъдат духовно-книжовно средище за народа. Днес имаме нужда не само от пример на практически дейния монах и човек, но и на богослова-духовник, който ще напише или преведе нужната за това общество книжнина и проповед. Което не обезсмисля труда на миряните богословите, разбира се, но добавя безценно качество към него. Сътрудничеството и взаимодействието са в основата.

Please Вход to join the conversation.

 • giorgio
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Юни 2011 18:28 #31255 by giorgio
Здравейте, Ани Василева,

Мисля, че се опитвате да решите проблема по грешен начин. Хората си леят куршуми, защото не са истински християни. Те не са истински християни, не заради Ванга, а заради самите себе си. Не са достатъчно интелигентни, не са достатъчно запознати с вярата, не са близки със свещениците, не са утвърдени във вярата, разколебани са, заради собствените си слабости и т.н. Това са истинските причинители на проблема, а не Ванга. Ванга е просто симптом. Вие, като едни лоши лекари, нападате симптома на болестта, а не причинителите. Бъдете близо до хората, помагайте им да станат по-добри християни, дайте им липсващата духовна храна, защото техните души гладуват. Те чувстват празнота в себе си. Заради това, се обръщат към разни секти, къде свидетели на Йехова, къде свидетели на Голямото Паста Чудовище, къде свидетели на рошавия сфинкс и т.н. Когато истинския свещеник липсва на хората, те си намират белята другаде. Пазара не търпи вакуум. Ако покажеш слабост, лукавия се възползва веднага. В случая, православната църква показва големи слабости. Слабости, заради които безсмъртни души се губят. Добре, че е католическата църква, та имате поне малко помощ.

Please Вход to join the conversation.

 • Ани Василева
 • Visitor
 • Visitor
21 Юни 2011 20:42 #31256 by Ани Василева
Replied by Ани Василева on topic Re: Истината за Ванга от очевидец
Прав си, Giorgio, че има пропуски, но има и нещо, което при вас го няма:), може би затова си и в този форум. Не казвам, че книгата на отец Висарион е единственият начин да се запълнят тези празноти. Но е едно начало.

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2011 08:39 #31257 by despotis
Книгата на о.Висарион е предназначена да отклони погледа и мисълта на православния християнин от истинската причина за явлението "баба Ванга". Монаха Висарион не е виновен за тази манипулация. Той е изпълнил това, което му е поръчал духовника му. Сигурно много ще се срамуват някои в бъдеще, като научат някои случки свързани с баба Ванга. Образно казано: Баба Ванга не е нивата на която да израстват някакви плевели. Нивата е БПЦ, и тя е отговорна за явлението "баба Ванга". Нивата е болна и затова израстват странни разстения. Насочването на вниманието върху баба Ванга, е война срещу Православието, защото те ни карат да търсиме причините там, където не ни засягат нас православните християни. Какво ме ззасягат Светлин Русев, Нешка Робева и този говорещия по телевизията "очевадец"? Нищо. Но в съучастие и помагачество на Митрополит Натанаил, нещата стават по-страшни от ада.
Баба Ванга е повод с който трябва да се осветлят помагачите на "теософите", които са вътре в Църквата и са с архиерейски одежди.
П.п. Като гледаме как този манипулира децата по-разни програми, искам да кажа на тези родители и енории, които отдават децата си ми иде да извикам: Внимателно бе хора. Става въпрос за децата ви. Бъдещето ни. Отворите си очите!

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2011 11:13 #31258 by n_antonov

Баба Ванга не е нивата на която да израстват някакви плевели. Нивата е БПЦ, и тя е отговорна за явлението "баба Ванга". Нивата е болна и затова израстват странни разстения.


Ако трябва да бъдем точни, нивата, на която израстват плевелите, е духовната ситуация в България. Не може да се търси вина в лицето на църквата, която по това време е била потъпкана и обезкървена от атеистичната власт. Нека да бъдем хора и да си даваме ясна сметка за това. Друг е въпросът, че явлението Дънов е от един по-ранен период. Интересно е да се види дали дъновисткото движение е било толкова популярно преди идването на комунизма или е било просто едно от маргиналните сектантски движения в страната? Дали популярността му не се дължи на някакъв бум в теософските движения вследствие на духовния вакуум, предизвикан от безбожническата политика в България след 1944 г.? Подобен анализ би бил полезен според мен. Отговаря ли монах Висарион на подобни въпроси в книгата си?

