Мобилно меню

Да преоткрием забравената святост

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2009 12:53 #24873 by В. Каравълчев
Да преоткрием забравената святост was created by В. Каравълчев
Здравейте,
от доста години ме занимава въпросът, защо в календара на БПЦ броят на светците, родени или просияли по нашите земи е толкова малък - около 100-120 светци, като разбира се при тази груба аритметика 26-те Зографски мъченици примерно ги слагам в този списък като единица, а не като 26. Ако правим аритметиката по втория начин, то броят на светците би нараснал на около 250-300, но това е също много малко на фона на 2000 години християнство по нашите земи. И все пак? Истината е, че има още десетки, дори стотици имена на светци, чиято памет по една или друга причина е избледняла или напълно изчезнала днес. От доста време събирам материали, жития, мъченически актове и т.н и имам огромното желание да помогна за възкресяването (поне частично) на тази памет. Успях вече да пусна в „Двери” материал за св. Дазий Доростолски и преп. Калист Ангеликуд. В момента подготвям за публикуване също в "Двери" житията на останалите Доростолски мъченици, имам материали за още около 50 слабо познати, неизвестни или забравени светци и мъченици. Бих искал да помоля всеки, който има някакви сведения, изображения, икони, дори само име на светец, без абсолютно никакви други данни, свързан с нашите земи, за които счита, че липсват в календара ни или по една или друга причина са в забвение, да изпрати сведенията на:
shark4uk@googlemail.com
или просто да сподели тук във форума.
Ако някой има готов материал по въпроса, който би желал да публикува от свое име, моля да го изпрати с указание на същия мейл или на мейла на реакторите на Двери. Надявам се скоро „Двери” да инициира кампания за съдействие към читателите си. Благодаря предварително на всички за помощта.
И една конкретна молба, ако някой има снимка на изображение на св. Марко Преславски - моля да ми я изпрати. Изображение на светеца има на стенопис в Араповския манастир.

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2009 19:10 #24875 by Anima_Mea
Стенописите от църквата на Араповския манастир съм снимал в детайли, но имам опасения, че лентите са загубени при едно изнасяне-принасяне преди няколко години. Все пак ми е останал един кашон ленти при баба, така че тия дни ще се разровя и ако намеря нещо, ще сканирам и ще дам знак тук.

Възползвам се да попитам дали разполагате с нещо, относно св.мчк.Марин (16 декември).

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Фев 2009 09:18 #24877 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост
Ще ви бъда много благодарен.
На 16 декември се чества паметта на св. мчк. Марин известен още като Ветеран или Римски. Бил е легионер. Трябвало е да бъде повишен във войнската служба - да стане центурион, но отказва да изпълни езическия ритуал свързан с повишеието и е наказан с жестока смърт. Пострадал е в Кесария Палестинска (някой пишат Рим), годината на смъртта му също е спорна - 283 е по-популярната, но също има и предположения за 217-218.

Паметта му също се празнува различно. В православните менологии е 16 декември, но има и 17 март. Евсевий Кесарийска е дал кратки сведения за живота и мъченическия край на св. Марин - Евсевий, Църковна история, книга 7, глава 15.

Имайте предвид, че има 3-4 мъченици с името Марин. Един от тях е и мчк. Марин от Далмация - може би Сплит, на когото е кръстено Сан Марино.
Предполагам, че вие, може би ме питате за някой български светец с името Марин? Такъв не ми е известен, а на 16 декември се празнува със сигурност този, който ви посочих.

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
26 Фев 2009 23:14 #24890 by Anima_Mea
Благодаря за информацията. Не знаех нищо за св.вкмч.Марин (16.12), но по незнайни за мен причини някак си бях решил, че е българин :)
Утре вечер ще ходя до баба и ще се разровя из лентите. Имам спомен, че преди известно време търсех едни ленти от Араповския и Мулдавския манастир, но не ги намерих и ми стана неприятно, защото кадрите бяха с доста добро качество - лентата беше 400 аса, ползвах и статив. Миналата година пак ходих и до двата манастира, и имах намерението да ги заснема отново, този път дигитално, но счетох, че момента не е подходящ да занимавам отец Киприян с желанията си, та реших да оставя за някой друг път.
Както и да е, дано нещо изскочи.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Мар 2009 17:09 #24899 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост
Вярно е, че Марин звучи много български, но името е латинско Marinus, в значение на морски! Но кой знае, твърде е вероятно да има и някой светец Марин, който да се е подвизавал и по нашите земи, но поне засега нямаме сведения за него :D Да даде Господ да позапълним БГ църковния календар с това, за което имаме сведения, но сме изгубили през годините като памет. Повярвайте ми, никак не е малко. Днес в календара си имаме имената само на около 90 светци просияли по нашите земи или от род български. В момента разполагам с имената на поне още 100, а частично съм събрал сведения за живота и делото на поне 50 от тях. Почти всеки ден, прибавям към списъка си по 1-2 имена. Да даде Господ и да съумея да ги публикувам.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
03 Мар 2009 22:37 #24905 by Zlatkov

