Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Българите в Чикаго може да изгубят църквата си

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 00:51 #38809

Ivan Riski ChicagoИма опасност българската общност в Чикаго да загуби православната църква „Св. Иван Рилски Чудотворец”. Причината според някои е в дългогодишните съдебни споровете за принадлежността на храма, както информира БНР. Но всъщност тези спорове са породени от желанието на най-дейните български православни християни в енорията да се върнат към майката-църква – БПЦ. Защото от основаването си през 1996 г. църквата е под юрисдикцията на Православната църква в Америка, макар свещеникът Валентин Ноцков да служи на български.

Самата сграда на църквата е закупена през 1999 г. Пет години по-късно Георги Иванов, човекът, който дава първоначалната вноска за закупуването на сградата и става гарант на заема, с още няколко членове на църковното настоятелство са отстранени от управата. Започват спорове за принадлежността на църквата и отстраняване на свещеника Валентин Ноцков, които се пренасят в съда и продължават почти 10 години.

Биографията на Валентин Ноцков е доста спорна. Далече преди промените в България той е изпратен от Св. Синод на БПЦ да служи на българите в Чикаго. След това самите българи го освобождават (спестяваме подробностите) и той се връща в Благоевград. Сетне отново отива в Чикаго, но през 2008 г. е низвергнат от Св. Синод на БПЦ като бивш неин клирик, самоволно напуснал енорията си у нас. Въпреки предупрежденията и писмата от църковното му началство Ноцков продължаваше да води службите, а от Православната църква в Америка, по неизвестни причини, не обръщаха внимание на писмата от София за неговото разпопване.

На всичко отгоре наскоро съдът в Чикаго се произнесе, че въпреки настояванията на предишното настоятелство църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” трябва да остане към Православната църква в Америка, а не към Св. Синод на БПЦ. След толкова години, след дълги съдебни битки, погълнали огромни суми за съдебни разходи, разпопването на Валентин Ноцков е признато от ПЦА и той е отстранен. Както показва репортаж на телевизионния канал BiT, службите вече се водят на английски, а свещеникът е от украински произход.

За BiT Валентин Ноцков уверява, че това е временно и че от България (конкретно от Варна) щял да дойде друг свещеник. Но дали това ще стане, или постепенно едната от двете български православна църкви в Чикаго ще бъде асимилирана и американизирана, е трудно да се предскаже.

По материали от novini.bg и други медии

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 07:56 #38810

 • Raiko
 • Raiko's Avatar
Не ви ли омръзна да подгрявате все една и съща манджа?По професия съм художник и известно време съм работил в църквата.Отец Валентин е уважаван свещеник,а вие не преставате да му петните името,Тази статия е пълна глупост и това става ясно още при споменаването на поп Божидар,който отдавна е изгонен от тази църква ,а е при Йосиф,доносника на ДС!Всички българи в Чикаго знаят,че отдавна не е и зет на отец Ноцков.Ако съм на мястото на отец Ноцков досега да съм ви скъсал от съдебни дела.Засрамете се по време на пост!
ВЪПРОС:Защо никога досега не сте взели интервю и от него?Разговарях по телефона с отеца,защото съм възмутен от дън душа и го попитах изрично - дали някога ,някой от разпространяващите клевети го е интервюирал.Той каза,че никой от вас не му се е обаждал.
Мога да допусна светските медии да пишат простотии,но вие сте православен сайт и внасяте смут в душите точно преди Рождество.Очаквате ли Божията Благодат???
Last Edit: 17 Дек 2014 07:58 by Raiko.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 13:16 #38814

 • despotis
 • despotis's Avatar
Очакват благодат, но не от там откъдето си запитал. Техното получаване на благодат е плющене на камшици и крещене на лъжи върху нас.
Отец Валентин си е изпълнил дълга към БПЦ. С телото си бранеше дедо Максим и дедо Кирил от посегателствата на разколниците и за благодарност "канонистите" на БПЦ го оплюха. Толкова е естествено това нещо. От беззаконника, освен поругание и хули, друго не може да излезе понеже липсва в природата му. Всичко си е в реда на нещата Райко, и си е съвсем естествено.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 13:57 #38816

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Raiko wrote:
Тази статия е пълна глупост и това става ясно още при споменаването на поп Божидар

Здравейте,

Махнах споменаването на "о. Божидар" на своя отговорност. Много добре си спомням, когато историята със споровете в Чикаго набираше скорост, как и двете страни ни пишеха писма и пращаха текстове, често агресивно и на (с извинение) доста неграмотен език, имаше отговори, правото на отговори, отговори на правото на отговори. В случаят редакторът е препечатал статия от външен източкник, но ако засегнатата страна поиска правото на отговор в нашия сайт, а не в първоизточника, отново ще го получи.

А сега да се върнем на твърденията в тази статия. Вярно ли е, че в храма вече не се служи на български език? Ето, имате думата - истина ли е, или не? Далче от всякакъв етнофилетизъм, оказаха ли се основателни притесненията на дарителите, които са изградили този храм с желанието той да е и средище на българите и там да се служи на български? Тук не обсъждаме основателно ли е това искане от канонична и богословска точка (мен, честно казано ми е по-приятно да се черкувам на английски), а обсъждаме факт ли е това твърдение, или не, излъгани ли са очакванията на дарителите?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 17 Дек 2014 14:01 by Kosio.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 14:58 #38817

 • arhimandrit Ioan
 • arhimandrit Ioan's Avatar
Косьо,

епархиите на Православната Църква в България, които са извън границите на Република България не си изпълняват мисионерските задължения.

