Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 21 Окт 2014 18:37 #38259

DSCN1163Празникът на преп. Йоан Рилски Чудотворец насочи стъпките на няколко хиляди поклонници към неговата св. обител. И тази година богослужението в чест на българския Закрилник протече изключително тържествено, в атмосфера на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Вечерта срещу празника беше отслужено бдение, продължило малко повече от шест часа. То беше предстоявано от митрополита на Серес (Сяр), Гърция, Теолог, който за пореден път засвидетелствува своята обич към преп. Йоан и неговата св. обител. Присъстваха също и епископите Браницки Григорий, Главиницки Йоан, както и Неврокопски митр. Серафим. Последованието беше изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клир пяха с голямо майсторство много псалти от столицата и други епархии на страната под ръководството на Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия – псалти от съседна Гърция под диригентството на братята протопсалти Григориос и Петрос Папаемануил.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 21 Окт 2014 19:06 #38260

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
И един ставропигиален манастир падна под гръцка власт... На печелившите - честито!
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 22 Окт 2014 11:34 #38261

 • Иван
 • Иван's Avatar
:dry: :dry: В ставропигиалната Рилска Света обител"Св преп.ИВАН(не йоан!)РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ" на три пъти в годината се чинат "Всенощни бдения".На 30 юни срещу 1-ви юли,на 17-ти август,срещу 18-ти и на 18-ти,срещу 19-ти октомври.Службите започват в 20 ч. и продължават до 3-3.30 ч.на другата сутрин.Стана вече традиция да се канят гости от Поместните Църкви.На 30-ти юни пеят хористи от румънския патриаршески хор и български под ръководството на г-н Касабов.Пее се на РУМЪНСКИ и БЪЛГАРСКИ!На 17-ти август пеят САМО хористи от Духовните Семинарий!Тази година службата води Неврокопския митрополит Серафим.На 18 октомври се канят хористи от Гърция.Тази година дойде митрополитския хор от Серес.Дадено бе правото на госта Митрополит Теологос да води службата.Имам записи на службите от трите дати през 2010 г.,но сега на 18-ти октомври изпълненията бяха ПЪТИ по добри от тогава!На самия празник 19-ти октомври съм присъствал веднъж през последните 7-8 години и НЯМА да повторя!Тогава става такъв БАШИБОЗУК,че предпочитам да отида на службата в манастира "СВ.преп.Иван Рилски" над с.Скрино!Особено като се появи такъв безбожник като лицето близнашки,които идват само за ПР!И създаване СМУТ!Не знам Рилската Св. обител да е "паднала" под "румънска власт" на 1-ви юли!!!Това са "БРЪТВЕЖИ"!!!Писал съм по рано и на друго място КОЕ е НАЙ-ВАЖНО и ГЛАВНО!Да не говориме за падналите църкви ,че НИКОЙ не го е ЕНЯ!Както е тръгнало и здравите ще паднат!Казвал съм го и пак ще го повторя:В БПЦ ВИЛНЕЕ МЕРКАНТИЛЩИНАТА И СЕКУЛАРИЗМА!!!Онази вечер в Рилската Света обител беше дошел НЕЗНАЕН народ ,НЕЗНАЙНО от къде!Имаше един голям автобус,мисля,че бяха от Румъния.Голяма част от жените се бяха увили като разложки "БАБУГЕРКИ",но това не им попречи да се блъскат като ХАЙВАНИ на опашката за "помазване" от Владиката!КАКВА "благодат" бяха дошли да получат!!!???Тези не знаеха за какво са там!Все едно,щом са дошли ТУК, им се ПОЛАГА!!!И всичко това и не само там и не само това, става под "БЛАГИЯ" поглед на КЛИРА! :whistle: :whistle: ТЪЖНО е но е ТАКА!!! :ohmy: :ohmy:
Last Edit: 28 Окт 2014 09:03 by Иван. Reason: корекция
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 26 Окт 2014 15:02 #38304

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
В кой голям гръцки манастир днес на деня на Св. Димитър Солунски български митрополит водеше богослужението и се пееше и на църковнославянски?!
Изводи - направени, нали?
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 26 Окт 2014 22:37 #38309

