Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Румънският патриарх Даниил

Румънският патриарх Даниил 03 Окт 2007 12:51 #20516

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
На 12 септември бе избран, а на 30 септември официално встъпи в длъжност новия Румънски патраиарх Даниил. Като магистрант в програма "Съвременни аспекти на богословието" се интересувам от всичко, което се случва в поместните православни църкви. Днес се впечатлих от изявлението на патриарх Даниил да основе Национален църковен медиен тръст, което разбира се подпомага катехизацията на румънския народ, независимо от това, че верните чеда на РумПЦ слушат в храмовете богослужението на родния си език. Патриархът, като истински архиерей, мисли и за невъцърковените чеда, която отговорност Бог му е поверил.

Мисля си какъв курс на взаимоотношенията със Западната църква ще поеме РумПЦ, четейки биографията на патриарх Даниил:

Патриарх Даниил I е висш румънски православен духожник. Интронизацията на новоизбрания патриарх Даниил се състоя на 30 септември 2007 г. Като такъв носи титлата: Негово Светейшество архиепископ на Букурещ, митрополит на Влашко и Добруджа, местоблюстител на престола на Кесария Кападокийска и патриарх на Румънската православна Църква. Известен е с подръжничеството си към икуменизма.

Роден е в с. Добрещи, окръг Лугож, Североизточна Румъния на на 20 юли 1951 г., Илинден, поради което получава името Дан-Илие. Но е записан в общинския регистър 2 дена по-късно, на 22 юли 1951 г., което остава като официална дата на раждане. Завършва Богословския факултет в Сибиу (1970-1974 г.), а след това продължава обучението си в Богословския факултет в Букурещ (1974-1976 г.) под научното ръководство на прочутия богослов проф. прот. Димитру Станилое. Специализира в протестантски и католически университети във Франция (Университет на Страсбург, 1976-1978 г., със стипендия на френското правителство) и Германия (Университет на Фрайбург, 1978-1980, при проф. Карл Леман, сега кардинал). През 1979 г. защищава докторат в Страсбург, а през 1980 г. защищава и доктората си в Букурещ.

От 1980 г. става преподавател в Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в замъка Босе край град Нион, Швейцария. Там остава до 1988 г., като на Преображение, 6 август, 1987 г. приема монашество в прочутата обител Сихастрия в Молдова, Източна Румъния. На 14 август е ръкоположен за дякон, а на 15 август - за йеромонах. На 4 март 1990 г., съвсем скоро след политическите промени в страната, е хиротонисан за епископ на Лугож, но със служение като викарий на архиепископа на Тимишоара и митрополит на Банат - Николай. На 1 юли същата година е избран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Така за три години той стига до високия пост на Молдовски митрополит, първи след патриаршеския престол.

Митрополит Даниил е и известен богослов, той има около 500 статии на румънски и почти 100 на други езици. Той е един от основателите на Богословския факултет в Яш, където и до днес е професор по Догматика, на няколко семинарии в епрахията си и други църковни институти. През 2003 г. беше обявен за почетен доктор на католическия университет на Светото сърце във Феърфийлд, Кънектикът, САЩ.

Митрополит Даниил беше един от инициаторите на натиска срещу вече покойния патриарх Теоктист да подаде оставка в началото на 90-те години заради обвинения в сътрудничество на комунистическата власт в Румъния. Даниил изпълняваше длъжността местоблюстител на овдовелия патриаршески престол след кончината на патриарх Теоктист.

***

Новият румънски патриарх Даниел, който официално встъпи в длъжност в неделя, заяви, че иска да основе национална медийна мрежа за Румънската православна църква, която да помага на мисията на църквата в обществото, пише днес в. "Адевърул". Негово преосвещенство Даниел заяви, че негов дълг като патриарх е да увеличи духовната мисия на църквата в обществото - нещо, което може да се реализира чрез създаването на радиостанция и национална телевизия, а също и на всекидневник на Църквата. Патриарх Даниел обясни, че ще използва опита, натрупан от неговата бивша митрополия - тази на Молдова и Буковина, която вече притежава медиен тръст.

