Мобилно меню

За петте лева на попа

More
15 Дек 2014 21:58 #38796 by Форумният робот

Нямаше и месец, откакто бях ръкоположен за свещеник. Часът беше около 10 сутринта. Стоейки в храма, преглеждах най-новия брой на „Църковен вестник”, когато към мене се приближиха възрастна и наполовина по-млада от нея жена. Възрастната ми подаде найлонова торбичка с дрехи и каза: „Отче, занеси тия дрехи в олтара!”. Учуден й предложих да ги остави на масата пред мене и спокойно да се помоли. Тя, видимо смутена, ме попита как може да не знам, че когато човек има някакъв проблем – здравословен или че просто не му върви – трябва да остави дрехи в олтара, където да предстоят четиридесет дни. Опитах се да й обясня, че това не е правилно и че не съответства на православната вяра, а олтарът е мястото, в което се намира светата Трапеза, на която се извършва тайнството Евхаристия и не подобава там да има тениски, потници, комбинезони или каквото и да е друго бельо. След 15-минутната полемика разгневената жена ме заплаши, че ще се оплаче на началниците ми, протестирайки, как може толкова години да са се внасяли дрехи в олтара и свещениците така любезно да са чели молитви над тях и то върху светата Трапеза, а вече да не може, нещо повече – да няма никакъв смисъл, защото не помагало.

На следващия ден предстоятелят на храма ме повика и видимо недоволен започна да ме мъмри, как съм си позволявал да говоря такива неща на жените, да не бъда любезен, да ги отблъсквам от храма след толкова години и че не бива повече да се повтаря. Мислех си: как може да поставяме дрехи – гащи, потници и какво ли не бельо на или около светата Трапеза, т. е. там, където стои светото Евангелие, светият Кръст, където Христос се явява и съединява с нас! Това е безобразие, в което няма нищо християнско, а чисто суеверие…

От тези размисли веднага ме извади гласът на предстоятеля:

„Момченце, това, че вчера си облякъл расото, нищо не значи. И ако искаш да не си прекараш папазлъка в „трета глуха”, вземай торбичката и я внасяй в олтара” – злостно отсече ставрофорният иконом, като ми я подаде безапелационно.

Със съкрушено сърце вървях към олтара и си задавах въпросите: Защо ние, свещениците, подхранваме суеверията на християните? Защо, вместо да водим хората към Христовата трапеза, ние им поставяме дрехите там и ги лъжем, че ще се решат всичките им проблеми?

Когато бях вече в олтара, поставих торбичката под светата Трапеза и най-вероятно от чисто любопитство реших да погледна, какво има в нея. Между двете тениски и потника забелязах, че се подаваха пет лева. И тогава разбрах!

Ставаше въпрос за петте лева на попа!…

Please Вход to join the conversation.

 • kozhuharov
 • Visitor
 • Visitor
16 Дек 2014 00:59 #38797 by kozhuharov
Replied by kozhuharov on topic За петте лева на попа
Да, за съжаление това е „голата” истина: толкова суеверие се е наслоило в немалко свещенослужители, че човек, когато се разговаря с тях, не може да повярва, че те са християни. Твърде показателна е описаната тук история, и аз самият мога да разкажа не по-малко потресаващи разкази на вярващи, и особено на млади хора, които също в разговор с някои свещеници се питат дали са влезли в християнски храм или в стаята на някоя гадателка или ясновидка (тъй като не само за пари става въпрос, както в този разказ по-горе). Наистина, в днешно време невежеството сред свещенослужителите изглежда е намаляло значително, но това не означава, че те не трябва непрекъснато да „бдят над себе си”, т.е. да се учат, да си припомнят истините на православието, които невинаги добре познават, да трупат духовен опит, който да предават на енориашите и на всеки, с когото влизат в досег. Непрекъснато поучение и подвизаване във вярата е необходимо и за най-образованите и най-високо извисените духовно, защото колкото и да знаем и каквито и духовни подвизи да извършваме, това никога не е достатъчно в Божиите очи.

Трябва да се молим и да се надяваме, че подобни истории, като разказаната по-горе, няма повече да имат място в нашия църковен живот. За да се случи това, всеки от нас трябва да изисква първом от себе си и сетне от другите, включително от свещенослужителите, ако се случи някъде те да не отговарят на висотата на служението си.

Please Вход to join the conversation.

