Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Дънов и Георги Димитров

Дънов и Георги Димитров 11 Апр 2007 17:24 #18427

 • РРР
 • РРР's Avatar
Георги Димитров е бил близък с Учителя Дънов
1999-08-05 01:23:55+03
Дългогодишното съжителство на Георги Димитров с духовния учител Петър Дънов под един покрив на софийската ул. “Опълченска”, което по-късно прераства в истинско и дълготрайно приятелство, е премълчаван факт, известен днес на малцина. През 80-те години на миналия век родителите на Георги Димитров - баба Парашкева Димитрова и Димитър Михайлов идват в София, “заграбват едно общинско място”, както се изрази все още живият едноименен племенник на партийния ръководител, в покрайнините тогава на София, и си построяват къща-близнак. Тогава подобни “грабежи” на общински имоти край столицата са били нещо естествено и дори са насърчавани от общината.
Половината от споменатата къща-близнак е била за сестрата на баба Парашкева -­ баба Елена, която е снаха във фамилията Измирлиеви. Когато баба Елена умира, Измирлиеви продават дела си от къщата на семейство Гумнерови, които били последователни дъновисти. Те канят своя духовен учител Петър Дънов в новия си дом. По-късно Гумнерови освобождават жилището си, за да се настани там Дънов. Така Учителят обитава сам реално цялата половина от къщата близнак.
Започнало едно съжителство, неволно и парадоксално, между семейството на Георги Димитров и известния духовен лидер. То продължило до Първата световна война. По онова време и Димитров, и Дънов са вече доста влиятелни в противоречивите си поприща. Георги Димитров е станал синдикален лидер на печатарите, а Петър Дънов е определян като един от мировите учители, които се появяват на всеки 2000 години, за да обновят света.
Постепенно в едната половина на къщата-близнак започнали да се събират смирени вярващи, отричащи и осъждащи всякакво насилие, а в другата страна на къщата идвали бунтарски настроени работници, непримирими със своето социално положение. Очевидно това не е пречело нито на едните, нито на другите. Нещо повече. Двамата водачи проявили достатъчно разум и разбиране един спрямо друг и дори станали приятели, които в критични моменти си помагали. Братята, близките и съидейниците на Георги Димитров неведнъж са се криели от полицията в жилището на Дънов. Понякога застрашените партийни активисти се криели на тавана в дома на Дънов, а когато не е имало време за това ­ отчаяно
се мушвали под кревата на Учителя.
В такива случаи Дънов лягал на леглото и се преструвал, че чете вестник. Когато полицаите заставали на вратата, понякога водели и обучени кучета, Дънов спокойно се изправял и направо лъжел, че в къщата няма никой от онези, които търсят. Той имал някакво неповторимо излъчване. Успявал така да въздейства на полицаите, че те сконфузени напускали къщата. На тавана му веднъж се е крила дори сестрата на Георги Димитров ­ Елена, бъдещата съпруга на председателя на Министерския съвет през 50-те години Вълко Червенков.
Дънов е оказвал безспорно влияние и на семейството на Георги Димитров, което по вероизповедание било евангелистко. Баба Парашкева например мечтаела синът є Георги да стане пастор, а не партиен лидер.
Някои от фамилията на Димитров, които живеели в дома на ул. “Опълченска”, станали истински последователни дъновисти. Неговият племенник Георги Любомиров Димитров разказва:
­ Баща ми, аз и някои други от братята на Георги Димитров, мои чичовци, ставахме всяка сутрин в 4 ч. и отивахме пеш чак до кв. “Изгрев”, където се събираха дъновистите преди изгрева на слънцето.
Георги Любомиров не можа да си спомни дали известният му чичо е посещавал тези дъновистки сбирки на “Изгрев”, но със сигурност Георги Димитров, макар че бил известен като атеист, е проявявал интерес към тези духовни занимания, повлиян от общуването си с Петър Дънов. Във всеки случай Димитров е изпитвал дълбоко
уважение към Дънов.
След 9 септември 1944 г. до смъртта си Димитров е използвал цялото си влияние, за да толерира и подкрепя дъновистите. Той е бил последният техен високопоставен покровител и защитник в атеизиращата се социалистическа България.…

Видяно от тук.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 11 Апр 2007 22:12 #18434

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
РРР wrote:
Във всеки случай Димитров е изпитвал дълбоко
уважение към Дънов.

