Мобилно меню

Св. Синод отново връща еп. Борис в Рилския манастир

More
28 Ное 2014 22:50 #38572 by Форумният робот

Св. Синод в първите си заседания от зимната сесия (11-14 ноември 2014 г.) е взел решение да върне скандално известния еп. Борис отново в Рилския манастир. С това епископите „на послушание” (в практиката на БПЦ това означава просто да живеят там на издръжка на манастира, като си получават и епископската заплата при това) в Рилската обител ще станат двама, тъй като там от два месеца е и Главиницкият еп. Йоан, пребивавал преди това Бачковския манастир, а още по-рано бил викарий на Варненския митр. Кирил.

Бившият игумен на Бачковския манастир, отстранен от поста си по решение на Св. Синод, след като преди година в интернет изтекоха правени от самия него порноклипове с манастирски служителки, беше запретен от боголужение и изпратен на послушание в Рилския манастир (в решението не става дума за покаяние, вероятно понеже покаянието е твърде лично дело). На свое заседание на 19 февруари 2014 г. синодът взе решение и да започне църковно-наказателно дело срещу Агатоникийския еп. Борис „заради непристойни за сана му действия”. А докато се проведе делото, той трябваше да стои в Рилския манастир.

Не само, че такова дело не е стартирало до ден-днешен, но и през лятната сесия въпросният епископ по неясни причини беше поискан от Великотърновския митр. Григорий да бъде на послушание „в манастир” в неговата епархия. Св. Синод одобри искането, но така и не беше посочено, къде точно ще бъде това послушание. По-късни свидетелства говореха, че църковноследственият владика въобще не е бил в споменатата епархия. На сегашната пък сесия на синода същият митрополит поискал да му „свалят от отчет” по-рано желания епископ, вероятно заради нарекания, че с лятното си предложение е измамил останалите митрополити. Затова отново той предложил да се отмени онова решение и еп. Борис (извиняваме се за означаването му като епископ, но засега той не е лишен от сан!) да се върне в обителта на Рилския светец. 

Единственият проблем засега, според църковници, е, че никой не знае, къде се намира през последните месеци въпросният епископ (с извинение), нито е станало възможно да му се връчи решението на Св. Синод. Надяваме се поне и той като останалите архиереи да чете Двери и да разбере за новата воля на митрополитите относно своята персона.

Please Вход to join the conversation.

 • Каменов
 • Visitor
 • Visitor
29 Ное 2014 00:27 #38573 by Каменов
"по неясни причини беше поискан от Великотърновския митрополит Григорий да бъде на послушание "в манастир" в неговата епархия."

Много са ЯСНИ причините. Селският хитрец от Козаревец, където са изтрепвани масово антикомунисти си има достатъчно причини да прибере филмовия продуцент, режисьор, сценарист и артист порнограф.

Дедо Боре завлече синода със суми, които Григорий вече е прибрал и сега го експедира обратно в Рилската света обител за да мърсува и опорочава манастира на този велик светец.

Срам нямат ли тия владици?

Защо не му е спряна заплатата?

Please Вход to join the conversation.

 • dari
 • Visitor
 • Visitor
29 Ное 2014 16:14 #38583 by dari
Да му имаме началниците на дедо Боре - разхождат го от един манастир до друг, той си получава епископската заплата, която не заслужава, дори никой не знае къде се подвизава в момента за да го въдворят /т.е. накажат/ на покой в Рилската обител, нежели да му организират църковен съд за сквернотите и позора, които нанесе на църквата...

Please Вход to join the conversation.

 • Каменов
 • Visitor
 • Visitor
29 Ное 2014 22:04 #38590 by Каменов
Освен сквернотите и позора, които нанесе на църквата...
този лъжеепископ чрез служебното си положение насили жени против волята им да му лапат половия орган и го документирал собственоръчно.
Въпросните документации бяха видяни от около 300 и повече хиляди зрители по целия свят.
Клиповете са запазени и тяхната автентичност е неоспорима. БНТ многократно призова синода да се обърнат за експертиза на материалите и тяхната автентичност. Без резултат.
Въпросните жени не подадоха никакви жалби, вероятно от срам, вероятно от страх.
На тях никой не се извини. НИТО МИТРОПОЛИТ, НИТО ПАТРИАРХ, НИКОЙ.

