Мобилно меню

Християни организираха петиция „Стоп Дионисий”. Внасят Открито писмо до патриарха

More
30 Ное 2014 20:28 #38596 by Форумният робот

2014-11-30 2024Християните в София и страната са възмутени и скандализирани от решението архимандрит Дионисий (Мишев) да бъде ръкоположен в навечерието на Рождество Христово за епископ и то като втори викарий на Софийския митрополит. Утре в Софийска митрополия, както и в Св. Синод, ще бъде връчено Открито писмо до Патриарха, който предложи скандалния млад духовник за епископ, както и до всички членове на Св. Синод. Писмото е подписано от християни, известни на църковната общност у нас с активната си и дългогодишна дейност в полза на родната ни Църква. Сред инициаторите са богослови, историци, общественици: д-р Велеслав Малев, Димитър Спасов, Венцислав Каравълчев, адвокат Мина Константинова, Момчил Методиев, Тони Николов, Михаил Шиндаров и др.

В своето отворено писмо те настояват хиротонията на архим. Дионисий да бъде отменена, тъй като те нямат доверие в неговата личност като православен духовник. Отбелязват пълната липса на монашески опит на амбициозния духовник, който не е придобил в манастир най-важните качества на православния епископ: молитвен дух, себеотдайност, смирение, послушание и липса на стремеж към първенство.

Абсолютно недопустими за бъдещ православен епископ е неговата водеща роля в „архонтската афера”, която дълбоко скандализира вярващите от 2004 г. насам, съслужението му с католици, участието му в съвместни служби със съмнителни рицари и ордени, непризнати не само от Православната църква, но и от другите официални религиозни институции като Римокатолическата църква, Малтийския орден и др. За тези си действия архим. Дионисий не само не се е разкаял, но и публично е потвърдил гордостта си от тези свои действия в сайта на Св. Синод. Нещо повече, заразата от неговата дейност в тази насока се разпространява върху цялата Църква, още преди да е станал епископ, вместо да бъде осъдена и санкционирана в съответствие с църковните канони и устава на БПЦ.

Православната съвест на вярващите в българската столица, която носи името на Божията премъдрост, не позволява подобен клирик да бъде издигнат до епископ с такава роля в Църквата и Софийска епархия.

Инициирана е и подписка „Стоп Дионисий”. Още в първите минути от обявяването си тя беше подписана от над сто души. Можете да се присъедините към тях тук.

Please Вход to join the conversation.

 • ivan61
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 05:39 #38597 by ivan61
И как така се поставя на дневен ред някой да бъде предложен за епископ след виско това?

"...Абсолютно недопустими за бъдещ православен епископ е неговата водеща роля в „архонтската афера”, която дълбоко скандализира вярващите от 2004 г. насам, съслужението му с католици, участието му в съвместни служби със съмнителни рицари и ордени, непризнати не само от Православната църква, но и от другите официални религиозни институции като Римокатолическата църква, Малтийския орден и др. За тези си действия архим. Дионисий не само не се е разкаял, но и публично е потвърдил гордостта си от тези свои действия в сайта на Св. Синод...."

Толкова ли е "закъсала " църквата ни за епископи?
Няма ли кой да пречете поне това ?
Или пак се играе на "партизани и ятаци"?

Please Вход to join the conversation.

 • arhimandrit Ioan
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 09:24 #38600 by arhimandrit Ioan
ЛИЦЕМЕРИ !!!

СКОЧИХТЕ И ПИШЕТЕ СРЕЩУ ПСЕВДО-ПОПА ДИОНИСИЙ....А ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ПОДПИСКА СРЕЩУ ПАТРИАРХ НЕОФИТ....ТОЙ Е ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК. ???

ПОКАЗВАТЕ ЗЪБИ НА ДИОНИСИЙ, А ВИ Е СТРАХ ДА КАЖЕТЕ НА ПАТРИАРХА, ЧЕ СЕ ИЗЛОЖИ ЗДРАВАТА.

Please Вход to join the conversation.

 • Aizer Mortenort
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 11:58 #38603 by Aizer Mortenort
Архимандрит Йоан!
Прав сте!
Не само патриарха но и Синода са лицемери!
За мен БПЦ няма вече и няма да има.
Вярата ми в нея отдавна се изпари, и както другаде споменах не желая да бъда член на корумпирано общество като БПЦ.


Но да тези виновници с псевдо-патриарха заслужават своето наказание!
На него не му остава дълго време. Той е наказан от Горе!
Но след него пак ще има недостоен за този пост.