Но връхът е, че той е вторият велик българин докато св. Йоан Рилски е 20!!! Нямам думи! Но явно в медиите бъка и щъка от дъновисти и явно има манипулация, та Дънов да се окаже дори преди хан Аспарух... Само не разбрах с какво е прославил България и какво е допринесъл за нашия народ и отечество!
Да не говорим на кое място са хора като св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. княз Борис. Пък дори и опълченците на Шипка... А Дънов на 2-ро място! Има нещо гнило в България... Ама много гнило :shock: !
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 12 Апр 2007 08:02 #18436

 • Gergi
 • Gergi's Avatar
И аз съм в недоумение за второто място на Дънов, особено след като ми споменаха, че това било напълно заслужено, защото нямало било друг българин направил толкова много дори в световен мащаб, а и Айнщайн дори се прекланял пред него /което не съм убедена, че е истина/ !
The administrator has disabled public write access.

ре 12 Апр 2007 12:14 #18438

 • stemо
 • stemо's Avatar
Не че съм съгласна с 2рото място на Дънов, а и не съм следила класацията, но чух, че в първите 20 е влязъл друг "велик българин", който ме потресе. Не мога да си обясня какво харесват хората в изрусен мъж, не много сигурен в сексуалната си ориентация, който поправете ме, ако греша, не е направил нищо в исторически план.
Мисля, че проблема е в хората, които гласуват.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 12 Апр 2007 16:37 #18442

 • РРР
 • РРР's Avatar
Като гледам ... в онези времена, за да се роди едновремено комунизъм и дъновизъм, очевидно православната ни действителност сериозно е куцала...

Дънов е бил доста талантлив и умен човек, но очевидно е имал някаква вътрешна неудовлетвореност от вярата или най-общо казано от Църквата... При баща православен свещеник, той завършва протестантско училище и по-късно богословие в САЩ. Имал е право да бъде легитимен евангелистки пастор. Хайде, това не е толкова лошо, но при положение, че православието предлага най-задълбоченото и осмислено изповядване на Бога, струва ми се, че Дънов се е отегчил или уморил от противоречията с действителността и просто е искал да създаде по-достъпна и лека теория, която да се усвоява от масите. Като го съчетаеш и с планина, хорА и чист въздух... Че и песни... :)

Моята хазайка е дъновистка и знаейки убежденията ми, винаги се стреми да ми докаже, че има огромна разлика между "вярващ" и "религиозен" човек (с което съм съгласна!). Та тя твърди, че не е нужно човек да ходи на църква и да спазва правила, а по-важното е да обича хората и да им помага (което тя прави с всички сили, без да преувеличавам!). Прави всичко това, защото така е завещал Учителят (Дънов) и защото това се е превърнало в нейно верую. И твърди, че всички от братството постъпвали така.
Обаче за Христос никога не се споменава. Само за Бог.
Е, като се има предвид голямата им благотворителност и помощ на бедни хора, не се учудвам, че са станали толкова популярни.
Освен това Дънов е бил доста добър композитор на класическа музика, слушах негови творби...

И като обобощим всичко, как изглежда учението за един лаик? Ами една съвременна, интелигентна, здравословна, добродетелна теория, която възпитава взаимопомощ и музикална култура...
(Аз толкова години се опитвам да убедя майка ми в Православието, не и не, ама виж, сега май ще я спечелят за каузата "Дънов"... Ех, дела, дела и пак дела...!)

А що се отнася до "Великите българи", през цялото време бях на тръни да не вземе Дънов да стане на първо място, че тогава резилът ще е пълен. Очевидно е, че тази класация не е реалистична.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 12 Апр 2007 22:05 #18451

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
РРР wrote:
Дънов е бил доста талантлив и умен човек, но очевидно е имал някаква вътрешна неудовлетвореност от вярата или най-общо казано от Църквата....

Здравей,

От писанията на Дънов, които съм чела, не личи той да е нито умен, нито пък образован. Единственото, което е имал е някаква харизма да обайва и омайва генералшите докато мъжете им воюват. Другата харизма, която е имал е да води младежите по лозята и да го учи на по-свободни порядка, които за онова време са си ибли направо скандани /свободна любов напр./.