 • petros
 • Visitor
 • Visitor
16 Дек 2014 21:59 #38807 by petros
Replied by petros on topic За петте лева на попа
Фрапиращото тук е не толкова суеверията, толерирани от немалко клирици (и низши и висши)в БПЦ, колкото отношението на самите тия клирици към своите събратя и към свещеническото служение. За тия клирици (като въпросния ставрофорен иконом) свещенството (това да предстоятелстваш евхаристийното събрание, да свещенодействаш, да проповядваш, да водиш верните към спасение) е просто "папазлък", а събратът е просто "момченце", което вчера е облякло расото! И за да бъде "папазлъкът" доходоносен и за да не те пратят в "трета глуха" трябва да проявяваш "послушание" не само към председателя на храма, не само към владиката, но и към прищевките на "вярващите" християни. А иначе постоянно се чудим и се маем, защо българският народ не бил силно вярващ и въцърковен, и как се ширели всякакви суеверия. Ами, с такива клирици (и низши и висши) какво друго можем да очакваме. Никак не е случайна народната мъдрост: "Рибата се вмирисва от към главата".

Please Вход to join the conversation.

 • kozhuharov
 • Visitor
 • Visitor
17 Дек 2014 13:49 #38815 by kozhuharov
Replied by kozhuharov on topic За петте лева на попа
Прав е petros, че отношенията между свещенослужителите и клира на БПЦ понякога не са никак добри (аз бих добавил, че понякога те са изключително вредоносни за самия клир и за хората, които слушат или виждат безобразията им); прав е и за „папазлъка”; прав е и за това, че немалко свещенослужители са принудени да проявяват „послушание” към прищевките на вярващите. Разбира се, въпрос на дискусия е мнението дали тези недъзи са причината народът ни да не е толкова вярващ и въцърковен, в сравнение с други православни народи, но има и доза истина в това твърдение.

Че рибата се вмирисва откъм главата е повече от ясно, но не съм сигурен, че точно такъв е случаят в Църквата, включително в БПЦ. По-скоро ми се струва, че всички, които считат себе си за християни и редовно участват в живота на БПЦ (както клирът, тъй и вярващият народ) в една или други степен носят своята отговорност за положението на нещата в нашата църква; не са само недостойните свещенослужители и владици, които безотговорно безобразничат, но и самите вярващи често способстват за отрицателните прояви в нашите храмове и манастири. То е като при изборите: гласувахме, избрахме ги и сетне те като почнат да безобразничат, ги търпим, защото ние ги избрахме (е, понякога някои се бунтуват). Всекидневно се срещаме с недостойни представители на клира и въпреки това, за да угодим на някого (или по други причини), ги търпим и не правим нищо. По същия начин и свещенослужителите понякога са принудени да търпят някои вярващи (било че тези вярващи са суеверни, било че в тях се е наслоил някакъв нездрав битовизъм, било че те заемат някаква важна длъжност и свещеникът едва ли не зависи от тях) и да „пренебрегнат” някое църковно правило, само и само да има мир в енорията.

Въпросът е кога най-после ще бъдат преодолени тези наслоения от миналото (а някои са рожба и на настоящето) и всички заедно, клир и вярващ народ, да продължават да работят за една здрава църковна организация на БПЦ. Ясно е, че се изискват усилия (както от страна на клира, така и от страна на вярващите), че се налага понякога да се развали някое приятелство, че на места се налага дори извършването на „революция” (т.е. преобръщане на реда на нещата), че понякога трябва да направим жертва, и т.н., но без подобни решителни стъпки едва ли нещо ще се промени към по-добро.

Please Вход to join the conversation.

 • свещ.Николай Варин
 • Visitor
 • Visitor
17 Дек 2014 20:41 #38822 by свещ.Николай Варин
Replied by свещ.Николай Варин on topic За петте лева на попа
отче какво ти пречи да внесеш дрешките в олтара Това не е суеверие.Ако не ти е известно благодатта Божия действа по различни начини.Не може на всеки да втълпяваш висше Богословие.Обикновените хора приемат нещата по примитивно.Не може да ги направиш прозорливи старци.Като коментираш знаеш,че така или иначе в църквата има и малко послушание и като имаш послушание Бог ще определи кога да ръководиш . А за 5 лева не се притеснявай.

Please Вход to join the conversation.

 • свещ.Николай Варин
 • Visitor
 • Visitor
17 Дек 2014 20:45 #38823 by свещ.Николай Варин
Replied by свещ.Николай Варин on topic За петте лева на попа
отче какво ти пречи да внесеш дрешките в олтара Това не е суеверие.Ако не ти е известно благодатта Божия действа по различни начини.Не може на всеки да втълпяваш висше Богословие.Обикновените хора приемат нещата по примитивно.Не може да ги направиш прозорливи старци.Като коментираш знаеш,че така или иначе в църквата има и малко послушание и като имаш послушание Бог ще определи кога да ръководиш . А за 5 лева не се притеснявай

Please Вход to join the conversation.