Предишният патриарх на Румънската православна църква Теоктист почина на 30 юли от инфаркт след претърпяна операция. Даниел бе избран за шестия поред патриарх на 12 септември и официално встъпи в длъжност на 30 септември. Патриарх Даниел е на 56 години и е смятан за лидер на реформаторското крило в църквата. Той е защитил докторат в Института по теология в Страсбург и професура в икуменическия институт в Босей, Швейцария между 1980 и 1988 година.

Даниел бе митрополит на Молдова и Буковина от 1990 г. до 2007 г., като в този период в митрополията бяха построени десетки църкви и манастири, бяха основани богословски училища в големите градове и бяха положени основите на медиен тръст. Митрополията на Молдова и Буковина притежава вестник, радиостанция и лиценз за телевизия, както и много недвижими имоти.


Копирала съм днешното съобщение от ДВЕРИ и виждам, че името на патриарх Даниил е написано Даниел, но оставям авторството както е.
The administrator has disabled public write access.

Единството на Църквата 09 Окт 2007 15:26 #20628

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Ето една статия на румънският патриарх Даниил "Единството на Църквата, неговата природа и цел", която е изнесена като доклад по време на международната конференция "Православното учение за Църквата" провела се 17 -20 Октомври 2003 г. в Москва, преведена от руски от Вецислав Каравълчев.

Ето защо първото изискване за съхранение единството на Църквата се явява правилното изповедание на вярата ни, изповядването на Христос, истински Бог и истински Човек, пребиваващ във вечно общение с Отец и Светия Дух, Въплъщението – вечното общение с човечеството. Тази правилна вяра ни открива входа в Царството Божие (Мат. 16:16-18). В този смисъл ереста като отклонение от истинното общение с Лицата на Пресветата Троица се явява препятствие за съхранение на църковното единство и за достигане на спасението. Борбата на апостолите, мъчениците и отците на Църквата за съхраняването и преподаването на правилната вяра: „която веднъж за винаги бе предадена на светиите” (Иуд. 1:3), и тяхната борба за църковно единство против всеки разкол (1 Кор. 3:1-23) ни учи, колко голяма е нашата отговорност – отговорността на всеки християнин за съхранение и опазване светия дар на църковното единство и колко необходими са израстването в любовта и стремежът към възстановяване на църковното общение със всички тези, който по наша или не наша вина са се отделили от Православната църква.


[url:1ah5x1ka]www.dveri.bg...w/5100/50/[/url]
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 15 Окт 2007 00:39 #20672

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
както един мой приятел казва-Сръбският Патриарх е най-готин.


въпреки че е на най-високата длъжност във черното духовенство, той ходил сред хората със съвсем съвсем обикновено монашеско расо от долните чинове монаси!представете си!
вижте какъв човек, колко е скромен и смирен.
The administrator has disabled public write access.

Старостилния разкол 17 Окт 2007 22:06 #20681

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Старостилния разкол е вреден за Църквата. Те боравят с псевдобогословски аргументи и фарисейщината им надминава всякакви граници.

Една от проявите им е по повод чиповете на новите паспорти - руска монахиня преди причастие на Св. литургия попитала свещеника дали е с нов паспорт и понеже той отговорил с "Да" тя отказала да вземе причастие, а с нея и останалите причастници.

Румънските старостилни разколници пък обвинили Патриарх Даниил, че е масон, защото отговарял на изказаните съболезнования на масонски ложи по повод кончината на патриарх Теоктист. На което румънската патриаршия излезе с официално опровержение:

"Блаженейшият патриарх Даниил не е и никога не е бил член на никоя масонска ложа нито в пределите на страната, нито извън нея. Той не изповядва никаква друга вяра, освен вярата на Православната църква".

