Мобилно меню

Архим. Дионисий Мишев не заслужава доверие

More
02 Дек 2014 15:04 #38633 by Форумният робот

5e 0aБъдете истински пастири, а не наемници 
(Московски митр. Петър)

Като православен християнин изразявам силното си притеснение от последствията, до които вече води решението на Св. Синод от 28.11.2014 г. за епископско ръкоположение на архим. Дионисий Мишев и заявявам, че това решение за мен е необяснимо, немотивирано и вредно за Българската православна църква и че бъдещият евентуален Стобийски епископ Дионисий няма моето (и не само моето) доверие и подкрепа. А колко богоугодна, полезна за светата ни Църква и спасителна за народа би била дейността на един висш православен духовник, който няма доверието на миряните? Всяко дело на духовник без доверие от народа няма плод.

Архимандрит Дионисий Мишев не заслужава доверие, защото става монах в нарушение на чл. 170 от Устава на БПЦ, който изисква постригваният в монашество да е преминал срока на изпитание, предвиден в Устава на манастира. В биографията на архимандрит Дионисий четем, че през 2000 година той е зачислен като послушник в Троянския манастир, а е пребивавал там само през студентските ваканции. Но зная, че послушникът Дионисий е бил изгонен заради непослушание от блаженопочившия игумен на манастира, Мелнишкият епископ Генадий. Така, без фактическо време на изпитания и послушание и само две години от фиктивното зачисляване към Троянския манастир, Димитър Мишев е постриган за монах в женския манастир „Въведение Богородично” край Казанлък от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион. Без послушничеството, без усилното време на изпитание на самия себе си и без себеотрицанието и въздигането на духа, което е възможно само чрез общ живот в манастирско братство и в послушание към духовния старец, архимандрит Дионисий няма как да придобие монашеските добродетели. Оттук е и причината недостигът на монашеската добродетел у архимандрит Дионисий да е така ясно изразен.

Read more...

Please Вход to join the conversation.

  • arhimandrit Ioan
  • Visitor
  • Visitor
03 Дек 2014 09:44 #38634 by arhimandrit Ioan
Ако СС (свети синод) отмени взетото си вече решение, независимо по каквакаква благочестива причина, то това би означава, че всяко последващо решение, независимо за какво, ще бъде подлагано на критика и СС ще загуби ръководната си роля..

Please Вход to join the conversation.

  • Каменов
  • Visitor
  • Visitor
04 Дек 2014 09:42 #38639 by Каменов

Ако СС (свети синод) отмени взетото си вече решение, независимо по каквакаква благочестива причина, то това би означава, че всяко последващо решение, независимо за какво, ще бъде подлагано на критика и СС ще загуби ръководната си роля..


Така е. Всяко едно неблагочестиво решение на СС (свети синод) ще може да бъде подлагано на публична критика.
Но ръководната роля на СС (свети синод) все пак не се състои в налагането на готови формули за неблагочестивост.

Епископите (митрополити) имат ръководна роля, а не налагане на неблагочестие.

При едно такова неблагочестиво решение би трябвало всеки от тези епископи да каже защо е гласувал за Дионисий или защо не е гласувал за него като бъдещ епископ. Това няма да стане.

А СС (свети синод) все пак дължи някакво обяснение на нещата. Ръководната роля ще се загуби и в случай на ръкополагане на Дионисий, след скандала, който както се вижда вече е неконтролируем.

Ръководната роля СС (свети синод) е загубил отдавна, още от времето, когато доверието на богомолците към епископата е изчезнало.

Please Вход to join the conversation.