Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година

В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година 21 Окт 2014 09:58 #38265

sabezi-6На 18 октомври в Богословския институт в Шамбези, който се помещава в Православния център на Вселенска патриаршия, беше открита новата академична година. На откриването присъстваха Халкидонският митр. Атанасий като представител на патриарх Вартоломей и членове на научните, църковните и дипломатическите среди. В приветствието на патриарха, прочетено от амвона на храма след богослужението, младите богослови бяха призовани „да не предават и в най-малкото любовта и кръстната жертва на нашия Господ Иисус Христос. Защото както правилното богословие и задълбочаване в трудовете на светите отци ражда и утвърждава правилния и свят живот, така и обратното – светият живот ражда и утвърждава правилно богословие”.

Програмата за следдипломна богословска квалификация в института функционира вече 16 години (1997-2013 г.), отбеляза митрополитът на Швейцария Йеремия. Тя подготвя кадри за нуждите на поместните православни църкви и техните богословски факултети, както и участници в многостранните богословски диалози на икуменическото движение днес, подчерта митрополитът.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година 22 Окт 2014 12:10 #38266

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Наистина БПЦ няма традицията да изпраща наши студенти в института в Шамбези, но аз се учудвам защо богословските факултети, в които се учат и изключително способни студенти, не изпращат там наши момчета и момичета, за да придобиват не само български православен, но и общоправославен богословски опит. Такъв опит е особено нужен на българското православие, защото не е тайна, че в богословските ни школи се отделя твърде малко учебно време за разясняване на църковния и духовния опит на другите православни църкви в практически план. А иначе богословстваме на високо ниво, но стигне ли се до необходимостта от изложение на практическото приложение на това високо богословие в отделните енории, твърде малко (или почти нищо) не се дава на нашите студенти, за да видят конкретни практически примери на служение и духовност в други православни църкви.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]