Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Коледният пост започна един ден по-рано

Коледният пост започна един ден по-рано 14 Ное 2014 09:19 #38462

7.01.2014Тази година Рождественският пост започва един ден по-рано, тъй като днешният петъчен ден е постен. Официално ограничаването от блажна храна започва на 15 ноември и продължава до навечерието на Рождество Христово.

Коледният пост подготвя вярващите християни за достойното посрещане на един от най-големите празници в Православната църква – Раждането на Иисус Христос, Спасителя на света. Времето на поста е посветено не само на ограничаване от определени храни, но и на съсредоточаване в молитвата, на преосмисляне на начина на живот, на равносметка на житейските приоритети и духовния живот, на промяна в мисленето и действията към по-добро или, казано накратко – към покаяние.

Още за поста:

Практически съвети за начина на постене в Православната църква

Как да спазвам Коледните пости?

Може ли постът да вреди?

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Коледният пост започна един ден по-рано 14 Ное 2014 12:31 #38463

  • arhimandrit Ioan
  • arhimandrit Ioan's Avatar
Нека не се съглася с тази статия.

Поста, ако се слуша гласа на Църквата, започва в понеделник, колкото и странно да звучи за фарисеите.

А именно, защото събота и неделя не са постни дни, освен, ако не сме станали католици.

64-то Апостолско правило гласи:
"Ако някой от клира бъде забелязан, че пости в Деня Господен(неделя) или в събота, освен оная Велика Събота, да бъде низвергнат. Ако е мирянин: да бъде отлъчен."

Папистите признават Апостолските правила до 50-то и затова постят в събота.
The administrator has disabled public write access.

Коледният пост започна един ден по-рано 17 Ное 2014 00:06 #38482

  • arsenios
  • arsenios's Avatar
Нека не се съглася с мнението на о. Йоан.
"Ако се слуша гласът на Църквата", и по-точно на Св. Писание и древната християнска литература, постът (телесният пост) е въздържание от храна до залез-слънце. Това нашето "пост с елей и вино" за древните си е било чисто и просто нарушаване на поста. Неслучайно в дните, когато се употребява елей и вино, в гръцките типици пише: "κατάλυσις οἴνου καὶ ἐλαίου". Което в превод означава "нарушаване (на поста) с вино и елей". Защото елей и вино са употребявали само на празници - както ние днес правим в съботните и неделни дни през всички постни периоди.
Така че постът, така както го разбираме и извършваме ние днес, си започва ни по-рано, ни по-късно, а както си е по устав, на 15 ноември. (Тук не съм съгласен и с автора на горната публикация, т.к. петъчният ден НЕ е част от Рождественския пост.)
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]