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2011 12:12 #31259 by despotis
Извинявам се, че ви репликирам, но аз не критикувам Църквата, а БПЦ и требва един път завинаги да се направи разлика между двете. Първото е ръководено от Господа, а второто и от политиците. Тази разлика се отнася не само за нашето БПЦ! Ами РПЦ, СПЦ, РуПЦ, Ел.ПЦ и мн. др., и струвами се, че краха на Источния православен свят се дължи на тези съкращения. Комунизмът дойде подпомогнат от тези съкращения. Докато горните се делехме, комунизмът дойде с уродливия термин интернационализъм, а ние забравихме че сме положили съборността в света. Ние си се спотайвахме, комунистите събори - конгреси. Ние забравихме да използваме най-страшното оръжие за дявола и слугите му - Истината, покаянието и нищетата на духа, а пък баба Ванга и др. подобни ни са виновни. Преди 160-170 подобни явления щеха да стоят на пост и молитва в някой от безбройните манастири на Отечеството ни. Щеха да мълчат или разгласят Христовото име.

Please Вход to join the conversation.

 • giorgio
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2011 17:37 #31261 by giorgio

Прав си, Giorgio, че има пропуски, но има и нещо, което при вас го няма:), може би затова си и в този форум. Не казвам, че книгата на отец Висарион е единственият начин да се запълнят тези празноти. Но е едно начало.

Ние сме далеч от мисълта, че при нас всичко е наред... Няма иделани хора, следователно няма и идеални църкви. Но католическата църква в определени важни неща е по-добра от вашата. Едното е "близост до хората". В катедралата ни има изповедални със свещеници, които са готови по всяко време да изслушат когото и да е. Във вашите храмове няма изповедални. Като че ли, вие не грешите и нямате нужда да се изповядвате... Католическата църква е единна. Вашите църкви са нароени къде на държавен принцип, къде на разколнически принцип. При вас всеки иска да е шеф, едва ли не. А истината е, че Шефът е Един. По модерност, също ви водим. Госпел концерти и състезания по цял свят (които карат хората да чувстват вярата по-близка...), благотворителни мероприятия по цял свят, най-голям принос за разпространение на християнството... Католическата църква има цели научни институти, където работят всякакви историци, математици, физици по най-различни приложни интердисциплинарни проблеми на вярата (да, в днешно време, ти трябват повече специалисти, за да направиш нещо сносно.). Експертите по екзорсисъм са най-добрите и опитни.

В това трудно време, вместо да сме единни, все се намира някой който да ни разделя по някакъв начин: ония са католици, ония са разколници, ония са еди кви си, само ние сме най-великите. Губим енергия да се караме помежду си, а в това време луцифер си върши пъклените планове, като краде милиони души по цял свят, само защото църквите не си вършат достатъчно добре работата... Това е положението.

Please Вход to join the conversation.

 • Ани Василева
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2011 19:21 #31266 by Ани Василева
Replied by Ани Василева on topic Re: Истината за Ванга от очевидец
Това, че определени духовници защитават баба Ванга също е положително явление, защото се търси истината без цензура отгоре.
Дъновизмът си е бил доста популярен по царско време, може би защото първо е имало силно влияние от теософите от Русия и пр. още тогава и второ нашето духовно и богословско възраждане тъкмо е прохождало, празноти още са съществували в религиозното съзнанието на хората, да не говорим за после.

Малко като с богомилството през първото българско царство, което се явява вследствие на разочарованието на народа от порядките на духовенството и държавниците и вследстие на слабото религиозно образование на народа, който масово не е можел да чете и трудните наскоро преведени книги от гръцки са му били непонятни. Малки проблясъци са били трудовете на св. Кл. Охридски и др.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2011 21:43 #31270 by n_antonov
Към gorgio: Пишете неграмотни и неверни неща за православната църква с безпардонен тон, който предизвиква "флейм". Моля, въздържайте се от "тролски" прояви във форума, защото това не се толерира. Ако не уважавате събеседниците си, вървете другаде. Намерете друго място, където да хулите православната църква.