Please Вход to join the conversation.

 • Рътеп
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 12:37 #38606 by Рътеп
Приятели, успокойте се. Не говорете така, и не се правете на големи радетели, защото е грозно! Не се скача така срещу патриарх + това се съмнявам да имате смислени доводи, за да го клеветите. Не се правете, че сте над нещата, всички сме в общия кюп и страдаме от раните в църквата.

Пиша ви с уважение, защото не съм ви на годините за да ви критикувам. Даже не мисля, че познавам писанието и светите отци повече от вас, но със сигурност този бунтарски дух, там е описана по-скоро като деструктивен, отколкото градивен. Няма да намерите правдата ако вдигате глас срещу патриарха... Бог.. НЕ ДРУГ, го е поставил там. И ако е лош (което, само Той знае), то е за наше назидание.

Изобщо ми е неудобно, пак ви казвам, но това е урок от "първи клас"...

Please Вход to join the conversation.

 • sedalen
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 13:32 #38609 by sedalen
А нима ще намери правдата този, който нарушава църковните канони?
Според Шестия вселенски събор за епископ се ръкополагат йеромонаси и архимандрити, прослужили най - малко 10 години в клира, навършили 35 години и живели най - малко 2 години в монастир, отличаващи се с правилно виждане за вярата и просияли с добродетели.
На кое от тези условия отговаря Дионис?

Please Вход to join the conversation.

 • petar1878
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 13:33 #38610 by petar1878
И аз искам да призова към спокойствие. Бунтове срещу властта не подобават на Православната църква. Има начин да се протестира мирно и с любов! Надявам се Св. Синод да уважи подписката и преразгледа решението си.
Aizer Mortenort, Църквата сме Господ, светиите, епископите, всички ние. Нека не се дистанцираме така от проблема. Ако миряните бяхме светии, отдавна всичко да си е по местата.

Please Вход to join the conversation.

 • tzvetana
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 15:33 #38612 by tzvetana
Както едни организират подписка "Стоп Дионисий", така други могат да направят същата "За Епископ Дионисий", кой знае коя подписка ще събере повече хора?
На автора и на няколко коментирали тук човека може отец Диониций да не им допада, по лични или други причини, но няколко човека ли решават, кой ще расте в и без това обезлюдената ни църква? Свещеници няма, за монаси да не коментираме, а и миряните изпразниха църквите. Спрете с кавгите в църквата и започнете да се уважавате повече, избралите да вървят по пътя на монашеството не са много и всеки млад човек поел по този път трябва да се уважава. Смятам, че е много по-важно да се върне вярата у хората, отколкото да се занимавате с подписки за едно или друго, оставете това на политиците, а вие се заемете с духовни дела.

Please Вход to join the conversation.

 • dari
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 16:37 #38613 by dari
Мирът, любовта и смирението са най-висшите ценности според Христовото учение. Но истинските християни са призвани да търсят и казват истината, защото Господ е пътят, истината и живота. Защо да премълчаваме истината за архим. Дионисий? Ако някой от Синода иска да прикрие истината за кандидата за епископ, защото така му е угодно, ние, миряните поради каква причина насила да си затваряме очите пред неправдата? Защо да произвеждаме клирици за епископи, които не отговарят на изискванията на канона и с действията си са осквернили светото православие и Христовата църква? Гласът на Божия народ трябва да се чуе и да се назове истината за Дионисий, а тя е че той е "недостоин" за епископ на Българската православна църква!

Please Вход to join the conversation.

 • arhimandrit Ioan
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 16:56 - 01 Дек 2014 16:57 #38614 by arhimandrit Ioan
Рътепе,
чудя се що за народ " православен" ?

Лицемерие е това Рътепе и с него никой не трябва да се сдружава.
Дайте да пазим патриарха все едно е папата-безгрешен.

Ревнали всички колко бил калпав Дионисий...питам Кой го предложи?

Не петиция срещу Дионисий, а порицание на предлагащия. Дионисий не може сам да се направи епископ.

Лицемерие е всичко това...фалшиво отношение към истинския виновник....и тука няма осъждане, а нормално несъгласие с това лигавене.....

Ушите му се запалиха на Дионисий сигурно да слуша колко е келяв, а питам Ви , той ли е причината?

Патриарха внесе това смущение в Църквата.

Българска му работа, строите къщата винаги от покрива.
Last edit: 01 Дек 2014 16:57 by arhimandrit Ioan.

Please Вход to join the conversation.