"Съгласно нормите на протокола във всяка цивилизована страна кабинетът на патриарха е отговорил на всички съболезнования, получени във връзка с кончината на Блаженейшия патриарх Теоктист без оглед на религиозната им вяра или идеология"


Подвигът в Църквата има смисъл само в любовта към другия. За това ни напомня Свилен Тутеков с книгата на Йоан Зизиулас "Общение и другост" в интервюто тук:

[url:10ogle79]www.dveri.bg...ew&id=5070[/url]
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 18 Окт 2007 00:17 #20682

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
ама това каква връзка с това което написах по-горе?написах че сръбския патриарх е най-готин защото ходи в обикновено монашеско расо от долните чинове сред хората, а не примерно със луксозното си облекло на патриарх.каква връзка има долното с това което написах??
The administrator has disabled public write access.

Темата 18 Окт 2007 08:41 #20683

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Темата е за Румънския Патриарх Даниил и аз писах постинга си във връзка с първия опит за компрометирането му от старостилни среди.

Избелялото монашеско расо говори за липсата на суета. Ако това е най-важното патриаршеско качество за вас, то за мен не е.
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 20 Окт 2007 18:04 #20686

 • Б.В.
 • Б.В.'s Avatar
Всъщност и моя светлост не можа да разбере, защо се намества сръбският патриарх и се подчертава неговото бедно одеяние - расо, подобно на францисканския орден, което показва, че е скромен - достойно ест, а в действителност Лия говори в постинга си за компроматите на патр. Даниил. Мисля, че господин Хип-Хоп желае да измести темата... Ами брате, тогава кожи сега за твоя любим сръбски патриар! Имаш думата!
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 20 Окт 2007 19:21 #20687

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
hip-hop_susel wrote:
както един мой приятел казва-Сръбският Патриарх е най-готин.


въпреки че е на най-високата длъжност във черното духовенство, той ходил сред хората със съвсем съвсем обикновено монашеско расо от долните чинове монаси!представете си!
вижте какъв човек, колко е скромен и смирен.
Извинявайте, че ви развалям дискусията, но току що изключих Хип-хоп от форума ни за нарушаване на точка 5 в частта: "неуважението към българския език не се толерира". Бях предупредил младежа многократно, но той (вероятно от инат) така и не пожела да вземе един правописен речник и да направи справка относно употребата на малки и големи букви в българския език. Тъй като вече няма правото да пише в публичните области, ще трябва да използвате лични бележки, ако желаете да продължите разговора си с него.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 20 Окт 2007 19:34 #20688

 • Б.В.
 • Б.В.'s Avatar
Ахам..., така било значи Косьо... Явно не си е взел бележса. Но истината е, че всеки прави неволни грешчици... А що се отнася до дискусията - изобщо няма такава, така че не се притеснявай.
The administrator has disabled public write access.

РПЦ и РумПЦ се срещат в Троянският манастир 20 Ное 2007 21:30 #20909

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Преди известно време прехвърчаха искри от Москва към Букурещ и поводът за тях беше решение на Св. Синод на РумПЦ за откриване на три епархии в Молдова, чиято територия за своя канонична счита Руската ПЦ. Добрата воля на спорещите страни надделя и те ще се съберат за диалог в Троянският манастир, а от страна на БПЦ като наблюдател на преговорния процес ще присъства Ловчанският митрополит Гавриил.

[url:3a04fzfc]www.dveri.bg...w/5415/29/[/url]

Делегации на Руската и на Румънската православна църква ще се срещнат в Троянския манастир, за да обсъдят статута на така наречената „Бесарабска епархия” в Молдова, съобщиха за „Двери” от канцеларията на Св. Синод на БПЦ.

В Троянския манастир ще преговарят относно намеренията на Румънската православна църква да открие три нови епархии в молдовските градове Белци, Дубосара и Кантемир. Според Московската патриаршия с този акт Румънската църква нарушава църковните канони и подрива православното единство, а Букурещ от своя страна твърди, че тези епархии били вече създадени по-рано с юридическо решение на Молдовската държава.

Спорове е породил и изборът на мястото за срещата. След различни предложения България се е оказала приемлив вариант и за двете страни, понеже БПЦ поддържа традиционно добри отношения както със северната съседка, така и с Руската православна църква. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и синодалните архиереи Троянският манастир ще осигури гостоприемство за преговарящите с надеждата, че под покрова и с молитвеното застъпничество на св. Богородица, чиято чудотворна икона се пази в обителта, ще се намери решение на възникналия спор.

