Мобилно меню

Църквата Христова нe e етно-клуб

More
18 Дек 2014 13:59 #38838 by Форумният робот

 MG 4065Живея в САЩ вече 8 години и колкото и чудно да звучи, станах православен вярващ именно тук. Това е и причината да познавам доста американци, достигнали до православието. Повод да ви пиша е статията, озаглавена „Българите в Чикаго може да изгубят църквата си”. Не живея в Чикаго, нито знам за проблемите там, но това, което ме накара да пиша, е, както се казва в статията, „постепенно едната от двете български православна църкви в Чикаго ще бъде асимилирана и американизирана”, като тук в американизирана се влага несъмнено негативен смисъл. За менe е страшно да държим църквите си затворени в етноса си, дори и когато те са далече от България, да правим от Църквата Христова етно-клуб и да забравяме напълно, че в Христа няма юдеин, нито елин, да мислим не как да достигнем до хората около себе си, а напротив, да ги изолираме и да не ги допускаме до себе си, да пропускаме възможността за благовестие.

Този страх, че ще изгубим нещо „наше” като Църква, е нездрав страх, нямащ общо с Христовото учение. Познавам болката на много американци, познали истината, които тропат и тропат на вратата на Църквата, била тя  българска, гръцка, сръбска, руска или румънска, но срещат стена от етнофилетизъм до болка. Нима доскоро не роптаехме срещу руснаците за това, което правят в „руската” църква в София, как така сега сме от другата страна, лицемери ли сме или обичаме Христос и Неговия образ във всеки човек? Църквата проводник на етнически интереси ли е или Кораб, който спасява?

Read more...

Please Вход to join the conversation.

  • morpheus
  • Visitor
  • Visitor
18 Дек 2014 23:30 #38839 by morpheus
Уважаеми г-н Иванов, далече съм от мисълта да прокламирам етнофилетизъм, но и св. ап. Павел казва, че всичко трябва да става "с ред и благоприличие". Дисциплината си е дисциплина. Никой не спира православните американци да ходят и търсят "своята" църква. На мен ми направи впечтление в един руски храм това, че само Евангелското четиво беше прочетено на руски и английски. Всичко останало беше на Църковно- славянски. Има много българи, които посещават храмове на ПЦА, където се служи само на английски. Има руснаци, украинци, араби и арменци, които посещават храмове на БПЦ, където се служи на Църковно- славянски или български език. С две думи- избор за богослужебен език има. Има и "чисто амеркинаски" църкви, които са в диоцеса на БПЦ и там се служи на английски. Мисълта ми е, че каквото е преобладаващото мнозинство в църквата, на техния език би трябвало да се служи. А да се правим на по- америкаци от американците, не върви. Отделен е въпросът за "менажирането" на българските църкви. Там добрият тон отдавна е изчезнал, защото в повечето от тях са се наместили хора, нямащи нищо общо с църковния живот, но се опитват да се обогатят за сметка на църквата. Вероятно сте наясно колко много начини има за това. Бихте ли ми обяснил как може да има хора в ръководствата, които нито постят, нито се изповядват, за Св. Причастие да не говорим! И тези хора командват свещениците си все едно са им роби! А в Руската църква в София се гонеха българите от богослуженията. Това, струва ми се, в САЩ и Канада още не се е случвало.
Със здраве!
Merry Christmas!

Please Вход to join the conversation.