Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: А ако „бедният Лазар” е бил и лош?

А ако „бедният Лазар” е бил и лош? 17 Ное 2014 15:36 #38496

Plousios-kai-Lazaros mesaНякой си човек беше богат, обличаше се в багреница и висон и всеки ден пируваше бляскаво. Имаше тъй също един сиромах, на име Лазар, който струпав лежеше при вратата му и петимен беше да се нахрани от трохите, що падаха от трапезата на богаташа, и псетата прихождаха, та ближеха струпите му. Умря сиромахът, и занесоха го Ангелите в лоното Авраамово; умря и богаташът, и го погребаха; и в ада, когато беше на мъки, подигна очите си, видя Авраама отдалеч и Лазаря в лоното му и, като извика, рече: отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък. Авраам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото: сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш; па освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат оттук при вас, да не могат, тъй също и оттам към нас да не преминават. (Лук. 16:19-26)

Преди десетина дни ми се случи да бъда на неделна литургия в един от големите градове на страната. Предстоятелят на храма – млад и интелигентен свещеник, с когото се познаваме добре и отдавна – настоятелно ме помоли да кажа проповед след четивото от Евангелието: беше именно притчата за богаташа и бедния Лазар. Не бях предварително подготвен, но още повече бях смутен от обстоятелството, че ще ми се наложи да говоря върху текст, който трудно бих могъл да адресирам непосредствено, „екзистенциално”, към точно това евхаристийно събрание. Участващите в литургията, знаех го, защото част от тях познавах и лично, принадлежаха към градската академична интелигенция, а освен това имаха твърде добра богословска образованост, за да бъде подходящо да се впускам в тълкувания на символите на „праотеца Авраам”, „лоното Авраамово”, задгробните вярвания на юдеите и християните, както е обичайно да се постъпва от проповядващите върху тази притча. „Та между тези хора няма нито един истински богаташ и значи и аз, както често съм чувал да се прави по повод на този текст, ще трябва да започна да морализаторствам абстрактно – с адрес към неприсъстващите между нас „богаташи”. Каква би могла да бъде ползата от това?” – казах си обезсърчен и за да потърся помощ преди изпитанието, насочих поглед към олтара. И ето: там, непосредствено над царските двери, беше изображението на Тайната вечеря на Христос с учениците. Осъзнах тутакси: след молбата на свещеника мисълта ми безкрило беше потеглила в погрешна посока. Защото изобщо, изобщо не беше вярно, че в това събрание нямаше богати хора! Тъкмо напротив: то се състоеше (би трябвало да се състои) дори изцяло от хора, на които е дадено да имат най-голямото възможно богатство – храната на вечния живот, угощението със Самото безсмъртно Тяло и Самата безценна Кръв на Господ Иисус – светата Евхаристия. Та какъв „богаташ” в сравнение с нас, с църквата беше въобще онзи, обличал се в „багреница и висон” притчов персонаж? Същинските „богаташи” след прозвучаването на Благата вест – ако действително сме я приели – от тогава насам и до ден-днешен сме тъкмо ние– няма никаква нужда да ги търсим някъде навън, по стъгдите на стария свят, откъдето да ги привличаме тук като „топос” за беседата ни.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

А ако „бедният Лазар” е бил и лош? 19 Ное 2014 19:19 #38497

  • angelj
  • angelj's Avatar
Статията на професора и неговото тълкувание на притчата, ме развълнува и смути! Няколко дни си мислех за това къде съм в картината на това тълкуване? През това време се чух с мой познат живеещ в Чикаго по млад от мен. Той ми разказа, че се събрали инцидентно българи да гледат мача на Кубрат Пулев и там се срещнали двама собственици на камиони/така да ги наречем/. Единият който работел с камионите си за другият го обвинил, че го краде от парите. Попитал го дали не го е срам и докога ще краде всичките си шофьори? Отговора бил, че не му пука, защото е милионер, а този е с два три счупени камиона. Тук нещата са по-прости и ясни отколкото при тълкуването на професор Янакиев. И все пак интересна гледна точка!
The administrator has disabled public write access.

А ако „бедният Лазар” е бил и лош? 23 Ное 2014 05:26 #38519

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
Благходаря за невероятно точното за мен разяснение защото

Все по-често си мисля а дали не съм в тази група?---и май тази статия ме поставя точно на мястото ми .....тук

Матей 23:12-13
..."защото, който превъзнесе себе си, ще бъде унизен; а който се смири, ще бъде въздигнат. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето затваряте царството небесно пред човеците; защото нито вие влизате, нито влизащите пускате да влязат..."

Все по-често си мисля а дали не съм в тази група?
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]