 • despotis
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 19:29 - 01 Дек 2014 19:30 #38615 by despotis
Едно е сигурно - архм. Дионисий не е мъжеложник. И какво са ревнали бил театралничал с архонтите. То, архонтите постоянно си пиат кафето с протестиращите срещу тех митрополити, а пък хората нищо не знаели. Защо не протестират тези бабаити срещу цирка във Видинска, кадето падението е пълно. Защо охулиха отец Ефрем, който единствен с лицето си каза, че декларацията за истинност на Поликарп е престъпление? Ами беззаконията със изповедите между Викария и Протосингела. Защо не искат действие от Синода. Дионисий им бил виновен! Дионисий е добър администратор и си върши работата без да го подканят. Това е. Дионисий е най-подходящия зя втори викарий на Софийска митрополия. И ще видят всички, че времето ще докаже годността на Дионисий.
Last edit: 01 Дек 2014 19:30 by despotis.

Please Вход to join the conversation.

More
01 Дек 2014 20:34 #38616 by Kosio
Здравейте на всички,

Ако желаете да продължите участието си в дискусията, рамките определени от мен са следните: БПЦ си е нашата църква и дядо Неофит си е нашият патриарх. Каквито и недостатъци да имат, респект. Троленето забранено, справка - правилата на форума.

Благодаря.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Каменов
 • Visitor
 • Visitor
01 Дек 2014 22:00 - 01 Дек 2014 22:08 #38617 by Каменов

Здравейте на всички,

БПЦ си е нашата църква и дядо Неофит си е нашият патриарх.


Точно затова е болката, объркването и недоумението на хората, които пишат от въпросното предложение и решение.

Нали именно и синодът е наш. Но недоумяваме всички, как нашите срещу нашия Господ и правилата Му решават. Това е. Никой не е срещу нашата БПЦ или срещу нашия патриарх, а срещу неспазване на правила, което води до съблазън и грехопадение.
Страшно се нацапахме всички от съблазънта да споделим факта, че нашата БПЦ може да функционира по-добре, както и нашият патриарх да бъде по-взискателен, а не да е добродушен до наивност. Но нали има и той свободна воля?

Какво лошо има в това, да иска християнинът неговата църква да следва Божието Слово?

Прощавайте, но е трудно в тази ситуация да остана оптимист:

1. Какво се очаква от нашия патриарх? Да послуша нас или Дионисий, който ежедневно е с него, прислужва му, угажда му и му помага?

2. Нашият патриарх е наш, но и Дионисий следва да е наш, след като нашият патриарх иска Дионисий да бъде наш епископ, не е ли така?

Дилемата е голяма. Моля за отговор.
Кое е правилното в случая?
Last edit: 01 Дек 2014 22:08 by Каменов.

Please Вход to join the conversation.

More
02 Дек 2014 14:21 - 02 Дек 2014 15:09 #38622 by Kosio


1. Какво се очаква от нашия патриарх? Да послуша нас или Дионисий, който ежедневно е с него, прислужва му, угажда му и му помага?

2. Нашият патриарх е наш, но и Дионисий следва да е наш, след като нашият патриарх иска Дионисий да бъде наш епископ, не е ли така?


Добър въпрос - наш е, да. Както е виновник, така е и жертва. Правим тази петиция за негово добро,вярвам в това.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 02 Дек 2014 15:09 by Zhelev.

Please Вход to join the conversation.

 • sedalen
 • Visitor
 • Visitor
02 Дек 2014 15:03 #38623 by sedalen
Косьо писа: "БПЦ си е нашата църква и дядо Неофит си е нашият патриарх. Каквито и недостатъци да имат, респект."
"Като е виновник, така е и жертва. Правим тази петиция за негово добро,вярвам в това."

Хубаво е човек (с моторна резачка в ръце) да има респект към човека с недостатъци, който е и виновник и жертва и дори да прави петиция за негово добро, особено когат е патриарх! :woohoo:

Please Вход to join the conversation.

