Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария 21 Окт 2014 15:38 #38256

DSC 4550Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова се включи в отбелязването на патронния празник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на 19 октомври т. г. и се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Двамата присъстваха на тържествен концерт, изпълнен от представителни хорове от семинаристи и от ученици от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”.

В словото си пред духовенството, преподавателския състав, учениците и многобройните гости министър Коларова припомни значимата историческа роля на църквата ни както за съхраняването на българския дух, така и за неколкократното спасяване на бежанци от други народи. В това отношение принос са имали и много от ректорите и възпитаниците на Софийската семинария, подчерта доц. Коларова и пожела на учениците да следват този достоен пример и традиции.

Read more...
The administrator has disabled public write access.

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария 21 Окт 2014 17:17 #38257

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Да се надяваме, че интересът на г-жа министъра към православното образование ще продължи и че тя ще се вслуша в намеците за продължаване на разговора за въвеждане на предмета Религия в държавното училище като редовен предмет. Да се надяваме също така, че когато тя (или който и да е друг министър на образованието) склони да разговаря на тази тема, ще й бъдат предложени добре разработени концепция и учебно съдържание по предмета от първия до последния клас на началното и средното ни образование. Струва ми се, че подобна разработка няма да излезе под перото на така наречената „просветна комисия” на св. Синод и си мисля, че изглежда някой друг трябва да се захване с това дело и, като намери начин то да бъде „одобрено” от Синода, сетне да бъде предложено на министерството и неговите служители за разглеждане и евентуално одобрение. Не зная какво става с онези, които уж работят по този въпрос в самото министерство, но не ни се иска да минат години, преди да се разбере работи ли се въобще по въпроса или не.
The administrator has disabled public write access.

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария 21 Окт 2014 17:56 #38258

  • arhimandrit Ioan
  • arhimandrit Ioan's Avatar
Тази министърка ме изненада окончателно.
Оказва се според нея, че: "Какви светли примери за претворена в дела на любов към ближния, която е в основата и на обединена Европа!"

То ест, всички казват, че целта на обединяването на Европа е икономическото и политическо сътрудничество, премахването на двойното облагане с данъци, свободното предвижване на стоки и товари по ЕС, невъзможността да се водят войни, на принципа: интереса клати феса....

А тя вдъхновено заявава, че основата на обединението била любовта към ближния.

Горките семинаристи...... :silly:
The administrator has disabled public write access.

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария 22 Окт 2014 11:39 #38262

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Вярно е, министърката не разбира от християнство, една от задачите й е да се опитва да разбира от политика (макар цитираните думи да са далеч от някакво политическо виждане за „обединена Европа”). Пък и не можем да очакваме държавен служител-атеист (дори и да е кръстен) да познава православието. Тъкмо затова е наложително да има Религия в училищата, та онези, които след време ще заемат държавнически постове, да не изпадат в неудобно положение. А докато този предмет се появи някога в училище, ние трябва да полагаме усилия да ограмотяваме невярващите, независимо къде се намират и какво е социалното и професионалното им положение. В тази връзка се чудя дали някой християнин се е опитвал да посява семето на християнското познание и в министерството на просветата, например курс да организира, или редовни седмични брошури да раздава, или някаква форма на християнско събеседване да създаде и да организира служителите на това министерство да ги посещават – който има уши и очи, той ще дойде, който съзнателно ги затваря и запушва, за него Бог ще си предвиди. Но ако не ходим там и не просвещаваме, как ще дадем възможност на „имащия очи и уши” да дойде и да събеседва с нас?
The administrator has disabled public write access.

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария 22 Окт 2014 12:15 #38267

  • arhimandrit Ioan
  • arhimandrit Ioan's Avatar
Г-н Кожухаров,
бил съм при последните трима посланици на Република България във Виена с предложение да направя ОБЩОобразователен курс 1 път на !!!! три !!!! месеца по един час !!! за служителите на посолството, за да не се излагат пред другите дипломати, когато стане въпрос за Църквата, Бога или Вярата....без да им искам пари , само за слава Божия и тяхно добро.....

Вие как мислите, дали някой от тях прояви интерес?

Трябваше да видите очите им, какъв ужас, какъв страх...не дай Боже да се заговори за Бог, пък и ако стане и известно, как ли ще реагира масонията?


Народа го е казал простичко: От крива върба, свирка не става.

И министри и дипломати, и политици знаят къде са свещениците, къде са храмовете.....никъде не е писано, че всички трява да се спасят.....само ония, които искат.....

Такова е дерджето....
The administrator has disabled public write access.

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария 22 Окт 2014 18:54 #38272

  • kozhuharov
  • kozhuharov's Avatar
Правилно, отец, аз тъй и писах: който има уши и очи да чуе и види – той ще ни чуе и види и чрез нас ще научава за Словото Божие. Тъй че тук нямаме разминаване. Но все пак аз имам по-друго мнение за „кривата върба и свирката” – спасението се предлага на всеки и на всички хора по света, без значение дали някой има по-особен произход, звание, професия, цвят на кожата и т.н. Тъй че Вашият паралел тук с върбата и свирката няма нищо общо с нашата тема. И второ, то е ясно, че министри, дипломати и политици знаят къде са свещениците и храмовете, но е също така ясно, че щом те не идват при нас, то ние трябва да отиваме при тях. То и атеистите знаят къде сме, и мюсюлманите и будистите и всякакви друговерци също виждат храмовете, но не отиват в тях – щом това е така, то ние отиваме при тях. То затова съществува и мисията на Църквата – да отидем и да научим всички народи, като ги кръщаваме…. (и т.н.).

Опитът Ви с посолството ни във Виена изглежда не е бил успешен, но аз съм сигурен, че някъде той все пак ще бъде успешен. Мога да дам пример с посолството ни в Лондон, където не само част от администрацията му проявява интерес към православието и понякога идват на служба, но в посолството се проведе между октомври 2013 и юли 2014 и богословски курс, който се посещаваше от учители, инженери, лекари, медицински сестри, работници и т.н. В новината за празнуването на празника на енорията на 19 октомври (вж. тук) писах, че не само че посланикът беше на службата, но той лично (както и други служители на посолството) помага на енорията. Тъй че трябва да дерзаем, а не да чакаме някой да дойде при нас.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]