РРР wrote:
При баща православен свещеник, той завършва протестантско училище и по-късно богословие в САЩ. Имал е право да бъде легитимен евангелистки пастор.

Сигурен ли си, че е завършил богословие? А що се отнася до свещ. Константин Дъновски /бащата на Петър Дънов/ той е бил един изключително свестен варненски свещеник и църковен певец. От него имаме запазено едно невероятно песнопение - Ангел вопияше на 5 глас.
РРР wrote:
Та тя твърди, че не е нужно човек да ходи на църква и да спазва правила, а по-важното е да обича хората и да им помага (което тя прави с всички сили, без да преувеличавам!). Прави всичко това, защото така е завещал Учителят (Дънов) и защото това се е превърнало в нейно верую. И твърди, че всички от братството постъпвали така..

Да, наистина не е нужно човек да ходи на Църква за да спазва някакви правила. Но ние не ходим на църква заради някакви правила а заради това да се причастяваме с Христос в Евхаристията и да се опитаме да бъдем живи камъни в Църквата. Животът в Христос не е някакъв морализъм или пиетизъм или някакви норми за добър живот - той трябва да е реален живот - с падения и ставания, със съмнения и вяра, със загуби и с победи, с рани и с изцеления и т. н. Този наш живот е опит да сме с Христос през цялото време на житейския ни път, независимо колко тежък ни е пътят и какви препятствия трябва да изминем, и по този път, опитвайки се да вървим по него, като носим кръста си, се надяваме, че Той ще ни превари и подобно на бащата в притчата за Блудния син, ще ни присрещне, ще ни прегърне и ще ни сподоби със Себе Си.
А това е невъзможно извън Църквата.
РРР wrote:
И като обобощим всичко, как изглежда учението за един лаик? Ами една съвременна, интелигентна, здравословна, добродетелна теория, която възпитава взаимопомощ и музикална култура....

Не зная кое в учението на Дънов впечатлява хората и искрено се очудвам. Изреченията на Дънов са нелогични, несистематични, абсурдни и безсмислени. Това го установих още когато не бях изкушена от православната догматика. Наследничка на една Дънова роднина ми даде негови книги да чета за да се просветя. Четох, четох и разбрах, че в писанията няма никаква, дори и съвсем елементарна свързаност дори между две изречения. Явно този му сти обаче дава повод на някои хора да си кажат: "Щом той говори толкова неразбираемо значи е посветен в някакви висша тайна /а знаем, че много хора обичат да се докоснат и да открият нещо, което е "тайно" - в това число съм и самата аз!/, която обаче той не може да ми я каже цялата защото аз съм на по-нисш епат на моето духовно развитие!". За мен Дънов е един компилатор на Блаватска и компания с будистки заемки и християнски мотиви.
РРР wrote:
(Аз толкова години се опитвам да убедя майка ми в Православието, не и не, ама виж, сега май ще я спечелят за каузата "Дънов"... Ех, дела, дела и пак дела...!).

Не се опитвай да я убеждаваш - само вярвай! И й свидетелствай за Христос чрез твоя живот. Позволявам си да ти кажа това само защото майка ми през 1985 г. чупеше иконите ми и искаше да ме води в психиатрия защото вярвам в Христос. А сега три дена бдя над благодатния огън от Йерусалим за да не угасне той... Е, все още с баща ми не се причастяват /което е най-голямата ми болка/, но знаят Кой е Христос и вярват в Него. Сега остава и да Го възлюбят, но това и за мен е задача :oops: ....
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 13 Апр 2007 14:17 #18458

 • РРР
 • РРР's Avatar
hanna wrote:
Сигурен ли си, че е завършил богословие?

