Мобилно меню

За Торинската плащеница

 • РРР
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Дек 2009 18:35 #26982 by РРР
Относно излязлата статия в "Двери" за съмнения в автентичността на Торинската плащеница , изпратих материала на човек, който от дълги години се занимава с изследване на този въпрос и ето отговора, който ми върна, с молба да го публикувам, за да не се заблуждава никой:

"Професор Шимон Гибсън си мисли, че е открил топлата вода. Йосиф Ариматейски, в чиито гроб е бил положен Спасителят, е бил приготвен за самия Йосиф, а той е бил известен, авторитетен и почитан човек и не е бил прокажен, за да се налага да го погребват в гробищата за прокажени. Така че погребението на Спасителя е светотатство да се сравнява с това на прокажените!

1. Това, че диагоналната плетка е използвана 1000 години по-късно, е пълна лъжа. Имало е евтин плат и скъп такъв. Прокажените са ги погребвали на две на три заради страх от заразата. Здравите са се смятали за осквернени, ако дори се докоснат до прокажен. Много от заразените може би са умирали и дори не са повивани като омразни на Бога, защото са смятали проказата за наказание, сполетяващо най-грешните хора. Христос използвал често това място като символ на Ада. И Гибсън знае това много добре.

2. Втората лъжа е, че Торинската плащеница се състои само от 1 плат без отделно парче за лицето. Напротив, има второ парче и то се намира в една църква в Испания и на това парче са правени толкова много експертизи, колкото и на Торинската плащеница, но върху него са се отпечатали само кървавите следи, които пък съвпадат до милиметър с тези от лицето на Торинската плащеница. Датировката и всички останали анализи съвпадат напълно!

3. Много са отегчителни твърденията, че, видиш ли, Христос може и да е бил полужив и да не е умрял на кръста и после да се е свестил в гроба. От същото се е опасявал и стотникът, който Го пробол не къде да е, а в сърцето през ребрата - един от най-изпитаните тестове дали някой е възможно да е жив. Това е било практика при римските войници, прочули се с небивалата си жестокост. А и е достатъчно да види човек как е изглеждало едно такова копие от онази епоха.
Дали някой от твърдящите горното ще се съгласи да го бичуваме до смърт, да го разпънем и да го прободем, пък да видим дали ще се свести, за да ни проповядва на третия ден след това?...

След всичко това: КОЙ Е ЧОВЕКЪТ ОТ ПЛАЩЕНИЦАТА, КОЙТО ИМА ВСИЧКИ РАНИ НА ХРИСТОС? Ако е фалшива, то как е направена, защото заради този художник трябва да затворят Лувъра, защото е гений!
Тези богоборци бяха направили и филм по Discovery като бяха взели от случаен гроб череп, направиха му реконструкция и обявиха най-официално, че това е лицето на Христос! Приличаше по-скоро на Юда и техния сарказъм нямаше да стигне далеч, ако реагирахме като мюсюлманите за карикатурата на Мохамед.
Рожби ехиднини! На Бога посегнаха, а сега и на вярата в Него и все търсят Живия сред мъртвите... "

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
23 Дек 2009 12:37 #26988 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За Торинската плащеница
PPP, казаното от вашия познат е интересно и отчасти вярно. Аз не съм специалист по плащаниците и се интересувам по-скоро от любопитство. Вярно е, че не може да очакваш от един евреин да припознае така лесно акта на Възкресението, ето защо в материала сме оставили своите бележки и съображения. Две от забележките на вашия познат обаче са неверни. Това че, Торинската плащаница е двусъставна и една част се пази в Испания. Там може да има друга плащаница, но не и част от тази. Тази си е едносъставна и никой не го оспорва. Ако ви е интересно, потърсете в нета снимка и сама ще се убедите. На Торинската плащаница имаме изображение на цялото тяло Христово, включително и на главата. Двусъставната плащаница има отделно парче за главата и отделно за тялото. Ако Торинската беше двусъставна, на едното парче щяхме да имаме само тялото, а на другото само главата.
Второто твърдение е това за плетката! Винаги един от основните аргументи е бил, че подобна плетка се появява за пръв път около хилядната година след Р.Хр. Не става въпрос за евтина и скъпа тъкан, а за начин на изтъкаване. в този смисъл, вашия познат изказва също погрешно мнение.
Весели празници!