 • despotis
 • despotis's Avatar
Научи богослужението и навсекъде ще те приемат. Не бива да държиме етнофилетесткия аршин още от времето на кърджалийството. Освен това, твърдението ви прилича на гръцките националисти, които са еднояйчни близнаци със нашите патриоти.
Last Edit: 26 Окт 2014 22:37 by despotis.
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 27 Окт 2014 10:15 #38310

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
На каквото и да прилича твърдението ми, то е факт - гърците пазят своето богослужение дори от епизодични църковнославянски намеси, докато нашите митрополити с кеф (про)дават родното - и ролята си, и езика си, щот нали са много смирени и нали сме сичките православни. Интересно е това "братство", когато то е едностранно.
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 28 Окт 2014 09:23 #38316

 • Иван
 • Иван's Avatar
:woohoo: :woohoo: :woohoo: Не мога да разбера какво сте ГРАКНАЛИ против тези служби?Още повече,че по този начин наливате вода във "ВОДЕНИЧКАТА" на ЮДОМАСОНИТЕ,които дават "МИЛО" и "ДРАГО" да ЗАТРИЯТ Православието!И НАЧЕЛО на този "процес" е оня от ДРУГАТА статия дето е на снимката прегърнат с ЕРЕТИКА от рим-ФРАНКМАСОНА Вартоломей!!! :silly: :silly: :silly: Дори и така да е Г-н Желев ,ТОВА ли е НАЙ-ВАЖНОТО!!!??? :evil: :evil:А и Владиката Серафим се оказа не това ,което мислехме за него!Вероятно под негово давление и съдействие пристигна тази група от Гърция! :woohoo: Спирам до ТУК! Не желая повече да коментирам!!! :sick:
Last Edit: 28 Окт 2014 18:19 by Иван. Reason: допълване информацията
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 28 Окт 2014 10:00 #38317

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
Иване, значи Гошо като те пребива, нямаш проблем и Тошо да те попребие, па даже и живота да ти вземе, щот нали така или иначе бой ядеш ;)
Службите с еретици са си отделен въпрос и не му е тука мястото.Коментирам (про)даването на богослужението ни на гърците, на час по лъжичка. Днеска техен митрополит води службата за Св. Йоан Рилски в Рилския манастир утре ще води всичките служби в Александър Невски.Защото се (про)даваме и плюем на миналото и независимостта, която ни е дало.
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 28 Окт 2014 16:33 #38319

 • Zhelev
 • Zhelev's Avatar
 • Offline
 • Moderator
 • Posts: 217
 • Thank you received: 57
Едно уточнение: става дума за Костурски митрополит Герман (Каравангелис), а не Герасим. Второ, техният войвода е Павлос Мелас с ударение на "а" (като в думата меласа), а не Милос.
Трето, Сярският митр. Теолог е водил службата, понеже е бил единствен митрополит, не е имало нито един български митрополит за празника на обителта, към която иначе на приказки всички храним голямо уважение. Неврокопски Серафим е бил на вечернята, но сутринта е служил в гр. Кресна, където храмът е посветен на св. Иван Рилски, а и той е имал ръкоположение там, както четох в медиите. Можеше и Българският патриарх да е там, след като това е най-големият ни манастир и св. Иван го тачим като всебългарски закрилник. Ако имаше български митрополит, той щеше да предстоятелства службата. А можеха да са и няколко митрополита. Все гледаме да изкараме чуждите виновни, а нашата отговорност не я виждаме. Вижда се, че трябва да има синодни дежурства за празниците на ставропигиите, така както има за службите в параклиса на БФ/СУ на св. Климент исв. Трима светители или за литургията и панихидата в средата на юни в столичната катедрала "Св. Неделя" в памет на екзарх Йосиф, т. е. да се "въртят" митрополитите по старшинство и всяка година в трите обители да има митрополит за празника. Като патр. Неофит е добре да бъде в Рилския м-р на 19 октомври, така както ходи и на Успение Богородично в Троянския манастир. Да няма значение това, на кого къде му се ходи или не му се ходи, къде как го посрещат и гощават, и даряват, а да си бъде задължение на митрополитите, щом тези обители са на тяхно пряко подчинение (отделен въпрос е, че някога ставропигиите са били само патриаршески, но това е друга дискусия).
Last Edit: 28 Окт 2014 16:46 by Zhelev.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Кандидат-епископ

