Мобилно меню

Българо-гръцките конфликти в началото на ХХ-ти век

 • Zlatkov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2008 17:00 #22227 by Zlatkov
Тъй като в дискусията за Косово се замеси въпрос от преди един век и тъй като беше представен много пристрастно от нашия тук пишещ брат Смилен, който не имам честта да познавам лично, си позволих да отворя тази тема и да направя малко разяснение.
Смилен каза:

Иначе давате добри примери за злините на национализма на Балканите. Но защо представяте българите само като жертви? Това не е така. Защо не споменавате Геноцида на гръцкото малцинство по Черноморието през 1906 г., при който има убити, а десетки православни храмове във Варна и Бургас са осквернени, а свещениците в тях малтретирани. А поведението на българските окупационни войски в Македония по време на Втората световна война.

Смилене, думата геноцид е несъотносима за събитията от 1906 г.
Ето определение за геноцид - "Геноцидът (от гръцки:γενο - род, племе и латински:caedo - убивам) е международно престъпление, при което се предприемат действия с цел да се унищожат частично или напълно представителите на дадена националност, етническа, расова или религиозна група посредством:
убийство на членовете на тази група;
причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
насилствено изселване;
причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група."
Но въпросът не е и в терминът. това, коенто ти премълча е - какво е предизвикало противогръцките погроми по нашето Черноморие. И ето го и отговорът.
[url:3fwd6l4l]www.promaced...m2/20.html[/url]

Едно мое кратко резюме. След Илинденско-Преображенското възстание на българите в Македония и Одринско през 1903 г. срещу османската власт, гръцката държава и Фанариотската Константинополска патриаршия органицират гръцка въоръжена пропаганда срещу българското население в Македония и срещу власите в Епир и Македония. Гръцките андартски чети съставени предимно от главорези от остров Крит /справка "Зорба Гъркът" на отлъчения от Църквата Никос Казандзакис/ и предвождани от гръцки офицери, извършват редица клането над своите православни братя, като грехът на изкланите невъоръжени селяне е че имат български или влашки училища и църкви. Естесвено, гръцките общности в Румъния и България подкрепят действията на гръцките чети в Епир и Македония като създават комитети в тяхна подкрепа и събират парични средства за гръцката кауза.
Както и днес, Румънската държава е много по организирана и адекватна, а румънските политици са истински държавници. Румъния взема официални законови мерки и налага тежки икономически санкции на гръцкия бизнес в Румъния. Нашите политици разбира се /по стара ориенталска традиция/ не са вземат никакви мерки - оставят гръцките шовинисти в България да си разиграват коня. Затова пък у нас е реагирало обществото /или както е модерно сега да се нарича гражданското общество/. Местните българи вземат закона в своята ръка / а тогава населението у нас е било масово въоръжено/ и се стига до редица кървави сблъсаци между въоръжени българи и български гърци. Кулминацията на цялата вакханалия е изгарянето на град анхиало /днешно Поморие/ - тогава почти гръцки град.
Христо Силиянов, Освободителните борби на Македония том ІІ

Равносмѣтката на този сѫдбоносенъ за Анхиало день е: 14 души убити, отъ които 4 българи, 733 сгради (отъ всичко 1147) изгорѣли, между които околийското управление, телеграфо-пощенската станция, почти всички други държавни учреждения, заедно съ архивитѣ, гръцкото училище, българското училище, една джамия и пр.
Унищожението на цѣло едно цвѣтуще градче съ 5,300 жители (4,500 гърци и 800 българи) развълнува дълбоко общественото мнение и стрестна правителството. Министерскиятъ съветъ, събранъ на 30 юлий, вечерьта, отпусна като първа помощь 100,000 лева за пострадалитѣ въ Анхиало, нареди да се изпратятъ веднага палатки и заповѣда да се организира бързо помощна акция. Министрътъ на вѫтрешнитѣ работи Дим. Петковъ посети опожарения градъ, анкетира самъ събитията и установи действителнитѣ загуби, материални и човѣшки, коиго въ първия моментъ бѣха предадени отъ нѣкои вестници и протелеграфирани навънъ въ твърде преувеличенъ видъ. Две седмици по-късно правителството реши да построи на държавни

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2008 17:32 #22228 by Argirov

Местните българи вземат закона в своята ръка / а тогава населението у нас е било масово въоръжено/ и се стига до редица кървави сблъсаци между въоръжени българи и български гърци.


Любите враги ваша...

Милост искам, а не жертва...

Докога миналото ще е "оправдание" за сегашната липса на любов вътре в нас?

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2008 18:25 #22229 by Smilen

Естесвено, гръцките общности в Румъния и България подкрепят действията на гръцките чети в Епир и Македония като създават комитети в тяхна подкрепа и събират парични средства за гръцката кауза.


Употребих думата геноцид в значението й на братоубийство. Ако е силна, можем да я заменим с погром.