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 10:02 #27012 by РРР
Replied by РРР on topic Re: Отговор
За двусъставността на плащеницата:
[20:3] Тогава излезе Петър и другият ученик, и тръгнаха за гроба.
[20:4] И двамата тичаха наедно; но другият ученик се затече по-бързо от Петра и пръв дойде на гроба.
[20:5] И като надникна, видя, че повивките стоят; ала не влезе в гроба.
[20:6] След него дохожда Симон Петър, влиза в гроба и вижда, че само повивките стоят;
[20:7] пък кърпата, която беше на главата Му, не стоеше при повивките, а - свита отделно на едно място.
[20:8] Тогава влезе и другият ученик, който пръв беше дошъл на гроба, и видя, и повярва,
[20:9] защото още не знаеха Писанието, че Той трябва да възкръсне от мъртвите.

От последния текст от евангелието на Йоан става ясно, че има повивка за главата и такава за цялото тяло.
Още едно свидетелство имаме при възкресението на Лазар пак в същото Евангелие:
"А Иисус дигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз и знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах за народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил.
Като каза това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа.
Иисус им казва: разповийте го и оставете го да ходи.
Тогава мнозина от иудеите, които бяха дошли при Мария и видяха, що стори Иисус, повярваха в Него. "(Иоан 11:38-46)

Торинската плащеница е двусъставна - парчето от главата се пази в Испания в градчето Овиедо в катедралата Сан Салвадор, а другата в Торино. Петната от кръвта Христова по главата съвпадат напълно и при двете. Факт е, че Христос е бил повит през главата един път и през цялото тяло втори път. Има и много други доказатества и за плетката на плащеницата, но засега ще задам само един въпрос: защо смятаме, че за пръв път такава плетка се появява едва 1000 години по-късно, когато я виждаме 1000 години по-рано в плащеницата Христова? По нея има следи и от цъфнали цветя, които цъфтят САМО в Палестина и, както свидетелства Евангелието, до мястото на разпятието е имало градина, където е бил и гробът Господен. Тези цветчета са били полепнали по Христовото тяло...

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 12:13 #27014 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За Торинската плащеница
Точно така, това е един от основните аргументи, че Торинската плащаница е фалшификат. Примерите, които привеждате показват същото - отделно парче за главата, но липса на общо за главата и тялото :!: Тоест повива се главата отделно, с отделно парче и не се преповива с другото, което е за тялото. Торинската плащаница трябва да е дву-три и повече съставна, а тя е от едно парче. Не зная откъде вашия приятел черпи сведения и свързва това испанско парче с плащаницата, но ако беше така, не виждам защо учените занимаващи се с плащаницата ще прикриват този факт? Някаква конспирация ли? Все пак, измежду тези, които се занимават с проблема има достатъчно много хора, които държат да убедят света, че плащаницата е автентична. Не мога дори на 1% да допусна, че на тях им е убягнал този факт, който е известен на вашия приятел. Хубаво е да се знае, че и руснаци работиха върху плащаницата и точно те, върнаха работната хипотеза, че плащаницата е истинска. Преди тях почти всички и в САЩ и в Англия бяха единодушни - на базата на различни методи показващи с точност датировката на определн вид материя, че става въпрос за късен фалшификат. Пак казвам, не съм специалист и не съм се занимавал специално с проучването на всичко изписано за плащаницата, защото за мен и моето разбиране за християнството - това са неща nonsense! Интересът ми е от чисто любопитство и за да бъда просто информиран.
Относно плетката - има специалисти по тъканите, които се занимават с тези въпроси. Този тип плетка за пръв път се въвежда в средиземноморския свят около 1000 г. сл. Р. Хр. Това е тяхното експертно мнение, аз само го цитирам. :)

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 13:58 #27015 by РРР
Вмъквам само една моя лична забележка - явно не се разбираме какво означава двукомпонентна. Ако под двукомпонентна се разбира отделно парче за тялото и отделно за главата, то така погледнато, да, Торинската плащеница е еднокомпонентна, НО! към нея има и допълнително парче за главата, точно както е отбелязано в евангелския текст. По това парче, което се пази в Испания, както е отбелязано в по-горния постинг, т. 2., са се отличили само кървавите следи, без самия образ и тези следи съвпадат изцяло с тези от лицето на Торинската плащеница. Както и всички останали анализи и проби. Това, дори само по пътя на логиката, просто е невъзможно да се фалшифицира с такава точност.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 17:09 #27017 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За Торинската плащеница
Просто се опитах да кажа, че Торинската плащаница е само едно парче плат - това, което всички сме виждали по един или друг повод:
www.dveri.bg.../3567/172/

Към плащаницата от картинката, няма второ такова намиращо се било то в Испания или където и да е. Не мисля, че сериозната наука премълчава умишлено подобна подробност.

