Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Гръцката църква ще изисква писмено съгласие на бащата, за да бъде кръстено детето

Гръцката църква ще изисква писмено съгласие на бащата, за да бъде кръстено детето 07 Ное 2014 19:09 #38426

emmanuela-baptismГръцкият Св. Синод изпрати окръжно до всички свещеници в епархиите на Гръцката църква, с което ги уведомява, че според изискванията на гръцкото законодателство, за извършване на св. кръщение на дете е необходимо съгласието и на двамата родители. В случаите, когато съпрузите са се развели и родителските права са присъдени на майката или родителите са съжителствали без брак, трябва да се изиска писменото съгласие на бащата. 

„Дори да става дума за извънбрачно дете, ако бащинството е признато, и въпреки че родителската грижа се осъществява само от майката, правото на определяне на вероизповеданието принадлежи в еднаква степен и на двамата родители и ако родителите не са единодушни по отношение на кръщението или няма съдебно решение, което да разрешава тяхното противоречие, то кръщение не трябва да се извършва”, се казва в окръжното на Синода, цитирано от Dogma.gr.Read more...
The administrator has disabled public write access.

Гръцката църква ще изисква писмено съгласие на бащата, за да бъде кръстено детето 09 Ное 2014 23:14 #38427

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Спомням си пресен случай от град в Северозападна България, при който бащата беше атеист, а майката православна и те се разведоха, когато близнаците им бяха на по годинка и половина. Още докато живееха заедно той бе непреклонен, че децата му няма да бъдат кръстени, защото той ненавижда всякаква религия („бабини деветини”, според него). В момента той живее с друга жена в същия град, но си представям, че ако посочените по-горе разпоредби на гръцкия Синод важаха и за БПЦ, то тези две деца никога няма да бъдат кръстени, защото бащата продължава да твърди, че той никога няма да позволи децата му да бъдат „въвлечени” в митологията на религиите (негов израз). Та значи, подобно решение на Синода ще лиши тези деца от най-голямото тайнство на този свят – приобщаването им към Тялото Христово.

Разбира се, гръцката църква няма избор, тя е длъжна да се подчини на гражданските закони на държавата, в която тя е държавна църква. Трудно е да се разбере съчетанието „държавна църква”, защото то е оксиморон – израз, съставен от противоположни по значение термини, все едно да кажем „огън от вода” или пък „черна белота”. Но щом църквата е „държавна” – няма как, ще слуша какво казва държавата. А междувременно броят на атеистите и в Гърция се увеличава и човек не знае колко ли бащи, подобно на този мой познат, ще отказват децата им да бъдат кръстени в някаква си религия, за която те имат противно мнение. Какво ли щеше да бъде, ако имахме не „държавна църква” а „църковна държава”? Това пак ли е оксиморон?
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]