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 28 Окт 2014 18:24 #38321

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
Дори и в присъствието на български митрополит вечернята е била водена от гръцкия, а митрополит Серафим се отбелязва в статията като просто "присъствал" (btw и при изброяването на присъстващите коректното е да се следва старшинството!).
Но митрополит Серафим е твърде много монах и не очаквам да е друго.
Жалка е абдикацията на Синода от собствения му манастир. Поне да пусне безплатни курсове по гръцки по църквите, да сме готови с бъдещето дето ни готви...
Last Edit: 28 Окт 2014 18:26 by Кандидат-епископ.
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 28 Окт 2014 19:06 #38322

 • Иван
 • Иван's Avatar
Zhelev wrote:
Едно уточнение: става дума за Костурски митрополит Герман (Каравангелис), а не Герасим. Второ, техният войвода е Павлос Мелас с ударение на "а" (като в думата меласа), а не Милос.
Трето, Сярският митр. Теолог е водил службата, понеже е бил единствен митрополит, не е имало нито един български митрополит за празника на обителта, към която иначе на приказки всички храним голямо уважение. Неврокопски Серафим е бил на вечернята, но сутринта е служил в гр. Кресна, където храмът е посветен на св. Иван Рилски, а и той е имал ръкоположение там, както четох в медиите. Можеше и Българският патриарх да е там, след като това е най-големият ни манастир и св. Иван го тачим като всебългарски закрилник. Ако имаше български митрополит, той щеше да предстоятелства службата. А можеха да са и няколко митрополита. Все гледаме да изкараме чуждите виновни, а нашата отговорност не я виждаме. Вижда се, че трябва да има синодни дежурства за празниците на ставропигиите, така както има за службите в параклиса на БФ/СУ на св. Климент исв. Трима светители или за литургията и панихидата в средата на юни в столичната катедрала "Св. Неделя" в памет на екзарх Йосиф, т. е. да се "въртят" митрополитите по старшинство и всяка година в трите обители да има митрополит за празника. Като патр. Неофит е добре да бъде в Рилския м-р на 19 октомври, така както ходи и на Успение Богородично в Троянския манастир. Да няма значение това, на кого къде му се ходи или не му се ходи, къде как го посрещат и гощават, и даряват, а да си бъде задължение на митрополитите, щом тези обители са на тяхно пряко подчинение (отделен въпрос е, че някога ставропигиите са били само патриаршески, но това е друга дискусия).
:woohoo: Да така е г-н Желев -Германос Каравангелис със светско име Евротас Г.Каравангелис.Става Митрополит на Костур през 1907г,1913г потирник на Светия синод на Вселенския трон в Цариград,1914г. Митрополит на Амася.На 15.10.1917г.е арестуван и осъден на смърт,като успява да избяга в Цариград,където след интронизацията на Мелетий Метаксис 1923г избягва в Гърция,предложен е за Владика на Атина,но не го избират и заминава за Митрополит на Янина.През 1924г. става Екзарх на Вселенския патриарх за Централна Европа.На 11 февруари 1935г. умира във Виена,където е погребан.И за Павло Мело е така! :blush:А на Всенощното бдение Владиката Серафим през цялото време се "кри" в олтара и се показа с 5-6 души "гавази"около него на Литията ,където пропя един тропар! :pinch: Това беше неговото "участие" във Всенощното бдение! :pinch:И за другото сте прав,ама КОЙ да чуе!!!??? :angry: Вирнали са главите и "бягат" от миряните и правят каквото им скимне!Сякаш БПЦ не е "СЪБОРНА",а е отново станала "ЕПИСКОПАЛНА"!!! :blink:
Last Edit: 28 Окт 2014 19:48 by Иван. Reason: допълнение
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 30 Окт 2014 01:31 #38330

 • iwan
 • iwan's Avatar
С или без български митрополити - празникът си беше празник! И въобще нямаше "башибозук". Чест е, че ни посети гръцки митрополит и отсрами нашите. Иначе епископска служба на най-големия празник на небесния ни закрилник би прозвучала нелепо в манастира му сега. А митрополитът си дойде и с хор, който се представи на ниво. Колкото до присъствието на премиера Близнашки - не мисля, че беше забележимо и досаждащо. Мога само да свидетелствам, че в един момент се оказах между него и охраната му без даже да ми бъде зададен въпрос, да не говорим за допълнителни пречки и препятствия. От последното определено се изненадах (на фона на "обиска" на Бъдни вечер в "Св. Александър Невски" в София). Ако трябва да посоча слабости - това бяха прекомерно дългите проповеди и преповтарянето на предъвкваната отдавна тема (особено в присъствието на политици) за вероучението в училищата, които забавиха Литията. Иначе в храма имаше ред и изненадваща толерантност. Размесвайки се с гостите-гърци не успях да ги усетя като окупатори, а по-скоро като братя и сестри, с които Св. Йоан (Иван) ни е събрал.
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 30 Окт 2014 09:20 #38331