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 18:00 #27018 by РРР
Replied by РРР on topic Отговор
И отговорът на моя познат:

"Знаете, че съвременните научни методи за точна датировка на определени находки все още далеч не са точни, отклоненията са много чести и противоречиви. Това е една гигантска тема, по която може много да се дискутира, но няма крайни изводи. За много археологически находки, както и за Торинската плащеница изследванията дават големи отклонения във времето. Изобщо, като че ли науката далеч не е толкова безпогрешна, колкото ние сме свикнали да мислим.
Радиовъглеродният аналаз всъщност се оказа един от най-неточните. Именно този анализ датира плащеницата погрешно и тя беше обявена за фалшификат. Плащеницата е претърпяла пожар в една от катедралите през средновековието и пак по същото време е била подложена на някакъв вид реставрация посредством обмазване с масла, което е повлияло изключително на анализите и пробите, взети в наше време. Затова и беше обявена за средновековен фалшификат. Бяха направени повторни изследвания, които имаха за цел да идентифицират късните сегменти на молекулярно ниво и същинския плат - този тип анализ отпрати моментално датировката около началото на І век.
Въпросът за нейната автентичност беше повдигнат и от един случаен факт, че характерна нейна рисунка беше намерена в едно евангелие, за което се смята, че е много по-старо отколкото плащеницата беше датирана в началото. От рисунката ставаше ясно, че нейни белези не могат да бъдат илюстрирани, без да бъдат видени от илюстратора.
Преди време плащеницата беше изследвана от виден еврейски криминален патоанатом, известен с разкритията си на убийства и начина на тяхното извършване. Той описа досущ като в Евангелието начина, по който е умъртвен Христос и каза, че такова нещо не може да се фалшифицира поради недвусмислените факти, отпечатани върху плата. Неговите изводи бяха: "Да, тук сме свидетели на отпечатъка на екзекутиран човек, който е бил изтезаван (подробно описание), бит (подробно описание) и т.н". в най-големи детайли, точно както в Евангелието + нови разкрития и детайли, неописани никъде досега. Анализът на кървавите петна доказва наличието на човешко ДНК. Сигурно сте чули и безумната идея, че можем вече да си клонираме втори Христос?
По повод учените, които смятат плащеницата за фалшификат, не мога да се съглася с Вас. Именно повечето учени твърдят, че плащеницата е автентична! И не само го твърдят, а излагат факти. Известно е, че Христос е бил повит и през китките на ръцете, и през глезените, и през главата - има белези за това, но самите парчета не се знае къде са, така че плащеницата е многокомпонентна, но защо Христос е бил повит с един саван и през главата и през тялото? ФАКТ. Мисля, че тук не можем да поставяме изисквания, още повече нещо от рода - защо Христос не е бил погребан като новооткрития прокажен от 1 век? Нека като вярващи не изключваме възможността за Божия промисъл в това дело. Все пак никой от нас не знае какво е внушено на Йосиф от Ариматея в онзи ден! Не е ли това първата икона и Евангелие, свидетелстващи на човечеството за Бога, станал човек? За да могат вярващите в Него да станат богове."

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 18:55 #27019 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За Торинската плащеница
PPP, нека ако вашия познат желае, да напише нещо по въпроса, безсмислено е да си пишем тук само двамата. Аз не съм защитник на нито една от тезите. Разбира се, че бих предпочел, ако се докаже, че плащаницата е автентична - не че това ще направи хората по-вярващи, но....

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 10:03 #27023 by РРР
Да, съгласна съм. За съжаление той е доста зает, но ще го помоля, ако намери време да напише нещо.

Please Вход to join the conversation.