Мобилно меню

Разпятието на Орфей?

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Сеп 2007 17:30 #20323 by В. Каравълчев
Разпятието на Орфей? was created by В. Каравълчев
Нещо снимката ми не се качва, някой вещ да помогне как да я кача от мой файл?

Като успея, ще си поставя и въпросчетата, свързани с този малко известен, но интересен медальон с образа на Орфей на кръста.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Сеп 2007 19:59 #20326 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Разпятието на Орфей?

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Сеп 2007 20:59 #20327 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Това, което условно знаем
Браво на нас. :lol: Аргиров, сърдечно благодаря за указанията. След като смених няколко сайта, попаднах на един достатъчно приветлив, който благоволи и да качи снимката. Моля, за по-голям размер кликнете върху изображението.

Самото изображение, както всеки може да се убеди е много интересно. Вероятно някой иманяр (нищо чудно и археолог) открива обекта и през 1904 година е купен от неизвестен антиквар за Берлинския музей. През 1945 в бункера , в който се пазят част от реликвите на музея избухва пожар. Мънистото-медальон завинаги изчезва. Размерът на изображението е 14/9мм гравиран върху зелен камък, вероятно хематит. Схематично изображение имаме публикувано в луксозното издание:
Al. Fol, K.Jordanov, K.Porozhanov, V.Fol , Ancient Thrace, Europa Antiqua, Sofia, 2000
Нашите траколози обикновено тълкуват изображението като връзка, адаптация, синкретизъм на орфизма с християнството, тоест удобнен начин за бързо и лесно адаптиране на траките към Христовото учение. Немците датират изображението 3 век и нашите учени преповтарят датировката. Поетът и писателя Никола Гигов използва миниатюрното изображение за да реконструира покръстването на бесите, част от тази реконструкция може да се прочете в брошурката му "Гела" - за съжаление там хипотезите са в пъти повече от реално известното. Един друг самобитен иследовател Л. Цонев с право наричан от колегите си Индиана Джоунс много аргументирано датира паметника 11-12 век, на база езиковата специфика на надписа:
OPФEOC BAKKIKOC
Както и да бъде приета датировката, паметника е твърде интересен и няма аналог в света. Ако приемем, че е от 3 век, то може да ни даде идея, как са били адаптирани езическите представи към християнските условия. Ако приемем обаче аргументите на Л. Цонев, които са:
"Окончанията “-ос” в двете имена сякаш ни говорят за гръцки език. Същевременно в гръцкия език имената са съответно ОРФЕОС, BAKXOC, ΔΙΟΝΥСОС [Обърнете внимание на записа на звука “с”! До ІІв.пр.Хр. за него в гръцкия има само класическа главна буква сигма Σ. Между ІІв.пр.Хр. и VІв.сл.Хр. заедно с нея се появява и ползва и главната лунна сигма С. В периода VІІ-ХІVв.сл.Хр. във византийските текстове остава само лунната сигма С, като за нея се появява, обаче, и малък вариант z. В новогръцкия език С-главно изобщо изчезва, а се ползва отново само Σ-главно; същевременно, наред с малкото класическо s се ползва малкото лунно z - макар и само в края на думите"
Тогава възниква въпроса как и защо един такъв паметник се появява много след утвърждаването на християнството по нашите земи, възкресявайки култ, който и изворовите и с археологически податки сочат, че е приключил през 5 в. сл. Хр?
Моля всеки, който знае нещичко по въпроса или има идея да сподели. :idea: :D

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Сеп 2007 22:19 #20328 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Лично мнение!
Може би, аз трябва да споделя пръв личното си мнение по въпроса. Скромното ми мнение е, че действително имаме изображение от 3-4в., така както е датирано от немските специалисти. В една от немските публикации имаме кратичко описание съдържащо "варваризиран гръцки". Това ме наведе на мисълта, че "варваризирания гръцки" е чисто и просто тракийски, подобно на малкото тракийски езикови паметници от по-ранен период достигнали до нас. Л. Цонев търси оправдание за своята теория в латинската трансформация на тракийския Дионис, ставащ в Рим - Бакхус. Това обаче, според мен по-скоро насочва към романизацията на траките започнала няколко века по-рано. Тоест имаме един типичен тракийски паметник от периода на християнизацията на траките, в който Дионисиевия Орфей отстъпва място на разпнатия Христос. :roll:

Please Вход to join the conversation.

 • Огняна
 • Visitor
 • Visitor
24 Ян 2008 01:19 #21789 by Огняна
Здравей!

За разпнатия Орфей е писал и Цветан Гайдарски в своята книга "Тракийският Орфизъм І - за напреднали". В нея силно е застъпена връзката с траките, които са имали връзка с триединния Бог, т.е. че Богу познанието не започва с Авраам и еврейският народ, а хилядолетия по-рано от народ населяващ нашите земи.