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
23 Юни 2011 14:39 #31282 by despotis
Искам да кажа на всички, че ние православните сме лоши хора. Ние можем да откраднем, да нагрубим, да смутим, но след това да се извиним, да искаме прошка. Ние не сме зли и не помниме злото. Лошият човек свършва някоя лошотия и след това я забравя, докато злия човек, живее век и веков за да направи зло.

Please Вход to join the conversation.

 • giorgio
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 11:43 #31291 by giorgio
Здравейте,
Много интересни сравнения между католицизма и комунизма правите, няма що. А казвате, че ние ви ненавиждаме. Да не би аз да съм казал: православните са комунисти. Нищо, че България по време на комунизма е утрепала МОН сеньор Босилков, обявен за католически светец от Папата, нищо, че великия ви патриарх е посрещнал комунистите с думите: „Товарищи, я тоже комунист….”
Искате ли да знаете защо в България има католици, като сте толкова отворени: заради великата ви гръцка православна църква. Щото гръцките попове не са давали на българите да слушат на български службите в храмовете. Тогава, една част от хората са решили да станат католици, напук на гърците.
Аз мислих, че се интересувате от истината, и търпите чужди мнения, ама явно съм грешал. Все ми е тая дали ще ме изгоните. Явно не съм за тук и без тва….

Please Вход to join the conversation.

 • Андроник
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 12:07 #31293 by Андроник
Replied by Андроник on topic Re: Истината за Ванга от очевидец

Хората сами пристигат. Сигурно, защото са много доволни от вас...


Хората не пристигат сами при вас. Мен лично през 2001 г. Христо Пройков два пъти (въпреки, че не ме познава! и се видяхме случайно и двата пъти в разстояние на 14 дни) ме увещаваше да премина на другия бряг (демек да стана католик). Мислеше, че лесно ще успее да омае с обещания един 16 годишен семинарист... В моята махала в Пловдив се намира църквата "Света Богородица Лурдска". Направиха трапезария, в която всеки ден раздават безплатно храна- без значение беден ли си, или не. Всеки, който иска- отива и си взима. Е няма да ви казвам, че след като започна този почин, броят на "католиците" набъбна доста...
Незнаещите не правят много-много разлика между православни и католици. И човек, станал католик в последствие е бил толкова православен, колкото Гущерова е била светица.

Нищо, че България по време на комунизма е утрепала МОН сеньор Босилков,


И не само него. Това никой не го отрича. Да си кажа честно, книгата на епископ Беловеждов за процесите с/у католишките свещеници у нас много ми хареса.
И по-полека с обвиненията към България. Да не започваме спор за убийствата "в името Божие" извършени от вашата църква...

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 12:56 #31294 by n_antonov
giorgio получава бан за нарушаване правилата на форума.

Please Вход to join the conversation.

 • to6ominator
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 18:36 #31297 by to6ominator

giorgio получава бан за нарушаване правилата на форума.


Само не разбрах, защо изгонихте човека...

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 19:29 #31299 by n_antonov

giorgio получава бан за нарушаване правилата на форума.


Само не разбрах, защо изгонихте човека...


Форумът има правила.

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 20:05 #31300 by Cemiramez
Правилата на форума не са ли за всички, или само за някои? Между другото какво става с онази тема, която запазихте в архив, за да я проверяват администраторите, или ще остане забравено, съответно все едно е изтрита? Затворете и тази тема, де, ако ще се спазват правилата! Те стриктно ли се прилагат, или предимно се прилаа личната им интерпретация на модератори?

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 20:07 #31301 by n_antonov

Правилата на форума не са ли за всички, или само за някои?


За всички са!

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 20:21 #31302 by Cemiramez
Добре, според мене мнението на georgiо беше провокативно и никак не ми хареса такова отношение като си дошъл на гости в чужд форум. Но не ми и хареса начина по който му се отговори. Хората които мислят че са на ниво, не се държат по този начин, иначе става така, че само се претендира да си на ниво, но ако нещо/някой отвън те боднат и си излиза истината за тебе! В такъв случай отговорът към georgio е на същото ниво. След като ще има бан, нека да е по равно! Така ги разбирам аз правилата!

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2011 21:41 #31305 by n_antonov
Потребителят giorgio беше предупреден. На предупреждението той не обърна никакво внимание. Това е достатъчно красноречива индикация колко го интересува този форум, неговите цели и правила. Очевидно на човека не му пука, дошъл е да се заяжда и просто е сбъркал мястото. Според мен, той знае за католицизма толкова, колкото и за православието. Става дума не просто за верова нетърпимост, а за "тролство" (онова интернетно поведение, при което човек "ни приема, ни предава").

