Мобилно меню

България и Русия

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 13:01 #21640 by Артемий
България и Русия was created by Артемий
У меня есть два вопроса об отношениях России и Болгарии. Один касается прошлого, второй -- настоящего.

1) Каковы были причины того, что Болгария дважды воевала против России в XX веке?

2) Когда у нас сообщили о визите Путина в Болгарию, то на новостных сайтах поместили такую фотографию:Отношение к России действительно такое плохое, или это что-то нехарактерное?

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 13:54 #21641 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: България и Русия
България нито веднъж през 20 век не е воювала с Русия. По време на двете световни войни България на два пъти започва войната на страната на немците. Това поради факта, че единствено такова участие би гарантирало пълното обединение на българския народ и земи - територии загубени по клаузи начиная с неизпълнението на всичко от Берлинския договор 1878, до страшния договор в Ниой 1919 г. Тогава от България са отнети 11 278 кв. км територия - за сравнение - днешната територия на България е 111 000 кв. км. България губи територии за сметка на Сърбия, Гърция и Турция, впоследствие и Румъния, както и излаза си на Егейско море - въпреки, че последния дотовор, този от Ниой гарантира такъв излаз - ало политиците ни, що спите и ни занимавате с глупости - искайте Гърция да изпълни ангажиментите си. Освен това на България са наложени санкции в размаер на близо 2.5 милиарда златни франка - огромна сума за времето си, а и днес - спомнете си вие, за колко продадохте Аляска на американците. Но най-голяма вина в този случай носи Франция. Все пак има една хубава поговорка: "Каквото и да правим, Бог присъства".

Русия нито може, нито има желание да подкрепи България в нейните основателни претенции към съседите си. Напротив, Русия винаги се е страхувала от силна и независима България на Балканите. Кой спря Българското настъпление към Константинопол 1913г.? След няколко съкрушителни победи на българската армия над турците и падането на Одрин, няма нито един дееспособен гарнизон от турска страна в Европейска Турция, който да спре българското настъпление. Но то е спряно, на 20-30 километра от Константинопол, не от армия, а от дипломацията. Русия иска контрол над проливите, но не български, а собствен. Знаете ли, че има таен документ 1943 година подписан от Сталин, който приканва Турция да завладее отново територията на Източна Румелия - Южна България? Това са причините да бъдем в двете войни на страната на Германия, но никога през 20 век български войник не е вдигал оръжие срещу Русия.

Българина е дълбоко благодарен за освобождението си от османско през 1878г. от руските войски, българина тачи паметта на хилядите загинали руски, финландски и др. войници в тази война. Затова свидетелстват стотиците паметници, църкви, параклиси. Най -големия храм на Балканите св. Александър Невски в София е построен по този повод. Но българина също помни и предателствата. Русия винаги е обичала България, но никога достатъчно.

На вторият ви въпрос:
България днес претендира да бъде демократична страна. Съответно всяко едно посещение на лидер от ранга на Путин ще бъде посрещано и с Ура и с GO HOME. Така посрещахме Клинтън, така посрещаме и Буш. Въпрос на разбиране, интереси, партийна принадлежност... Няма такъв човек на земята още по-малко такава държава, която винаги и навсякъде да е от всички обичана. 90% от българите, ако не и повече хранят най-добри чувства към Русия и руснаците, така е било, така и ще бъде, въпрос на славянство, на православие, на манталитет. Тази снимка, която сте публикували е част от политиката днес, тя сигурно отразява определини настроения, на определени кръгове в нашето общество. Сам знаете, медала има две страни. В случая обаче, снимката е силно преекспонирана от руската журналистика.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 14:42 #21642 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: България и Русия
Тъмнозеленото е територията на България днес. Останалото са насилствено отнети територии от нашите съюзници, приятели и братя :!:

File Attachment:


Кликнете с мишката върху снимката за по-голям размер!

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 15:01 #21643 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия

Тъмнозеленото е територията на България днес. Останалото са насилствено отнети територии от нашите съюзници, приятели и братя

А как определяются границы светло-зеленой области? Болгары жили на этих землях в начале XX века?

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 15:07 #21644 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия

Русия винаги се е страхувала от силна и независима България на Балканите.

Вопрос: а почему?
Я бы отметил три обстоятельства:
1) Что за династия правила в Болгарии? Отнюдь не пророссийская. Усиление Болгарии привело бы к усилению позиций Англии (или Германии?). Как, кстати, появилась в Болгарии прозападная династия?
2)

Русия иска контрол над проливите, но не български, а собствен.