"Едва навършил 24 години, Петър Дънов е изправен на кръстопът в своя живот. Към дипломата си от Американското научно-богословско училище в Свищов той притежава и свидетелство на правоимащ протестантски проповедник. Би могъл да остане в България и да започне служение на евангелски духовен пастир. Ала не-що отвътре му подсказва, че трябва да извърви още дълъг път, усвоявайки познанието на своята епоха, за да го съедини с онзи небесен пламък, който вече се разгаря в душата му и обещава богати плодове в бъдещето. И през август 1888 г. Петър за-минава за САЩ. Тук той завършва последователно четиригодишен курс в Теологическата семинария на университета Дрю, Медисън, и двугодишен курс в Богослов-ския факултет към Бостънския университет (диплом за висше богословско образо-вание от 04.06.1894 г.). През учебната 1893-94 г. завършва и кратък курс по обща медицина в Медицинския факултет към Бостънския университет (удостоверение от 03.02.1894 г.). Престоят на П. Дънов в САЩ приключва през 1895 г. – общо седем години. Какво му носят те извън документите за завършено образование, извън защитената от него теза (дипломна работа) в Бостънския университет, посветена на миграцията и покръстването на германските племена в християнството?"

Прочетено от тук

А иначе, не съм се запознала с учението му, нямам и намерение, но съм впечатлена как хора, които са интелигентни и с висок статут в обществото, са привлечени от сектата. Като че ли е символ на престиж да си дъновист. Но по цялостното ми мнение това са хора, които не могат или не искат да се задълбочават особено в теорията. Просто "Учителят" им дава готови формули за добър живот, задоволителни обяснения на всичко, което се случва, като не се изключва Бог. И вместо да ходят на църква или пък да постят, по-добре да идат да посрещнат слънцето, да поиграят хоро в росата, да попеят...

Виж, за свободната любов не знаех... :o
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 18 Апр 2007 18:33 #18526

 • elli_56
 • elli_56's Avatar
РРР wrote:
Моята хазайка е дъновистка и знаейки убежденията ми, винаги се стреми да ми докаже, че има огромна разлика между "вярващ" и "религиозен" човек (с което съм съгласна!). Та тя твърди, че не е нужно човек да ходи на църква и да спазва правила, а по-важното е да обича хората и да им помага (което тя прави с всички сили, без да преувеличавам!). Прави всичко това, защото така е завещал Учителят (Дънов) и защото това се е превърнало в нейно верую. И твърди, че всички от братството постъпвали така.
Обаче за Христос никога не се споменава. Само за Бог.


Здравейте.
.....1.Сектите са много,а Дъновизма е една от тях.Разбира трябва да сме добри,защото Бог е Любовта-1 Коринтяни 13:13
И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.
....2.Съгласна съм,че вярващ е едно,а религиозен съвсем друго:
Колосяни 2:20 Ако сте умрели с Христа относно първоначалните учения на света, то защо, като че живеете на света, се подчинявате на постановления, като,
21 "Не похващай", "Не вкусвай", "Не пипай",
22 (които всички се развалят от употреба), по човешки заповеди и учения?
23 Тия неща наистина имат вид на мъдрост в произволно богослужение и смирение и в нещадене на тялото, но не струват за нищо в борбата против угождаването на тялото.
....3.Относно ходенето на църква.Как да стане?Та църквата е храма Господен чиято църква сме всички ние,които вярваме в Него. Не говоря за неръкотворния храм ,който сме.
....4.И последно, в какъв Бог вярва ,щом не признава Исус.
..........УЧЕНИЕ,КОЕТО ЧОВЕК НАРИЧА СЪС СОБСТВЕНОТО СИ ИМЕ БОЖИЕ ЛИ Е?....КОЙ Е ПЪТЯ(до Бог) И ИСТИНАТА(Божия) И ЖИВОТА(самия Бог)?
........Галатяни 3:26 ЗАЩОТО ВСИЧКИ СТЕ БОЖИИ ЧАДА ЧРЕЗ ВЯРА В ИСУСА ХРИСТА.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 23 Апр 2007 01:39 #18566

 • alexey stambolov
 • alexey stambolov's Avatar
РРР wrote:
А що се отнася до "Великите българи", през цялото време бях на тръни да не вземе Дънов да стане на първо място, че тогава резилът ще е пълен. Очевидно е, че тази класация не е реалистична.
мисля, че няма нищо чудно. просто дъновистите организирано са гласували за техния учител. става дума за масовка, нищо повече.8)
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 23 Апр 2007 13:37 #18574