Загадката “Св. Спас на 10 август” всъщност показва връзката между Ботевия календар и “Българонароден календар за годината 1869”, издаден от Паничков в Браила. Ето какво пише там: “Август 10. Спас Радовецкий. На тоя и на другите български светии житията са написани как са пострадали от неверниците Агаряни.” Формата на името “Спас Радовецкий” показва, че е взето от руското издание “Християнские мученики пострадавшие на Востоке”: “Св. Мученик Анастасий, по болгарски Спас, родился въ струмицкой эпархии /древний Тивериополь/, в селении Радовичахъ...пострадалъ 1794 г. въ Салоникахъ” /проф. Йордан Иванов, “Български старини в Македония”, 1931, с. 175/.
В “Жития на светиите” /Синодално издателство 1991/ Спас Радовишки е даден на 29 август с името “Св. мъченик Анастасий Струмишки”, като в житието му е обяснено, че той е всъщност Спас Радовишки.
И този български светец-мъченик е въведен за пръв път от Ботев в българския православен календар.

Св. мъченик Анастасий Струмишки

Българското име по кръщение на този мъченик било Спас, но гърците по незнание на езика неправилно го превели на Анастас. Той произхождал от малкия градец Радовиш, близко до гр. Струмица (древния Тивериопол), и изучавал оръжейно майсторство в Солун. Неговият майстор пожелал да изнесе от града няколко скъпи турски облекла, но без да плаща обикновения междуградски налог. Затова той помолил Спас да облече едно от тия облекла и да го изнесе от града. Когато минавал покрай бирниците и те му поискали документ за платен налог, момъкът отговорил, че е турчин. Тогава бирниците поискали той да прочете някаква специална мохамеданска молитва, която всеки мохамеданин знаел наизуст. Неопитният Спас се смутил и замълчал. Бирниците разбрали измамата и го завели при своя началник. И първото нещо, което турците предлагали в подобни случаи за уреждане на неприятността, било това - виновникът да приеме мохамеданството. Но Спас не се поддавал нито на съблазнителни обещания, нито на страшни заплахи. За да го изплашат още повече, те намерили лъжесвидетели, които казали на моллата (мохамеданско духовно лице), че той похулил Мохамеда. Моллата най-напред се опитал със своето красноречие да го склони към мохамеданство. После преминал към обещания на подаръци, най-съблазнителни за младия оръжеен майстор. Най-сетне опитали жестоките мъчения: били мъченика, вбивали под ноктите му остри спици от тръстика, хвърлили го в тъмница, като стегнали ръцете и нозете му в клади, а на шията му надянали тежка желязна верига. Но страдалецът повтарял едно и също: „Аз съм християнин и няма да се откажа от моята вяра!” Градоначалникът произнесъл присъдата Спас да бъде обесен вън от града. Но изтерзан и измъчен, младежът паднал на пътя към лобното си място и предал на Господа духа си. Това станало на 29 август 1794 година.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991


Имам икона на свети Спас(е) Радовишки, оригиналът е рисуван от сестрите от Велюския Манастир "Рождество Богородично, Струмишко.

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
03 Мар 2009 23:04 #24906 by Anima_Mea
Съжалявам, но няма да съм от полза. Прерових де що ленти има, но тези от Араповския и Мулдавския манастир са ми в липса :(

Като се запролети имам навик да обикалям из Пловдивско-Асеновградско, тъй че при възможност ще направя опит за ново заснемане.

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
04 Мар 2009 12:47 #24908 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост

Имам икона на свети Спас(е) Радовишки, оригиналът е рисуван от сестрите от Велюския Манастир "Рождество Богородично, Струмишко.