Делегациите пристигат в св. обител на 21 ноември и започват преговорите рано сутринта на 22 ноември.

От страна на Българската православна църква, като наблюдател на преговорния процес, ще присъства Ловчанският митрополит Гавриил.


Св. Богородица да помага и да даде Бог ползотворни преговори и благоприятен финал!
The administrator has disabled public write access.

Развой 22 Ное 2007 23:45 #20958

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Много ми стана болно за дядо Гавриил и развоя на срещата в Троянския манастир. В събота имаме лекции по Църковна дипломация и протокол и ще питам нашия преподавател какво е мнението му за случая.

[url:174edknt]pravoslavie..../8565/202/[/url]

Скандал разтресе работната среща между делегациите на Руската и на Румънската православни църкви в Троянския манастир "Успение Богородично" на 22 ноември заради Ловчанския митрополит Гавриил.

Според отговорен източник, румънските aрхиереи обаче настояли дядо Гавриил да напусне преговорите, тъй като не били известени, че в тях ще участва и трета страна. Руснаците им обяснили, че присътвието на ловчанския владика е само знак на уважение към БПЦ като домакин на срещата, но духовниците от северната ни съседка останали непреклонни. В отговор дядо Гавриил заявил, че присъствието му е по волята на патриарх Максим и Св. синод като израз на внимание към тези преговори с оглед на тяхната сериозност, и напуснал. Още на часа той информирал за скандала Патриарх Максим.

Според непотвърдена информация румънските и руските представители така и не се разбрали по т.нар. Бесарабска епархия.
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 23 Ное 2007 22:01 #20966

 • alexey stambolov
 • alexey stambolov's Avatar
hip-hop_susel wrote:
написах че сръбския патриарх е най-готин защото ходи в обикновено монашеско расо от долните чинове сред хората, а не примерно със луксозното си облекло на патриарх.
Приятелю, явно не познаваш достатъчно добре църковната практика. :)
Всеки клирик - пък бил той митрполит или патриарх - е задължен да се движи сред обществото с расо. Това е неговата "униформа", ако щеш. А "луксозното си облекло на патриарх" - вероятно под това словосъчетание разбираш одеждите - той облича САМО И ЕДИНСТВЕНО по време на църковните служби.
А това, че дядо Павле, Бог да го поживи, води действително аскетичен живот, е вярно. За щастие. :)
The administrator has disabled public write access.

За църковния протокол 24 Ное 2007 21:18 #20975

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Днес имахме много интересни лекции по Църковна дипломация и говорихме за руско-румънската среща в Троянския манастир. В БПЦ няма отдел "Протокол", както в министерствата, и се е получила протоколна грешка. Не са били уведомени предварително двете страни за избора на митрополит Гавриил за наблюдател. Румънците знаят, че той е бил в подворието на БПЦ в Москва и са го приели като проруски настроен. Освен това при преговорите има различни нива при предварителните разговори - този състав на делегациите е предполагал уточняване на претенциите, а не решаване на въпроса. Решаването на въпроса е от компетенцията на много високи нива в йерахията.

Досега Молдова е била под омофора на Руския Патриарх. Румънците изявяват претенции към епархии, където като съюзници на германците командват обширни области на изток, включително и Одеса през 1941-1944 г. все едно БПЦ да иска да си основе епархии в Охрид и северна Гърция, територии които е владяла. Днешната географска карта е друга и поместните църкви трябва да се съобразяват с границите на държавите. А никой не пита самите молдовяни какво искат - и те могат да поискат автокефалия както Македония.

Има една диоцезомания, подкрепяна от държавните власти на Румъния и Русия, което пречи на православното единство.
The administrator has disabled public write access.