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
Така, така, Иване. Ти за византийска хитрост не си ли чувал :)
Българската църква (клир и миряни) абдикира от честванията по манастирите на Югозапада и освободеното място веднага се запълва от гърците - ей така, по братски, за да не е срамота. Догодина гръцкият митрополит пак ще води службата в Рилския и така незабележимо ще стане "традиция", точно както някои "традиции" в Роженския. Да се обзаложим ли за това?
Съвсем по братски му казвам евала на гръцкия митрополит - той по братски си служи в една гръцкра провинция. Ама как да кажа евала за (про)даването на българското богослужение? Щот братство е веднъж, втори път, на третия и петия вече е нещо друго.
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 31 Окт 2014 00:31 #38332

 • sedalen
 • sedalen's Avatar
Колко тъжни коментари?!
Очевидно някои хора живеят в миналото, преди около 100 години.
Обвиняваме гърците, че почитат св. Иван?!
Ами те си го почитат не от вчера!
Къде е ръката на "българския" светец?
Бил дошъл техен владика?!
Ами защо не отиде наш някъде?
Няма да му отстъпят първенството?
Няма да поканят българите да пеят на клира?
Аман от нашенски комплекси!
Подозиразме другите, че са като нас?!
Сами се изобличаваме!!!
Егати провинциализма и компексарщината!
Съжалявам за думите, но по-точни не мога да намеря. МЪКА! :(
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 31 Окт 2014 09:36 #38341

 • Кандидат-епископ
 • Кандидат-епископ's Avatar
Проблемът за мен не е толкова в гърците, колкото в абдикацията на нашите и прекалената толерантност (братство) в езика на богослужението.
Както искаш го наречи това, от характеристики не ми пука.Важното е да не се налага след няколко години да се явява нов Паисий и да пита "О, неразумний юроде, поради що се срамиш' да служиш на Бога на църковнославянски език".
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 31 Окт 2014 11:40 #38342

 • sedalen
 • sedalen's Avatar
Дори така да е.
Какво значи "абдикацията на нашите и прекалената толерантност (братство) в езика на богослужението"?
Кои са "нашите" и какво значи "толерантност в езика на богослужението"?
Очевидно "нашите" са българите, а "езикът на богослужението" трябва да е българският, на който трябва да се служи на "българския" светец?!
Тези всичките понятия са чужди да Църквата и Евангелието.
Страх ни е "да не ни превземат" и "подчинят"?!
А на "СРАМА да служиш на църковнославянски език" нямам и намерение да давам характеристика. Думите сами говорят за себе си.
С едно единствено само мога да се съглася: че наистина има някаква "абдикация" на нашето духовенство и "богомолен народ" изобщо от богослужението и това си е чисто наш проблем. Гордеем се с рилския светец, особено, че е " българин" (и ний сме дали нещо на света!), но сами не го търсим и не желаем да му служим (Това наистина си е парадокс!).
Сърдим се обаче на другите (чужденците), че имат по-голямо желание от нас за това да послужат на "българския" светец и виждаме в това един вид духовна агресия към нас, езика ни и църковната ни автономия. Не са ли тов комплекси?!
The administrator has disabled public write access.

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител 31 Окт 2014 20:27 #38343

 • despotis
 • despotis's Avatar
"Българският" светец открит и описан от император Мануил Комнин и възложил на учените си да изследват живота на светеца, чийто мощи почитал, и да му направят житие и служба. Това е най-древното свидетелство за св. Йоан Рилски. Почитта му като всеправославен светител дължим на този император. Разни безсърдечни българи, искат да откъснат св. Йоан от светийството и да го направят - патриот. Паисиев патриот.
п.п. А дали светеца не иска да го почитат и молитствуват християни от съседните православни народи? В последните 150 години какво направихме за светеца и манастира му? Ограбихме го. Опозорихме монасите му. Ние българите, една служба като хората не можем да му ослужим, па и акъл даваме.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]