А вот это очень верно! Стремление к контролю над проливами было для русских царей почти навязчивой идеей. Оно Россию, в конечном итоге, и погубило.
3) А вот положа руку на сердце, скажите: а Болгария упустила бы возможность поживиться территориями за счет соседей? Только честно!

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 15:42 #21646 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: България и Русия

А как определяются границы светло-зеленой области? Болгары жили на этих землях в начале XX века?


Так точно. След освобождението 1878 г на България, след Съединението на двете Българии 1885 г., балканската война 1912-12г., такива са били договореностите, всяка от новоосвободените балкански държави да вземе от Османската империя исторически принадлежащите и територии, което пък се и доказва по етнографски признак. Частта останала в Румъния е територията, която Аспарух след смъртта на баща си кан Кубрат завладява за пръв път от Византия и полага основите на разширението на Велика България (Територията на днешна Украйна) наречено Дунавска България. Българите на Кубер заемат територията на Керамисийското поле -днешна Македония, до Солун. Другите братя на Аспарух усвояват други територии и полагат начало на нови държави - Хазария - основния елемент в него са български племена. Волжко Камска България - Велики Болгар, която руснаците приятелски превърнаха в Татария през последното столетие и др. Ако имате време, погледнете този материал:

www.dveri.bg.../3183/320/

Днес България навсякъде граничи само със себе си.
Не ме разбирайте погрешно, аз не съм националист, аз съм историк-патриот, църковен. Зная си историята и се гордея с нея. Обичам си съседите и гърци и турци и сърби и румънци. Всички са ми мили, но историята трябва да се знае и да се ползва не за вражда, но за назидание. :D

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 16:03 #21647 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: България и Русия

Вопрос: а почему?

В политиката място за емоции няма. Аз дълбоко се прекланям пред хилядите руски войни загинали за освобождението на България 1877-1878, защото да, те умираха с ясното съзнание, че освобождават своите православни братя. Но нека не се залъгваме, Русия не дойде само за да освобождава, това беше продължаващатата експанзия на най-могъщата и голяма империя и до днес. Знаете, че войната имаше и източен фронт, там на територията на Грузия. Борба за сфери на влияние и за експанзия на интереси.

Что за династия правила в Болгарии? Отнюдь не пророссийская. Усиление Болгарии привело бы к усилению позиций Англии (или Германии?). Как, кстати, появилась в Болгарии прозападная династия?

Батенберг и Сакскобургота - династии, които народът ни никога не е имал право да избира. Те му бяха наложени от Великите сили. Компромисен вариант на разбирателство между Русия и Запада. Дребни благородници с доказана кръвна връзка с някои от най-големите монархии в Европа. Не бих казал с цел усилване на връзките със Запада, по скоро безобидни компромисни фигури. Търсене на баланс между русофилските чувства на народа и интересите на Великите сили.

А вот это очень верно! Стремление к контролю над проливами было для русских царей почти навязчивой идеей. Оно Россию, в конечном итоге, и погубило.

Не думаю. Моето мнение е, че с ерата Путин, Русия днес е по-силна от периода и на "най-блестящите" си лидери от бившата СССР. САЩ си помислиха, че с унищожението на СССР, ще имат Русия за васал, и я имаха за кратко по времето на Елцин. Днес обаче САЩ са в рецесия и ИРАк им изигра лош номер, петролът стана 4 пъти по-скъп и това направи вътрешния продукт на Русия 4 пъти по-голям. Само световна война може да спре от тук нататък експанзията на Русия...или голямата демографска криза :wink:

А вот положа руку на сердце, скажите: а Болгария упустила бы возможность поживиться территориями за счет соседей? Только честно!

Сигурно би се възползвала, да, аз не съм политик.

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 19:37 #21651 by Anima_Mea
Replied by Anima_Mea on topic Re: Болгария и Россия
Привет, Артемий.
Кога по-точно "Болгария дважды воевала против России в XX веке"?
Първата и Втората световни войни ли? Въпросът, считам че не е поставен много коректно, защото незапознат би останал с впечатление, че България е проявила агресия спрямо Русия. Което не е вярно. Да не говорим, че през Втората св.война изобщо не е воювала. Нещо повече, когато България влиза в тристранния пакт, СССР е съюзник на нацистите, съгласно клаузите на пакта Молотов-Рибентроп.

