Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Българското общество израсна в последните 20 години с консуматорска ценностна система

Българското общество израсна в последните 20 години с консуматорска ценностна система 26 Окт 2014 00:26 #38307

20141025.rhxftcsncjИнтервю с главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим

-Ваше Високопреподобие, в последните години доста хора започнаха да влизат в храмовете на празници, да кръщават децата си, да се венчават. Означава ли това, че българинът стана по-вярващ, или това е поредното модно увлечение?

- Когато човек приеме светото кръщение, т. е. кръсти се, със сигурност ще получи полза, независимо дали след това ще продължи да ходи на църква или не. Това тайнство обаче е първата крачка, с която той влиза в Църквата. Не бива да забравяме, че тя, Църквата, се състои не само от нас, духовниците, но и от миряните. Такъв човек, приел веднъж светото кръщение, за него всякога има Божий промисъл, той има своя ангел пазител и дори да не се въцъркови веднага, напълно възможно е това да стане след години. Нерядко това става, когато човек преживее трудности, перипетии, депресии. Това, че е кръстен, е залог за неговото спасение. Затова ние, духовниците, се радваме, че хората идват в храмовете, а Бог е Този, Който знае, какво става в техните души и как ще продължи техният път. Добре е, че хората вече си кръщават децата. Изумителни са резултатите от последното преброяване, от което става ясно, че 87% от населението са се обявили за православни. С такъв висок процент не може да се похвали дори Русия, в която през последните години има огромен интерес към православното християнство.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Българското общество израсна в последните 20 години с консуматорска ценностна система 26 Окт 2014 20:47 #38308

  • Иван
  • Иван's Avatar
:woohoo: Хубаво "ХОРТУВА" отчето Високопреподобие!Само ,че изпуска главното в цялата работа,същността на проблема!Това ,че БПЦ я "ТРЕСЕ"МЕРКАНТИЛИЗМА и СЕКУЛАРИЗМА!Същото е и с т. н. "МИРЯНИ"!Последните УСИЛЕНО и УПОРИТО през последното деситилетие внасят в Православието СВЕТСКИТЕ нрави и обичаи!И най- лошото е ,че ТОВА става под "БЛАГИЯ"поглед на клира!За последните и въпрос на "ЖИВОТ" в храмовете да влизат повече ХОРА(не ВЯРВАЩИ!) и да оставят ПАРИ и ДАРОВЕ!!!Много РЯДКО някой КЛИРИК по време на проповед да каже нещо за ПОУЧЕНИЕ на християните!Не Ги съдя и не казвам ,че са "грешници"защото това би било нелепо,но Те НЕ СЕ ПОУЧАВАТ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ!Не си мърдат пръста за ПРОМЯНА на положението в което се намират!Най вероятно защото не са ДОРАСЛИ за това! :woohoo: Клира на БПЦ упорито не иска да признае,че Българската Църква ОСЕМ века е била ЕПИСКОПАЛНА и вече ДВАНАДЕСЕТ века е СЪБОРНА!Само се е "принудила" да приеме някои обичаи останали оттогава и НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ в другите Православни църкви!Най удобно им е да казва ,че преди 865г и било "ЕЗИЧЕСКА ТЪМНИНА И МРАК"!Тъжно и СМЕШНО!!!Още повече,че от тази "СЪБОРНОСТ" е останала само хартията на която е написано това!ПОСЛЕДНИТЕ събития Го доказват КАТЕГОРИЧНО! :pinch:
Last Edit: 26 Окт 2014 20:57 by Иван. Reason: корекция
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]