Ето цитат от главата "Орфей - въплътеният Храм на Бошия Син, или Храмът на Въплътения Бог" от същата книга:

Артефактът представлява своеобразен "медальон-печат" (амулет?), на който ясно е изобразено разпятието на Христос, но се четат и думите "Орфеос Баккикос", т.е. "Орфей на Дионисус" (или "Орфей на Дион-Исус", "Орфей на Слънцето-Исус", виж стр. 34-39 - анализ на името "Дион-Исус"). Връзката с Христос е очевидна. Нали името "Орфей" означава "Храма" на Божеството. "Орфеос Баккикос (Дионисус)"(""Храмът на Слънцето-Исус") е именно ТЯЛОТО на Божия Син, което е разпнато на кръста. Нали сам Исус казва на юдейските началници пред своите ученици: "Разрушете Този Храм, и за три дни ще го издигна. Затова юдеите рекоха: "За четиридесет и шест години е бил граден тоя храм, та ти за три дни ли ще го издигнеш?" Но той говореше за Храма на Тялото си. И тъй, когато беше възкресен от мъртвите, учениците му си спомниха, че беше казал това, и повярваха на писаното, и на словото, което Иисус беше говорил..." (Св. Ев. Йоан 2:19-22)

Над изобразеното разптие ясно личи лунен сърп, в който е кодирано посланието, че както луната свети с отразената светлина на Слънцето, така и Божият Храм (Орфей) свети с отразената Божествена Светлина на Божественото Слънце Христос. В горния край на изображението дъгообразно са позиционирани седем звезди, представляващи ангелите на седемте църкви от Откровение на Св.Йоан - свещената пророческа книга на древните христяни, особено почитата от богомилите.

Please Вход to join the conversation.

 • ira
 • Visitor
 • Visitor
24 Ян 2008 01:37 #21790 by ira

Здравей!

За разпнатия Орфей е писал и Цветан Гайдарски в своята книга "Тракийският Орфизъм І - за напреднали". ]абе, хубаво е да знаем повече за тия "траколози" - [url:36g2xzlb]www.lozata.info/[/url]

Please Вход to join the conversation.

 • Огняна
 • Visitor
 • Visitor
24 Ян 2008 01:54 #21792 by Огняна
Replied by Огняна on topic Re: Разпятието на Орфей?
Здравей, Ира!

Да, но зависи си от знанието :) Защото в училище са ни учили че българската дръжава е възникнала през 681 година, а се оказва че има писмени документи и във Ватикана, за България години преди тази!!! Зависи кой какво иска да постигне. Ако случайно не си чувала за Ганчо Ценов, горещо ти препоръчвам да се запознаеш с трудовете му.

А, що се отнася до пумията, която е излята в нета по адрес на Цветан Гайдраски, то тогава, защо не погледнеш, какво прави човека, а не какво се говори за него? Защо не прочетеш книгата му, първо преди да приемеш, за чиста монета, думите, на когото и било. Все пак, щом пишеш в този форум, би трябвало да си христянка, а като такава би трябвало да си запозната с думите "по плодовете ще ги познете".
Плода на Дакашев е само да хули и изопачава, дори често с не благопристойни думи (а може ли от един извор да тече сладка и горчива вода, ако се представя за толкова Господен човек, защо тогава си позволява да е лицемерен и с устата, с която блгославя да изрича и обидни думи?!). За разлика от него, това което се създава от Цветан Гайдарски и неговият плод е развитието на българската културата, чрез подкрепата на поети, музиканти, танцьори! Няма да правя излишна реклама. Само оставям линк, за тези които биха искали да прочетат правото на отговор на Цветан Гайдарски .

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2008 06:54 #21856 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: Разпятието на Орфей?

А, що се отнася до пумията, която е излята в нета по адрес на Цветан Гайдраски, то тогава, защо не погледнеш, какво прави човека, а не какво се говори за него?

Точно така, делата да гледаме, а не думите. Защото аз познавам лично Цветан Гайдарски от лятото на 1996 г. и оттогава няколко пъти съм го уличавал в лъжа - него и брат му Стефан. Доста зло ми е направил този човек, но Господ да го съди!
Що се отнася до спекулациите с "тракийското писмо" явно вече е по-престижно да откриеш своя "академия", отколкото своя "църква" и да се представяш за "учен", отколкото за пастор. О, времена, о нрави!...

Please Вход to join the conversation.

 • Валентин Велчев
 • Visitor
 • Visitor
13 Фев 2008 00:32 #22088 by Валентин Велчев
Replied by Валентин Велчев on topic Re: Разпятието на Орфей?
Здравейте,
Наскоро д–р Стоян Чиликов от ПУ – Филиал “Любен Каравелов” - Кърджали, ме помоли да кача на сайта си един БОГОСЛОВСКИ АНАЛИЗ за ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ. Може да го намерите в раздел Богословие. apologetika.hit.bg

Please Вход to join the conversation.