Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Свети Владимир, Путин и Херсон

Свети Владимир, Путин и Херсон 11 Дек 2014 20:42 #38765

https://dveri.bg/imagesфхВойната в Украйна и участието на Русия в нея изправи Православната църква в двете държави в нова и непозната ситуация. Руски анализатори отбелязват сдържаната позиция на Московската патриаршия по този въпрос и недостатъчно активната й, от гледна точка на държавната власт, подкрепа за руската позиция за анексията на Крим. Московска патриаршия засега отказва да промени юрисдикционните граници на присъдинената област, която остава под управлението на Украинската православна църква. За религиозния характер на московската пропаганда, обобщена в неотдавнашното слово на Руския президент Путин пред Федералното събрание на РФ, разсъждава протод. Андрей (Кураев) в настоящата статия.

Откъс от посланието на президента Путин към Федералното събрание на Руската федерация:

„Случи се историческо възсъединяване на Крим и Севастопол с Русия. За нашата страна, за нашия народ това събитие има огромно значение. Защото в Крим живеят наши хора и самата територия е стратегически важна, защото именно тук се намира духовният източник на формирането на многоликата, но монолитна руска нация и централизирана Руска държава. Понеже именно тук, в Крим, в древния Херсон или, както го наричали неговите руски летописци, Корсун, е приел кръщение княз Владимир, а след това е кръстил и цяла Русия. И именно на тази духовна почва нашите предци за първи път и завинаги осъзнали себе си като единен народ. И това ни дава всички основания да кажем, че за Русия Крим, древният Корсун, Херсон, Севастопол има огромно цивилизационно и сакрално значение. Така, както и Храмовият хълм е в Йерусалим за тези, които изповядват исляма или юдаизма. Именно така и ние ще се отнасяме към това отсега и завинаги”.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Свети Владимир, Путин и Херсон 11 Дек 2014 22:04 #38766

  • arhimandrit Ioan
  • arhimandrit Ioan's Avatar
Както винаги гениален...професор Кураев може и да носи чеченска фамилия, но е един от най-съвестните руски мисионери.

От както партриарх Кирил феодализира РПЦ, и професора го уволниха от МДА , той започна да говори истината на принципа: право куме в очите. Нетипично за повечето руски батюшки.
Last Edit: 11 Дек 2014 22:05 by arhimandrit Ioan.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]