Re: За църковния протокол 24 Ное 2007 22:59 #20976

 • Zlatkov
 • Zlatkov's Avatar
ЛИЯ wrote:
Досега Молдова е била под омофора на Руския Патриарх. Румънците изявяват претенции към епархии, където като съюзници на германците командват обширни области на изток, включително и Одеса през 1941-1944 г.
Това е руската "истина". Само, че историческата истина е малко по-различна - от 1919 до 1940 г. Молдава е част от Румъния и съответно епархиите в Молдова са били неразделна част от Румънската православна църква. Това е било напълно естествено и справедливо, тъй като над 3/4 от населението на Молдова са етнически румънци. През 1940 г. Молдова и Северна Буковина са анексирани от "добрия" чичко Сталин. Досещате се какво е съпровождало "освобождаването" на Молдова и Северна Буковина - затваряне на храмове, преследване на духовници, екзекуции.ЛИЯ wrote:
Има една диоцезомания, подкрепяна от държавните власти на Румъния и Русия, което пречи на православното единство.
Да така е, но диоцезоманията на йерархията на РПЦ и на руските държавни власти са ненадминати - съперничи им само Сърбия. В момента заради руските необосновани претенции и липса на всякакви остъпки и диалогичност (а може би и липса на любов) има поне шест разкола - Молдова, Украина, Прибалтика и т. н.
The administrator has disabled public write access.

Уроци по дипломация 27 Ное 2007 22:12 #21002

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Уроци по дипломация - ще публикувам двете изявленията на РумПЦ и РПЦ по повод срещата в Троянския манастир. За румънците срещата е база за диалог. За руснаците срещата е провал, защото румънците не са приели тяхната позиция.

[url:2pqsx085]pravoslavie..../8604/202/[/url]

Patriarhia.ro
Пресбюро на Румънската Патриаршия

На 22 ноември 2007г. в Троянския манастир се проведе срещата на делегациите на Румънската и Руската Патриаршии във връзка с възстановяването на Бесарабската автономна митрополия на действащата до 1944 г. епархия. Същата спира дейността си с идването на Съветската власт.

Румънската патриаршеска делегация беше представена от Негово Високопреосвещенство Нифон Михаицъ, Архиепископ на Търговище, Негово Преосвещенство д-р Касиян Кръчун, Епископ на Дунъри де Жос, Негово Преосвещенство д-р Киприян Къмпиняну, викарен епископ на Патриаршията, депутатът Влад Кубряков, съветник на автономната Бесарабска митрополия и проф. д-р Михаел Тица в качеството си на консултант. Представители на Руската патриаршия бяха Негово Високопреосвещенство Онуфрий, митрополит на Черновци и Буковина, Негово Преосвещенство Марк, викарен епископ на Егориевск, Негово Преосвещенство епископ Маркел, протойерей Николай Балашов и проф. Сергей Говорун в ролята на консултант.

Диалогът между двете Патриаршии беше възстановен след осем години мълчание и се проведе в атмосфера на православно братство, като всяка една страна изложи своята гледна точка. Въпреки, че позициите са различни, стана ясно, че има нужда от задълбочен анализ на всички аспекти, които ще помогнат за правилното класифициране на комплексната църковна ситуация в Република Молдова, където съществуват две църковноправославни традиции: румънска и руска.

Във връзка със създалата се особена ситуация и двете делегации се съгласиха с необходимостта от братско сътрудничество и продължение на диалога както между двете митрополии, съществуващи днес в Република Молдова, така и между двете Патриаршии, които като сестри да помогнат на Православието в Молдова да реши съществуващия проблем, за да може да се развива така необходимата мисионерска и пастирска дейност във време на секуларизация и силно разпространение и влияние на сектите.

Делегацията на Румънската православна църква потвърди желанието си двете Православни митрополии от Република Молдова да развият диалога и братското сътрудничество, а двете Патриаршии заедно да намерят адекватно, пастирско и канонично решение на сложната ситуация в района, за да бъде защитено и укрепено Православието.


