Мобилно меню

В Европа донесоха Витлеемския огън

More
15 Дек 2014 13:03 #38818 by Форумният робот

friedenslichtДнес в Мюнхен пристигна Витлеемският огън, запален от кандилото над Рождественската базилика във Витлеем. Той ще бъде разпространен в 30 германски града и запален в римокатолически и протестантски храмове, в училища, старчески домове, приюти за бездомни и други социални институции в цяла Германия.

Огънят се взема от кандилата във Витлеемската базилика, където по предание се е родил Иисус Христос. През тази година представител на Йерусалимска патриаршия предаде запалена от кандилата голяма свещ на 9-годишно дете от Австрия. Оттам огънят беше пренесен със самолет във Виена, откъдето се изпраща в Германия и други западноевропейски страни.

Традицията за разпространяването на Витлеемския огън в Западна Европа в навечерието на Рождество Христово датира от 1986 г. и е инициатива на австрийските държавни телевизии и радио. В църквите, където се посреща „светлината на мира от Витлеем”, както се нарича огънят (това се чете и на снимката - б. р.), се събират най-вече деца и техните семейства. След това се прави лития и огънят се отнася за благословение в къщите на хората. През тази година Германските (държавни) железници, с които се разпространява огънят в страната, честитиха официално на германците пристигането на Витлеемския огън и пожелаха той да бъде разпространен без затруднения до всички градове.

Please Вход to join the conversation.

  • arhimandrit Ioan
  • Visitor
  • Visitor
17 Дек 2014 15:09 #38819 by arhimandrit Ioan
Аман!

Please Вход to join the conversation.

  • despotis
  • Visitor
  • Visitor
18 Дек 2014 04:08 #38827 by despotis
Много точно потвърждение на информацията. Благодаря отец Архимандрите. Аз се чудих защо им е на наще да взимат това зрелище от гърците, а то това те са го взели от Запада.

Please Вход to join the conversation.