Мобилно меню

Мъченическата смърт в Христа понесена от православните свещеници по време на комунистическото нашествие

  • narodovazpitatel
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
22 Авг 2013 23:21 #34163 by narodovazpitatel
Възхищавайки се и изпадайки в прехласнат унес, когато четем за подвизите на християнските мъченици в древността, не трябва да забравяме и Христовите мъченици от съвремието ни. Християнското милосърдие и историческата обективност изискват преклонение пред духовните подвизи на православните свещеници, които бяха измъчвани и убити заради вярата си по време на комунистическото нахлуване в Царство България. Историческото изследване е наложително, пък дори и да е в ущърб на преоблечените фарисеи - тоест наследниците на гонителите и мъчителите им, които по понятни конюнктурни съображения всячески се мъчат да заглушат този чутовен духовен подвиг, доказателствен пример за саможертва в името на Христа.
Игнорирането на спомена за тези мъченици, по същество представлява неволно самопричисляване към страната на неправдата. За да избегнем това трябва да внимателно да проследим фактологията на събитията. Немалко изследователи са заплатили с живота си жаждата за истината, която да напраят достъпна за нас. За да можем да получим достъп до документите и да прогледнем.
Но следвайки Божия завет те не са се страхували от тези, които могат да измъчват и убиват човешките тела, а човешката душа им е неподвластна. И сега единственото, което ни остава е игнорирайки страха, да изясним обстоятелствата около подвига на тези мъченици, ръководейки се от факта, че Спасителят дори и в тленен Образ победи света!

Please Вход to join the conversation.

  • ivan61
  • Visitor
  • Visitor
08 Авг 2014 07:46 #37928 by ivan61
Доста се колебах преди да пиша по проблем като този.
Като виждам ,че ти вярваш в справедливоста на този свят, която човеците да раздават за себеподобните си реших да ти разкажа следната история ,която се случи с мен преди много ,много години.Надявам се да ме разбереш .
Бях разпределен да работя в едно китно село в полите на Странджа планина ,в което освен ,че живееха около 1000 жители имаше училище до 8-ми клас ,детска градина и даже църква -действаща .
Свещеник Ст. беше типичен български "поп"от старата генерация -слаб,тих и кротък човек и с времето разбрах ,че е един от най-големите българи, който някога съм срещал.
Идваше отчето при мен често.Говорихме си това, онова за дребни житейски проблеми /аз бях християни само по Великден ,но не и в селото /
Ние никога не говорихме за политика ...... а и как да си говорим за политиката на др.Т.Ж. и сие и Партията когато моя служителка беше партиен секретар на селото!!!-шегувам се ,но си беше факт.
Приемах отчето като един възрастен човек /аз бях тогава на 26г/ ,но той милият явно си знаеше ,че семената, които сее един ден ще покълнат и дадът плод.
Та от него научих ,че с властта "шега не бива" и не е богоугодно да се бориш срещу нея.
И в този дух на разговорите о.Ст. ми подари една книга.Съвсем "безобидна " за властта.Спомням си заглавието отчасти нещо като "Български свещеници .....пострадали по време на народо-освободителните борби от турско робство"
Нищо особенно пред радетелите за соц-комунизма или както там си искат да си го наричат .Издадена беше преди 9 Септ '44 ,но пък се говори за турското робство т.е. "БЕЗОПАСНА" за млад човек даже поучителна .
И наистина беше много поучителна.
Казваш -'... Историческото изследване е наложително, пък дори и да е в ущърб на преоблечените фарисеи - тоест наследниците на гонителите и мъчителите им, ..."
Тези гонители и фарисеи са съществували и по времето на управлението на султан ....... преди 1878 г
В тази книга бяха разказани случаите в които български свещеници са помагали /укривали,материално обезпечавали и т.н. / борците за нацоналното ни освобождение ,но са били предадени на турската власт от........ българи,"християни"......../да не напомням за Апостола ,кой го предаде и кой го осъди на смърт.
Та тогава започна да ми се прояснява колко е нещастен този наш народ.
Точно тези предатели след 1878 станаха -"Гочоулу и Дочоулу" и точно те управляваха "царство България"и след 55 години "слязоха от Балкана ...." или по точно чакаха в подножието му за да се увернчаят с венеца на славата ,че са ни освободили от "царизъмат и фашизмът " -те продължиха да правят избори и се избираха едни други .....от тогава та и до ден днешен.
И кажи ми сега от кого ти търиш съчувствие и подкрепа?
"...И сега единственото, което ни остава е игнорирайки страха, ...."
Страх от кого?
Нима някой в България знае кой го управлява?
Президента? Първанов или както там се нарича в момента ?
Не !
Ти сам го каза -"Същите тези "...преоблечените фарисеи - тоест наследниците на гонителите и мъчителите им, ..."
Не чакай от тях нито съчувствие нито подкрепа......освен ако няма някоя далавера като "банкет в двореца" по Алеко!

Please Вход to join the conversation.