[url:2pqsx085]www.dveri.bg...w/5470/33/[/url]

С провал завършиха преговорите между представителите на Румънската православна църква и делегацията на Московския патриархат, пише руското издание "Коммерсант". Църковните дипломати не успяха да разрешат конфликта, свързан с решението на синода на Румънската православна църква, взето през октомври, за създаване на три нови епархии на територията на Молдова и Приднестровието. Преговорите между дипломатите от руската и румънската църква се водиха на неутрална територия в България. Румънската страна оправда своите действия с "историческа справедливост", без да скрива намерението си да разшири своето влияние в региона. Тези планове предизвикаха протест от страна на Руската православна църква, която определи действията на румънската църква като "преразглеждане на изхода от втората световна война" и опит за разрушаване на "установения баланс на силите в Европа".

"Ние изразихме своето възмущение по повод на това безпрецедентно нарушаване на каноните създаването на епархия на територията на РПЦ и поискахме от румънския синод да отмени това решение", заяви заместник-председателят на външните църковни връзки Егоревският епископ Марк. По думите му т. нар. Бесарабска митрополия подмамва свещеници от православната църква на Молдова, като им обещава парична подкрепа, която ще бъде изплатена от румънското правителство. "Не искам да давам прогнози за край на конфликта, всичко зависи от Синода, но този скандал може да прерасне в прекратяване на отношенията", заяви още епископ Марк.

"Ако Румънската църква не размисли, има опасност от протакане на междуцърковния конфликт, който разделя православна Молдова на две", заяви ръководителят на московското отделение на Съюза на православните граждани Кирил Фролов. По думите му скоро в Молдова и Приднестровието ще започнат масови протести на вярващите. "Като се имат предвид мащабите, това ще бъде най-големият междуцърковен конфликт за последните десет години, който може да доведе до политическа дестабилизация на Молдова", каза още Фролов.
The administrator has disabled public write access.

Развитие 28 Ное 2007 14:48 #21018

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Ето, че се стигна до развитие на темата по отношение на църквата в Молдова - и румънци, и руснаци заговориха за автокефална църква. В името на православното единство. Колко скоро ще бъде призната автокефалията зависи от свиването на имперските амбиции на РПЦ и РумПЦ.

[url:18fhct4i]www.dveri.bg...w/5471/33/[/url]

Румънската патриаршия приветства създаването на Молдовска автокефална църква. Това предложение е било издигнато от румънската делегация, преговаряла в Троянския манастир с представители на Московската патриаршия по повод навлизането на Румънската църква в каноничната територия на РПЦ.

От своя страна представителят на Молдовската митрополия към Московска патриаршия епископ Маркел тези дни също изрази възможност в бъдеще т.нар. "Бесарабска митрополия" да се обедини с Молдовската митрополия. "Но дори това да се случи, - заяви той, - то няма да е в близко бъдеще".
The administrator has disabled public write access.

Re: Уроци по дипломация 29 Ное 2007 21:21 #21027

 • Zlatkov
 • Zlatkov's Avatar
Тези планове предизвикаха протест от страна на Руската православна църква, която определи действията на румънската църква като "преразглеждане на изхода от втората световна война" и опит за разрушаване на "установения баланс на силите в Европа".

"Ние изразихме своето възмущение по повод на това безпрецедентно нарушаване на каноните създаването на епархия на територията на РПЦ и поискахме от румънския синод да отмени това решение", заяви заместник-председателят на външните църковни връзки Егоревският епископ Марк.
Нашите руски братя са тежък случай - е трудно се става православен от марксист-ленинист. Каква Втора световна война, какво е това мислене - нима църковните канони се създават от военните действия преди 60 години. Тези хора живеят във Варшавския договор и СССР - сигурно не са гледали новините отпреди 17 г., когато се разпаднаха тези комунистически чудовища.
Естествено разумното решение на проблема е автокефална православна църква на Молдова - единна църква за всички православни християни в Република Молдова - щом има независима държава нека да има и независима (автокефална) православна църква - ако разбира се вярващите в определената държава искат това.
The administrator has disabled public write access.

Уроци за владици 30 Ное 2007 10:27 #21030

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Уроци за владици - Румънският патриарх Даниил на дело показва как се работи с държавните институции, когато се отнася за авторитета на Православието в Румъния.