Папата, когото плюем като еретик разпореди навремето да се обезщетят сума си жертви на сексуално насилие. Изродите, които са блудствали и педофилствали бяха задържани веднага. Изплатиха се милиони на жертвите.

Онова селско изчадие, тъпоумният хитрец Йорго - Григорий прибра порнографа при себе си.
Сега би следвало най-сетне и той Йорго - Григорий да отговаря за прикриване на престъпление.
А целият синод, който още продължава да го крие, най-малкото трябва да се извини на жените жертви и да им даде обезщетение.

Това обаче ще се случи чак когато се намери някой, който да отиде и да заплаши страхопъзльовците, наречени митрополити в синода и то така, че да не могат да ходят ненаказани след престъпления.
Ще дойде и това време. Както е тръгнало в някой слънчев ден при следващата гавра с хора не се знае на кого ще попаднат и кой ще ги гърми... Безбожниците си намират майстора. Все някога дедо Боре ще поиска да оправи некоя женица на човек с достойнство и ще стане кървава история.

Бог поруган не бива.

Please Вход to join the conversation.

 • Иван
 • Visitor
 • Visitor
03 Дек 2014 17:51 #38638 by Иван
:evil: Каквито епископите,такава и Църквата!Затова Вярата и Църквата са в Упадък!Затова ще питаме:"Клисурският манастир "ДЕВИЧЕСКИ" или "МЪЖКИ" Е" :evil: ???Скандали върху скандали,само дето не сме видели РЪКОПАШЕН БОЙ между епископи!Ама както е тръгнало,нищо чудно един хубав ден и това да доживеем!!! :blush:

Please Вход to join the conversation.

 • pravoslaven111
 • Visitor
 • Visitor
04 Дек 2014 15:37 #38652 by pravoslaven111
За монах Борис ли става въпрос,аз епископ не познавам.йеродякон Галактион и йеродякон Павел Левкийски,кой ще ги низвергне тримата колко да чакаме

Please Вход to join the conversation.

 • Каменов
 • Visitor
 • Visitor
04 Дек 2014 22:24 #38660 by Каменов
Да, много се чака.
Трудно е да се низвергне епископ.
Имало ли е такова низвергване на епископ напоследък?

Please Вход to join the conversation.

 • sedalen
 • Visitor
 • Visitor
05 Дек 2014 20:55 #38671 by sedalen
Ако се низвергне епископ, той не може да бъде дори дякон, а прост монах. Следващото наказание е отлъчване. Случаят с Ламбри Ничев е не "понижаване" в архмадрит, а непризнаване на епископството му и наказание за това, че е отишъл при старостилци (разколници) за епископство. Дали се е покаял и къде? Попитайте него! Той отсега се изживява като епископ. Нищо чудно да е следващият, както е тръгнало...?! :evil:

Please Вход to join the conversation.

 • Каменов
 • Visitor
 • Visitor
08 Дек 2014 13:00 #38711 by Каменов

Случаят с Ламбри Ничев е не "понижаване" в архмадрит, а непризнаване на епископството му и наказание за това, че е отишъл при старостилци (разколници) за епископство. Дали се е покаял и къде? Попитайте него! Той отсега се изживява като епископ. Нищо чудно да е следващият, както е тръгнало...?! :evil:


Случаят с Ламбри Ничев е особено сложен.
Въпросният изживяващ се като епископ е успял да се оправдае за финансовите злоупотреби, за които беше обвинен.
Сега тези, които го наказваха мълчат и го слушат. Затова ще го направят епископ.

Няма как, ще бъде. Просто щеше да дойде много претрупана празничната обстановка, затова първо единият, после другият.
Първо Дионисий, после и Харалампи.

Въпрос на време.

Как ли ще бъде написана историята на съвременната БПЦ?

Please Вход to join the conversation.

 • Иван
 • Visitor
 • Visitor
09 Дек 2014 15:25 #38736 by Иван
:evil: Този "разбойник"Борис Бачковски откриха ли го къде се подвизава?Има да ядосва дядо Евлоги,ама бъдете сигурни,че ще дойде момент да му "свие сърмите"!Зер дядо Евлоги не си "поплюва"!!! :lol: :lol:

Please Вход to join the conversation.