Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Петицията срещу хиротонията на архим. Дионисий е стигнала до Негово Светейшество (обновено)

Петицията срещу хиротонията на архим. Дионисий е стигнала до Негово Светейшество (обновено) 01 Дек 2014 16:21 #38618

2014-11-30 2011Днес Инициативният комитет от православни християни са внесли до патриарха и членовете на Св. Синод Отворено писмо срещу епископската хиротония на архим. Дионисий. Авторитетни богослови, юристи, историци, лекари, общественици – членове на Църквата, призовават Негово Светейшество и синодните митрополити да преразгледат становището си да бъде издигнат в най-високата йерархична степен един компрометиран клирик, който не притежава необходимите качества за епископ. Откритото писмо е внесено едновременно в деловодството на Св. Синод и на Софийска митрополия, тъй като Патриарх Неофит е предстоятел и на столичната епархия.

Заедно с Отвореното писмо, което беше разпространено до медиите вчера, инициативният комитет направи петиция и започна подписка срещу хиротонията на архим. Дионисий. За по-малко от 24 часа в нея са се подписали близо 800 души. Сред тяха са хора от цялата страна, от Света Гора – Атон (от Зографския манастир и от килии на други манастири), от различни страни на Западна Европа, вкл. Великобритания и Скандинавския полуостров, но също от САЩ, Канада и Австралия. Увеличава се броят на свещениците, монасите и монахините (засега близо 40 души), подписали с имената си; същевременно се оказва, че основната част от подписващите без обявяване на името си са предимно свещеници, които по обясними причини не смеят да излязат открито с името си. А техният брой също е значителен – над 150 души засега.

В последните три дни спонтанно се организираха инициативни комитети в различни части на страната, в които се включват православни християни от различни професии и обществено положение, водени от възмущението си срещу решението за епископ на БПЦ да бъде избран недостоен човек, известен със скандалното си поведение.

Същевременно във фейсбук се организира събиране в деня на хиротонията – 21 декември. В митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където се планира да бъде извършена хиротонията, ще се съберат хора, които не искат в редиците на каноничния клир на Българска православна църква да влезе недостоен епископ. За по-малко от един ден над 100 души са заявили участието си в събитието.

След скандалното си решение за хиротонията на Дионисий миналата седмица митрополитите са прекъснали сесията си и са се върнали по епархиите си. Очаква се те да подновят заседанията си едва на 9 декември.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Петицията срещу хиротонията на архим. Дионисий е стигнала до Негово Светейшество (обновено) 01 Дек 2014 22:20 #38619

  • Каменов
  • Каменов's Avatar
Мислите ли, че подписката ще е важна за патриарха?

На патриарха му е важно да има втори ви карен епископ и да се върши работа.

Глас народен - глас Божий в БПЦ е нещо друго.
Това, което има предвид патриархът си го мисли той лично.
Ние сме недоволни, защото усещаме неправда.

Ама...
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]