More
02 Дек 2014 15:55 - 02 Дек 2014 15:58 #38624 by Kosio

Хубаво е човек (с моторна резачка в ръце) да има респект към човека с недостатъци, който е и виновник и жертва и дори да прави петиция за негово добро, особено когат е патриарх! :woohoo:


Имах предвид, че и Дионисий е жертва. Цяло поколение монаси, буквално изхвърлени безпризорни на улицата и възпитани на улицата. Вероятно са се нагледали и на много отвратни неща, в стил "Троянски манастир". Малко или много си отмъщават за цялото това лицемерие, затова и е техния абсолютно откровен цининизъм.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 02 Дек 2014 15:58 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

 • sedalen
 • Visitor
 • Visitor
02 Дек 2014 18:45 - 02 Дек 2014 18:45 #38625 by sedalen
Съмнявам се, че Дионис може да бъде определен като "жертва".
Това с "поколението монаси, което е изхвърлено и възпитано на улицата" също не мога да го отнеса към него. Не знам също за какво "лицемерие" може да си отмъщават те, че да стигнат до цинизъм и какво общо тук има "Троянския манастир"?! :angry:
На тях просто им се живее на жълтите павета и им се носят корони, разполагайки с немало пари. Това е. Нищо толкова сложно няма! Нима няма такива митрополити, достойни за подражание?! :huh:
Те знаят, че са малко и някой ден ще станат владици. На това залагат. Те затова са станали "монаси". Не, че обичат "монашеския живот". Това за тях е жертва, която правят, за да постигнат целта си (короната). Да давам ли други примери? Не ща!!! :sick:
Last edit: 02 Дек 2014 18:45 by sedalen.

Please Вход to join the conversation.

 • arsenios
 • Visitor
 • Visitor
02 Дек 2014 19:27 #38626 by arsenios
До администраторите на форума:
Обръщам се към Вас с молба да разрешите следното мое недоумение. На 02 Дек 2014 14:21 администраторът Косьо отговаря на потребителя Каменов. Какво точно е написал Косьо е трудно да се разбере, защото мнението му междувременно - по-точно на 02 Дек 2014 15:09 - е променено от модератора Zhelev. След тази промяна отговорът на Косьо е добил следния вид:
"Добър въпрос - наш е, да. Както е виновник, така е и жертва. Правим тази петиция за негово добро,вярвам в това." (От което не става ясно кой е подлогът в трите изречения, т.е. кое е лицето, за което Косьо говори, че е "виновник и жертва" и за чието "добро" правят тази петиция.)

Междувременно - по-точно на 02 Дек 2014 15:03 - потребителят sedalen (очевидно разбрал, че Косьо има предвид Патриарха, а не Дионисий, както ще се опита да обясни по-долу), отговаря:
"Косьо писа: "БПЦ си е нашата църква и дядо Неофит си е нашият патриарх. Каквито и недостатъци да имат, респект."
"Като е виновник, така е и жертва. Правим тази петиция за негово добро,вярвам в това."
Хубаво е човек (с моторна резачка в ръце) да има респект към човека с недостатъци, който е и виновник и жертва и дори да прави петиция за негово добро, особено когат е патриарх! :woohoo:"


(Следва спомената промяна от модератора Zhelev - на 02 Дек 2014 15:09.)

След което Косьо отговаря (на 02 Дек 2014 15:55):
"Имах предвид, че и Дионисий е жертва." (Това мнение също е било променено.)

Та, г-да администратори, бихте ли разрешили недоумението ми, като отговорите на следните три въпроса:
1. Как става така, че мнението на един администратор се променя от друг?
2. Какво е наложило тази толкова прелюбопитна промяна? (Казвам "прелюбопитна", защото явно е била наложителна и извършена в спешен порядък, та се е наложило единият бързо да действа от името на другия (т.е. на автора).
3. Какво все пак пишеше преди промяната? (КОЙ беше подлогът в трите изречения, респ. лицето, за което Косьо говори, че е "виновник и жертва" и за чието "добро" се прави петицията?)
Съзнавам, че е малко наивно да търся отговор на тези въпроси, но все пак... :)
Благодаря!

Please Вход to join the conversation.

 • sedalen
 • Visitor
 • Visitor
02 Дек 2014 19:48 #38627 by sedalen
Не знам за взаимозаменимите администратори, но човекът с резачката да се научи как да я държи, щом иска да се снима с нея, за да не изглежда като монах от Троянския манастир! Имам предвид дясната ръка. Личи си, че никога не е работил с резачка!!! :woohoo:

Please Вход to join the conversation.

 • Рътеп
 • Visitor
 • Visitor
02 Дек 2014 22:56 #38628 by Рътеп
sedalen, моля те не се отклонявай от темата с глупости и нападки. Не го взимай лично, темата е сериозна иска ми се да науча повече за проблема и да прочета градивни мнения. Как бил държал резачката... аре стига, не сме в училище. А и този модератор е програмист доколкото виждам, на него силата му е в главата не в ръцете :cheer:

Please Вход to join the conversation.

