Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 01 Ное 2014 19:00 #38347

550Св. Синод на Гръцката църква информира своите клирици във всички епархии за решението да не се извършва църковно опело и помен на хора, които приживе съзнателно са избрали кремиране на своето тяло след смъртта си, съобщава Amen.gr. Оставя се възможност на епархийските архиереи да разрешат отслужването на обикновен трисагий.

В окръжното с наименование „За каноничните последици от изгарянето на мъртвите” се казва, че във връзка с новите държавни разпоредби за кремирането на мъртвите Св. Синод на Гръцката църква в свое заседание от 14 октомври т. г. отново е разгледал този въпрос и е решил да информира църковното паство за каноничните последици от изгарянето на починалите. Гръцките митрополити не са съгласни с онези текстове от новия закон, които предвиждат, че ако човек приживе изрично не е изразил нежеланието си да бъде кремиран, то това може да направи съпругата/съпругът или близките му от първа и втора степен. Предвид нихилистичния начин на живот, който води до секуларизиране на всички прояви на човешкия живот, има реална опасност от пренебрегване на религиозните убеждения на починалия член на Църквата, като се показва липса на уважение и грижа за човешкото тяло.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 02 Ное 2014 22:25 #38349

 • sedalen
 • sedalen's Avatar
Голяма работа!
Тук ще ги опяваме и кремираме, както и в момента...
Сериозен бизнес за всички! :P
The administrator has disabled public write access.

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 03 Ное 2014 12:43 #38350

 • o.Nikollaj
 • o.Nikollaj's Avatar
А какво да се прави с тия, които не са кремирани, а телата им гният 5-6 години в гробовете?
Last Edit: 03 Ное 2014 14:11 by o.Nikollaj.
The administrator has disabled public write access.

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 04 Ное 2014 09:35 #38352

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Разбира се, въпросът за начина, по който човек си отива от този свят, е важно нещо, и погребването на телата в земята не само е най-естественият израз на уважение към човека, но то е практика и на всички религии (с малки изключения). Православната църква винаги е гледала на погребението в земята като богоустановен и като естествен за човека (и въобще за живите същества) начин на „отиването” от света.

Същевременно трябва ясно да се каже, че във всяка епоха от живота на човечеството винаги са се появявали предизвикателства, които по-рано не са имали място в живота на хората, и Църквата е трябвало да отговори на тези предизвикателства. Често тя е отговаряла на принципа на църковната икономия и по този начин правилно е съчетавала учение и съвременна практика с цел полза за душата на човека. Известно е, че много неща, които Църквата първоначално е отхвърляла и заклеймявала, сетне са били приемани и дори яростно защитавани (само да си спомним епохата на инквизициите, които са имали място и в Православието, или пък разбиранията на Църквата за света, преди да се установи, че той не е това, което тя е учела).

И кремирането на тялото е едно от нещата, за които Църквата в момента има конкретно мнение, което обаче може да бъде преразгледано след време. Разбира се, всички православни църкви по света учат, че тялото трябва да бъде погребвано в земята, но същевременно не е сигурно, че Църквата трябва да вземе решение по въпроса чрез някакъв указ или заповед или дори обикновено решение, като казва: „няма да опяваме онези, които желаят да бъдат кремирани.” Църквата трябва отново да прибегне до икономията и да учи с търпение вярващите кое тя смята за правилно и кое не, но в същото време трябва да остави и някаква свобода на членовете си.

Известно е, че има места и региони, където вярващите нямат друг избор освен кремирането, тъй като погребенията в земята са забранени. Християнинът може и да не иска да бъде кремиран, но местната власт не му оставя друг избор. Е, ще кажем, то в този случай той не е изразил съзнателно желание за кремиране и затова Църквата навярно ще извърши опело за такъв човек. Въпросът обаче е принципен и трябва да се посочи доколко Църквата е пастирски загрижена за своите членове. Тъй като и начинът на отиването ни от този свят също попада под обсега на пастирската загриженост. Църквата не взема решение колко често да се причестяваме (никоя църковна община не е взела синодално решение по този въпрос), тя не би трябвало да вземе решение и дали да извърши опело над онези, които са били кремирани (независимо дали съзнателно са желаели това или не), а трябва с пастирска загриженост да се обръща към всеки свой член. Защото ако Църквата не е загрижена за всяка човешка душа, правилно изповядваща Христос, то Бог е загрижен за всеки, който с вяра и упование почива в Него. Затова ми се струва (т.е. това е само мое мнение), че гръцката църква, ако действително е взела решение и писмено го е документирала, би трябвало отново да се върне към въпроса за кремирането и да остави на местната църковна йерархия сама да решава как да постъпи, според обстоятелствата, а не да се взема официално решение и да са накърнява пастирската отговорност на Църквата.
The administrator has disabled public write access.