Не одобрявам обаче и реакциите на другите, които му отговориха в същия тон. Но бан те все още не заслужават, защото не съм ги предупредил (моя грешка). Все пак, някои мнения, които ми направиха особено неприятно впечатление, директно изтрих. Сигурно има и други.

[size=150:mp7sa5f3]Отсега нататък всеки да знае, че провокативни и обидни изказвания не само срещу православието, но и срещу всяко друго вероизповедание ще бъдат санкционирани с бан.[/size]

Моля , имайте предвид, че не сме забавачница, разчитам, че тук пишат пълнолетни хора, които могат да носят отговорност за постъпките си и разчитам, че всеки ще се съобрази като съзнателен човек.

Please Вход to join the conversation.

 • milipili
 • Visitor
 • Visitor
01 Юли 2011 11:44 #31382 by milipili
Г-н Началник, ще си позволя отново да поставя пред очите Ви въпроса от по-горе, на който избягнахте да отговорите:

Между другото какво става с онази тема, която запазихте в архив, за да я проверяват администраторите, или ще остане забравено, съответно все едно е изтрита?

Как мислите? Ще има ли модераторска резолюция по онази тема или ще постъпите като "господари на мълчанието" (с) ?
С приятелски поздрав!

Please Вход to join the conversation.

 • milipili
 • Visitor
 • Visitor
01 Юли 2011 15:54 #31384 by milipili

В моята махала в Пловдив се намира църквата "Света Богородица Лурдска". Направиха трапезария, в която всеки ден раздават безплатно храна- без значение беден ли си, или не. Всеки, който иска- отива и си взима. Е няма да ви казвам, че след като започна този почин, броят на "католиците" набъбна доста...
Незнаещите не правят много-много разлика между православни и католици. И човек, станал католик в последствие е бил толкова православен, колкото Гущерова е била светица.

Здравейте съгражданино Андроник!
Не разбирам нескритата Ви ирония в цитата от по-горе, в какво точно упреквате католическата църква, когато е раздавала храна?... Нещо лошо ли се вършеше тогава??? Аз също помня онези действително гладни години, аз също се нареждах за помощите раздавани от църквата, защото семейството ми изпитваше нужда и никой, забележете - никой, не ме питаше какъв съм - католик, православен или извънземен, беден или богат - преструващ се на беден, заради аванта. Достатъчен беше фактът, че съм човек на редицата от чакащи за помощ!
И какво толкова странно/страшно/ има в това, че броят на католиците след помощите от църквата се бил увеличил? Ами това е съвсем естествено - ние католиците сме най-вече християни, а главната задача на Христовата църква е да лови човеци и да ги води при Христос. Какво по-естествено от това, след като нахраниш някого с веществена храна да му предложиш и духовна и той да приеме? Явно добре свършена работа, която очевидно не Ви се харесва...
Не Ви разбирам, господине, но усещам от горчивата ирония в постинга Ви, че от това още Ви боли... Нима е толкова лошо първом да нахраниш хората, а после да им покажеш Христос и те да Го приемат???
Но, по този въпрос се изписа достатъчно във въпросната от по-горе премахната тема, която началството сметна за нужно да премахне от форума и да я тури в изолатора за саниране, с обещанието отново да бъде качена на форума. До днес, доста месеци след премахването й (през февруари т.г.), не сме я видяли обаче...

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
02 Юли 2011 10:44 #31385 by Cemiramez
Благодаря на n_antonov за отношението и отговора да бъдат санкционирани по принцип провокациите в която и да е посока. Форумът е един от рядко сериозните и на ниво, за да може да бъде използван като забавачница и напълно подкрепям санкционирането към потребители, които се държат като в забавачница. Не мисля че форумът е място за диво съревноваване между католицизъм и православие и това кой 'кой е по-по-най" ! Към православните участници, които дамгосват католицизма - не го познавате от кухнята, а това което сте гледали по филмите за мафията или чели критически анализ на специалисти, това е мнение изградено не върху лични преживявания от 'първа ръка'. Издържан критически анализ може да прави някой, който много дълбоко седи и в двете деноминации, но това не е никой от нас участващите. Аз лично много искам и се моля да познавам в действителност истински православни хора, за да мога да си изградя и практическо тношение, за сега почти в 90 % отношението ми е изградено само върху онова, което аз знам за православната догматика и с което на теория се съгласявам в 100 %. Но нуждая се от качествен практически опит, за да дръзвам даже да си мисля, че имам някакво компетентно мнение за православие. Да, имала съм лош опит, споделях го с вас, което споделяне общо взето не донесе нищо добро нито за мене лично, нито за качеството на форумните дискусии.

