Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Отново за безкрайно отлагания събор на БПЦ

Отново за безкрайно отлагания събор на БПЦ 13 Ное 2014 10:35 #38455

Църквата е общност от хора, събрани в името на Христос. Поне такъв е смисълът на гръцкия вариант на думата „еклисия”, която в славянските езици съответства на „църква”. Тя кодира един от най-старите принципи на Църквата – съборността. Проявява се не само в богослужението, но и в цялостния живот на християнската общност. Най-важните решения са се вземали съборно – с вишегласие – от всички църковни членове, независимо дали са духовници или миряни. Оттук идва и идеята, че върховният ръководен орган в една Църква не е Синодът, съставен от висшия клир, а съборът. Това е парламентът на Църквата.

Уставът на Българската православна църква (БПЦ) също предвижда съборно управление – на всеки четири години да се свиква събор, който има правомощията да се произнася по всички църковни въпроси.

През тази есен се очакваше най-сетне да се проведе поредният, който вече закъснява с няколко години. Владиците се оправдаха, че го отлагат за догодина, защото подготовката му била много сложна. Нищо подобно.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Отново за безкрайно отлагания събор на БПЦ 13 Ное 2014 19:27 #38456

  • Sultanov
  • Sultanov's Avatar
Предложеният материал едва ли заслужава коментар. Авторът отдавна е компрометирал себе си и като "църковник", и като журналист.
В основата на текста обаче стои една фундаментално неправославна предпоставка, която за пореден път разкрива, че г-н Благоев няма понятие от православно богословие.
Отъждествяването на съборността в църковния живот със светския парламентаризъм е пълен абсурд, нелепа неграмотност или просто манипулация, пък дори и като средство за илюстрация на някакви уж църковни тези.
Проблем със свикването на събора има, но обяснителните схеми на г-н Благоев са чист нонсенс.
А с появата на доц. (не-доктор) Николчев като таинствен глас, своего рода Magister dixit, всичко става по-леко от сапунен мехур. Пук. И го няма. А Българската православна църква ще я има. Въпреки г-н Благоев и подобните нему, отдавна осъществили на дело евангелските думи от Мат. 8:22.
The administrator has disabled public write access.

Отново за безкрайно отлагания събор на БПЦ 14 Ное 2014 06:03 #38459

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
И все пак .....събор няма и както се казва в "бележката " на г-н Благоев не се "вижда " на хоризонта скоро да го има.

Звучи саркастично зная .
И все пак въпросът е -Де го съборът?....Нека да се появи този събор пък нека г-н Благоев или който и да е си говори каквото си иска .
The administrator has disabled public write access.

Отново за безкрайно отлагания събор на БПЦ 14 Ное 2014 06:09 #38460

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
..."Заглавието на автора е: Църквата бавно се самоубива...."

Е не е прав автора разбира се....би трябвало да постави заглавие- Църквата бавно се "усъвършенства"
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]