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 07 Ное 2014 18:34 #38404

 • Иван
 • Иван's Avatar
:ohmy: "кожухаров",пак като всеки път даваш мнение като "МЕНТОР",ама гледаш в ЧУЖДИЯ ДВОР!!!Гледай в Българския православен двор ЩО се случва бре "кожухаров"!!!Ако не отиваш на погребения поне питай,КАК се извършва "ОПЕЛОТО" на православните българи!Най често от един поп,в дома на починалия,като не можеш да разбереш какво е,трисагий, ли е, парастаз ли е ,панихида лие или "някакво "опело" ,там от "АДЕТ" да мине!!!Айде разчопли всичко това и СТАНИ НАЯСНО какво се случва в БПЦ и тогава коментирайте"компетентно" другите!!!Да не говориме "кожухаров",че в големи областни градове с ОТДАВНА отворени НОВИ гробища от преди ДЕСЕТИЛЕТИЯ още НЯМА изградени гробищни храмове!И дефакто ние не "погребваме" нашите починали близки ,а просто Ги ЗАКОПАВАМЕ,в НЕОСВЕТЕНА земя!!!Да не приказваме и поставяме въпроса ЗАЩО в ПРАВОСЛАВНИ уж "гробища" се закопават починали от ДРУГО вероизповедание РЕДОМ с ПРАВОСЛАВНИ!!!Първо е КОЩУНСТВЕНО за православните,след това е ГАВРА с тези починали и техните близки от други вероизповедания!Има градове и села където са в един район но са разделени!ВСЕКИ има ПРАВО на ПОГРЕБЕНИЕ по собственото си ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ и РИТУАЛИ!!!Но и ТУКА КЛИРА на БПЦ МЪЛЧИ та се КЪСА!!! :ohmy:Направи си "труда" и намери в правилата от Вселенските събори,какво се случва след "опело" в дома на покойника!!! :woohoo:
Last Edit: 07 Ное 2014 18:39 by Иван. Reason: корекция
The administrator has disabled public write access.

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 07 Ное 2014 21:17 #38405

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Иван wrote:
:ohmy: "кожухаров",пак като всеки път даваш мнение като "МЕНТОР",ама гледаш в ЧУЖДИЯ ДВОР!!!

Здравейте,

Моля, при участието си в дискусията се старайте да запазвате добрия тон. Без "бе" и говорене в първо лице, освен ако не сте получил съгласие от събеседника си.

За правилата на форума ни, вижте тук: dveri.bg/3pf6f

Благодаря Ви,
Косьо
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: kozhuharov

Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани 09 Ное 2014 22:49 #38425

 • kozhuharov
 • kozhuharov's Avatar
Темата на тази дискусия е озаглавена „Гръцкият синод: Няма да се извършва опело на хора, поискали да бъдат кремирани” и съответно коментарите трябва да са по нея; ако имаше тема „Българският Синод…. и т.н.”, тогава навярно щях подробно да отговоря на Иван и неговите бележки.

Интересно е как той знае с какво съм наясно и с какво не съм, но това ще му се прости, защото той няма как да знае какъв действително е християнският ми опит и познанията в областта на православието. Виждам, че той е съвсем наясно какво се случва в БПЦ и същевременно се чудя дали Иван е член на БПЦ или на някаква друга православна църква. Ако той е част от БПЦ и я познава толкова добре, какво направи досега, та да има гробищни храмове, да се погребват православните в „осветена” земя (какво ли е това?), да не се върши „кощунство” (според Иван), като се погребват православни редом до неправославни и т.н. Нали все някой трябва да се бори с нередностите, ако искаме те да бъдат отстранени (там, където ги има, разбира се)?

Ако искате да продължите дискусията, Иван, тогава пишете по темата и кажете какво мислите за решението на гръцката църква. Ще повторя становището си: не мисля, че взетото решение трябва да бъде някакъв закон или разпоредба в писмен вид, които да предписват над кой православен, било погребан, било кремиран, да се извършва опело и над кой да не се извършва (освен в случаите, които отдавна вече са решени, например при самоубийците). Кажете мнението си и тъй може и други читатели на Двери да се включат в дискусията.

P.S. Благодаря на Косьо за съвета към онези, чийто тон в дискусиите действително не е добър и нарушава иначе добрите взаимоотношения между пишещите.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]