[url:1jv95kzb]www.dveri.bg...w/5481/33/[/url]

Днес Негово Блаженство Патриарх Даниил в съслужение с членовете на Св. Синод на Румънската църква отслужи тържествен водосвет при полагането на основоположния камък на мястото, където ще се издигне новата Патриаршеска катедрала в Букурещ. Този величествен храм, наречен “Катедрала на румънската духовност”, ще бъде построен на терен, преотстъпен от Румънския парламент и в съседство с неговата грандиозна сграда в центъра на румънската столица.
...
Преди започване на водосвета патриарх Даниил благодари на всички присъстващи вярващи и официални лица, дошли да вземат молитвено участие:

“Радостни сме, че откликнахте на нашата покана и въпреки заетостта ви в навечерието на утрешния празник, посветен на св. ап. Андрей, покръстител и покровител на румънския народ, а в другиден – 1 декември - Националния ден на Румъния, ведно с повечето от йерарсите на Св. Синод на Румънската църква дойдохте да се помолим.
...
Така също, признателни сме на всички, които спомогнаха да придобием това място за построяване на катедралата. Този терен се придоби в резултат на особените старания и усилия на достойния за поменуване наш Блаженопочивш отец и патриах Теоктист, но и в резултат на проявеното разбиране от страна на правителството на Румъния, президента на Румъния, Румънския парламент, който гласува специален закон за това место, пожертвано и определено за Патриаршеска катедрала.

Особено значим е днешният ден и тази служба за освещаване и полагане на основоположния камък на нашата нова катедрала преди празника на св. ап. Андрей, апостолът на румънците и два дни преди Националния празник на Румъния. На 28 ноември, пък беше гласуван новия Устав на Румънската църква. Всички тези събития не са случайни в навечерието на празника на св. Андрей, определен за покровител на новата катедрала, която ще бъде посветена и на празника на Възнесение Господне - Ден на героите, ден за поменуване на румънските герои от всички времена.”
The administrator has disabled public write access.

Някой трябва да ходи на уроци по история 30 Ное 2007 17:35 #21033

 • ira
 • ira's Avatar
ЛИЯ wrote:
Уроци за владици -

[url:w9t7tyur]www.dveri.bg...w/5481/33/[/url]

Днес Негово Блаженство

“Радостни сме, че откликнахте на нашата покана и въпреки заетостта ви в навечерието на утрешния празник, посветен на св. ап. Андрей, покръстител и покровител на румънския народ....
....св. ап. Андрей, апостолът на румънците

Апостол на румънците, че и покръстител на румънците??? :shock:

(това нали все още е раздел от форума, който носи името "Църковна история"?? Или за Църковната история е от значение днешното невежество на румънските епископи (за румънски епископи, от църковно-историческа гледна точка, можем да говорим едва от 14ти век насам - изглежда владиците трябва да посещават уроци по История)
The administrator has disabled public write access.

Re: Уроци по дипломация 30 Ное 2007 17:54 #21034

 • ira
 • ira's Avatar
Zlatkov wrote:
[
Естествено разумното решение на проблема е автокефална православна църква на Молдова - единна църква за всички православни християни в Република Молдова - щом има независима държава нека да има и независима (автокефална) православна църква - ако разбира се вярващите в определената държава искат това.

Обаче вярващите в Приднестровието (според някои, там има република) може и да не искат в църквите им да се говори на румънски.
The administrator has disabled public write access.

За апостолите и Църквата 30 Ное 2007 21:29 #21036

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Св. ап. Андрей е проповядвал по Черноморието и във Варна също го тачат. След това е отишъл на север в днешната румънска територия. Румънците не са отминали този факт.

Историци-богослови казват, че с Патриарх Даниил започва новото поколение висши клирици и очакват и в други поместни църкви да се усети свежия полъх.
The administrator has disabled public write access.

