Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Толерантност и българщина

Толерантност и българщина 14 Ное 2014 19:16 #38492

4bb9d5eca7adebf123760cbb3725d906 w448Интервю с Михаил Шиндаров

- Какво се промени в ценностната система на българина през последните 20-25 год.?

- Ако нещата вървяха на добре, би било по-трудно да се отговори на въпроса. За съжаление е обратното. Има малко, но струва ми се безспорни промени, чието забелязване не изисква особена прозорливост. За изминалия около четвърт век българите постепенно привикнаха, че имат, или поне би трябвало да имат, нещо като ценностна система. Вероятно в началото това е предизвиквало радостно удивление от неподозираното притежание. Но преимуществата му са били бързо усвоени. Българите са се научили, че могат да говорят за „ценностната си система”, когато им се налага да обсъждат неизгодни морални въпроси. Научили са се да поставят „ценностна си система”, и дори себе си в кавички, когато от тях се очаква да вземат недвусмислени решения с обвързващи последствия. Може би тук е мястото да спомена за една обезпокоителна синергия между българите и техните медии. С редки изключения последните се приучават постепенно да избягват поставянето на сериозни въпроси, и дори езикът, на който представят махленските си истории, все повече се доближава до обикновения уличен жаргон. От своя страна българинът с готовност приема отредените му от медиите говор и тематика и, съзнателно или не, работи над себе си за пълно съответствие с тях. В резултат на тази полугласна конвенция, на българите все по-рядко им се налага да мислят, а на медиите – все по-рядко да се съобразяват с мислеща и образована публика. Става дума за възпитателен процес, по взаимоучителната метода, чийто корени се губят някъде в зората на т. нар. демократични промени, а бъдещето му – в мрака на първосигналните функции.

Достатъчно е да се погледне как са изглеждали вестниците преди около 25 години, за да се забележи разликата. Практически отсъства интересът към подробности от съдбата на персонажи като Пламен Боклука или Гошо Вандала, които сега приоритетно занимават свенливия български читател. Дори инфантилните идеологически упражнения от един още по-отдавнашен период предполагаха у авторите и публиката си по-голям културен капацитет и, може би, нещо като своеобразно естетическо чувство за двусмисленост. А ако проявим смелост да разгърнем публицистиката, писана през първите десетилетия на 20 век, като например Дж. К. Честъртън, лесно ще открием белезите на сериозна и съдържателна художествена проза.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Толерантност и българщина 19 Ное 2014 03:13 #38493

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
Толерантност ( 1 ) + българин ( 1 ) = ( 0 )
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]