Супер, житието не е трудно да се намери, а и паметта на светеца е включена в календара ни. Вярно, върху житието може още да се поработи, но виж икона не е лесно да се открие. Би било хубаво да я качим в Двери заедно с краткото житие, а в последствие върху житието ще може допълнително да се работи (при желание) :D

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
04 Мар 2009 12:51 #24909 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост

Съжалявам, но няма да съм от полза.

Е, това не е въпрос на живот и смърт, разполагаме с достатъчно време...

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2009 13:13 #24919 by Zlatkov
Св. Никодим Вратненски - съвсем случайно попаднах на този материал.

[url:1hd1ge3m]www.promaced...tb_5_4.htm[/url]

Изобщо не бях чувал за този наш светец.

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2009 15:45 #24920 by alexey stambolov

И една конкретна молба, ако някой има снимка на изображение на св. Марко Преславски - моля да ми я изпрати. Изображение на светеца има на стенопис в Араповския манастир.

Изображение на свтетеца (ново) има в олтарната абсида на църквата "Свв. Кирил и Методий" на Женски пазар, в София.
При желание можеш да се свържеш с иконописеца за повече подробности.
В олтарната абсида има изображения и на други малкоизвестни български светци.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2009 18:41 #24921 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост

Изобщо не бях чувал за този наш светец.

Багодаря ти за линка. Авторът е просопограф от БАН и има интересни изследвания. Смятам да пуснем това изследване в съкратен вид в Двери. Заслужава си.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2009 18:44 #24922 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост

В олтарната абсида има изображения и на други малкоизвестни български светци.

Те скоро правеха ремонт там, дали само освежиха или добавиха и нови стенописи? ще е интересно да се погледне. Житието на св. Марко Преславски е известно, просто изображение трудно се намира. Името му е и в календара, макар че на мнозина не говори нищо.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2009 19:19 #24923 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост

Св. Никодим Вратненски - съвсем случайно попаднах на този материал.

Не знам дали ви направи впечатление, на линка, който сте дали има икона на св. Никдим Тисмански - той също е българин и основател на този голям и известен манастир Тисмана - нещо като Рилската света обител за власите. :D !: :?:

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
10 Мар 2009 13:13 #24924 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост
Много съм заспал. Чак сега имах възможност внимателно да погледна и видях, че всъщност става въпрос за едно и също лице. Просто на мен ми беше известно само името, под което светеца е познат в Румъния- Никодим Тисмански, а не знаех, че сърбите си го правят сърбин, че става даже и роднина на крал Лазар. Всъщност да, Никодим Тисмански и Никодим Вратненски са едно и също лице. Освен Тодор Балкански още 2-3 наши учени са писали за него. И както винаги- нито един църковник не е взимал отношение по въпроса :oops:

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
10 Мар 2009 14:11 #24925 by Zlatkov

Заспало племе (ли) сме ние българите :!: :?:

Заспало или по-точно заспиващо вечния си сън. Пиша това с много мъка, но какво да се прави, понякога си мисля, че нашият народ изживява последните си години. Все пак всичко земно подлежи да тление и изчезване. Както всеки един жив организъм, така и народите имат своя живот. Къде са днес толкова могъщи древни народи - финикийци, римляни, египтяни, хети, хуни, авари и много, много други. За съжаление и ние с бързи стъпки сме се запътили по техните стъпки.

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
20 Апр 2009 20:45 #25202 by Anima_Mea
Христос Воскресе!

Вече имам снимки на стенописното изображение на св.Марко Преславски от Араповския манастир св.Неделя. Тук нямам идея как се качват снимки, така че или ми дайте имейл, или ще я кача някъде в мрежата, откъдето да си я изтеглите, но ще бъде в по-малък размер.

Поздрави!

Please Вход to join the conversation.

More
20 Апр 2009 22:20 #25203 by Kosio
Направих още един image channel с цел да си прехвърляме бързо изображения, без нужда от регистрации в галерии и т.н.

www.dveri.bg/chan

Ограничението е цели 9 мегабайта. Иначе имате ли email-а на Венци?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
20 Апр 2009 22:23 #25204 by Anima_Mea

Направих още един image channel с цел да си прехвърляме бързо изображения, без нужда от регистрации в галерии и т.н.

www.dveri.bg/chan

Ограничението е цели 9 мегабайта. Иначе имате ли email-а на Венци?Ок! Ще я кача. Падам си малко технически профан :)

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
20 Апр 2009 23:10 #25205 by Anima_Mea

Направих още един image channel с цел да си прехвърляме бързо изображения, без нужда от регистрации в галерии и т.н.

www.dveri.bg/chan

Ограничението е цели 9 мегабайта. Иначе имате ли email-а на Венци?