Re: Уроци по дипломация 30 Ное 2007 21:58 #21037

 • Zlatkov
 • Zlatkov's Avatar
ira wrote:
Обаче вярващите в Приднестровието (според някои, там има република) може и да не искат в църквите им да се говори на румънски.
Да абсолютно сте права - а и аз пиша доста кратко и неясно. Молдова е многонационална страна, така че в бъдещата автокефална Молдовска църква би трябвало да се служи на няколко езика - молдовски (румънски) за молдованите, турски за гагаузите, църковнославянски за българите, украинците и руснаците и т. н. Все пак истинският пастир трябва да служи на език, които се разбира от неговото паство.
The administrator has disabled public write access.

Диоцезоманията 16 Дек 2007 15:44 #21183

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Направих коментар, провокиран от събитията около РумПЦ и РПЦ, който нарекох "Диоцезоманията - проблем за православното единство", публикуван в ПРАВОСЛАВИЕ. БГ:

[url:1gu4lgip]pravoslavie..../8703/162/[/url]
The administrator has disabled public write access.

Re: Румънският патриарх Даниил 16 Дек 2007 18:24 #21189

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
Лия, причината за църковния скандала между Москва и Букурещ въобще не е тип Диоцезомания. Румънската църква вече доста години се издържа от Румънската държава, а който плаща, той поръчва музиката. Това, което нареждат румънските политици, това вършат румънските клирици. А Америка изисква... :idea: :arrow: :wink:
The administrator has disabled public write access.

Втърдяване на позициите 25 Ян 2008 14:34 #21840

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Това, което се случва в скандала между РПЦ и РумПЦ на дипломатически език се нарича "втърдяване на позициите". Докато РПЦ протестира срещу навлизането в нейна канонична територия, подкрепена и от Сръбската ПЦ, РумПЦ си затвърждава решението на Синода й в новоприетия Устав на РумПЦ.


Руският патриарх и президентът на Молдова излязоха с обща позиция по повод "Бесарабската митрополия"

[url:1nxd07r5]pravoslavie..../8975/202/[/url]

Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий и президентът на Молдова Владимир Воронин дадоха в Москва съвместна пресконференция, на която коментираха действията на Румънската патриаршия по учредяването на Бесарабска митрополия, включваща три румънски епархии на територията на Молдова.

Негово светейшество информира журналистите за срещата на делегациите на Руската и Румънската Църкви в България, отбелязвайки със съжаление, че тя не е дала резултат. "Но ние и в бъдеще ще продължаваме диалога с Румънската патриаршия, защото решението на румънския Синод за учредяването на "Бесарабска митрополия" е антиканонично и е намеса в делата на друга поместна Православна църква", каза той.

От своя страна молдовският президент заяви, че властите на Молдова разглеждат създаването на "Бесарабската митрополия" и нейните структури като "част от агресивната политика на Румъния срещу суверенната молдовска държава".

"Смятаме да се противопоставим с всички сили на тази агресия", каза той и напомни, че от момента на получаването на независимостта и досега Румъния фактически не е признала Молдовската република като суверенна държава.


Уставът на РПЦ е одобрен от правителството на Румъния, което може да доведе до прекъсване на евхаристийното общение, ако не се предприемат дипломатически совалки и не се върви към диалог.


Новият устав на Румънската православна църква потвърди промените в организационната й структура, приети на заседание на румънския Св. синод през октомври 2007 г. По-конкретно, уставът потвърждава „възстановяването” на трите епархии в състава на непризнатата от Московската патриашия „Бесарабска митрополия” на територията на Молдова и Украйна – решение, предизвикало резкия протест на Руската православна църква, молдовските и украинските власти. По този начин „Бесарабската митрополия, автономна и старостилна”, наречена в устава още „екзархийска земя”, се състои днес от четири епархии: Кишиневска архиепископия и епархиите Белцка, Южнобесарабска и Дубосарска, съобщава в четвъртък румънският вестник „Cotidianul”, цитиран от Интерфакс.

Ако всяка държава тръгне да си търси "екзархийската земя" големи безредици ще настанат. Редно е поместните църкви да се съобразяват с утвърдените географски граници и ако искат да обгрижват диаспората си да го правят като подворие на църквата-кириарх.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]