Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Чудото на св. Иван

Чудото на св. Иван 17 Окт 2014 14:55 #38339

 MG 6307Мисля си напоследък, че онова, от което най се нуждаем, е чудо. Застъпничество свише ни е потребно, дето да ни разтърси и освести. Да ни покаже що вършим, та току-виж проумеем, че още малко гняв, ненавист и злост и напълно ще погубим душите си. Просто няма да има какво да спасяваме.

Замислете се: всекидневно израстват все нови и нови стени между нас; вместо стъпки към другите, ние градим поредното препятствие, те – също. Щото не вярваме вече на никого и на нищо. Така светът ни – личен, душевен, че и политически – отеснява тъй, че е страшно за разказване. Досущ като споделеното от св. ап. Павел за онова, дето заварил в Македония (където и да е тя): „Отвред утеснение, отвън – нападение, отвътре – страхове” (2 Кор. 7:5).

А утеснението изобщо не е метафора; тъкмо в междата между нападения и страхове заживяваме трайно. Там се мъчим и взаимно си причиняваме болка; там зачеркваме свободата си, която ни е изконно дадена; там преставаме да бъдем самите себе си; там личното и общото се обезсмислят дотам, че напълно забравяме какво означава да разговаряме помежду си, камо ли да преговаряме и да се разберем.

Забравяме и сме се забравили напълно. Нуждаем се някой да ни помогне да се освестим, колкото и строго да е, но с разбиране.

На 19 октомври, неделя, Православната църква почита паметта на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Небесният покровител на България.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Чудото на св. Иван 31 Окт 2014 06:36 #38340

  • ivan61
  • ivan61's Avatar
А дали вече не се "умориха" небесните покровители да помагат на този народ....род?
Казвате:

..."Мисля си напоследък, че онова, от което най се нуждаем, е чудо. ..."
Казано е обаче в-
Ивангелие на Матей
..."ГЛАВА 16.
1. Тогава пристъпиха фарисеите и садукеите и, изкушавайки Го, поискаха да им покаже личба от небето.
2. А Той им отговори и рече: вечер казвате: ще бъде ведро, защото небето е червено;
3. а сутрин - днес ще има буря, защото небето е тъмно-багрено. Лицемерци, вида на небето умеете да разпознавате, а личбите на времената не можете ли?
4. Род лукав и прелюбодеен иска личба, но личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Иона...."

Моля да бъда извинен ,но не визирам нищо персонално към автора разбира се.
Просто си мисля ,че вече
"на там отиват нещата" .До кога....?
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]