Това, което е тревожило и тревожи българите (всъщност - част от тях) е високомерното и твърде често брутално имперско отношение и поведение на Русия към България. Както и неоправданото отношение на голям брат към малко непослушно братче, което дължи благодарност во веки, и въпреки всичко. Когато български духовници са сеели семената на православната вяра и са разпространявали писмеността, на която пишем и двата народа, са го вършили за славата на Бога, без корист, докато във освободителната война Русия преследва користни, имперски цели, такива каквито е преследвала във всички войни с Османската империя. Самият Сан-Стефански договор е една голяма измама, с която имперска Русия минира завинаги целокупността на България (българската русофилска историография някак си гузно премълчава за споразумението от Райхщат (1876) между Франц Йосиф и Александър ІІ). Имперска Русия винаги се се е съпротивлявала на, и е била против една голяма, силна и независима България. Да, но болшинството от българите са искали да живеят свободни, а не в "Задунайская губерния". Русия е твърдо против Съединението, против обявяването на независимостта ни, води лицемерна политика в борбите за църковна независимост. Благодарение на руската политика са обезбългарени огромни части от България, населени с прогонени от русите черкези и татари. Това са факти.
Поклон пред хилядите православни руски солдати, проляли кръвта си безкористно за свободата на своите братя.
Този поклон не ме кара да се чувствам длъжен да изпадам във възторг от Руската империя.
Поздрави! :)

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 21:19 #21653 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия

такива са били договореностите, всяка от новоосвободените балкански държави да вземе от Османската империя исторически принадлежащите и територии, което пък се и доказва по етнографски признак

Перед 1-й Балканской войной союзники определили четко будущие границы, или же это были неконкретные пожелания?

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 21:25 #21654 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия

Ñòðåìëåíèå ê êîíòðîëþ íàä ïðîëèâàìè áûëî äëÿ ðóññêèõ öàðåé ïî÷òè íàâÿç÷èâîé èäååé. Îíî Ðîññèþ, â êîíå÷íîì èòîãå, è ïîãóáèëî.

Íå äóìàþ. Ìîåòî ìíåíèå å, ÷å ñ åðàòà Ïóòèí...

ß èìåë â âèäó Ðîññèéñêóþ èìïåðèþ, êîòîðàÿ ðóõíóëà â ðåçóëüòàòå Ïåðâîé ìèðîâîé âîéíû. À âñòóïèëà Ðîññèÿ â ýòó ñîâåðøåííî åé íåíóæíóþ âîéíó ïî äâóì ïðè÷èíàì:
1) èç-çà âåðû â ìèô î ñëàâÿíñêîì áðàòñòâå;
2) èç-çà âåðû â âîññòàíîâëåíèå Ïðàâîñëàâíîãî Öàðñòâà (êîòîðîå áûëî ñâÿçàíî ñ âîññòàíîâëåíèåì êîíòðîëÿ íàä ×åðíîìîðñêèìè ïðîëèâàìè).

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 21:42 #21655 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: Áîëãàðèÿ è Ðîññèÿ

Íåùî ïîâå÷å, êîãàòî Áúëãàðèÿ âëèçà â òðèñòðàííèÿ ïàêò, ÑÑÑÐ å ñúþçíèê íà íàöèñòèòå, ñúãëàñíî êëàóçèòå íà ïàêòà Ìîëîòîâ-Ðèáåíòðîï.

Õà, à âåäü âåðíî!

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Ян 2008 22:44 #21658 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия
Ñïàñèáî, äðóçüÿ, â öåëîì âàøà ïîçèöèÿ ìíå ïîíÿòíà.

Íî âîò êàêîå ñîîáðàæåíèå ïðèøëî ìíå â ãîëîâó. Ïîñìîòðèòå:
1) Ïóñòü Ðîññèÿ â âîéíå 1877-1878 ãîäîâ ïðåñëåäîâàëà ñâîè öåëè. Ïóñòü òàê. Íî ïîëîæåíèå Áîëãàðèè â ðåçóëüòàòå äåéñòâèé Ðîññèè ñòàëî îáúåêòèâíî ëó÷øå, ÷åì áûëî äî òîãî. Ýòî ôàêò? Ôàêò.
2) Áîëãàðèÿ íå ñìîãëà ñ ïîìîùüþ Ðîññèè ïîëó÷èòü âñå, ÷òî õîòåëà, íå ñìîãëà òàêæå ïîëó÷èòü ýòî ñàìîñòîÿòåëüíî (Áàëêàíñêèå âîéíû), è âûñòóïèëà â äâóõ ìèðîâûõ âîéíàõ â ñîñòàâå âðàæäåáíûõ Ðîññèè áëîêîâ.  ðåçóëüòàòå îíà íå òîëüêî íå äîáèëàñü ñâîèõ öåëåé, íî åå ïîëîæåíèå îáúåêòèâíî óõóäøèëîñü. Ýòî òîæå ôàêò.