Поздрави!

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
02 Юли 2011 14:30 #31386 by despotis
Още в самото начало призовах да не наказват Георги/Джорджо/ не заради високомерието ми и гордостта ми, а заради общението с него, от което и той и ние можем взаимно да се поучим. Констатацията, че не познаваме в дълбочина католицизма е неверна. Имаме не само книжовно, но и историческо, чрез преданието, знание за тази организация. Имаме много добри приятели унияти, с които прекарваме доста интересни ползотворни житейски моменти. На ниво обикновенни вярващи, нещата прогичат кротко и красиво, но по-нагоре вече започват хитростите и политиката. Според сведението от един православен свещеник, преди 15 години, енорията в която е служил имало и унияти. Православната енория била новообразувана и свещеникът, с голям ентусиазъм си служил в енорията. През това време в селото пристигнали трима униатски свещеници, с които отецът поддържал приятелски връзки. Униатските свещеници били в още по-голяма възхита от православния свещеник и постоянно беседвали за вярата и благочестието. В самото село имало мир и радост за това съжителство. Православният свещеник винаги ги канел да гостуват в енорията му на празник. По същият начин и униатските свещеници с подобаващо внимание отвръщали на тези любезни взаимоотношения. Един ден, и тримата униатски свещеници получили заповед за преместване и били преселени от администрацията им. И до ден днешен хората си спомнят за този житейски феномем, като превославните казват, че са станали още по-православни, а униатите казват, че няма нищо страшно. Ортодоксия/Православие/ без Ортопраксия/Праводействие/ е по-лошо от всички философски идеологии, които разглеждат човека като някакво статистическо животгно от най-висш тип.

Please Вход to join the conversation.

 • to6ominator
 • Visitor
 • Visitor
02 Юли 2011 15:20 #31387 by to6ominator
Католицизмът не е нищо лошо! Аз съм католик и обичам Бог, църквата и всички хора: дори и тези от вас, които оплювате вярата ни както си искате. Ще се помоля за вас, да ви бъде простено, затова, че сте си позволили да оплювате част от Църквата, така безпардонно и безкритично.
Аз никога не съм си позволил да кажа или напиша и 1на лоша дума за която и да е църква. Ние не сме Бог, да даваме такива квалификации. Джорджо беше прав, че единственият, който има изгода от нашите взаимни препирни и караници е дявола. Това ли искате? Да служите на дявола с мислите си... Не бъдете такива. Бъдете християни, не само по документи и ритуали, а и по дела. Един истински християнин никога няма да тръгне да оплюва едно добро дело, като да нахраниш бедните, Андроник! Ами хранете ги и вие! Кой ви е спрял... Аз винаги съм гледал да давам милостиня, колкото мога и когато мога. Поздравявам и насърчавам всички, които го правят. Светият престол има водеща роля в християнския свят. За това си има освен исторически причини, с които не се гордеем, особено, и чисто човешки причини, като факта, че хората са видяли в католическата църква закрила, утеха, надежда, любов и разбиране! Този факт, говори сам по себе си.

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
02 Юли 2011 15:54 #31388 by despotis
Първо, преди да се изказваме, нека си сваляме розовите очила, с което виждаме, че всичко ни е наред и дори напротив - земни светий сме. След това да свяляме тъмните очила, с които гледаме думите на другия и да не викаме, че некой ни напада и мъчи. Дръж се мъжки и тихичко. Със горните писаници сам се издаваш колко близо стоиш до дявола, като споменаваш как даваш милостиня. Чети форума с очите и сърцето на Евангелския Митар, а не със душата на Фарисеина. А за Светия Престол, просто или не казвай нищо или ако кажеш, нека да е нещо кротко и истинно.

Please Вход to join the conversation.