Either this image is too big or there is no image at all. Yeah

5.65 MB e

Please Вход to join the conversation.

 • Атила
 • Visitor
 • Visitor
21 Апр 2009 09:01 #25206 by Атила

Направих още един image channel с цел да си прехвърляме бързо изображения, без нужда от регистрации в галерии и т.н.


:D

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Апр 2009 11:38 #25207 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост
Благодаря предваритено за снимката:
shark4uk@googlemail.com

Косъо, програмата и при мен не иска да качва големи файлове и се налага да им намалям пикселите!

Please Вход to join the conversation.

More
21 Апр 2009 12:27 #25208 by Kosio
Току що го оправих! Имаше ограничение от 2 мегабайта, дошло от друго място (ограничение на ниво php.ini)

Добре се получи, че го видяхме, това беше проблем и в конкурса! Проверете сега - качих една 4 мегабайтова снимка на Иванчо!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
21 Апр 2009 19:33 #25211 by Anima_Mea
Качих я.
Пратих я и по имейла.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Апр 2009 08:15 #25216 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост

Пратих я и по имейла.


Благодаря, снимката е чудесна. Сега остава да и добавим и житието :)

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Апр 2009 11:23 #25218 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Да преоткрием забравената святост
Днес се зачетох в тази статия:
bogoslov.ru/...93148.html
Написана е от проф. Йон Брия, може би след Станилоае най-големият румънски богослов. Проф. Брия е вече покойник, но имах възможността да го познавам лично..., беше един забележителен учен. Но думата ми е за нещо друго. Вижте румънците, на които държавата (1877 г.) е доста по-млада от САЩ (1783 г Англия признава независимостта на САЩ), как вкарват като национално достояние всичко, което е ставало на днешната територия на Румъния :!: Един св. Йоан Касиан, за който просто знаем, че е роден в Малка Скития - което може да е както на територията на днешна Румъния, така и на България - се пропагандира като РУМЪНЕЦ. Поне аз не съм срещал досега термина "етнобогословие" в друга църква, освен в Румънската, а те много боравят с него.
Доростолските светци се честват в Румъния, в България почитаме само 4-5 от поне три пъти повече просиялите само в този град! В България ние дори не знаем имената на светците от Аксиопол - дн. Черна гора, на 40-50 км от Силистра, които са пряко свързани с нашите земи! Мощите на св. Кирил Аксиополски са били погребани на територията на днешна България, но името му, както и тези на стотици други светци и мъченици, липсват от нашия календар. За сметка на това, румънците не само възродиха паметта им, обявиха ги за румънци, но и по целия свят пропагандират румънския им произход и принос в тяхното "етнобогословие". Не се учудвайте, че днес в ХХІ век, често в най-авторитетни издания може да се прочете, че еди кой си е загинал или произхожда от Дръстър -дн. Силистра, в Румъния :cry:

Please Вход to join the conversation.

 • NIKHTA
 • Visitor
 • Visitor
24 Май 2009 17:42 #25425 by NIKHTA

Св. Никодим Вратненски - съвсем случайно попаднах на този материал.

Не знам дали ви направи впечатление, на линка, който сте дали има икона на св. Никдим Тисмански - той също е българин и основател на този голям и известен манастир Тисмана - нещо като Рилската света обител за власите. :D !: :?:В Македония е доста известен, и ако не се лъжа присъства и в календарчетата като такъв. Пишат го като св. Никодим Прилепски като добавят в скоби Тисмански.

Бих искал да обърна внимание обаче на друго нещо.
Ние немаме ли мъченици и свещеномъченици от времето на комунизма или да речем от насилното ислямизиране в Родопите? Според мен не е възможно да няма свещенници и монаси избити от комунистите. Такива би трябвало по някаква логика да бъдат канонизирани от цъкрвата. Поне в Сърбия така правят. За Русия и катакомбната църква пък да не говорим. Тука гоненията може да не са били толкова жестоки но все пак свещенник убит само заради вярата трябва да бъде признат за мъченик. Пък и това се е случвало сравнително скоро, и подходяща информация би могла да се намери.

Please Вход to join the conversation.