 • dedo pop
 • dedo pop's Avatar
Има и друг поглед - май православните сме има няма 0,5 % от българите. Който не вярва, да ходи в неделя на църква и да брои. Ако броим причастяващите се, минаваме на промили.
Е, че кой да гласува?
Да си го признаем, толкова сме малко, че от нас в българското общество нищо, ама нищо не зависи. :cry:
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 23 Апр 2007 14:42 #18582

 • о. Георги
 • о. Георги's Avatar
dedo pop wrote:
Има и друг поглед - май православните сме има няма 0,5 % от българите. Който не вярва, да ходи в неделя на църква и да брои. Ако броим причастяващите се, минаваме на промили.
Е, че кой да гласува?
Да си го признаем, толкова сме малко, че от нас в българското общество нищо, ама нищо не зависи. :cry:
Аз залагам на 0,1% максимум, ако става дума за средностатистическа неделя. Не че дъновистите са повече, макар че и в това май не съм убеден :oops: .
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 23 Апр 2007 23:34 #18595

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
На скоро един познат руснак пак ми говореше колко е велико всичко при тях (и как при тях ябълките растът големи като дини :wink: ...), та...той ми разви една теория че при тях много хора били "православни атеисти" (в добрия смисъл,...ако всъщност въобще има такъв). Аз не можах да се съглася с тази дефиниция, но тя е 100% приложима и за днешната българска действителност.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 23 Апр 2007 23:43 #18596

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
peter wrote:
На скоро един познат руснак пак ми говореше колко е велико всичко при тях (и как при тях ябълките растът големи като дини :wink: ...)

Не само това, ами имат най-високите джуджета и най-бързите часовници:)
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 23 Апр 2007 23:45 #18597

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
:lol: :lol: :lol: :lol:
The administrator has disabled public write access.

Аоммм... 25 Апр 2007 19:39 #18636

 • Б.В.
 • Б.В.'s Avatar
hanna wrote:
Само не разбрах с какво е прославил България и какво е допринесъл за нашия народ и отечество!

Трипъти хих, хип ура за новия всемиран учител Беинса Дуно (Петър Дънов), който има изключителни заслуги за развитието и просперитета на България!
Hanna, какво се чудиш бре сестро?... То и поп Богомил с нищо не е допринесал за развитието на родината ни, но има все още богомили и у нас, и в чужбина, които му "свалят шапка", както казва народът, и за когото, казват че, цитирам: "Изяснил до кристално чиста яснота учението на Христос". Но нека ти отговоря на въпроса, ако ми позволиш, сестро: Дънов "прослави", т. е. орезили България със своята секта, нищо друго... :wink:
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 26 Апр 2007 09:08 #18648

 • Ksenia
 • Ksenia's Avatar
n_antonov wrote:
peter wrote:
На скоро един познат руснак пак ми говореше колко е велико всичко при тях (и как при тях ябълките растът големи като дини :wink: ...)

Не само това, ами имат най-високите джуджета и най-бързите часовници:)

А пък ние винаги сме първи в света! :D D D D D D
The administrator has disabled public write access.

Нямате достатъчно информация. 28 Ное 2007 13:59 #21015

 • ekaterina0909
 • ekaterina0909's Avatar
Gergi wrote:
И аз съм в недоумение за второто място на Дънов, особено след като ми споменаха, че това било напълно заслужено, защото нямало било друг българин направил толкова много дори в световен мащаб, а и Айнщайн дори се прекланял пред него /което не съм убедена, че е истина/ !
Аз съм христианка, но не мога да се съглася с вас. Мястото на Дънов е напълно заслужено. Аз съм само повърхностно преглеждала някои от книгите му - за здравословен живот, за ролята на българите и славяните и какво ли не. Но, въпреки всичко, даже се учудвам как е могъл един човек да стигне до толкова знание и мъдрост. Те не са дошли от него самия, разбира се. Ние като христиани знаем, че то е или от Бога, или от дявола.
Дънов има много последователи и те са гласували за него - това не е фалшификация.
Удивително е съчетанието при него на христианство и езотерика. Имам приятелка, която е дъновистка и много се е опитвала и мен да спечели за тая кауза. Но не успя.
The administrator has disabled public write access.

Re: Нямате достатъчно информация. 30 Ное 2007 18:19 #21035

 • Gergi
 • Gergi's Avatar
ekaterina0909 wrote:
Удивително е съчетанието при него на христианство и езотерика.

