Мобилно меню

Момчил Методиев: „Връзка с архонти и тайни общества спря избора на Дионисий за епископ”

More
11 Дек 2014 13:06 #38781 by Форумният робот

m metodiev- Г-н Методиев, защо скандалът с опита архимандрит Дионисий да бъде избран за епископ на Софийска епархия разбуни вярващите?

- Аз предпочитам думата „скандал” да я избягвам, честно казано. Но при всички случаи решението на Светия Синод за епископско ръкоположение на архимандрит Дионисий предизвика доста противоречиви мнения в църковната общност като цяло. Причините бяха очевидни: от една страна, чисто формални като, например, устава на Българската православна църква, който постановява, че кандидатите за епископски чин трябва да имат навършени 35 години. Това в случая с архимандрит Дионисий не е изпълнено. И другото, което доста хора го намират за по-важно и с което аз съм съгласен – контактите на Дионисий с хора, свързани с бизнеса и участието му в архонтските назначения, с удостояването им с архонтски титли, превърнаха решението за тази хиротония в един много спорен въпрос. Това, което се възприема публично, е връщането на темата за архонтството, което беше позабравено през последните няколко години. Затова смятам, че в крайна сметка решението на Синода да отмени тази хиротония е правилно. Освен всичко друго то показва и желанието на Светия Синод, а в частност и на патриарх Неофит да се вслушва в мнението както на миряните, така и на свещениците и монасите, които се бяха събрали пред Синодалната палата на протест.

- Но в обществото остава усещането, че все още Светият Синод не се е освободил от влиянието на политици и бизнесмени, още повече че по времето на комунизма БПЦ беше силно подвластна и на службите. Тежат ли тези зависимости върху висшия духовен клир?

Read more...

Please Вход to join the conversation.

  • Иван
  • Visitor
  • Visitor
14 Дек 2014 19:29 - 14 Дек 2014 19:35 #38782 by Иван
Този Г-н Методиев много "сладкодумно" хортува,но време е и той да се "събуди" и да види Истината в БПЦ,такава каквато Е!Вярата и Църквата в България са в Упадък!Не го казвам аз,казват го ДУХОВНИЦИ!Защо?Меркантилността и Секуларизма вземат все по големи размери в БПЦ!Този господин добре гледа "пълните" църкви ,но не "вижда"тези които ги пълнят,за какво са там и какво правят!Не вижда безразличието на болшинството от клира към това!Настъплението на битовите елементи в църквите е ТОТАЛНО!Обгрижването на миряните е на ниво "кота" НУЛА!Това "ново" поколение свещенници за което говори този господин са "бутикови" случаи!НЯМА такова "поколение"!Списъка на "проблемите" в БПЦ е "безкраен"! :woohoo: А за това,че БПЦ е "забрямала" ЯКО,вижте снощното предаване "Вяра и общество" и ако може разберете ЗАЩО!Добре говори о.Никанор,познавателно и канонично,но откъснато от ставащото наоколо!Света се нуждае ВЪПИЮЩО от ПРОМЯНА,но за да променим света ПЪРВО Ние трябва да се променим!БПЦ не иска да се ПРОМЕНИ,но не иска и света да се ПРОМЕНИ!!!
Last edit: 14 Дек 2014 19:35 by Иван.

Please Вход to join the conversation.

  • sedalen
  • Visitor
  • Visitor
14 Дек 2014 21:48 #38783 by sedalen
Да, защото няма търсене на святост, на духовност и чистота от почти никого от клира. Има само търсене на власт, пари и влияние.
Никой не чете, не се интересува и няма желание да научи нещо ново, духовно. Всички се интересуват само от парите! Затова сме на това дередже, а може и по-лошо да стане. Много от духовниците се държат така, като че ли всички са им длъжни, а не обратното, както трябва да бъде. Почти няма и живи примери за това как трябва да е. Следващото поколение е още по-"страшно" защото вижда всичко това и го попива на момента. Примери да искаш...! :(

Please Вход to join the conversation.