 • arhimandrit Ioan
 • Visitor
 • Visitor
18 Дек 2014 11:31 - 18 Дек 2014 11:33 #38828 by arhimandrit Ioan
Replied by arhimandrit Ioan on topic За петте лева на попа
Отец Николай Варин,

Вие нали сте свещеник на православната църква? Или нещо не е казано до край в името Ви?

Забраната да се внасят каквито и да било неща в сетия Олтар, освен богослужебна утвар, книги, хляба и виното за извършване на св. Литургия, никой никога не е отменял. (това с гроздето и меда е едно изключение, именно заради езичниците в църквата)

Вие не бъркайте благодатта със свободията. Святинята да се свети свято, а потниците моля в гардероба.

Защото бабичките никой не ги учи, че участието в Тялото и Кръвта Господни спасява , укрепява, лекува, утвърждава и пр., а им се прибират стотинките, та да може попа да си храни децата, без преди това да е питал бабичките, когато ги е правил тия деца.

Тука говоря само аз онези попове, които не мога да нарека свещеници, а по-скоро жреци.
Last edit: 18 Дек 2014 11:33 by arhimandrit Ioan.

Please Вход to join the conversation.

 • kozhuharov
 • Visitor
 • Visitor
18 Дек 2014 13:45 #38830 by kozhuharov
Replied by kozhuharov on topic За петте лева на попа
Много добре казано, Arhimandrit Ioan: святото място трябва да бъде свято и тачено с изключително внимание. Кой нормален вярващ би приел за нормално да се внасят потници и гащи в олтара (пък ако ще и някаква връхна дреха да е, дори и да не са гащи)! И сетне, не само внасянето на бельото в олтара е кощунство, но и суеверието на жената, че щом нещо не й е наред или пък е болна, дай й да си внесе нещо в олтара и да престои там четиридесет дена, та да й мине!!! Може предстоятелят на храма, който е навикнал на подобна практика, и да не е суеверен (ако действително само петте лева го интересуват, или пък да не наруши кахър на женицата), но суеверието на енориашите тежи и на неговата съвест, а може би и на вярата му. И в миналото, а пък и днес, ние понякога не можем да направим разлика между онова, което е свято, и онова което е всекидневно и обичайно. И от поучение имат нужда както стари, така и млади.

Please Вход to join the conversation.

 • свещ.Николай Варин
 • Visitor
 • Visitor
18 Дек 2014 19:59 #38832 by свещ.Николай Варин
Replied by свещ.Николай Варин on topic За петте лева на попа
Момци никой не отрича Светата литургия.
Второ не се казва ,че тази жена не се причастява.По време на Свето кръщение нали свещеника благославя новите дрешки на кръщавания.Имайте на предвид ,че никой не носи мръсно бельо, освен това става дума често пъти за тежко боледуващи.Чрез това действие не се омаловажава или подиграва нищо в светоста на храма а поради нужда заедно с другите неща се търси и едно допълнително благословение нищо повече.Иначе излиза ,че след като се причастяваме няма нужда от други неща например молитви, благословение да се взима от свещеник водосвет да се отслужи т.н.Просто това са благочестиви традиции както да си закупиш

Please Вход to join the conversation.

 • kozhuharov
 • Visitor
 • Visitor
18 Дек 2014 22:00 #38833 by kozhuharov
Replied by kozhuharov on topic За петте лева на попа
Нима не знаем, че за тежко боледуващите си има тайнство, което свещениците могат (и трябва) да извършат над болния? Нима не знаем в какви случаи се извършва молебен, или просто молитва, или освещение, или благославяне? Всеки от тези чинове си има своето място и време. Това „действие” (т.е. внасянето на дрехи в олтара на всеки, който пожелае това – пък дори и тежко болен) не е никакво „допълнително благословение”, което някой да „търси”: това е нередност, която не трябва да се допуска в православния храм. И каква е връзката, че след като се причестяваме, то имаме нужда и от молитви, благословение, водосвет и т.н.? То е повече от ясно, че вярващите вземат участие в молитви, благословения, водосвет, и т.н., но защо да свързваме тези техни действия с причестяването? Наистина, вярващите се и причестяват, ако живеят действителен църковен живот. А относно „благочестивите традиции” може да се говори много и след съответна дискусия да се изясни, коя традиция е благочестива и коя е чисто суеверие или най-малкото зле разбрано християнство.

Please Вход to join the conversation.