Не е нито първият, нито последният, който използва християнството за езотерични цели, дори най-обикновени врачки ти навират икони в лицето.
Незнам къде видяхте задравословен начин на живот при него? Защо мислите, че само той е писал за ролята на славяните, че това е история, той да не е откривател на славянските племена? Допринесъл е щети безспорно, но за нещо полезно и дума не може да става. Създал е една категорична секта, позапознайте се малко какво е представлява сектата му приживе, когато е карал жени да напускат мъжете си да му приписват имотите си и да живеят в комуни. Подобни секти сега са тази на Висарион и Анастасия - едни от най-опасните тоталитарни секти!

Незнам как се наричате християнка, след като почитайки Дънов Вие се отричате от Христос. Тъй като Дънов вярва в преражданията, а те отричат Христос, който се е въплътил само ВЕДНЪЖ, само в ЕДНА плът и я е ОБОЖИЛ!
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 30 Ное 2007 22:32 #21038

 • vency_82
 • vency_82's Avatar
какво значение има че дънов е на 2 място а св. Иван Рилски не? важно е кой е в Царството Божие, а вие сигурно се сещате какво имам предвид :D
да се помолим за една "загубила се овца" по кривите пътеки
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 17 Дек 2008 17:34 #24242

 • ПРОРОК
 • ПРОРОК's Avatar
С любопитство изчетох темата “Дънов и Георги Димитров”. Бях поразен от некомпетентността на някои от дискутиращите, относно биографията на Петър Дънов и Учението на Бялото Братство. За да се води идеологическа борба е необходимо да се познават възгледите на противника, а не да се черпи информация от жълтата преса и враговете в миналото и сега. Направете малко сравнение на силите: срещу правослвните “аргументи” срещу Дънов, базирани на клюки и измислици за “омайване на жени”, “свободна любов” и “приписване на имоти” застават православният (!) богослов Константин Златев и още 5-6 ерудирани богослови, много психолози, лекари, педагози... от Бялото братство! Ясно е, че ситуацията е неравносттойна интелектуално и комична!
Бъдете реалисти – само един от неофициалните сайтове на Братството [url:1u77ak4u]www.beinsadouno.com/[/url] има ок. 7 000 регистрирани потребители!
Друг е въпросът, че сред последователите има повече от 10 фракции.
Вие не знаете ли, че Цветелина Бориславова, приятелката на Бойко Борисов е вегетарианка и привърженичка на Учителя – Петър Дънов?
Ако искате, да отворим тема “Учителят – Петър Дънов и християнството”, за дискусия с научно-философски и библейски аргументи.

Терминологични пояснения:
Бяло Братство - Космическа, Всемирна Общност, Йерархия от високо напреднали Разумни Същества, които са завършили своята еволюция и ръководят Вселената, според принципите на Любовта, Мъдростта и Истината;
Общество "Бяло братство" - вероизповедание в България;
Петър Дънов - медиатор;
Учителят - Господ, Космическият Христос, Адам Кадмон;
Иисус Назарянина (Йешу ха-Нацори) -медиатор;
Учителят-Петър Дънов - съкращение за непосветени от: ГОСПОД УЧИТЕЛЯТ, проявил се чрез душата на ПЕТЪР ДЪНОВ.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 17 Дек 2008 18:37 #24243

 • Златина
 • Златина's Avatar
Вие не знаете ли, че Цветелина Бориславова, приятелката на Бойко Борисов е вегетарианка и привърженичка на Учителя – Петър Дънов?

Вярно?! Не мога да повярвам!! Това е просто върхът, много е интересно! А пък на СДС новият лидер бил от една евангелска църква, но не запомних коя. Обаче Цветелина е много по-атрактивна, наистина. Друга информация за хай-лайфа имате ли?