Свещениците в тези епархии не са там за българите, а за Православните българи, това първо и по-важното, тези епархии не създават кадри , а си водят от България хора, които тялом са си в енорите в Америка или Европа, а духом са си на село в България.

В нашата западно и-средноевропейска епархия проблема е същия, както и в Америка.

Пренасянето на провинциалния харкатер на БПЦ (както някога каза проф. Янакиев) с нейния абсолютно безпочвен национализъм в епархиите извън България е убийствено за тяхното бъдеще.

Богослужебния език трябва задължително да е английски в Американската епархия, за да има смисъл от нейното съществуване, както и в нашата епархия трябва да е езика на страната в която живеем.

За сега само във Виена при мене и в Барселона богослужението и проповедта е преобладаващо на местния език....и представете си, никой от дарителите не си е отишъл, а това са двете едниствени църкви в епархията , които са пълни и имат живи общини.

Проблема в Чикаго са дарителите, а не АПЦ или някакъв си поп, защото тези дарители явно не са разбрали какво е православно християнство, и че то няма родина и нация.
Last Edit: 17 Дек 2014 15:03 by arhimandrit Ioan.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 15:11 #38820

 • despotis
 • despotis's Avatar
Много добре знаят дарителите какъв е проблема, но работата е там, че дарителите имат страх от българина, а не от Господ Иисус Христос, в Когото не верват. Българинът - ДС е с доказани качества за вършене на злина и мъка, и затова, "дарителите" така настървено се молят.
Видно е, че Виенския поп нема проблемите на Чикагския.
Проблемът на Чикагския е, че още от времето не е служил на местния език, ами се е подмазвал на църковно-сравянския. Ха, на ти са благодарност.
Last Edit: 17 Дек 2014 15:14 by despotis.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 15:42 #38821

 • Raiko
 • Raiko's Avatar
Младежо,дарителите сме всички ние българи,които живеем в Чикаго и се черкуваме в този храм.Между нас има много ,които са встъпили в смесени бракове,децата на някои дори не знаят български.Това означавали,че те не трябва да се черкуват?
На въпроса - на какъв език се служи:Службата се води на черковно - славянски език и евангелието се чете на български.Какво значение има националността на отците?Нали всички сме братя во Христа!
Пътувам доста по света и понякога се черкувам и в гръцки и в македонски църкви,защото не навсякъде има български.Но ,нима това има значение?Нали са православни?
Не е истина,че отец Валентин е наказан от ПЦА.Съдя по това,че наскоро в църквата беше дядо владика и с отеца служиха заедно.
И накрая,волята на нас,българите,които се черкуваме в тази църква е тя да се държи по - далеч от владици,като Йосиф,които имат връзки с ДС!Тези хора са служили и служат на Сатаната.За наше щастие,съдът отсъди именно това.

Гледайте си в България вашите владици какви ги вършат и за нас не се грижете.Църквата се управлява от църковно настоятелство - все млади и здрави българчета.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 17 Дек 2014 21:39 #38824

 • pop.sasho
 • pop.sasho's Avatar
Дядо архимандрите благослови!

Отче Йоане, би ли бил така добър да ми посочиш линк с официална статистика за посочената от теб информация, защото аз имам друга.
При нас богослужението е на църковен славянски, български и кастеяно (подготвя се и дипляна със св. Литургия на трите езика), а понякога проповедта освен на български и кастеяно е превеждана и на руски, за тези които не знаят местния език.

Целувам ти архимандритската десница и те моля да ни споменаваш в молитвите си.

свещ. Александър
Област Валенсия
Испания
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 18 Дек 2014 11:40 #38829

 • arhimandrit Ioan
 • arhimandrit Ioan's Avatar
Ееееее.....отец Александре, ти се появи бе човек.....ние в епархийския съвет си мислехме, че вече не си в епархията....аз за това и не съм те споменал....надявам се да дойдеш на конференцията в Рим та да си спомним как изгеждаш, па и да разкажеш и как служиш.
The administrator has disabled public write access.

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си 18 Дек 2014 14:10 #38831

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Отново подкрепям архим, Иоан (както в дискусията за петте лева на попа) и се радвам на трезвите му разсъждения. Храмовете и православните общини на една поместна православна църква, разположени не в родината, а зад граница, не могат да бъдат други, освен мисионерски. Т.е. те трябва да привличат към православието местните хора, както и всеки, с когото храмът може да общува или до достигне. Служението на местен език е главен мисионерски показател за една задгранична църковна община, как иначе в нея ще дойдат онези, които не са православни (не са християни)?

Разбира се, съществува проблемът за привличане в такъв храм и на българите, които живеят в дадената страна: те биха желали да имат служби на български език, пък и самият храм често за тях служи като малко кътче от родината и те затова идват в него (т.е. невинаги идват в храма поради вярата си). Но пък от друга страна всички българи, живеещи в чужбина, владеят (или трябва да владеят) езика на народа, сред който живеят, тъй че служенето на английски, немски, испански, кастеяно и т.н. трябва еднакво да удовлетворява нуждите и на българите и на местните хора.

И в лондонската православна община навремето понякога имаше служби на английски (и един англичанин почти две години пя на клироса, макар често да пееше и на църковнославянски), макар сега службата да е на български език. Необходими са действени мисионерски усилия, за да се привличат и местни хора в православния храм, но трябва да се каже, че често нещата зависят от предстоятеля на храма или от други някакви обстоятелства. От друга страна, обаче, мисионерството може да се осъществява и чрез други форми на църковна дейност, не само чрез богослужението, затова ако все още не сме успели да организираме богослужението на местен език, то сме длъжни да вършим други мисионерски дела и чрез тях да печелим вярващи за православието.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]