More
03 Дек 2014 03:19 - 03 Дек 2014 03:37 #38629 by Kosio

1. Как става така, че мнението на един администратор се променя от друг?
2. Какво е наложило тази толкова прелюбопитна промяна? (Казвам "прелюбопитна", защото явно е била наложителна и извършена в спешен порядък, та се е наложило единият бързо да действа от името на другия (т.е. на автора).
3. Какво все пак пишеше преди промяната? (КОЙ беше подлогът в трите изречения, респ. лицето, за което Косьо говори, че е "виновник и жертва" и за чието "добро" се прави петицията?)
Съзнавам, че е малко наивно да търся отговор на тези въпроси, но все пак... :)
Благодаря!


В нашия форум всяка промна е transparent, специално съм сложил този флаг. Мнението ми е точно такова, каквото си беше, сигурно съм объркал някоя запетая. Аз също понякога оправям правописни грешки на потребителите. Оттук нататък въпросът опира до доверие, може да Ви баламосвам с този отговор, а може и не. Искате ли да променя Вашето собствено мнение, така че вътре да не пише "последна промяна от Косьо", или да разреша само на администратора Zhelev да прави промени, без да се се отразяват в лога? Уверявам Ви, че няма техническа пречка.

Остана ли да дискутираме нещо смислено, или темата е изчерпана и да я затварям?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last edit: 03 Дек 2014 03:37 by Kosio.

Please Вход to join the conversation.

More
03 Дек 2014 03:22 #38630 by Kosio

Не знам за взаимозаменимите администратори, но човекът с резачката да се научи как да я държи, щом иска да се снима с нея, за да не изглежда като монах от Троянския манастир! Имам предвид дясната ръка. Личи си, че никога не е работил с резачка!!! :woohoo:

Длъжен съм да отбележа, че забележката е справедлива, но нека не се отклоняване :)

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • kavaradosi
 • Visitor
 • Visitor
03 Дек 2014 09:11 #38631 by kavaradosi
Да беше само о.Дионисий, алилуя! Замислете се през последните години кои станаха епископи и впоследствие митрополити. Близки не само на архонти, а и любимци на олигарси и подобни. Окичени, напудрени, блестящи в собствената си суетна слава. Това ли проповядва св.ни църква ? Всичко е фарисейщина, клюки и интриги, борба кой по скъпи одежди да носи, кой по скъпи корони да сложи, кой по мръсно на другия да направи, а от друга страна проповядват от амвона мир, любов, добрина и скромност. Слава на Бога, че все още има добри и истински свещеници.

Please Вход to join the conversation.

More
03 Дек 2014 09:52 - 03 Дек 2014 09:58 #38635 by Zhelev
Филолозите често изглеждаме буквоеди в очите на другите, а и сигурно сме такива. Имам предвид, че и Arsenios е богослов и филолог, а и аз съм филолог по второ образование. Наистина, Косьо беше написал: "Като е виновник, така е и жертва." В това изречение, гледано в контекста на съседните изречения, е очевидно изпускането от страна на Косьо (вероятно от бързане, понеже съм го виждал как бързо пише на клавиатурата) на "т" от думата "както". Изречението с "като" звучи твърде неясно за човек с литературни умения като Косьо (който е програмист по занятие, но по хоби е човек на словесността). Но дали изречението ще е с "като" или с "както", въпросът за подлога си остава не напълно ясен, затова благодаря и на Косьо за доизясненията в допълнителните му коментари.
Това е редакторска намеса, а не администраторска, понеже админ-ът във форумите обикновено се възприема като "човека с резачката". Пиша това за пояснение към питането на Arsenios.
Last edit: 03 Дек 2014 09:58 by Zhelev.
The following user(s) said Thank You: arsenios

Please Вход to join the conversation.

 • sedalen
 • Visitor
 • Visitor
04 Дек 2014 12:27 #38644 by sedalen
Ето нещо смислено:

Защо Синода не предложи епископ Йоан, бившия Варненски викарий, който сега май е на послушание в Рилския манастир за викарий на Патриарха?

Рилският манастир сборище на епископи ли ще бъде? :sick:

Please Вход to join the conversation.

 • pravoslaven111
 • Visitor
 • Visitor
04 Дек 2014 15:32 #38651 by pravoslaven111
Епископ Йоан няма място там,или викарий или игумен някъде,примерно в Кърджалийско или Смолянско където е пълно с иноверци,и има малко владишки служби.Имам Въпрос защо не се направи така,че всяка неделя и празник да има архийерейски служби в софия и извън нея,а ами по 3-4 в софия а духовните околии са забравени.София е пълно със свещеници и епископи много сме глезени.

Please Вход to join the conversation.