Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Храм „Въведение Богородично” в Благоевград ще отбележи 170-годишнината си

Храм „Въведение Богородично” в Благоевград ще отбележи 170-годишнината си 13 Ное 2014 08:31 #38466

2014-11-13 1026Централната и доскоро единствена църква в областния център Благоевград, посветена на Въведението на св. Богородица в храма, „за да се възпитава за Господа”, навършва 170 години от освещаването си.

По този повод днес от 16 ч. в някогашната митрополитска катедрала (преди седалището на митрополита да бъде върнато в гр. Гоце Делчев през 1994 г.) ще бъде отслужена тържествена вечерня с участието на Неврокопския митр. Серафим. След това от 17 ч. в Регионалния исторически музей (РИМ) на Благоевград ще се проведе честване на тази годишнина, на което ще присъства митрополитът и представители на властите и на обществеността в областния град. Уредникът в отдел „Българските земи” към РИМ – Благоевград Елена Александрова ще представи научен доклад на тема „Ролята на църквата „Въведение Богородично” за развитието на просветата в град Джумая (Благоевград) през Възраждането”. А архитект Костадин Сандев ще разкаже повече за архитектурната характеристика и украсата на храма.

Честванията по повод бележитата годишнина ще продължат на един от най-светлите празници на Църквата – 21 ноември, Ден на християнската младеж и на християнското семейство. Празничният ден на семейството, вярата и доброто ще започне в 7:30 ч. с утринно богослужение и св. Литургия, отслужена от Неврокопския митр. Серафим.

Храм „Въведение Богородично” се намира в стария квартал „Вароша” и е един от националните паметници на културата. На това място преди да бъде издигната църквата е имало малък храм, в който е живял самотен монах. Там е основано първото килийно училище в града. То е било духовно-просветен център за населението на Горна Джумая. Преподаватели в училището са били духовници от Рилския манастир и от други религиозни средища. С модернизацията на Османската империя жителите на Горна Джумая изпитали потребност от нов храм за духовните си нужди. През 1838 г. те изпратили молба до Великата порта на Османската империя за разрешаване построяването на църква. Така строежът започнал през 1840 г.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Храм „Въведение Богородично” в Благоевград ще отбележи 170-годишнината си 14 Ное 2014 20:37 #38467

  • Иван
  • Иван's Avatar
:( За това как бяха "организирани" и проведени честванията за празника на храма "Въведение Богородично"ще дискутирам след 21 ноември,когато ще разкрия целия "пикантен" сценарий на т.н. "чествания" по повад 170-тата годишнина на храма!Сега искам да ви представя в какво ОКАЯНО състояние се намира въпросния храм в своята 170-та годишнина и в своята ЕДИНСТВЕНОСТ от край време и до сега в Благоевград!Като специално място отделям на такива "люде"като въпросния "архитект"сандев,които имат немалко "ЗАСЛУГИ" за състоянието на храма днес! Навремето с активното съдействие този "архитект"храма бе обявен за "паметник на културата" и с това се подписа смъртната присъда над него!Най напред беше обезобразен отвън,а после и от вътре,като стенописите на западната стена бяха боядисани с БЛАЖНА боя,а централния кораб ВАРОСАН!Варосани по късно бяха и стенописите в притвора(поне половината!)В резултат на горенето на нефтените деривати наречени "църковни свещи"години наред(на година се изгарят свещи от порядъка на десетина тона!)църквата към настоящия момент има вид на МАНАСТИРСКА МАГЕРНИЦА!Стенописите ,които са УНИКАЛНИ въобще не личат!Така ако продължава,напълно е възможно да не могат да се почистят и ще бъдат загубени завинаги!Като дете помня какви бяха стенописите в църквата!Сега няма и помен от това! :angry: Ами гротескната печка с наклонените кюнци служеща за "отопление" на храма в 21-ви век!!!С големите дупки по нея и тя допълнително доопушва храма!Сякаш не може да се намери ДРУГО решение за отоплението на храма!!! :sick: Многократно сме се обръщали към храмовото настоятелство,епархийския наместник, Владиката с молба поне свещите да се или изнесат извън храма,или да се направи аспирация!Да не говориме за това ,какви ОТРОВНИ ДИМ И САЖДИ хвърчат в храма на неделните служби и на големи празници!В резултат,отворени прозорци насред зима,припаднали певци на балкона!ДОСЕГА няма ни ГЪК ни МЪК по въпроса,все едно ,че не е ставало въпрос за това!!!Какво храмово "настоятелство" има ,какъв "Владика"има!!!???ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ!!! :sick: А колкото до това,че понякога се предава неделната служба(част от нея)по БНТ-2,това НЕ Е ПРЕДАВАНЕ!Освен едно "бучене","жужене" ,шум и неясни фигури на миряни да се тикат там където в момента не им е мястото и обстановка като в полутъмна пещера,където единствено блестят стъклата на олтарните икони и се забелязва САМО онази част от олтарната резба която в някоя далечна година е била бронзирана!И на този "фон"се чува гласа на диктора,който обяснява нещо ,което нито се вижда ,нито се чува!!! :blink:За състоянието на храма има изпратено писмо до Владиката Серафим подписано от 70 миряни с настояване да се вземат спешни мерки за спасяване на храма!Чакаме отговор от Дядо Владика и дано го дочакаме ,щото от Блаженопочившия Митрополит Натанаил не го дочакахме!!! :dry:Не е тема и няма да разказвам в какво още по окаяно състояние е БИВШАТА резиденция на Владиката! :sick:
Митрополията в лицето на Негово Високопреосвещенство Митрополит Серафим трябва час по скоро да се обърне с лице към Духовните нужди на Благоевградската духовна околия,за изграждане и на нови църкви в областния град,и за изграждане на храм на новите гробища в Благоевград и ОСВЕЩАВАНЕ на земятя там!И не на последно място РЪКОПОЛАГАНЕ на нови дякони и свещеници!Крайно време е да се разбере,че така повече НЕ МОЖЕ!Защото от ден на ден все повече назрява идеята за стартиране на подписка за РАЗДЕЛЯНЕ на Неврокопска епархия на две и обособяване на Областния град като ЦЕНТЪР на Митрополия,място което и бе отнето в хода на църковните разпри! :woohoo:
Last Edit: 17 Ное 2014 08:22 by Иван. Reason: допълнение
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]