Мобилно меню

Ново протестно писмо на общественици срещу хиротонията на архим. Дионисий бе внесено в Св. Синод

More
05 Дек 2014 14:18 #38676 by Форумният робот
666614 авторитетни общественици – юристи, богослови, публицисти, медици, филолози – изпратиха отворено писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на Българската православна църква, в което посочват съществени нарушения на църковния устав при избора на архим. Дионисий (Мишев) за епископ. Митрополитите гласуваха такова решение на 28 ноември т. г. по предложение на Патриарх Неофит и насрочиха хиротония (въвеждане в епископски чин) за 21 декември.

В писмото се изтъква, че с активното си участие в т. нар. „архонтска афера”, свързана с даването на мнимата титла „архонт” на личности със спорна репутация като Слави Бинев, отец Дионисий е нарушил правилата на православната вяра, чието спазване е най-важното и задължително условие при избора на епископи. Освен това се подчертава, че той не отговаря на още две други императивни изисквания на Устава на БПЦ – да е служил поне 3 години в манастир и да е навършил 35 години. Авторите на писмото настояват Св. Синод да преразгледа своето решение и да се съобрази с църковния устав.

Сред подписалите го са: Иван Минев, юрист, Даниела Доковска, юрист, Цветана Чуклева, юрист, проф. Емил Мингов, юрист, доц. Кристиян Таков, юрист, доц. Пламен Попиванов, медик, доц. Петя Шопова, юрист, Борислав Цеков, юрист, Велислава Дърева, публицист, доц. Ивайло Найденов, богослов, доц. Емил Иванов, богослов, проф. Иван Желев, богослов, проф. Климентина Иванова, славист. То беше внесено официално днес в Св. Синод и получи входящ номер, което задължава синодните архиереи да го разгледат.

Read more...

Please Вход to join the conversation.

  • Dilyan Ivanov
  • Visitor
  • Visitor
06 Дек 2014 03:33 #38677 by Dilyan Ivanov
Първоначално като чух за някаква електронна петиция от неясни и неизвестни люде, помислих, че може би да има нещо гнило във възраженията срещу архимандрит Дионисий. Но сега виждам това писмо от хора, чиято дума тежи в обществото. Щом личности с толкова голям принос за единението на нашата Църква, като Борислав Цеков, който написа, внесе и отстоя историческият Закон за вероизповеданията въпреки трудностите и хулите, които изсипаха върху му привържениците на разкола. Щом видни адвокати като Даниела Доковска и Ина Лулчева, които изнесоха съдебните битки срещу разкола. Щом такива авторитети доказват, че има нарушения, значи каузата е добра и справедлива. Подкрепям вседушевно. Бог да даде разум на Светия Синод!

Please Вход to join the conversation.

  • Каменов
  • Visitor
  • Visitor
08 Дек 2014 12:53 #38709 by Каменов
Всички подкрепяме вседушевно.
Ама Светият Синод пак ще си направи каквото си иска.

Please Вход to join the conversation.