Само не разбрах, какво следва от това? :roll:
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 17 Дек 2008 19:16 #24244

 • ПРОРОК
 • ПРОРОК's Avatar
ГЕРБ ще спечели изборите през 2009 г. и тогава ще се разбере. Със сигурност последователи на Бялото Братство ще искат смяна на директора на вероизповеданията д-р Желев с техен кандидат. А от шоу-бизнеса Къци Вапцаров и Сашка Васева отдавна са заявили по медиите, че са последователи на Учителя - Дънов. :) Коцето - Калки лично аз го видях преди няколко години да играе Паневритмия по време на Съборните дни на Бялото Братство на Седемте рилски езера.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 17 Дек 2008 20:22 #24245

 • Златина
 • Златина's Avatar
А от шоу-бизнеса Къци Вапцаров и Сашка Васева отдавна са заявили по медиите, че са последователи на Учителя - Дънов.

Аа, това е още по-интересно! Аз съм голяма фенка на Сашка Васева, винаги се вслушвам в съветите й, особено духовните. Имаше нещо много интересно за семейните войни и защитава правата на жените. Обаче Цветелина е по-готина и е по-голям духовен авторитет. А Бойко къде ходи, знаете ли? Аз всъщност повече се интересувам от неговите религиозни предпочитания, отколкото от тези на Цветелина?

А що така за проф. Желев? Той е много интелигентен човек, аз и на него съм фенка. Обаче вече го смениха, така че трябва Цветелина да се бори за друга кауза.
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 17 Дек 2008 20:36 #24246

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
ПРОРОК wrote:
Бъдете реалисти – само един от неофициалните сайтове на Братството [url:3h6ows0g]www.beinsadouno.com/[/url] има ок. 7 000 регистрирани потребители!

В какъв смисъл е това предупреждение?
Какво показа високата бройка - че дъновистите в България са много или че дъновизмът е истинно учение?
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 17 Дек 2008 20:39 #24247

 • Мирон
 • Мирон's Avatar
ПРОРОК wrote:
ГЕРБ ще спечели изборите през 2009 г. и тогава ще се разбере. Със сигурност последователи на Бялото Братство ще искат смяна на директора на вероизповеданията д-р Желев с техен кандидат.

ГЕРБ, значи?
А Бойко Премиер ли ще стане тогава, или може би Патриарх, според Вас?
А за дядо Максим знаете ли, евентуално, какво са намислили от ГЕРБ, или още нищо не са?
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 18 Дек 2008 09:57 #24248

 • о. Георги
 • о. Георги's Avatar
Личното ми впечатление от движението на дъновистите е, че има процес на имплантирането им в християнството и в частност - при нас. Те смятат, че са избран народ, елит, прозван да води Църквата. Облечени в тази одежда, те без притеснения се изповядват и правят опити да се причастят, като тактично премълчават своя дъновизъм. В богословско отношение провят сериозни опити да оформят своята доктрина в максимална близост с християнската. Те се самочувствуват като чисти и свети хора, носещи светлина на света. Четат Евангелието и Псалтира и подчертават, че не обожествяват природата. Имам усещането, че крият част от учението си като част от нещо, предназначено за посветени. Пиша това като скромен опит за предупреждение към отците, а именно - че има хора, които се държат като вярващи православни християни, но всъщност са дъновисти. Веднъж разкрити и призовани да се отрекат, се държат надменно. Те снизходително гледат на Църквата като на "детската градина на бялото братство". Смятат, че ако бихме били по-умни и ученолюбиви и се запознаем с тяхното учение, непременно ще поискаме да минем на тяхното "ниво".
Дъновизмът дава възможност да се отделиш от масата в "чистота и святост", което импонира на интелектуалците, които където и да отидат, все гледат да поведат дружината. Какво повече да искаш - Водиш здравославен начин на живот (което си е супер след години студенски запои), белите дрехи, природата, слънчевото и ведро отношение към непосветените те спасява от опасността да ги намразиш. Има и бонуси - тайно знание - напускаш тялото и се рееш насам - натам и др. под. Хубавото е, че само Господ може да ги вкара в пътя. Не виждам какво може да се направи. Става дума за прелест, облечена в достатъчно хлъзгаво учение, което изключва някаква възможност за въздействие на такова ниво. В този смисъл съм скептичен по въпроса, че трябва да се изучава сериозно тяхната доктрина.