Òàê ìîæåò áûòü, ïîëèòèêà Ðîññèè áûëà íå òîëüêî êîâàðíîé è êîðûñòíîé, íî åùå è ðåàëèñòè÷íîé?
Êàê äóìàåòå, åñòü çäðàâîå çåðíî â òàêèõ ðàññóæäåíèÿõ?

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
20 Ян 2008 00:53 #21661 by Anima_Mea
Replied by Anima_Mea on topic Re: България и Русия
Един касапин, докато работел, със сатъра си отрязал ръката. Намесил се най-добрият хирург, който успял да зашие ръката му и то така, че само след година, касапина отново бил на работа, при това с двете си ръце. От благодарност касапина казал на лекаря-хирург, че винаги когато отиде в месарницата му, ще му подарява най-хубавото и прясно парче месо. Така и станало. Ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, година след година хирурга влизал в месарския магазин и отнасял най-хубавото парче месо от благодарния касапин;... докато един ден, след много години, касапинът вместо да се втурне към вратата с обичайната благодарност, нещо кълцал в ъгъла с мрачно лице. Хирургът се покашлял, но касапина продължил да работи без да му обърне очакваното внимание. Хирургът пак се окашлял и казал: "е, помниш ли, аз ти спасих ръката, с която работиш сега"... касапинът го погледнал, и без дума да продума грабнал сатъра, с един замах си отрязал ръката и я хвърлил в краката на хирурга с думите: "ето ти ръката, сега се разкарай"...
---

Не виждам "здравое зерно в таких рассуждениях", Артемий. Не заради разсъжденията, а заради внушенията. Лучше-то и хорошо-то, което се е случило на България е било извършено от българи, въпреки Руската империя. Сан Стефано е апогей на имперското лицемерие (прочети за Райхщад и за каква България е ставало въпрос там на кафенцето между Франц Йосиф и Цар Освободител, между Андраши и Горчаков) - русите много добре са знаели, че тази България няма как да бъде призната, най-малкото те са дали съгласие да няма такава България; но в очите на останалия свят България е счетена за послушен руски сателит, плацдарм на мегаломански имперски амбиции още от времето на Петър І. Сан Стефано предопредели в голяма степен по-нататъшните ни неуспехи. "Неуспехи" използвам съвсем условно, защото никога не се знае с категоричност кое е успех и кое неуспех, кой печели и кой всъщност губи.

Всъщност, какво иска Русия от България?

--
Хари, това тук - "вдигнали сме оръжие срещу руснаците" - него схванах съвсем! Звучи ми толкова укорително, все едно "син вдига оръжие срещу баща си"?
Какво значи вдигнали оръжие?

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
20 Ян 2008 13:38 #21663 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия

Ëó÷øå-òî è õîðîøî-òî, êîåòî ñå å ñëó÷èëî íà Áúëãàðèÿ å áèëî èçâúðøåíî îò áúëãàðè, âúïðåêè Ðóñêàòà èìïåðèÿ.

Ëàäíî, ñ òàêèì ïîäõîäîì ñ Âàøåé ñòîðîíû ìíå, êîíå÷íî, íå óäàñòñÿ ñìÿã÷èòü Âàøó ïîçèöèþ. Âû âî ìíîãîì ïðàâû, íî ýòîò Âàø òåçèñ ìíå ïðåäñòàâëÿåòñÿ ÷ðåçìåðíî êàòåãîðè÷íûì. Îñòàâèì ýòó òåìó.

Çàäàì ÿ åùå îäèí âîïðîñ. Íà êàðòå Â. Êàðàâúë÷åâà ñâåòëî-çåëåíûì öâåòîì çàêðàøåíà Ìàêåäîíèÿ. Íàñêîëüêî ÿ ìîãó ñóäèòü, ìàêåäîíöû ïî ÿçûêó ðîäñòâåííû áîëãàðàì, íî áîëãàðàìè ñåáÿ íå ñ÷èòàþò. Ïî÷åìó æå Áîëãàðèÿ ïðåòåíäîâàëà íà ýòó òåððèòîðèþ?

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
20 Ян 2008 13:49 #21664 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Re: Болгария и Россия

У меня есть два вопроса об отношениях России и Болгарии. Один касается прошлого, второй -- настоящего.

1) Каковы были причины того, что Болгария дважды воевала против России в XX веке?


Уважаеми Артимий, аз желая да добява само малко детайли. През Първата световна война България не е нападала Русия и не е воювала на руска територия. Напротив - руски войски са воювали на българска територия сруще нас - в Добруджа.
През Втората световна война Българската армия не е воювала на Източния фронт срещу Русия, напротив след септември 1944 г. Българската армия воюва заедно с Съветската армия (РККА) срещу Германия.
Поздрави!
П. С. На всяка света литургия ние се молим за упокой на душите на хилядите руски, български, финландски, румънски и др. воини загинали за освобождението на българския народ.

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
20 Ян 2008 13:54 #21665 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: Áîëãàðèÿ è Ðîññèÿ

Ïðåç Ïúðâàòà ñâåòîâíà âîéíà Áúëãàðèÿ íå å íàïàäàëà Ðóñèÿ è íå å âîþâàëà íà ðóñêà òåðèòîðèÿ. Íàïðîòèâ - ðóñêè âîéñêè ñà âîþâàëè íà áúëãàðñêà òåðèòîðèÿ ñðóùå íàñ - â Äîáðóäæà.
Ïðåç Âòîðàòà ñâåòîâíà âîéíà Áúëãàðñêàòà àðìèÿ íå å âîþâàëà íà Èçòî÷íèÿ ôðîíò ñðåùó Ðóñèÿ, íàïðîòèâ ñëåä ñåïòåìâðè 1944 ã. Áúëãàðñêàòà àðìèÿ âîþâà çàåäíî ñ Ñúâåòñêàòà àðìèÿ (ÐÊÊÀ) ñðåùó Ãåðìàíèÿ.

Ñïàñèáî, ÿ ïðèçíàþ, ÷òî ìîÿ ôîðìóëèðîâêà áûëà íåòî÷íà. Ìíå ñëåäîâàëî ñêàçàòü, ÷òî Áîëãàðèÿ ó÷àñòâîâàëà â ïðîòèâîñòîÿùèõ Ðîññèè áëîêàõ.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
20 Ян 2008 14:09 #21666 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Re: България и Русия

Задам я еще один вопрос. На карте В. Каравълчева светло-зеленым цветом закрашена Македония. Насколько я могу судить, македонцы по языку родственны болгарам, но болгарами себя не считают. Почему же Болгария претендовала на эту территорию?

Леле, тука влезохме в голема каша. :)
До 1913 г. огромното мнозинство от македонските славяни имат българско самосъзнание. След като Вардарска Македония (днешната Република Македония) е завладяна от Сърбия, а Егейска Македония от Гърция, започва насилвена сърбизация, респ. гърцизация на българите в тези земи. След 1944 г. комунистическите партии решават, че македонците не са нито българи, нито сърби, а отделна нация - тогава се създава и литературната норма на книжовния език в Македония и т. н.
Днес повечето жители на Република Македония се считат за отделен народ от българите, но има и много, които смятат, че българите и македонците са един народ, например бившият министър-председател Любчо георгиевски (днес в Република Македония живеят около 1.5 милиона македонски славяни). В България днес има над 2 милиона македонци и 99.99% от тях се смятат за българи. Самоопределението е личен въпрос - все пак всеки има правото да се смята за какъвто си иска - дори и за марсианец.
[url:2mw9bmud]macedonia-is...ta.hit.bg/[/url]
[url:2mw9bmud]www.promaced...index.html[/url]
[url:2mw9bmud]macedonia-is...ta.hit.bg/[/url]
книги за Македония на български и руски език:
[url:2mw9bmud]www.promacedonia.org/[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • Anima_Mea
 • Visitor
 • Visitor
20 Ян 2008 14:55 #21667 by Anima_Mea
Replied by Anima_Mea on topic Re: България и Русия

Лучше-то и хорошо-то, което се е случило на България е било извършено от българи, въпреки Руската империя.

Ладно, с таким подходом с Вашей стороны мне, конечно, не удастся смягчить Вашу позицию. Вы во многом правы, но этот Ваш тезис мне представляется чрезмерно категоричным. Оставим эту тему.

Задам я еще один вопрос. На карте В. Каравълчева светло-зеленым цветом закрашена Македония. Насколько я могу судить, македонцы по языку родственны болгарам, но болгарами себя не считают. Почему же Болгария претендовала на эту территорию?


:) Надявам се, драги Артемий, че не съм те обидил. В написаното от мен няма нищо лично. Ако съм те обидил или засегнал - прощавай. Без умисъл е!
Относно картата на В.Каравълчев - като потомък на българи от Македония, с огорчение констатирам, че комай Русия последна се отказа да брои братя Миладинови за "македонски" писатели и възрожденци, а един голям капацитет, какъвто е Острогорски, успя да слезе до най-ниско пропагандно ниво и да си плюе на лицето като историк. Днес, вече и в Сърбия, където се роди истерично анти-българкия македонизъм, лека-полека се бие отбой - сещам се за хубавата книга на сръбския историк С.Пириватрич за Цар Самуил.
В наши дни, навярно, не малка част от населението на "Бивша Югославска Република Македония" се самоопределя като македонско - тяхна воля; но много моля да не пипат моите баби и дядовци, защото те, както и аз, сме българи. Македонската "нация", и македонската "писмена", са може би единствените в света, които имат точен, фиксиран рожден ден :D
Не един и не двама руски пътешественици са минавали през българското землище, в т.ч. и Македония - прочети ги. Прочети и стотиците свидетелства от французи, англичани, австрийци, немци, арменци, унгарци, американци, чехи, италианци, ... - всички, до един, говорят за българи. Също и Карнегиевата анкета - доклад на международна комисия, разследваща причините за балканската война. Член на комисията е и руснака проф. Павел Милюков.

Please Вход to join the conversation.

 • Радослав
 • Visitor
 • Visitor
21 Ян 2008 21:55 #21722 by Радослав
Replied by Радослав on topic до Артемий
Симеон Сакскобургготски: Да бъдеш славянин не е доктрина

Нюзуик : Какво означава Русия за България в момента?
Симеон Сакскобургготски : Това е огромна страна с богати ресурси, която- каквито и политически събития да са се случвали в света досега, докато свят светува, ще бъде наш партньор. На нас ни върви, че имаме толкова много общо с Русия- езикът, религията и какво ли не още.Безусловно, всяка страна има своята сфера на влияние, своите приоритети и възгледи и Русия не е изключение. Но да й се обръща гръб, както искаха да направят някои наши управници след промените, би било грешка и абсурд. Мисля, че винаги е необходимо да се мисли за преимуществата, които дават добрите отношения.

Цялата статия ТУК

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Visitor
 • Visitor
23 Ян 2008 02:47 #21761 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Болгария и Россия

Каковы были причины того, что Болгария дважды воевала против России в XX веке?
Отношение к России действительно такое плохое, или это что-то нехарактерное?

К сказанному Златкова хотелось дополнить того, что во время Второй мировой войньІ Россия (Советский союз) объявил войну Болгарии 5-го септября 1944-го. При тому, вопреки настоятельньІх требовании Гитлера, царь Борис не послал ни одного болгарского воина на Восточном фронте...

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2008 12:31 #21860 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Re: Болгария и Россия

К сказанному Златкова хотелось дополнить того, что во время Второй мировой войньІ Россия (Советский союз) объявил войну Болгарии 5-го септября 1944-го. При тому, вопреки настоятельньІх требовании Гитлера, царь Борис не послал ни одного болгарского воина на Восточном фронте...

Това е вярно. Също така цар Борис ІІІ-ти не е допуснал и изпращането на 10 000 доброволци - легионери, готови да се включат в африканския корпус на генерал Ромел (мотивът им е бил да покажат на съюзниците германци, че българите са многократно по-добри войници от италианците). Слава Богу, че не е станало. На източния фронт е имало български лекари в германските болници, имало е и единици доброволци-българи, мотоворани от политически убеждения (анти-комунизъм), а не от омраза към Русия и руския народ. В самия край на войната български военнопленици и български части-преминали на страната на германците(отново мотоворани от политически убеждения - анти-комунизъм) съдавата българса SS-противотанкова бригада, която се участва в една битка срещу настъпващите съветски танкови части - май 1945 г.
Срещу Съветския съюз воюват следните славяни и православни:
1. Хърватски SS-полк;
2. Няколко словашки дивизии;
3. Румънската армия;
4. SS-дивизиите "Ханджар" и "Кама", съставени предимно от босненски славяни мюсюлмани - (от тогавашната хърватска официални политика са считани за чистокръвни хървати - "каймакът на хърватството").
5. Не на последно място са многобройните руски и украйнски доброволци, войвали срещу Сталин. Според някой автори само украйнците са над един милион.
Така, че през Втората световна война България изобщо не е воювала с Русия.

Please Вход to join the conversation.

 • bozman
 • Visitor
 • Visitor
31 Ян 2008 01:51 #21955 by bozman
Replied by bozman on topic Re: България и Русия

Лучше-то и хорошо-то, което се е случило на България е било извършено от българи, въпреки Руската империя.

Ладно, с таким подходом с Вашей стороны мне, конечно, не удастся смягчить Вашу позицию. Вы во многом правы, но этот Ваш тезис мне представляется чрезмерно категоричным. Оставим эту тему.

Задам я еще один вопрос. На карте В. Каравълчева светло-зеленым цветом закрашена Македония. Насколько я могу судить, македонцы по языку родственны болгарам, но болгарами себя не считают. Почему же Болгария претендовала на эту территорию?


Здраствуй,
1. От V до ХІVв. это были територии которые назывались болгарские и церковь тоже называлась болгарская. Болгария до этого и после этого была политическое понятие, а Македония тереториальное. Разве этого не знаете ? Самуил 100% македонец, ждал больше 15 лет что-бы прозватся "болгарским царем". Эсли у него была такая мыслЬ за македонскую народность он этого бы не ждал. Надеюсь понимаете почему...
2. Македонский язык это болгарский диалект и этого отмечается не по "суждение" а по законам лингвистики. И этого не знаете ? Руский отличается от украинский по 3 граматических правил. Только 3-х. У македонского нету ни одно граматическое различие от болгарского языка.
3. Охридская патриаршия существавала как болгарское церковное обединение и на ето свидетелсвует Теофилакт от ХІІв. На этого даже свидетельствует сам Василий ІІ Болгароубиец. И это не знаете?
4. Были двое востания не организованный от государства а стихийниые - народные за обединение с Македонии. Кресненское и Илинденское през ХІХ в. Поляки когда делали востания соединятся с Россию, е? И это вы называете "претензии". Бравуа.
5. И наконец "Почему же Болгария претендовала на эту территорию" нада была спрасить ранше, а не делать с алкохолика Г.Димитрова и другие Коминтерновские предателы "новую" македонскую нацию. Уже очен поздно дорогой. У Россия очен четкой исторический образ, который никак не можно поменить, не имея в виду что до сих пор в Болгарии правляют руские сателиты. И от этого имперского образа сегоднешней Руской Империи нету более великого страдальца от нарядного руского человека. И поэтому болгары будут сопротивлятся полной силой на руской экспанзии и будут братя с руским людям. Извиняюсь за неурядного руского - давно не ползовался.Будь здоров Артемий.
И один подарок от меня. "Варяги" ето не викинги или шведы и т.д. Ето скиты, которые называется после пятого века - гуны. Етимология: "Варъ" ето особая часть хунского военного общества отличившеся отважными боевыми качествами от остальные гуны. Топонимы: Негеш-вар, Гости-вар, Вар-на... "Яг" - это же старославянское называния ОГНЯ. Можна посмотретЬ и Даль на справку. Как результат "вар-яги" - Огненые Вары. Это очевидно славянская етимология. И так как етимология славянская, МОЖНА и предположить, что и люди те самые скиты и гуны, каторые крестители по позже называют славяны.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2008 17:51 #21990 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: България и Русия
И понеже говорим за сражения между българи и руснаци. Има и една такава война, за бетонирането на българското черноморие и за още много други "бизнес" неща. От 1991г. по неофициални сведения в тази война са загинали над 1000 бивши афгански бойци. Българите печелят битките, но заради продажни политици, войната изглежда е тотално загубена.
File Attachment:


File Attachment:


File Attachment:


Малцина обаче знаят, че едно от ключовите имена (вече покойник) в тази война е семинарски възпитаник.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
02 Фев 2008 22:25 #21991 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Re: България и Русия

Малцина обаче знаят, че едно от ключовите имена (вече покойник) в тази война е семинарски възпитаник.

И човек на държавна сигурност.

Please Вход to join the conversation.

 • Артемий
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
13 Авг 2008 10:03 #23239 by Артемий
Replied by Артемий on topic Re: България и Русия
Êîëëåãè, ðàç óæ â ýòîé òåìå îáñóæäàëèñü íåöåðêîâíûå âîïðîñû, ÿ áû õîòåë ïðîäîëæèòü.
Âîéíà â Þæíîé Îñåòèè íàâåÿëà ìíå òàêóþ èñòîðè÷åñêóþ ïàðàëëåëü: âîò Ãðóçèÿ, êîòîðàÿ âèäåëà ñåáÿ Âåëèêîé è ñòðåìèëàñü ê ýòîìó âåëè÷èþ, ïðåðåîöåíèëà ñâîè ñèëû, è òåïåðü îíà ðàçáèòà è óíèæåíà. Òî æå ïðîèçîøëî è ñ Ñåðáèåé. Ñåðáû âåäü òîæå õîòåëè äîìèíèðîâàòü â ðåãèîíå, íî íàäîðâàëèñü. ×åðåç ïîõîæóþ òðàãåäèþ êîãäà-òî ïðîøëà è Áîëãàðèÿ, åñëè ÿ ïðàâèëüíî ïîíèìàþ.
Âîò ÿ è õîòåë ñïðîñèòü. ×òî, ïî-âàøåìó, ïðàâèëüíî: áåðåäèòü ñòàðûå ðàíû, áîðîòüñÿ è ñðàæàòüñÿ, èëè ñìèðèòüñÿ, çàáûòü è âåñòè òèõóþ, ñïîêîéíóþ æèçíü?

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
14 Авг 2008 19:30 #23248 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: България и Русия

Вот я и хотел спросить. Что, по-вашему, правильно: бередить старые раны, бороться и сражаться, или смириться, забыть и вести тихую, спокойную жизнь?


Според мен Русия извършва агресия над една независима православна държава, при това много по-стара от самата Русия. Защо православните църкви мълчат е за мен загадка. Не мога да разбера също как общестеното мнение в Русия, преглъща този двоен стандарт на руската политика: случаят "Косово" беше престъпен сепаратизъм, а подкрепата за Южна Осетия е въздаване на справеливост?!

Please Вход to join the conversation.

 • ira
 • Visitor
 • Visitor
15 Авг 2008 01:06 #23249 by ira
Replied by ira on topic Re: България и Русия

Вот я и хотел спросить. Что, по-вашему, правильно: бередить старые раны, бороться и сражаться, или смириться, забыть и вести тихую, спокойную жизнь?


Според мен Русия извършва агресия над една независима православна държава, при това много по-стара от самата Русия.И ние смятаме така, Смилене, но виж какви ги люшкат хали в http://www.pravoslavie=fondacia.bg

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
15 Авг 2008 11:53 #23250 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: България и Русия

Вот я и хотел спросить. Что, по-вашему, правильно: бередить старые раны, бороться и сражаться, или смириться, забыть и вести тихую, спокойную жизнь?


Според мен Русия извършва агресия над една независима православна държава, при това много по-стара от самата Русия. Защо православните църкви мълчат е за мен загадка. Не мога да разбера също как общестеното мнение в Русия, преглъща този двоен стандарт на руската политика: случаят "Косово" беше престъпен сепаратизъм, а подкрепата за Южна Осетия е въздаване на справеливост?!


До колкото знам болшинството от осетинците са руски граждани. Преди Русия да удари, са били избити повече от 1000 мирни граждани от страна на Грузия. Не е ли това достатъчен повод, Русия да защити своите хора (граждани)? Не обичам да се занимавам с политика, но категоричното мнение и патологичната русофобия на Смилен ме възмутиха.

Ааа и още нещо, има ли някакво значение коя страна била по стара?? Какви са тия глупости бе човек?? Мисли поне малко като мислиш.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
15 Авг 2008 12:08 #23251 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: България и Русия

Мисли поне малко като мислиш.

Феноменално като израз! Ще си го изпиша на стената! Браво, Петре!

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
15 Авг 2008 12:25 #23253 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: България и Русия
...като пишеш. Sorry. :oops:

Please Вход to join the conversation.