Мобилно меню

Саможертва и сътрудничество в Църквата – уроците от вчерашния ден

More
10 Дек 2014 20:18 #38759 by Форумният робот

 MG 0531След бурните събития от изминалата седмица и още по-напрегнатия вчерашен ден днес е време за размисъл и осмисляне на случилото се в нашата църква. Както при варненските събития от миналата година, така и сега тези няколко дни накараха църковното общество да излезе извън виртуалното си съществуване, в което се ограничава обсъждането на църковните проблеми, и да ги назове открито. Големият пробив от интернет-говоренето до конкретните действия и промените, които това предизвика, се дължат на три важни фактора:

1. Саможертвата на свещениците. Един съвременен светогорски монах обобщава служението на Бога в Църквата със следните думи: „Всеки служи на Бога според особеностите на своя характер и готовността си за саможертва, стига да е безкористен в действията си”. Въпреки примера за саможертва, даден ни от Иисус Христос, най-големият дефицит в църковния живот днес е готовността за саможертва – била тя малка, или голяма. Именно тази липса на жертвеност поддържа статуквото и постоянно задълбочава проблемите. Затова незабравима за всички, които бяха пред сградата на Св. Синод на 9 декември – празника Зачатие на света Анна (т. е. зачеването от св. Анна на св. Богородица), ще остане картината на свещениците, застанали в плътна редица с икони и хоругви и зад тях – мъже, жени, младежи, деца. Като образ на църквата-енория – предстоятелят и народът с него. Както във Варна, така и в София решаваща роля за успеха на начинанието – избирането на достоен епископ – имаха духовниците, свещеници и монаси. Тяхното участие беше проява на саможертва, истинска, искрена и безкористна. Те заложиха в протеста срещу недостойната кандидатура за епископ всичко (мястото си на свещеници в софийските храмове, средствата за издръжка на семействата си, благоволението на митрополита-патриарх и личното си спокойствие), но предпочетоха да останат верни на Христос и на правдата. В първите редици на молитвеното бдение бяха най-младото поколение духовници, които дадоха на своите пасоми нагледен урок за саможертва и се показаха като истински и достойни пастири, които могат да бъдат духовни водачи.

Read more...

Please Вход to join the conversation.

  • Иван
  • Visitor
  • Visitor
11 Дек 2014 09:09 - 11 Дек 2014 09:13 #38760 by Иван
Хиротонията е "отменена" но не е забранена!Този Мишев с присъщата си наглост,безочие и нахалство ще търси начин да стане "епископ"А вече направени "епископи",със същия акъл като неговия,със сигурност ще намери да го направят "епископ"!И то тайно и потайно с аргумента на "свършените факти"!Писмото написано от това лице до Св.Синод с явното "съавторство" на екземпляри като лицето Николай Пенев ,изгонен от Семинарията(за какво ли?),известен с псевдонима "Хари Потър",пълно с твърдения ,като това,че миряните нямали право да протестират!Ами тогава НЕдраги ми Диониси опитай да съществуваш без миряните!Иди в някой манастир,където да си БЕЗ заплата и да разчиташ САМО на даренията на миряните!ТАМ разглеждай т.н."миряни" ,само като източник на средства! :sick: Този и такива като него не се спират пред нищо!Дори и да не посмее да стане "епископ",там кадето е ,ако не бъде махнат ,ще има да трови живота и службата на немалка част от клира! :woohoo:
Last edit: 11 Дек 2014 09:13 by Иван. Reason: допълнение

Please Вход to join the conversation.

  • sedalen
  • Visitor
  • Visitor
11 Дек 2014 13:07 - 11 Дек 2014 13:08 #38761 by sedalen
Поинтересувах се защо лицето Пенев е изгонено от Семинарията и се оказа, че е за кражба (на пари). :woohoo:
Диониската, както и лицето Пенев, е продукт на системата.
Отрасъл на жълтите плочки, отрано влязъл в Църквата и отрано започнал а се ослушва, видял откъде идват паричките и бързо развил нюх за тях (все пак, те са средство за власт), свързал се с "правилните хора" и благодарение на тях се издигнал (не че има качествата за това). Такива хора мразят всичко монашеско - смирение, послушание, нестяжание и т.н. Това за тях са само приказки за простолюбието. Може ли такъв човек да бъде епископ? Какъв съвет би дал на монасите в някой манастир когато самият той не е помирисвал такъв? (те миришат по-разлчично от Шератон).
Такива хора мразят и всичко грамотно, защото ги изобличава, а и каква полза от грамотността, която не носи пари?!
Такива хора никога няма да те разберат, защото нямат интерес от това и никога няма да ти влязат в положението.
Такива хора за никого и за нищо не биха се пожертвали и не биха положили душата си, както казва Евангелието.
Такива хора са паразити (продукт на системата).
Нека си вегетират на топличко! Времето ще ги забрави. Не знам за вечността. Там е Бог, ако се сещат кой Е!
Но да управляват Църквата и да се грижат за спасението ни?
Благодарим, но НЕ!
Last edit: 11 Дек 2014 13:08 by sedalen.

Please Вход to join the conversation.

  • ivan61
  • Visitor
  • Visitor
15 Дек 2014 04:42 #38785 by ivan61
Колко ли още гнила тъкан ще трябва НЯКОЙ да изреже от тялото на Църквата?

Само за последните 2-3 години /след кончината на Негово Светейшество Максим и на Варненсият митрополит Кирил / се нагледахме и наслушахме за доста неприемливи "кандидатури" за патриах и за митрополити в БПЦ.....и как се подвизават някой от игумените а и някой от монасите .....с онези клипове ....
Докога?
..."Но да управляват Църквата и да се грижат за спасението ни?
Благодарим, но НЕ!..."

Какво още трябва да стане за да реформира и смият Свети Синод ?

Please Вход to join the conversation.