Правя уговорката, че споделям само някои свои усещания и подозрения и нищо не твърдя с категоричност, а го подлагам на сравнение с евентуалните други мнения. С други думи - Не стреляйте по пианиста, а просто изсвирете вашата пиеса. :lol:
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 18 Дек 2008 14:01 #24249

 • ПРОРОК
 • ПРОРОК's Avatar
Бойко е пантеист. А дали ще стане премиер или президент е въпрос на време.
Дъновизъм, дъновисти – такива не съществуват. Учителят казва:

“Никой няма право да кръщава Любовта с никакво име! Любовта е атрибут на Бога, не е нито дъновизъм, нито евангелизъм, нито христианизъм! Бог е Любов.”
“Поучаваше ги”, неделни беседи, 1923 г., София, стр.39

“Една воля съществува – Божията Воля. Един Господ – Бог на Любовта. Никакъв Дънов!”
“Новият човек”, неделни беседи, 1921 г., София, стр.21

“...учение на г-н Дънов няма. Следователно, ако говорят против учението на Дънов, те са донкихотовци. Има едно Божествено учение, което ми е известно.”
“Петимата братя”, неделни беседи, 1923-38 г., стр.75

“Искам всинца вие да се наричате ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава. В себе си тъй ще кажете: „Ние сме ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава“. И на другите същото ще казвате: „Ние сме ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава“. Бъдете смели в себе си и ще видите дали ще пострадате, или не. Пък на външния свят може да казвате, че сте окултисти. Теософите казват: „Ние сме ученици на Бялата Ложа“. Кое е по-съществено – Бялата Ложа или Бялото Братство? „Бялото Братство“ – това е първото име, но то има по-свещено име, което сега не смея да го произнеса. Дръжте туй име в себе си. Има имена, които не е позволено да се произнасят. Къде е туй Братство? Ще ви кажем къде е. Църквата казва: „Вие сте еретици!“ Не, ние сме членове на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава. Ако Христос е глава на църквата, и ние сме ученици на тази глава, значи имаме една глава, няма какво да ни злословите, няма какво да ни гоните. Този, който е ваша глава, Той е и наша глава. – Следователно една обща глава имаме. Вие наричате Христа глава на църквата, а ние – глава на Всемирното Бяло Братство. Кое е по-ефикасна дума? Всемирното Бяло Братство е по-ефикасна дума. Защото думата „братя“ означава живи същества, а „църква“ подразбира хора на съдържанието. И едното, и другото са важни.”
“Вяра и съмнение”, 30-та школна лекция на Общия окултен клас (II г.), 17.06.1923 г., София
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 18 Дек 2008 14:12 #24250

 • Златина
 • Златина's Avatar
Разбрах че и Азис е дъновист, пише в "Шоу"!

Обаче не звучи никак убедително това за "главата Христос". Има сигурно поне 5000 религиозни групи по света, които претендират да имат същата глава, а пък то е ясно като бял ден, че учат различни неща. А Дънов откъде е знаел, че глава му е Христос? И Елена Уайт така казва. Тя е много харизматична също. А пък знаете ли колко претендират да са космическият Христос днес? Например имало в Индия един, който наричат "Негово Светейшество Сатя Сай Баба". И този Сай Баба бил "космическият Христос, въплътен на тази планета, така както Господ Майтрея е планетарният Христос. Сай Баба, като космически Христос, представлява въплъщение на Брама, Вишну и Шива в едно и също тяло. Той е напълно богореализиран аватар".

Сега човек на кое да вярва? :roll:
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 18 Дек 2008 14:32 #24251

 • Златина
 • Златина's Avatar
Пък на външния свят може да казвате, че сте окултисти.

На мен като представителка на външния свят може ли да ми обясните, защо Дънов ви нарича окултисти?
The administrator has disabled public write access.

Re: Дънов и Георги Димитров 18 Дек 2008 14:52 #24252

 • ПРОРОК
 • ПРОРОК's Avatar
Азис? Да, и в компанията на Иисус е имало грешници и блудници, но са се покаяли и приели Христовото учение!
Дънов е знаел, че Христос е Глава на Бялото Братство, тъй като сам Господ е говорел чрез него. През един от първите събори във Варна е дадено откровението: "Тук няма никакъв Дънов, а Аз, Господ, Който се проявявам чрез неговата душа!"
Наричаме се окултисти, защото работим в хармония със силите на Живата Разумна Природа.
The administrator has disabled public write access.

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата