Мобилно меню

Православна по дух ли е темата за първенството?

 • о. Георги
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
06 Окт 2007 09:36 #20605 by о. Георги
Здравейте. От дълго време ме гложди съмнението, че темата за първенстуваща (дори само - по чест) катедра е породена от недобър стремеж към първенство, лош пример от Рим. Че още на събора, където става дума за "Втория Рим" е трябвало да се декларира по - скоро равнопоставеността (и по власт и по чест) на всички поместни църкви.
Възможно е, тази моя неприязън към този стремеж да е породена от моето плебейско бунтарство срещу всяко нещо, което се големее пред друго. Същите чувства, че и по - силни ме мъчат, когато стане дума за цар и аристокрация като за нещо Богоутвърдено. За идеята, че някой се ражда "по-добър" (етимологията на дамата). Желанието ми е съфорумците, които имат достатъчни исторически познания по въпроса, да ни ги дадат в синтезиран и автентичен като фактология вид, за да може след това да се отговори на темата, която си позволих да ви предложа. Признавам, че доста разчитам в това отношение на Венци и Златина, заради тяхната квалификация и поглед, които са добили при своите пътувания из света. Аз лично се въздържам тук да пробутвам това, което повечето сме учили във факултета, за да започнем начисто. Добре би било да се въздържаме от пробутването на "православен" гняв вместо аргументи и исторически факти, за да не опорочаваме стремежа си да научим нещо полезно. Повод за темата взех от тази публикация:
www.dveri.bg...w/5094/33/
но не искам да се съсредоточаваме върху руските претенции, а върху корена на този вид претенции.

И така: откъде идва този стремеж у поместните църкви да се редят по чест на първа, втора, трета...

Ако излезе оживена тема, ще се почувствам и лично щастлив...

Днес е събота, така че се налага да изляза от интернет пространството и "панихидно" да обслужа своите енориаши. Дописане. Ваш в Христа:

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
06 Окт 2007 18:14 #20610 by ЛИЯ

Същите чувства, че и по - силни ме мъчат, когато стане дума за цар и аристокрация като за нещо Богоутвърдено. За идеята, че някой се ражда "по-добър" (етимологията на дамата).


Отец Георги, здравей!

От православна гледна точка когато става дума за "цар" се засяга темата за Божието домостроителство. В промислителния Божий план всеки има свое място и мисия, която Бог му възлага и заради което не трябва човек да заравя дадените му от Бога таланти, а да ги развива. Всяка власт е от Бога: и високо викаха към Властника на всяка власт, молейки Го да ги помилува и да яви помощ на тях(3Мак 5:36). Царете са се подписвали: "С Божията помощ - цар на Русия".

Друг е въпросът, ако облеченият с власт отгоре се големее. Такъв човек има нужда от просвещение и аскеза.

А що се отнася до първенството на Първосвещениците на Източната и Западната Църкви, ще следя диалога в Равена с интерес. Нека чуем духовните ни водачи какво ще кажат.

:)

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
06 Окт 2007 19:16 #20611 by о. Георги

От православна гледна точка когато става дума за "цар" се засяга темата за Божието домостроителство...

Всъщност, това не е темата. Царската институция е еднакво Богодопусната, с останалите видове управление. А идеята за аристокрация е ...Това не е темата и толкоз.
За какви Първосвещеници, за каква Равена и за какви духовни водачи става дума. Някакъв опит за ирония ли е това?

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
06 Окт 2007 19:25 #20612 by ЛИЯ

За какви Първосвещеници, за каква Равена и за какви духовни водачи става дума. Някакъв опит за ирония ли е това?


Отец, прощавай, ако си почувствал някаква ирония, но такава няма.

Говорех за сесията на православно-католическата комисия в Равена.

Нека чуем Златина и Венци какво ще кажат по темата ти.

Please Вход to join the conversation.

 • ira
 • Visitor
 • Visitor
06 Окт 2007 19:50 #20613 by ira

Здравейте. От дълго време ме гложди съмнението, че темата за първенстуваща (дори само - по чест) катедра е породена от недобър стремеж към първенство, лош пример от Рим.


Здравей, отче!
Ето едно светоотеческо мнение подходящо за тази тема:
"Не трябва да се противоречи на латинците, когато казват, че епископът на Рим е пръв. Това първенство не е вредно за Църквата. Нека само да докажат неговата вярност към вярата Петрова и към тази на Петровите наследници. Ако е така, то нека се радва на всички привилегии на Петър.." (св.Симеон Солунски XVв.)

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
07 Окт 2007 02:12 #20619 by В. Каравълчев
Здравей отче,

Големият о. Йоан Майендорф отдавна е изчерпал по неповторим начин въпроса в своя прекрасен сборник статии „Рим, Константинопол, Москва”. Жалко, че у нас рядко се издава това, което трябва да се издава.
Важно е да се знае, че с малки изключения (от силно заинтересовани люде) „пентархията” никога не е имала важно еклесиологично значение. Де факто до 5 век, когато на Изток тя е включена в юридически и канонически текстове от 6-7 век, разбирането се е основавало на знаменитото 6то правило на Никейския събор (325). Този канон на базата на „древното правило” дал прерогативи на църквите в Александрия и Антиохия, сочейки Рим като прецедент и образец. Прерогативите на тези три църкви се разбирали като признание на социалното, икономическото и политическо значение на тези три града. Когато Константинопол станал „новия Рим” естествено получил същите прерогативи. Нали виждате, в България всеки се натиска да бъде столичанин, щото другото е провинция. Халкидонскияг събор 451 санкционирал тази чест. Много прагматичен подход. Скоро към групата бил добавен и Иерусалим, като голям център за поклонение. Да не си помисли някой, че са му дали първенствуваща чест? Ами, нищо че там става всичко и от там започва всичко, прагматизъм, Иерусалим си няма император. В законодателството на Юстиниан числото пет получила своята сакрализация, нещо което допълнително било санкционирано от Трулския събор 692. Пентархията, идеята за новия Рим лягат върху византийската представа за икумената –вселената и в твърдото убеждение, че императора е „самодържец на ромеите, тоест на всички християни”...
Утре ще продължа, че ми стана малко късно, а е интересно да се види как никой по пентархската система не бръсне християните вън от нея за християни. Нищо, че една Грузия и Армения са първите царства – государства приели официално християнството за своя религия. Не си правете илюзия, че Вселенски събор означава, че има представители от цялата християнска вселена. Щом има представител на пентархията събора е Вселенски. Ама айде, както казах ще продължа утре, че ми стана късно и съм малко ядосан. :wink:

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2007 15:17 #20874 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Пак си дойдохме на думата.
Е, сега какво?
Помните ли оня древногръцки мит за ябълката на раздора?
Коя Църква е първа, втора...в името на раздора...
Грехът и ересите, както и обикновените глупости, като че ли вървят ръка за ръка:

www.dveri.bg.../5351/172/
Православната църква в Палестина е първата църква в човечеството. Тя е основана преди повече от 2000 години.

До тук добре. Да видим нататък:

www.dveri.bg.../5351/172/

Създаде я Иисус Христос, да се свети Неговото име, когато се роди, живя и поведе своите ученици и положи основите на вярата в тези свещени земи.

Нещо тук да ви смущава?! Че другите поместни църкви кой ги създаде? Сякаш Христос се роди, живя, умря и възкръсна само за да създаде Йерусалимската Патриаршия!
От другата страна:

www.dveri.bg...w/5094/33/

Въпросът за примата на Римския папа и на Константинополския патриарх ще бъде обсъждан и на заседанието на смесената православно-католическа комисия, което ще започне на 9 октомври в италиянския град Равена и ще продължи една седмица.
Както заяви неотдавна Виенският и Австрийски епископ Иларион Алфеев, на този диалог Руската църква ще защитава своята собствена позиция и "не може да става дума за никакви компромиси".


Ето и първите резултати:
dnes.dir.bg/...37498.html
Убедихте ли се, че темата за първенството е вредна и че е "ябълка на раздора"?
А католиците ни лъжат като малки деца: Питат ни дали папата е пръв сред епископите и ние, докато се чудим що да отвърнем забравяме, че той не е никакъв епископ, защото те просто не са църква! (По-точно:не са в Църквата.)
Хайде сега комисии, хайде раздори кой кого поканил и кого пропуснал, хайде страхове кой какво подписал...че тайни, че "разсекретени" документи, че геополитика и телешки възторг: "Най-после тия се разбраха! Да заповяда вечният мир!"
Да, явно това е само първата лъжица от попарата..."Айде за мама!; Айде и за татко!..."
Гледайте ведро, ние не сме ходили, та не сме и подписвали.
www.dveri.bg...w/5391/62/

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
16 Ное 2007 16:05 #20876 by о. Георги
А ето и нещо в този контекст, свързано с прехваления Пергамски митрополит. Цитат от енорийския лист от месец април на храм "Св. Неделя", под заглавие "ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО!":

...Известният у нас Митрополит Пергамски Иоан (Зизиулас) е във Ватикана „по повод 80 годишнината на папа Бенедикт ХVІ”. Негово Високопреосвещенство Иоан Зизиулас заяви на всеослушание през есента на 2004 г. в София, че „който не е икуменист не е православен” без да се съобразява с факта, че Българската Православна Църква напусна Световния Съвет на Църквите като организация стремяща се да претопи Православието и да го предаде във властта на еретици! На 16 т.м. пък във връзка с посещението в Рим Н.В. Пергамският Митрополит заявява в интервю за италианския ежедневник „La Republica” ни повече, ни по-малко, че „Православните са готови да приемат идеята за вселенско първенство и според каноните на древната Църква, епископът на Рим е „примас””! (виж: www.orthodox...7/04/les_s ... .html#more ).
Как и кога високопреосвещеният пергамски владика се е сдобил с правото да говори от името на всички православни, не става ясно...

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Visitor
 • Visitor
17 Ное 2007 22:44 #20885 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Пак си дойдохме на думата.

А католиците ни лъжат като малки деца: Питат ни дали папата е пръв сред епископите и ние, докато се чудим що да отвърнем забравяме, че той не е никакъв епископ, защото те просто не са църква! (По-точно:не са в Църквата.)

Така е, отче, но нали не смяташ, че при едно (евентуално) бъдеще обединение на Църквите, ще трябва да прекръстим (или премиропомажем, в зависимост от традицията) всичките милиард и отгоре католици? :roll:

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
18 Ное 2007 19:33 #20888 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Пак си дойдохме на думата.

обединение на Църквите

Какви "Църкви", Алексей? Аз Ви мислех за зилотстващ, пък то...
www.dveri.bg.../3296/143/
(просто за припомняне)

Please Вход to join the conversation.

 • Костадин Гълъбов
 • Visitor
 • Visitor
18 Ян 2008 21:41 #21626 by Костадин Гълъбов
www.pravosla...docs/zasht ... tolici.htm
Предлагам тази статия, не защото казва нещо ново за повечето от вас, а защото предлага поглед отвън. Винаги ми е било интересен пътя на другия към Православито, а въпросът за първенството може да е достатъчна причина за поемането му.

Please Вход to join the conversation.