В момента не разполагам с време да прочета посочената от Вас статия, но Ви благодаря за нея сърдечно! Информацията, която аз имам, се базира на разкази и на лични проучвания (не мои). За инициативи за събиране на пари, за които пишете във Вашето резюме, не знам, даже и да е имало (не се съмнявам във Вашата коректност и ерудиция), те естествено не могат да оправдят извършеното, както е написал и Аргиров преди мене.

А извършено е превземане и оскверняване на православни храмове на гръкоезични енории по българското Черноморие. Знам за случай, когато свещеник е заставен да тъпче с крак напрестолно Евангелие, понеже било на гръцки. В резултат на това същият свещеник получава парализа на крака, с който е ритал, вероятно заради стреса, както бихме казали днес. Факт е, че правителството на Малинов се разграничава от действията на тези терористичните групи, но със закъснение. Страшното е, че за тези събития, както и за много други факти от българската история, днес повсеместно се мълчи.

Всъщност, за направих сериозна грешка, заговаряйки за "гърци" в България. Това отвежда към съвременната национална гръцка държава, с която тези хора нямат нищо общо, и доколкото знам, не желаят да имат нищо общо. Става дума за автохтонно население на българското Черноморие, чието заселване става през V в. пр. Хр. в рамките на новоосновани колонии на елинските полиси. Тогава например се създава елинската колония Одесос, от която възниква днешна Варна. Единственият майчин език на тези хора е гръцки (специфичен черноморски диалект), но те чувстват принадлежност към българската държава и преди всичко - към българската култура.

В продължение на столетия при тях се е развила една специфична и типична морска култура - за тях традиционно всичко, което отстои на 10 км. от морето, било то и София, е провинция. Ако някой се интересува дали в България има традиции морското пиратство - трябва да се обърне за сведения към техните деца и внуци :) . Освен пирати, между тях е имало и порядъчни хора (рибари, търговци, кръчмари), като за тях винаги са били характерни предприемчивост, отвореност към света и непримиримост с опитите за провинциализация. На тях България дължи театралното движение в Бургас - знаменитият бургаски театър е финансиран от градските първенци с майчин език гръцки, които на времето не могли да се примирят с мисълта, че културата на следосвобожденска България се концентрира в София. Голяма част от тях след 9 септември 1944 г. вече изобщо не са първенци, но това не им пречи да бъдат една грамотна театрална публика, която чете и коментира пиесите наравно с актьорите. Нещо от този специфичен театрален дух е отразено в поезията на Христо Фотев. Това население се е характеризирало със здрава православност, със сериозна молитвена култура, която е лишена от суеверие - нещо уникално за България. Свидетелства за това са скромните, но многобройни храмове в Несебър; запазените изключителни иконописни образци (от и повлияни от Критската школа. Част от тях се намират в Криптата на "Св. Александър Невски", но е указано, че произходът им е черноморски); рибарските лодки с кандила и православни икони.

Тези събития от 1906 г. трябва да се помнят не заради друго, а от пристрастност към истината. Затова и аз засегнах темата. Пък и е твърде унизително и психологически вредно непрекъснато да мислиш за себе си като за жертва, към което ни тласкат някои.

Болката ми е, че от тази култура днес са останали няколко хубави морски шлагера и няколко рецепти за сладко. Нямат културни дружества, а младите говорят само български. Мисля, че от това всички сме загубили. Еднаквостта е скучна, непродуктивна - създава благоприятна среда за посредственост.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2008 19:37 #22231 by Zlatkov
Смилене, съгласен съм с почти всичко, каквото си написал.
Всъщност връзката, която съм дал не е статия е глава от най-сериозното изследване по темата - "Освободителните борби на Македония" на Христо Силиянов. Самият той е наполовина грък - роден е в Цариград от майка гъркиня и баща българин. Така че, най-малко той може да бъде обвинен в омраза към гърците.
Думата геноцид не е верна - братоубийство е най-точно - има братоубийства и от двете страни.

Всъщност, за направих сериозна грешка, заговаряйки за "гърци" в България. Това отвежда към съвременната национална гръцка държава, с която тези хора нямат нищо общо, и доколкото знам, не желаят да имат нищо общо. Става дума за автохтонно население на българското Черноморие, чието заселване става през V в. пр. Хр. в рамките на новоосновани колонии на елинските полиси. Тогава например се създава елинската колония Одесос, от която възниква днешна Варна. Единственият майчин език на тези хора е гръцки (специфичен черноморски диалект), но те чувстват принадлежност към българската държава и преди всичко - към българската култура.

Със сигурност част от българските гърци се свързват повече с България, но огромната част се е преселила в Гърция най-вече в периода между Първата и Втората световна война. Тези хора в мнозинството си са с гръцко самосъзнание и се чувстват част от гръцката култура и гръцкия народ. А днес повечето потомци на гърци у нас са със смесена кръв - 1/2, 1/4 или 1/8 гърци. Единствената по-запазена гръцкоезична общност са каракачаните, които са със спорен произход.

Please Вход to join the conversation.